Ales.BD | Komentáře u knih | Databáze knih

Ales.BD Ales.BD komentáře u knih

Neobyvatelná Země Neobyvatelná Země David Wallace-Wells

Autor je Američan, takže zaměřeno na tamní individualistické egocentriky. Až příliš intelektuální a všeobecné. Zbytečně řeší všechno možné včetně literatury, filmů a psychologie, občas napadá oponenty. Nejhorší je, že vícekrát připouští úmyslné přehánění. Něco jako "tak zlé to asi nebude, ale chci vás vystrašit". To je myslím zcela kontraproduktivní. Tak závažné a důležité téma by zasluhovalo mnohem věcnější přístup.

12.05.2021 3 z 5

Kulový blesk Kulový blesk Liou Cch'-sin

Hlavně divoké nápady kolem kvantové fyziky. Hodně Sci, podobně jako první díl Vzpomínky na Zemi. Kulturní odlišnost je znát a místy jsou motivy a chování postav i společnosti těžko pochopitelné. Také by mohlo být kratší. Během závěrečného vysvětlování co se vlastně stalo (to by asi v dobré knize být nemělo), jsem si pořád říkal, že už by mohl být konec.

31.03.2021 3 z 5

Mrtvé komando (Robert de Bohême) Mrtvé komando (Robert de Bohême) Jaroslav Šikl

Nečekané příjemné překvapení. Hlavní hrdina by se klidně mohl jmenovat James Bond. Dokonce dostanete i padoucha, který si nemůže pomoct a před Robertovou konečnou likvidací objasní celý svůj ďábelský plán. Atraktivní prostředí, krásné ženy, spousta akce, zvraty, správné tempo.

06.03.2021 4 z 5

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Z počátku hezky rozehraná motanice, kde nic nedává smysl, aby se později ukázalo, že všechno souvisí se vším. Zajímavé charaktery, naděje na zábavu a vtip. Postupně ale zase upadá do obvyklého Backmanského melodramatického sentimentu a bylo po naději. Pomohlo by, kdyby byla výrazně kratší.

12.02.2021 3 z 5

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Významná část sice spadá do kategorie "jak to bylo dřív, jak je to teď", případně "dřív to bylo lepší", ale dá se to vydržet díky pěknému stylu vyprávění. Asi nejzábavnější mi přišly příběhy o zahrádce a přibraných kilech po vánocích. Výborná audiokniha čtená samotným autorem.

18.01.2021 4 z 5

Devět dní Devět dní Zuzana Strachotová

Antiutopický (dystopický) standard pro mladé čtenáře. Bohužel další česká autorka bez odvahy a samá anglická nebo jakože latinská jména. Škoda. Dobrá audiokniha čtená Pavlem Soukupem.

29.12.2020 3 z 5

Můj tajný život Můj tajný život Lucie Hříšná

Povrchní sobecká vypočítavá děvka, která bezdůvodně pohrdá svou rodinou i prostředím, ze kterého vzešla, napsala knihu o tom, že ona je krásnější, chytřejší a prostě tak nějak lepší, než všichni ostatní.

26.12.2020

Prodloužená jízda Prodloužená jízda Václav Kopta

Banální, občas lehce úsměvné rodinné historky vyprávěné obyčejným nezajímavým nestylem. Autor v doslovu uvádí, že ho psaní zaujalo a rád by vydal něco dalšího. Asi by bylo lepší, kdyby si to ještě rozmyslel.

10.11.2020 2 z 5

Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

Výborně. Tohle by měli koupit neschopní scénaristi nového Star Treku: Discovery. Na začátku roku 2021 přesně podle plánu vyšel druhý díl.

04.11.2020 4 z 5

Řeka bohů. II, Sedmý pergamen Řeka bohů. II, Sedmý pergamen Wilbur Smith

Poklad v Taitově jezeře. Mladá krásná a příhodně ovdovělá vědkyně cestuje po Africe v doprovodu Indiany Jonese, zlotřilého Rusa, slabomyslného znalce místních poměrů a proti vůli zvrhlého Němce a jeho četných pohůnků. Všechno se koná v tradičním britském přesvědčení, že cokoliv v cizí zemi najdu, můžu ukrást bez ohledu na škody a ztráty na životech. Wilbur Smith by se měl držet svého kopyta, které se jmenuje Starověk.

04.08.2020 2 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

Harry plave, a místy se topí, v takovém moři chlastu, že už nemůže mít dost mozkových buněk ani aby se poznal v zrcadle, natož aby něco vypátral. Navíc mu přibylo další trauma, takže buď kvoká u Chocholouška, nebo je nadčlověk. Nejlepší by bylo, kdyby šel do penze a vzal to za něj Sung-Min Larsen. Jinak tento díl patří k těm povedenějším.

20.07.2020 4 z 5

Serotonin Serotonin Michel Houellebecq

Existenciální krize, deprese, lenost a kritika současné společnosti. Sex, politika a Evropská unie jsou násilně přimíchané, aby kniha mohla být jakože kontroverzní, ale spíše to příběhu stojí v cestě. Dá se číst, ale rozhodně nic výjimečného.

21.06.2020 3 z 5

Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Docela pěkně a uvěřitelně popsané partnerské peripetie s jakousi literární přidanou hodnotou. Ale napadalo mě, že se v tom hlavní postavy tak plácají proto, že vlastně nemají co dělat a s pokračujícím příběhem jsem přestával chápat proč se Janek s Ninou vůbec unavuje.

05.06.2020 3 z 5

Rudá volavka Rudá volavka Jason Matthews

Kniha je (zase) mnohem lepší. Před časem jsem viděl film, kde hlavní roli kazila Jennifer Lawrence. Moc mě nezaujal, takže do předlohy se mi nechtělo. Po přečtení nelituji. I když je to dost stereotypní a místy samoúčelně násilné, je to zároveň zajímavé, promyšlené i napínavé. Kuchařské recepty se mi nejdříve zdály nadbytečně hloupé, ale časem se ukázalo, že docela dobře fungují, jako odlehčení mezi jednotlivými částmi příběhu.

17.02.2020 3 z 5

Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Becky Chambers (p)

Velice slušná sci-fi, která pěkně plyne, je zábavná, nemá žádné zásadní nedostatky a není samoúčelně akční a násilná. Rozhodně dobrý důvod přečíst si další díl.

03.12.2019 4 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Pan King zřejmě přehazuje peníze vidlemi, protože jeho knihy se vydávají, natáčí se audioverze i seriály a filmy. To všechno jak na běžícím pásu. Zatím jsem bohužel nepřišel na to proč. Není to špatné, ale všechno na jedno brdo. Duchařina, paranormálno, zombie, démoni a ďáblové, atd. Asi nejsem dostatečně fascinován smrtí.

14.11.2019 3 z 5

Řeka bohů: Román ze starého Egypta Řeka bohů: Román ze starého Egypta Wilbur Smith

Autor v doslovu sám přiznává anachronismy. Byl bych raději, kdyby se jim vyhnul a příběh byl trochu autentičtější. Chvílemi se mi to taky zdálo až zbytečně hrubé. Jinak ale rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co historické dobrodružné romány nabízejí.

23.10.2019 4 z 5

Neobvyklý typ Neobvyklý typ Tom Hanks

Na povídkách je zajímavé jenom to, že je napsal slavný americký herec. Zdá se mi, že se mu nedaří hlavně pointy, čímž myslím, konce vycházející do ztracena. Knihu jsem odložil krátce po polovině, takže je možné, že se někde hlouběji ukrývá nečekaný drahokam, který by všechno napravil, ale silně o tom pochybuji.

06.06.2019 2 z 5

Taková normální rodinka Taková normální rodinka Fan Vavřincová (p)

Ke knize jsem se vrátil díky audioverzi. Seriál i kniha jsou poklady nadčasového českého humoru. Za nejlepší považuji hned první díl - Ženich. Škoda, že takových není víc.

19.11.2018 5 z 5

Deník americké manželky Deník americké manželky Sue Kaufman

Odnikud nikam. O hrozných strastech nesympatické ženy bohatého právníka, která nic nedělá a denně musí řešit světodějné problémy: do kterého obchodu, restaurace, či muzea zajít, co si vzít na sebe na večírek, komu poslat přání k Vánocům, jak jednat s chůvou a s pradlenou, kam odložit děti. Také jak zamaskovat nevěru, smířit se s tím, že manžel chce sex a jak se vyrovnat s příšernými následky dětství v bohaté rodině, kam jednou ročně jezdí na návštěvu chudí příbuzní. Úsměvného nic. Udivuje snad jen její rozsah. Jak autorka dokázala dát dohromady tolik zbytečných slov a ještě zapomenout dopsat konec.

02.09.2018 1 z 5