1alena1 komentáře u knih
Myslím, že je to velice přínosná kniha, Jiří Froněk je pro mě kouzelník s geniálním talentem - lékař je pro něj slabé slovo. Zajímavý životní příběh autorky Renaty Kalenské a ostatních pacientů, kteří měli to štěstí se do rukou pana doktora Froňka dostat, protože jinak by jejich život neměl pokračování.
Obrovský dík za práci transplantačních týmů. Jsou to dárci pokračování životů u lidí, ke kterým byl osud často velmi nespravedlivý. Obrovský dík také samozřejmě patří dárcům, je to malý zázrak "přendavat" orgány z těla do těla. Velmi poučné, zajímavé, držím všem palce. Sama mám už jen jednu ledvinu a nikdy člověk neví, co ho potká.
Zajímavý autobiografický román, kde autor otevřeně odhaluje, co se stalo jedné noci, vypořádává se se závažným traumatem. Chápu, že každému kniha nesedne, ale já jsem ráda, že se mi dostala do ruky. Nechci nic prozrazovat, je na každém, aby se rozhodl jestli si chce přečíst náročnější knihu, u které si neodpočine.
Téma odebírání grónských dětí a jejich převoz do Dánska je stinnou stránkou dějin Dánska a je dobře. že se o historických přešlapech píše, že se připomínají události, které se už nikdy nesmí opakovat. Každá země má nějaké hříchy minulosti, na které se nesmí zapomenout. Kniha je velmi dobře napsaná a i přes množství postav a situací je přehledná, čtivá. Poklona překladatelce.
K této knize se ještě určitě vrátím, zajímavé čtení o zajímavé ženě.
Kniha na dovolenou nebo do autobusu či vlaku. Nenáročné čtení, ale určitě se dá číst, když chce člověk číst bez velkého přemýšlení, na odreagování.
Český jazyk je dokonalý !!! A Vratislav Ebr s ním věru umí dobře zacházet. Velice vtipné hrátky s češtinou i když někdo by s tímto námětem měl problém, mě to úžasně pobavilo. Děkuji za odvahu.
Tenkou knížku jsem si koupila ve výprodeji za směšnou cenu, ale moc mě překvapila. Krásný příběh popsaný pěknou češtinou, moc se mi to líbilo a doporučuji k přečtení, i když jak níže napsáno - není to čtení na pohodu.
Kniha mě vyloženě nadchla. Krásně popsaný úsek života jedné malé slezské vesnice - během 2.světové války a obrovské změny ve vsi po válce. Nikdy jsem neměla ráda ve škole dějepis, ale úplně miluji historické události 20.století popsané takto úžasnou formou - pomocí příběhu několika rodin. Takto nám autorka tu dobu přiblížila jako žádná učebnice. Velmi mi vyhovoval jazyk a styl psaní - krátké, výstižné věty. Žádné moralizování, žádné hodnocení, jen popsaný ŽIVOT....Ke knížce jsem se dostala náhodou a jsem zato velmi ráda.
Dnes se mi dostala do ruky tato krása. Nádherné pro oči, nádherné pro duši. Obrázky nafocené srdcem i slovo psané srdcem - vzpomínky na dětství, na babičku, na vůně ....... Krásný předvánoční dárek, doporučuji pro radost.
Žádná velká literatura, ale nevím proč, mě to prostě bavilo číst. Oddechové čtení do autobusu, čekárny apod.
Dostala jsem jako dárek útlou knížečku povídek Terezy Herzogové a zcela náhodou asi po půl roce jsem po povídkách sáhla. Nádhera. Povídky jsou velmi lidské a ač každá z trochu jiného soudku, hodí se k sobě. Navíc jsou velmi krásně ilustrované. Děkuji.
Jsem ráda, že se mohu účastnit večerů s autorem a jeho vyprávěním. Přínosné, zajímavé. Jeho fejetony mám moc ráda, jsou trefné. Opravdový odborník ve světě hudebním.
Klasická červená knihovna dnešních dní, ale někdy i takovou knížku si člověk přečte rád.
Zajímavý autor (dle pořadu na Světě knihy), zvláštní kniha psaná hezkým jazykem, ale tak nějak nelogicky (pro mě) řazené vzpomínky z minulosti.
Velice zajímavá kniha, moc se mi líbila i další kniha Obrácené srdce. Jsou v obou nádherně, detailně popsané pocity žen. V této jsou to pocity a zážitky žen tří generací, které každá prožila svůj život v rozdílné době - je to o lásce, ale ne o lásce úplně šťastné. Moc mě to bavilo a doporučuji k přečtení - asi spíše pro ženy středního a vyššího věku, které už mají něco prožito, aby dokázaly ocenit popis myšlení hrdinek.
Zřejmě jsem knížku přečetla v momentě, kdy jsem na ni byla správně naladěna, ale strašně moc se mi to líbilo. Žádné psycho složitosti - perfektně použité postřehy ze života, ač nemusím se spoustou věcí souhlasit, tak prostě se takové soužití občas stává. Bez postavy DUCHA by to byl nudný příběh. Fajn čtení.
Kniha důležitá nás pro všechny. Je dobré vědět, že stále více a více dětí má problém a nejdůležitější je naučit se s tím problémem žít a zacházet s ním co nejohleduplněji ke všem "zúčastněným". Pro dítě s diagnózou Kryštofa a podobnými je velmi zásadní cítit kolem sebe láskyplné prostředí a pro všechny lidi okolo je nutné naučit se přijímat tyto odlišnosti. Ne každý se umí vcítit do složité situace okolo výchovy "jiných" dětí, ale v tom případě by se takový člověk měl držet zpátky, aby když neumí pomoci, tak hlavně aby svým chováním neubližoval. Kéž se vždy okolo dítěte, které je trochu jiné, najdou spřízněné duše, které mu pomohou s jeho situací co nejlépe naložit. Pět hvězdiček nedávám proto, že by ta kniha byla úžasně napsaná, ale proto, že je opravdu užitečná.
Knížku jsem si vzala na dovolenou a udělala jsem dobře, doporučuji číst ženám nad 50, aby lépe pochopily vzniklé situace. Příjemné, lehce humorné čtení pro volný čas.
Knížku jsem si koupila intuitivně na Světu knihy, nějak mě zaujala vzhledem. Moje zkušenost s knihou, kterou psali 3 autoři je děsivá (Tři v háji, Viewegh-Hercíková-Pavlowská) a proto jsem začala číst s nedůvěrou. Ale kupodivu se četlo dobře a vlastně mi na té knížce nevadilo vůbec nic, bavilo mě to a na léto super.