Alee | Komentáře u knih | Databáze knih

Alee Alee komentáře u knih

Vyjednavač Vyjednavač Brandon Sanderson

Úžasná kniha, nemám žádné výhrady, četla se jedna báseň, a i když jsem se snažila si ji šetřit, těch 750 stran jsem zhltla jako nic. Miluju ten nápad, to prostředí i postavy a závěr mě vážně dostal. Sanderson je můj nejoblíbenější autor a doufejme, že za svůj život, napíše ještě spoustu takových knih, originálních každým coulem. Musím pochválit taky překladatelku, která má určitě nemalé zásluhy. Nejradši bych tomu dala 10 hvězdiček :D

10.02.2015 5 z 5

Hrdina věků Hrdina věků Brandon Sanderson

Na tuhle sérii nestačí žádný běžný počet hvězdiček. Sanderson je génius a i když jsou jeho příběhy pochmurné a strastiplné, vždy baví, jak postavami, tak dějem, tak velmi chytrými úvahami, které řešíme i my v běžném životě. Tři metalická umění a propracovaný svět už jsou jen třešničkou na dortu.

15.11.2014 5 z 5

Pramen Povýšení Pramen Povýšení Brandon Sanderson

15.11.2014 5 z 5

Twilight sága (box) Twilight sága (box) Stephenie Meyer

Ani mě to neminulo, ale četla jsem Stmívání ještě v temných dobách před filmem a už v té době jsem věděla, že to není ta nejkvalitnější literatura, co existuje. Od té doby, když vidím knížku a její anotace se nějak podobá té ke stmívání, rychle beru nohy na ramena. Ne, vážně, chápu potřebu holčiček číst romantické knížky, ale sakra, kdyby aspoň ty upíři byli…upíři….A navíc bych ocenila trochu nápaditější vyjadřování autorky, ale možná to je překladem.

09.12.2013 2 z 5

Sabriel Sabriel Garth Nix

Tak tohle jsem přečetla několikrát. Je to neuvěřitelný příběh, spíše hororově laděný, vůbec bych to nečekala, ale opravdu mě chytnul, ať jsem to četla jako mladší, nebo teď. Nix je skvělý spisovatel se smyslem pro detail a pro neobyčejné prvky, které jinde nenajdete. Rozhodně je to velmi originální počin, který patří mezi oblíbená díla zástupců obou pohlaví.

09.12.2013 5 z 5

Furyborn Furyborn Claire Legrand

Mno...nebylo to úplně špatné, ale v podstatě nic nového pod sluncem. Furyborn je spíš průměrná new adult fantasy, která má potenciál a pár světlých momentů, ale ve výsledku je to jen znovu to, co jsme viděli už stokrát. Původně jsem ani nic převratného nečekala a příběh jako takový by asi fungoval, ale kniha by dle skutečného obsahu děje mohla být poloviční. Je nabitá akcí, ale je to jen akce pro akci. Chyběla mi větší motivace a prokreslení postav, díky čemuž bych měla větší zájem o jejich budoucí osudy. Líbilo se mi to víc než třeba Falešný polibek. Worldbuilding je tu lepší, plot twisty jsou sice předvídatelné, ale jsou tam a pokud se nám dostane v příštím dílu více prostotu pro postavy (a nebude děj zbytečně natahovaný nesmyslnou akcí), tak by to ještě mohla být celkem slušná série. Zatím ale nemá nic, čím by pro mě byla zapamatovatelná, snad jen kromě obálky. 2,5/5

05.08.2019 3 z 5

Stručná historie mého života Stručná historie mého života Stephen William Hawking

Název knihy je opravdu výstižný, autora na dlouhé řeči moc neužije. Čtenář se ale seznámí nejen s jeho životním příběhem a předmětem jeho bádání, ale i s jeho neobyčejnou osobností. Není totiž nad to, když si napíšete životopis sami a okořeníte ho o svůj jedinečný pohled na věc (a úžasně suchý a trefný humor). To, že byl Hawking génius jsem věděla, ale teď mám konečně představu, jaký byl člověk. Nechci psát dlouhou recenzi, aby nebyla delší než samotná knížka, ale knihu mohu zájemcům o tuto tématiku vřele doporučit. Nezaručuji, že všechno pochopíte, ale čte se to jedna báseň.

20.04.2019 5 z 5

Smrt před branami Smrt před branami Sabaa Tahir

Jedním z překvapení bylo, že třetí díl nebude poslední. Upřímně ale doufám, že čtvrtý už ano, protože si nejsem jistá, jestli je možné z tohoto příběhu vyždímat takhle rozsáhlou sérii. Nicméně mi připadalo, že se o to autorka začala snažit. Také jsem měla pocit, že autorka sem tam ohýbá vlastní nastavená pravidla a reálie, aby se jí to do příběhu hodilo. Nevybavím si bohužel moc příkladů (snad kromě nějakých proroctví, která se tam občas jen tak mimochodem mihla), ale působilo to na mě, že to neměla úplně dopředu rozmyšlené. Co se týče postav, tak nejlepší byla jednoznačně Helena (Krkavec) a její dějová linie. Laia moc nezaujala, ale ani neurazila. Nejhůř bohužel skončil Elias, jehož příběh jsem doposud měla z tří hlavních hrdinů nejraději. Autorka ho uklidila do Místa čekání, udělala z něj naprosto odosobněného Strážce duší. Jediné, co během této knihy od Eliase vidíme je to, jak se stává méně a méně lidským. Což je sice zajímavá myšlenka, která poskytuje pár pěkných momentů, ale jako příběh pro hlavní postavu to není úplně to, co bych preferovala. Většinou je to totiž celkem nuda, kdy Elias mluví s duchy, s Džiny, s nějakou multidimenzionální magickou bytostí nebo má vize a podobně. Jeho osobnosti se nedostane žádného rozvoje, naopak svou osobnost ztratí. Mě to přijde vážně škoda, protože celá tahle dějová linie okolo duchů mi přišla úplně zbytečná. Pokud se vám líbily první dva díly této série, tak si třetí díl určitě neváhejte přečíst. Odhalí vám velkou část z originálního světa, který je inspirovaný blízkým východem a starověkým Římem. Jen počítejte s tím, že chvíli trvá, než se příběh rozhýbe. Konec ale naznačuje, že další díl bude stát za to.

02.03.2019 4 z 5

Selekce Selekce Kiera Cass

Kniha je samozřejmě určená spíš dospívajícím dívkám, ale rozhodně poslouží jako kvalitní oddechové čtení všem, kdo ocení kombinaci Hunger games a Amerika hledá topmodelku :) Já se cítila skoro provinile, když jsem s potutelným pohihňáváním četla u snídaně, u čištění zubů a vůbec kdykoliv byl čas, ale svůj letmý návrat do puberty jsem si užila. Takže tohle bude asi moje malé "guilty pleasure", dávám tomu asi lepší hodnocení, než by mělo objektivně být, a jdu někde sehnat další díl. Protože jsem zatraceně zvědavá, jak to dopadne. Třeba mě tato série ještě překvapí, jelikož je tu stále spousta možností, kam se to může vyvinout. A když ne, nevadí, i tak to bude skvělý relax.

28.09.2018 5 z 5

Temný duet Temný duet Victoria Schwab

Temný duet sice nepředčil první díl, ale určitě nezklamal. Byl to zábavný, originální, správně temný a přinesl i nějakou tu myšlenku k zamyšlení. Victoria Schwab je skutečně skvělá autorka. Přestože je tato kniha určitě zaměřena spíš na mladší čtenáře, je to celkem kvalitní počin, který si určitě užije i dospělý, pokud hledá oddychovou literaturu, která není stupidní a má nápad.

30.07.2018 4 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Vezměte lehce nadprůměrný sci-fi příběh, obsaďte do rode hlavních hrdinů svérázný páreček dvou teenagerů a vše to zabalte do lákavého originálního grafického balíčku. To je Illuminae. Velmi dobře se čte, příběhově nepřináší nic nového, ale zaručené si čtení užijete, protože díky svému zpracování zprostředkovává úplně novou perspektivu. I přes počáteční nedůvěru jsem se mi tato kniha moc líbila, mohu ji vřele doporučit. K tomu, abych si z ní úplně sedla na zadek, bohužel chybí...nebo spíš přebývá...ten přeslazený konec.

24.05.2018 4 z 5

Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Velmi temný, ale velmi čtivý díl. Hodnocení celé série u posledního dílu (Paní jezera).

16.02.2018 4 z 5

Zloději času Zloději času Vítězslav Jareš

Když se to vezme kolem a kolem, je to dobrá kniha, vsadím se, že si tyto tajemné příběhy najdou své čtenáře. Já mám několik věcí, které mi vadily, a několik, které se mi moc líbily. Bylo to příjemné odpočinkové čtení, ovšem nezanechalo ve mě nějakou větší stopu, už bych to podruhé číst nemusela. Jsem asi prostě čtenář pro tlusté romány a hluboké postavy. Více v recenzích.

14.05.2015 3 z 5

Hladová přání Hladová přání Tereza Matoušková

Dobrá jednohubka pro milovníky drsnějšího humoru, hororových pohádek a v našich krajích neotřelých fantasy příběhů. Kniha není bez chybičky, postavy dost utlačují samotný děj, který je velmi jednoduchý a předvídatelný. Vedle osobních problémů jednotlivých postav nemá šanci se dostatečně rozvinout a prosadit. Některé dialogy byly skvěle napsané, některé byly trochu krkolomné. Určitě je výhodou znát předchozí autorčinu tvorbu. Nicméně celý koncept a nápad jsou dobré a hvězdička navíc za autorčino nadšení je myslím na místě ;)

24.02.2015 3 z 5

Elantris Elantris Brandon Sanderson

Elantris má všechny atributy Sandesronovské fantasy: originální magie, složité politické a náboženské vztahy, několikero božstev, náboženští fanatici, bozi, co si o sobě nemyslí, že jsou bohové….. záporáci, kteří nakonec nejsou zas takový záporáci, nevyzpytatelné postavy, kteří jsou nakonec záporáci, …. skvělé uvěřitelné charaktery, sympatický hlavní pár… prostě všechno, co dělá jeho knížky tak skvělými. Je vidět, že se tímto směrem psaní Sanderson ubíral už od začátku, rozhodně je to vysoce nadprůměrná a originální fantasy, která stojí za přečtení. A to i pro ty, co fantasy žánru tolik neholdují.
Hodocení na Sandersona se mi píšou špatně, protože ty knížky fakt žeru a nevím, jak to napsat, aby na každé větě nebylo tak okatě vidět, jak u toho slintám nadšením. Ale berte to jako moje vřelé doporučení, abyste si jakoukoliv jeho knihu přečetli.
P.S.: Četla jsem recenzi jedné mladé slečny, která kritizovala na knížce vyprávění z pohledu dvou mužských postav, také přílišnou složitost a tloušťku. Když jsem se pak domákla, že slečna oceňuje Stmívání o dost víc než já, pochopila jsem. Takže… Elantris je odpočinková literatura, ale není to primitivní text, Sanderson nutí přemýšlet. Takže jestli je pro vás 500 stránek moc a chcete jenom plochou oddechovku s trpaslíkama a elfama nebo upírama, tak tady jste na špatné adrese ;)

23.02.2015 5 z 5

Tři tváře Tři tváře Brandon Sanderson

Tři úžasné a originální příběhy, každý jiný a každý mě bavil, doporučuji všem a především náročnějším čtenářům, kteří se už nespokojí se stokrát ohranými fantasy a sci-fi příběhy o dracích, trpaslících a mezigalaktických průzkumných lodích. Sanderson má vybroušený styl a neotřelé nápady, které vás zaručeně překvapí. Dokazuje, že ve světě fantasy nebyla zdaleka všechna témata vyčerpána.

04.01.2015 5 z 5

Jaro rebelů Jaro rebelů Morgan Rhodes (p)

Zábavná kniha natlučená dějem až po okraj, kde všechno klape jak má v dobrém tempu a dokáže překvapit. První polovina trochu slabší, ale druhá to bohatě vynahradí. Nemůžu říct, že všechny postavy jsou skvělé, některé baví víc, některé míň, ale víceméně všichni mají svoje místo. Jak v příběhu, tak na seznamu mrtvol. Autorka se krve nebojí a nebojí se také překazit svojí vlastní rozpracovanou dějovou linii, což vážně ocěňuju, děj je pak spletitější. Ač je toto druhý díl, netrpí (aspoň ne výrazně) syndromem druhých dílů a je to opět další skvělá knížka na prázdninové čtení.

01.09.2014 4 z 5

Koruna Élladu Koruna Élladu Veronika Válková

Abych vyjádřila všechny své myšlenky ohledně této knihy, potřebovala bych sama napsat knihu. Geniální fantasy, které nenudí, má spád, je vyprávěno lehce kronikovitě (protože to je kronika) bez zbytečných řečí a připomíná staré legendy. Svět je krásně zpracován, postavy jsou sice lehce stylizované, ale zajímavé a není nouze ani o napětí, ani o vtip nebo emoce. S čistým svědomím můžu prohlásit, že mě se toto dílo líbí víc než Pán prstenů a je mnohem živější a komlexnější než Tolkienův svět. Smekám před autorkou pomyslný virtuální klobouk a zařazuji tuto knihu na žebříček mých top knížek. Už se těším na další díly.

18.02.2014 5 z 5

Do propasti Do propasti Bernd Perplies

460 stránek jsem přečetla za 6 dní jako nic a to i přesto, že jsem během čtení psala 4 zápočty a učila se na další zkoušku. Čtení jsem brala jako odměnu a jelikož jsem se hodně učila,musela jsem se hodně odměňovat ;) A že to právě v tomto případě byly odměny navýsost skvělé.
Nechci ale spoilerovat, byla by škoda, abyste o něco přišli v případě, že byste se rozhodli si trilogii přečíst, takže se pokusím jen nějak shrnout své rozpoložení čerstvě po dočtení.
Jestli někdo prvním dvěma dílům vyčítal, že se tam začne něco dít až v poslední třetině knížky, tak u tohoto dílu to neplatí ani náhodou. Je nabitý akcí od začátku až do konce, až se mi občas připadalo, že tam autor dává „zdržováky“, protože jsem byla napnutá, jak to celé skončí. Naštěstí se ale celá kniha četla jako po másle a tyto části byly skvěle napsané, napínavé a často humorné, takže jsem to autorovi vůbec neměla za zlé naopak, protože zvláště části s Jupiterem a Randolphem jsem doslova žrala :D Když přečtete třetí díl, pochopíte, že během předchozích dílů si pan Perplies spíš předpřipravoval půdu pro své grand finále. Takže i když se možná zdálo některé dřívější dění nepodstatné, nakonec se zúročí i nejmenší detail a všechno do sebe zapadne. A to velmi efektně.
Jak už jsem psala dříve, autor tohoto příběhu rád klade svým hrdinům (a že jich tam je) do cesty různé překážky (a že jich tam je...). Také se stane, že jejich plány se ne vždy vydaří tak, jak si plánovali a důsledkem toho, že příběh sleduje celkem 4 (vlastně s padouchy i 5) skupin a každá má svůj plán, jsou z toho nakonec hodně překvapeni. Nicméně můžou být rádi, že to tak bylo, jak už někteří možná vědí. Celý příběh tak ale dostává mnohem reálnější nádech, jak jen to u magií nabitého příběhu jde. Je ale pravda, že navzdory pravidlům mezi kouzelníky nepoužívat střelné zbraně (protože to je přece nedůstojné), někteří kouzelníci ještě rádi sáhnou po puškách a revolverech. A Američané po obrovských lodních dělech....
Tím se dostávám k technické stránce příběhové výbavičky. Věk magie je kniha plná neuvěřitelných ale i neuvěřitelně reálných dopravních prostředků. Od napůl živoucí ponorky Nautilus, létající plachetnici Bludného Holanďana, vatikánskou vzducholoď Gladius Dei (Mež Boží) až po lodě, které opravdu existovaly: americký bitevní křižník vyzbrojený Teslovými vynálezy - USS Brooklyn - a první loď poháněnou parními turbínami – Turbinii. Bernd Perplies míchá fakta, mýty, příběhy a vlastní fantazii tak šikovně, až z toho vznikne neskuteční svět. Magický a těžce průmyslový zároveň. Během všech tří dílů můžete také potkat narážky například na Frankensteina, Olivera Twista, Atlantidu, Sherlocka Holmese, 2000 mil pod mořem....
A to jsem ještě ani nepopsala úžasné postavy a hodně hodně úžasných postav, každá je jiná a každá je svá.

Konečné hodnocení: Geniální trilogie plná magie ale s realistickým podkladem. Je krásné dočíst poslední stránku a být spokojeni s tím, jak to dopadlo do nejmenšího puntíku. Žádné připomínky, žádné výhrady. Je to příběh odvážných britských gentlemanů, žen s dobrodružnou duší a posláním, že každý může být hrdina a každý může svým dílem přispět k záchraně světa.

12.01.2014 5 z 5

Hostitel Hostitel Stephenie Meyer

Přestože už je to nějaká doba, co jsem tuto knihu četla (hodně dlouhá doba, několik let před vznikem filmu, který je jen jakýmsi nastíněním příběhu) rozhodla jsem se napsat alespoň krátkou recenzičku. Přiznám se, že jsem ji četla dokonce dvakrát a považuji ji za dobrý kompromis mezi lehkým sci-fi a romantickou knížkou pro holky. Určitě zaujme lidi (ženy) každého věku, kteří normálně sci-fi neholdují a to pokládám za jakýsi první krůček do tohoto různorodého světa. Na rozdíl od Stmívání je to celkem dobře stravitelné a i když jsem musela občas přimhouřit očíčko, četlo se to skoro samo, hodně tomu prospělo to, že není pokračování a příběh je více méně uzavřený. Není to žádná héroická akčňárna, je to prostě o vztazích, opět, ničeho jiného se od Stephanie zřejmě nedočkáme. Nicméně to není tak mimo mísu jako u Stmívání, tady jde o pochopitelné vztahy jak milostnými, tak rodinnými, které jsou vyhrocené celou situací. Líbí se mi myšlenka, kterou knížka nese, a to je naděje a také to, že jakýsi mimozemský červík zavrtaný v mozku může být víc člověk než všichni potomci planety Země.
Příběh není složitý, je o napětí, odvržení, odpuštění, důvěře a obětování. Stepanie Meyerová nepřekonala svou dobráckou povahu, knížku to trochu poznamenalo, z celkového pohledu bych já osobně víc přitvrdila, ale nakonec mi to zas tak nevadilo. Jen ten happy end si mohla odpustit, ale chápu, že je těžké zabíjet své hlavní postavy. Přesto by to asi dost lidem zavřelo hubu :D

Není to bez chyby, vážně ne, má to své mouchy, přesto je to knížka, která stojí za přečtení, nejste-li zatvrzelý sci-fi kritik. Myslím, že kdyby se Stephanie Meyerová vydala touto cestou a trošku přiostřila (nebo se zbavila milostných několikaúhelníků, které by tam být nemusely), mohla by z ní být slušná spisovatelka. Má to nápad a smysl, jen ten film to trochu kazí.

09.12.2013 4 z 5