alfinha2321 | Komentáře u knih | Databáze knih

alfinha2321 alfinha2321 komentáře u knih

Živá investice Živá investice Dick Francis (p)

Když jsem kolem puberty měla období, že jsem mamince projížděla její (téměř) kompletní sbírku Francisů, na tuto si vůbec nepamatuji. Mám za to, že mě tehdy asi tématem nezaujala. Když jsem si teď mezi školní četbu naordinovala jako oddechovku nějaké Francisovy knihy, sáhla jsem mimo jiné po této. A hle, stačil odstup pár (možná až desítek) let a najednou se mi kniha z finančního prostředí nesmírně líbila. Je zcela brilantně napsaná, zápletka graduje, hlavní hrdina je sympaťák a celou dobu mu přejete, aby záhadě přišel na kloub... U mě dozrála na pět hvězdiček. Bravo!

25.10.2015 5 z 5

Brambory na vloupačku Brambory na vloupačku Catharina Ingelman-Sundberg

Na jedno přečtení je kniha celkem OK, ale pokud někoho zaujal Stoletý stařík nebo Analfabetka, tak od této knihy mnoho nečekejte. Vcelku nenáročná kniha někdy trpí jako její hlavní hrdinové lehkou ztrátou paměti a myšlenky, sem tam se nám lehce zamotá, zakoktá a někde něco pozapomene... Naštěstí nemá další ze stařeckých neduhů, a to neschopnost se myšlenky pustit. Doporučuji jako lehké nenáročné čtení na dovolenou s tím, že jde o jednorázovou záležitost.

13.08.2015 3 z 5

Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Tak jsem to tedy přečetla. Úplně mi to nesedlo, ale radno říct, že příběh je místy velice vtipný. Při čtení jsem navíc zjistila, že jsem asi autista, neboť některé situace vnímám stejně a také se setkávám s nechápajícím okolím :) ale zase tolik mi toho kniha nepřinesla, jen mě utvrdila v tom, že lidé, kteří pečují o autistické dítě, si zasluhují náš obdiv - já bych na to zřejmě trpělivost neměla. Stejně jako jsem občas ztrácela trpělivost i s touto knihou. Nejvíc tak asi dokážu pochopit roli maminky v celém příběhu.

06.07.2015 3 z 5

Tři muži ve člunu Tři muži ve člunu Jerome Klapka Jerome

Čekala jsem salvy smíchu, bohužel to asi nebyl ten správný typ humoru pro mě, navíc s nepříliš povedeným překladem. Některé pasáže byly fajn, jiné - zejména ty popisné - jsem později už přeskakovala, hodně mě nudily. Asi je v rámci bontonu dobré si jí přečíst, já tak učinila a to mi stačilo :)

30.04.2015 3 z 5

Bůh pouště Bůh pouště Wilbur Smith

Kniha už bohužel nemá ten správný drive, jako předchozí díly. Celou dobu se to tak nějak dalo, ale konec je slabý a lehce přitažený za vlasy. Na rozdíl od jedničky a dvojky, ke kterým se ráda vracím, je tenhle díl pro mě jednorázovou záležitostí.

30.04.2015 3 z 5

Město Město Clifford D. Simak

Skalní příznivci sci-fi mě asi ukamenují, ale tohle už je hodně hard-core. Děj je rozvleklý, ale je pravdou, že ta kniha ani není tolik o ději, jako o předání myšlenek. Na to ale nepotřebuji populární knihu, na to mi stačí encyklopedie filozofie. Knihu jsem sice přečetla, protože to asi patří k základní sci-fi literatuře, ale neobsahuje to, co od knihy očekávám - složitého přemýšlení si užiju v běžném životě až dost, takže ve volnu si raději přečtu něco více vykreslujícího a dynamického.

16.03.2015 3 z 5

Zatímco u explicitně humoristických knih se většinou nahlas nesměji, u Staříka se mi humor a absurdita některých situací líbila natolik, že jsem se neudržela být potichu. Je dobré mít základní historicko-faktické povědomí o 20. století, pak si čtenář užije knihu daleko víc. Prolínání současnosti a minulosti je docela náročné na soustředění, takže je lepší knihu číst na jeden zátah - občas se mi stalo, že po dvou večerech čtením krátké pasáže před spaním jsem se musela vracet. Určitě si knihu přečtu ještě jednou.

16.03.2015 4 z 5

Není přání jako přání Není přání jako přání Alexandra Potter

Tuhle knihu jsem četla na základě doporučení z jednoho veřejného průzkumu knih. Bohužel, ač téma nabízelo mnohem víc možností, jak ho uchopit, tenhle způsob mě příliš neoslovil - navíc jsem měla problém s panem Dokonalým, že mě pěkně štval. Finále se dalo odhadnout tak nějak od začátku, žádný pěkný dějový zvrat. Prostě průtoková literatura.

16.03.2015 2 z 5

Sfinga Sfinga Robin Cook

Příjemná oddechovka na dovolenou, která mnou protekla a nezanechala výraznější stopu.

16.03.2015 3 z 5

Buzz Buzz Anders de la Motte

Líbilo se mi víc než jednička, už to néní jen prostoduchá hra na kočku a myš a hodně mě fascinovalo, jak se vlastně snadno dá manipulovat s veřejným míněním - dalo by se to využít i v normálním životě :)

16.03.2015 5 z 5

Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

Čtvrtý přečtený Pratchett a zatím asi nejslabší. Ne, že by to bylo špatné, to rozhodně ne, ale nějak mě ta kniha úplně nechytla a raději jsem dělala jiné věci, než šla číst. Příběh mi přišel hrozně natahovaný a to vyvrcholení... no to tam skoro nebylo :) Tak doufám, že další budou zase o chloupek chytlavější.

22.07.2019 3 z 5

Síla Síla Siri Pettersen

Poslední díl série nepředčil moje očekávání. Ano, byl dospělejší a temnější, ale už mi celkem unikaly jednotlivé motivace a někdy jsem měla problém chápat náznaky (např. u Vidoucího). Ale rozhodně nebyl závěrečný díl zklamáním, byl celkem příjemným završením série.

19.04.2018 4 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Tak tuhle knihu jsem docela dlouho odkládala, ale musím říct, že naprosto neoprávněně. Hned mě chytla a hodně se mi líbil styl, kdy se prolíná vyprávění děje s retrospektivními útržky následného vyšetřování. Docela jsem i hlavní hrdince a jejímu synkovi fandila. A jako bonus navíc si mohu odškrntnout další kolonku ve výzvě 2018, neboť se jedna z hrdinek jmenuje stejně jako já :)

03.04.2018 5 z 5

Skutečná událost Skutečná událost Emil Hakl (p)

Knihu jsem četla kvůli Čtenářské výzvě, ale vůbec to není můj šálek čaje. Styl mě mátl a každý večer, když jsem se vrátila ke čtení před spaním, jsem si vůbec nemohla vzpomenout, o čem jsem vlastně četla včera...

22.02.2018 2 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Moje srdeční záležitost - tedy ve filmovém podání, v knižní verzi jsem si dala premiéru. A ačkoliv musím říct, že se mi filmové zpracování líbilo o chloupeček víc, i kniha je nadobyčejně dobrá. Svědčí o tom i absolutně mokrý polštář v posteli, kde jsem četla poslední šestý díl seriálu... Neuvěřitelně silný příběh.

22.01.2018 5 z 5

Lovci Lovci František Kotleta (p)

Tak kdyby mi někdo řekl, že jsem právě přečetla knihu od Kulhánka, vůbec by mě to nevyvedlo z míry. Styl psaní je tak podobný, až se pak ani člověk nediví tomu, že se spekuluje, že se skutečně pod tímto pseudonymem Kulhánek skrývá. Kniha mě bavila, takovým tím stylem, kdy člověk trochu přeskakuje popisy superpadouchů a boje s nimi (moje představivost mi to stejně nikdy nedokáže vykreslit) a jde spíš po dějové lince. Frustrující pocit, že ač se snažím uniknout, protivníci jsou stále jen o malý krůček pozadu... Milion citoslovců a hodně akce. Ale jo, líbilo se mi to. Asi zkusím ještě něco dalšího od páně Kotlety.

19.09.2017 4 z 5

Autobus sebevrahů Autobus sebevrahů Arto Paasilinna

Tak já nevím, trochu mi to připomnělo Staříka, ale ty situace zde mi rozhodně nepřipadaly tak groteskní a vtipné. Téma sebevraždy-nesebevraždy bych pojala úplně jinak, tady se nějak nešlo rozhodnout, jestli to má být legrační a ironické, nebo vážné. Je pravda, že Finové mají větší sklon k sebevraždám (když už i v učebnici finštiny pro samouky naleznete historku o sedlákovi, který se po několika nešťastných událostech se slovy: "21 zbytečných let..." oběsil), ale jak říkám, moc ač jsem knihu dočetla, tak mě příliš nezaujala.

15.09.2017 2 z 5

Použité duše Použité duše Christopher Moore

Protože jsem první díl přečetla s nadšením, měla jsem velkou radost, když manžel objevil díl druhý. Navíc jsem nedávno začala plnit čtenářskou výzvu, do které se mi hodí, takže nebylo s čím otálet. A uděluji solidní čtyři hvězdy, protože se mi to líbilo. Sice to pro mě nebyla taková pecka, jako první díl, některé věci nejsou příliš vysvětleny a autor má občas tendence upadat do přílišné obscénnosti, ale celkově to bylo příjemné zábavné čtení a vřele doporučuji všem, komu se líbil první díl.

15.08.2017 4 z 5

A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Krásně rozpracované příběhy, které vykreslují tragičnost jednotlivých postav. Ačkoliv jsem se do knihy vůbec nechtěla pustit, nakonec nelituji - strávila jsem několik večerů s Parí, Nabím, Abdulláhem a jejich předky, potomky, příbuznými a známými. Moc se mi líbilo střídání perspektiv pomocí vyprávění jednotlivých postav a posouvání příběhu dál. Klidně bych snesla ještě pár dalších postav a jejich vyprávění :)

08.08.2017 4 z 5

My My Jevgenij Ivanovič Zamjatin

Kniha plná zajímavých myšlenek, u které jsem věděla, že jí přečtu, ačkoliv to není úplně můj šálek čaje. Nemůžu uvěřit tomu, že je tak stará! Mnoho myšlenek má totiž naprostý přesah i do současnosti. Jen toho konce je mi obzvláště líto... ale to se asi dalo čekat.

08.08.2017 3 z 5