Alizon Alizon komentáře u knih

Dracul Dracul Dacre Stoker

Vydani tehle knihy melo pro me perfektni nacasovani - nedavno jsem si KONECNE precetla puvodniho Drakulu od Brama Stokera, a tak me chytla mala "Drakulo manie". Navic tady se zapojit i J.D.Barker, jehoz trilogie o opicim vrahovi me pred casem take nadchla. Tak jsem se hrozne tesila a zaroven se obavala, aby kniha nebyla nesmyslnym gulasem. Obavy bylo ovsem naprosto zbytecne. Tohle dilko me od prvnich stranek chytlo do svych drapu a nepustilo, az to dramatickeho konce. Kniha se rozviji ve dvou casovych linkach - mlady Bram Stoker je zabarikadovany ve vezi a celi priseram. Mezi tim se dozvidame cely jeho znepokojivy zivotni pribeh, pocinajici uz v jeho detstvi s tajemnou chuvou. Cela atmosfera je naprosto paradni, a jak tu pisou jini uzivatele, upirskym pribehum se proste dari v teto dobe, kdy nebylo jen tak jednoduche zavolat si pomoc nebo neco napsat na internet:) Postupne naznaky a podezreni v detstvi, Bramova nemoc a jeho tajemne vyleceni, dalsi podivne pripady v okoli. Ufff ... knihu jsem docitala dlouho do noci a skoncila naprosto vysata.... :)
EDIT: Zapomněla jsem zmínit skvělou obálku s výřezem. Až bude zase nějaké hlasování o něj obálku, tak vím kam hlas směřovat.

10.05.2022 5 z 5

Královské fandango - příběh české Maty Hari Královské fandango - příběh české Maty Hari Pavel Hejcman

Zajímavý i když poměrně krátký román postavený na skutečném příběhu tanečnice, zpěvačky a špionky Gabriely Deslys, o které se s jistotou neví kým vlastně byla. Příběh je tak zahalený rouškou tajemství a ve spojení s dobou, prostředím a jazykem knihy tu máme přitažlivou knihu. Překvapivě tu má tak málo čtenářů a hodnocení.

28.04.2022

Člověk Gabriel Člověk Gabriel Kateřina Dubská

Ani nevim cim me tato kniha tak okouzlila. Snad kombinaci mnoha drobnosti, ktere zahraly na me srdce: laska, prekonavani rozdilu mezi partnery, rodina a jeji koreny, kone, priroda, krasna Jizni Morava, klokotajici Viden. To vse namichano v poetickem koktejlu. Pres vsechny strachy a prekazky silna vule k zivotu a vnimavost k jeho krasam. Pribeh si tak nejak poklidne snove plyne a vy citite vuni merunek a vanek pod buchlovskymi kopci. Uplne jsem pocitila touhu jit si lehnout si do travy nekde u reky Moravy a divat se do mraku. A kdyby zrovna projelo kolem par barevnych vozu, vubec by me to neprekvapilo:)

25.03.2022 4 z 5

Bible v obrazech světových malířů Bible v obrazech světových malířů Gérard Denizeau

Opravdu krasna obrazova poblikace, ktera obsahuje padesat umeleckych del (plus u mnoha z nich je kratce predstaven dalsi obraz na stejne tema), ktere zpracovavaji biblicke pribehy. Autori nejprve vybrali padesat klicovych biblickych scen (Stvoreni sveta, Archa Noemova, Nalezeni Mojzise, Samson a Dalila, Zvestovani, Utek do Egypta, Milosrdny Samaritan, Ukrizovani, Posledni soud atd). Nasledne ke kazdemu vybrali konkretni dilo (mnohdy s dilem doprovodnym) z rozsahle oblasti malirstvi od stredoveku az po 20.stoleti. Zastopeni jsou tak Michelangelo, Rembrandt, Veronese, Joseph M. Turner, Paul Gaugain, Pieter Bruegel st., Philippe de Champaigne, Gustav Moreau, Tizian a mnozi dalsi. Prevazuji autori italske renesance. Prezentace jednotlivych obrazu ma jednotne usporadani: nazev epizody (s prislusnym odkazem na danou cast Bible), strucne shrnuti pribehu a komentar k obrazu s vyzdvizenim dulezitych detailu (kazdy obraza na cca 4 strany). Nechybi chronologicky prehled, glosar a dalsi doplnkove informace. Osobne jsem spokojena, podobnou publikaci jsem hledala dlouhu. Ne kazdemu se musi libit vyber konkretniho dila (osobne me zklamal vyber u epizody "Zuzana a starci" - na tento namet jsem videla obrazy, ktere me zaujaly vice) - ale celkove kniha prinasi vyborny prehled, s podrobnymi popisky a je opravdu pekne udelana.

21.03.2022 5 z 5

Stín banyánu Stín banyánu Vaddey Ratner

Uznavam, ze tehle knizce trosku uskodilo to, ze jsem ji cetla po jine, ktera si naprosto ziskala moje srdce a latka tak byla nasazena hooooodne vysoko. Kruty pribeh male Raami me ale i tak zaujal - jednak kvuli pribehu samotnemu a za druhe kvuli jakesi smutne poezii, ktera se celym pribehem tahne (pri myslenkach na ztraceneho otce a znicene detstvi). Jinak je z vypravecskeho hlediska linka velice prosta, prisne chronologicke vypraveni, ktere zacina v dobe, kdy vladu prevzali Rudi Khmerove. Tak jak vse bezprostredne proziva mala Raami, bez presahu nejakam jinam. I tak ale osobni pribeh Raami a toho co se delo lidem v jejim okoli podava hruzny obraz katastrofy, do ktere cela zeme spadla - postupneho ubijeni jakohokoliv lidstvi, soukromi, rodin... Co z pocatku vypada jako urcita ztrata komfortu a mozna nove zacatky se pro mnohe pomalu meni v nikdy nekoncici nocni muru a pomale umirani tela i ducha.

07.03.2022 4 z 5

Sběratelka sirotků Sběratelka sirotků Ellen Marie Wiseman

Uff, tak tohle bylo v soucasne dobe "zajimave cteni". Zajimave proto, ze knizka krasne ukazuje jak se za nejakych pouhych 100 let svet uplne zmenil. V soucasne dobe diky modernim technologiim mohly rodiny zustat v kontatku, i kdyz treba hranice statu zustaly uzavreny. Pia nevedela ani to jestli jeji blizci vubec ziji. Vetsinou nemam moc rada knihy odehravajici se v "americkem prostredi", tady se ale autorce povedlo neutesenou atmosferu vykreslit na jednicku a od prvnich stranek me vtahla do tohoto velmi emotivniho pribehu. Spousta lidi v te dobe jen nejak prezivala a nemela zadna prava, sirotci jeste mene. Kdyz si vezmete, ze i ti nejhodnejsi lide v cele knize (manzele Hudsonovi), u kterych Pia nakonec zacala pracovat, vlastne (podle dnesnich meritek) jen vyuzivali trinactilete dite k praci za byt a stravu... ovsem v te dobe to bylo normalni. Nejakou dobu jsem tu mela 5 hvezdicek, 3/4 knihy se mi libily opravdu hodne. Paradoxne konec mi cely zazitek trochu zkazil. Ne rozhodne neni spatny a posledni stranky jsem cetla cela napjata. Jen mi prisly casti knihy pomerne nevyrovnane. 3/4 knihy je pribeh pomerne roztahnuty, prozivame s Piou den za dnem. No a ke konci najednou jaksi zrychli, autorka jako by chtela pribeh rychle uzavrit. Ale i tak se mi kniha hodne libila a Tmave steny Willardu uz jsou na ctecim seznamu.

02.03.2022 4 z 5

Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Tuhle nadhernou knihu jsem vcera docitala v kavarne a mela jsem slzy v ocich (dostalo se mi par znepokojenych pohledu od sousednich stolku). Nechapu jak se ke mne dostala az ted (i kdyz na seznamu jsem ji mela uz dlouho, ale byla tam zapadla mezi cca 400 dalsimi). Pribeh cesko-nemecko-zidovske rodiny (uz timto je v 30 a 40 letech zadelano na poradny maler) prevypraveny pro mnoha letech. Jednotlive nitky se pospojuji, kdyz se v dalekem Coloradu potkava syn Tomase Kepplera a jeho zidovske zeny Rachel s pani Annou, ktera kdysi za velmi dramatickych okolnosti poznala jeho matku. Nadherny pribeh utkany ze vzpominek na detstvi, pricemz ty na pobyt v Indii prostupuji celym pribehem, osudu rodiny za valky, tak jak jej znal Daniel, propojeny s tim, jak ho po letech doplnila Anna. A jeste dal a jeste hloub az do detstvi rodicu. Divoka a vasniva Rachel se svoji laskou k historii a slunecnim bohum, ktera malemu Danielovi vypravi uzasne pribehy. Prakticky ale zaroven ztraceny Tomas, ktery sve misto na slunci videl jen vedle ni. Dva dedeckove, chladna nemecka teta, indicka chuva a kuchar, fantasticke pribehy, to vse modelovalo vzpominky maleho Daniela. Stripky z boju v druhe svetove valce (manzel pani Anny), touha zapomentout na to co se stalo a zacit novy zivot v Americe. Osudy tech co pani Anna potkala v koncentracnich taborech. To vse v celkem utle knizce vytvari nepredstavitelne smutnou a krasnou mozaiku.
Podruhe se mi chtelo brecet, kdyz jsem zjistila, ze pani autorka uz dalsi takove krasne knihy nenapise.

23.02.2022 5 z 5

Tajemství Chimneys Tajemství Chimneys Agatha Christie

Proste Poirot ani slecna Marplova to neni. Za me jedna ze slabsich knih od Agathy Christie. Jakmile jsou do toho zapojeny politika/ruzne organizace uz to proste neni ono. Radeji mam od A. Christie jeji klasictejsi detektivky.

09.02.2022 3 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

POZOR MOZNE DROBNE SPOILERY.
K napsani komentare jsem si nechala casovy odstup, abych si mohla lepe ujasnit, zda se mi kniha libila nebo ne... No a vlastne to porad nevim. Na jedne strane jsem pri cteni knihy citila urcite rozechveni diky krasnym popisum prirody, nelehkemu osudu male Kyi a jejimu niternemu svetu (dospela Kia me uz tolik nenadchla). I po docteni jsem na knihu musela dlouho myslet a porad ve mne i po case dozniva. Zvlastni spojeni poetiky, zivota v prirode, lasky ke zviratum, smutku a touhy s detektivnim pribehem. Ale prave ta detektivni linka trochu pokulhava, prisla mi jen "do poctu" a mozna by se mi kniha vice libila, kdyby v knize vubec nebyla. Plus, kdyz jiste okouzleni pomine, je zde docela dost veci nelogickych nebo znepokojivych. Nebudu resit celkovou realnost pribehu (opravdu by Kia mohla takto prezivat a stat se tim, kym se stala?), ale vysvetleni jistych veci me proste nauspokojilo: opusteni matkou, opusteni celou spolecnosti (mozna to v te dobe bylo v Americe normalni, ze v bazine zily opustene deti a "socialka" se spokojila s tim, ze je dvakrat/trikrat za deset let zkusila odvezt), rodina z matciny strany - nic????
V mem okoli kniha vyvolala nadseni, vsichni si ji chteli precist a vetsine se libila hodne a rozplyvali se v superlativech. A ja? Opravdu nevim. Asi zalezi i na nalade/rozpolozeni s jakou knihou ctete a doctete. Minimalne neobvykla kniha je, jeji cteni jsem si uzila, i kdyz nektere momenty a celkove rozuzleni (kdo byl vrah) me vubec neuspokojilo. Ale dlouho si ji budu pamatovat.

09.02.2022 4 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Krasná kniha. Po přečtení některých komentářů jsem druhý díl otvirala a obavami, že autorka dvakrát do stejné řeky nevstoupila. Doba je jiná, mezi hlavní hrdiny se dostávají ti, kdo byli v prvním dílem dětmi, takže úplně stejná řeka to není. Ale i tak mě příběh hned, stejně jako dravá řeka, chytil a vezl dál. Oba díly Šikmého kostela patřily mezi moje nejmilejší četby roku 2021. A už se nemůžu dočkat dílů třetího. Tolik srdcervoucich příběhů v naší nedávné historii. Autorce se "ztracené město" povedlo oživit dokonale.

30.01.2022 5 z 5

Úsměv Štěstěny Úsměv Štěstěny Rebecca Gablé

Opět maximální spokojenost. Autorku jsem objevila loni a jsem za to moc ráda. Tato kniha je od ní moje třetí a i přes určitou základních šablonu, kterou autorka použila
i v předchozích knihách (spoiler to není - toto je ještě podrobněji v anotaci: hrdina, který je vznešeného původu, je na začátku knihy na dně, ale s pomocí přízně mocného může se dostává nahoru) jsem si čtení maximálně užila. Zasazeno do historického rámce stoleté války a k tomu sledujeme to, co předcházelo pozdější válce růží. Život se s nikým nepáře, I králův oblíbenec nebo příbuzní mohou přijít snadno o život. Trochu mě mrzelo, že se ke konci kniha hodně stočila k intrikám u dvora a některé prosté postavy, které jsem si oblíbila (Agnes, Izak, Elinor nebo Anna), byly tím pádem upozaděny. I když jinak to asi nešlo a pokud se měla uzavřít linka s Lancastery a pokud nemělo přibýt dalších 300 stran, bylo to nutné. Osobně by mi těch dalších 300 stran nevadilo - mám dlouhé historické bichle ráda:) Teď jen doufat, že v češtině vyjdou i další díly Waringhamů (tady děkuji uživateli nero za přehled:). Rozhodně mají místo na mém čtecím seznamu.

26.01.2022 5 z 5

Vladař na scéně Vladař na scéně Robert Merle

Dědictví otců - tahle série jen posílila moji lásku k francouzské historii a historickým románům obecně. Vládař na scéně je jejím čtvrtým dílem a oplývá vším tím, co jsem na této sérii vždy milovala. Lehkým perem načrtnutý příběh s nevtíravým humorem a archaickým jazykem. Je tu opět plejáda postav a postaviček, které Petra příběhem provází, a jejich výrazné charakterové vlastnosti. Zajímavá sonda do dvorského života tehdejší doby. Petr putuje i do Anglie a spanilá čtenářka ráda přimhouří oči nad jeho eskapádami.

07.01.2022 5 z 5

Osamělý střelec Osamělý střelec John Grisham

Fajn oddychove pocteni. Kniha je rozdelena do nekolika useku/zdanlive samostatnych pripadu, ktere Sebastian Rudd resi - ktere ale maji i neco spolecneho a na konci se vice ci mene propoji. Nektere veci byly az trochu pres caru, ale realnost neresim. Dobre jsem se u knihy pobavila.

05.01.2022 4 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

H.M. Kornerovou jsem měla zafixovanou jako autorku poněkud "načervenalé" literatury, takže jsem si knihu i přes vysoké hodnocení přečetla až poté, co se ke mě dostala výměnou za jiné čtivo. A nakonec se mi líbila. Žádný zamilovaný příběh, ale vyprávění o nelehkém životě v pohraničí. Až budu mít příště pocit, že mám moc práce a bude mě zmáhat jedno dítě - vzpomenu si na Annu. Její příběh běží rychle jako potůček, žádné zbytečné odklony - jsou nám predstaveny jen ty nejnutnější historické souvislosti, které do jejího života zasáhly (zakládání JZD, zbavovaní majetku, měnová reforma). Anna se o politiku nezajímala, chtěla mít jen spokojenou rodinu a po nelehkém dětství sirotka v Rusku ji jen tak něco nerozhodilo. Přímý, úderný styl vyprávění, žádné zbytečně odbočky. Čtivé a chytlavé.

04.01.2022 4 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Asi nebudu uplne objektivni, protoze Spanelsko miluji a myslim si, ze Ruta Sepetys zvladla atmosferu celkem dobre (takze nemam duvod se rozcilovat), i kdyz spanelsky autor by tam urcite vlozil vic "spanelske duse". Cekala jsem mozna vic momentu z prostredi toreadoru, ale kniha se nakonec venuje hlavne jinemu tematu. Celkove jsem si cteni uzila, kniha je velmi ctiva (prvni den jsem ani nevim jak zvladla mhohem vice stran nez tomu obvykle u novych knih byva). Prevazuje hlavne milostna linka mezi Danielem a Anou, ale dostane se nam i obrazku zivota obycejnych lidi v dobe Frankova Spanelska, jejich kazdenniho boje o preziti a v neposledni rade je tu i ilustrace vztahu mezi USA a Spanelskem (v podobe uryvku z rozhovoru s byvalymi diplomaty, z novinovych clanku atd. na zacatcich kapitol). Lituji jen trochu uspechaneho konce, mozna je dobre, ze je ohledne jedne veci pomerne otevreny, ale posledni kapitoly mohly byt proste delsi.

01.01.2022 5 z 5

Smrt staré posluhovačky Smrt staré posluhovačky Agatha Christie

Klasika s Poirotem, který opět bravurně zapojí šedé buňky mozkové. Tentokrát z anglického venkova kde mají někteří co skrývat. Není mezi mými nejoblíbenějšími díly, ale patří mezi zlatý lepší střed. Poirota prostě miluji:)

31.12.2021 4 z 5

Poslední poutník Poslední poutník Gard Sveen

Neobvyklá detektivka, kde byl nejzajímavější děj odehrávají se za války. Začátek a prostředek knihy mě bavili hodně, ale čtenářské nadšení postupně upadalo. Snad i proto, že mi neseděla postava hlavní hrdinky. Konec - tedy spíše jeden z činů, který je na konci vysvětlen - mě poněkud rozčaroval. Chápu, že ne vždy se postavy budou chovat logicky, ale tento čin (týkající se Cecilie) jsem prostě nepobrala. Celkově vymyšleno dobře.

30.12.2021 4 z 5

Řeka bohů: Román ze starého Egypta Řeka bohů: Román ze starého Egypta Wilbur Smith

Krásný roman...úplně vidíte jak se Nil líně rozlévá mezi břehy a plují po něm čluny. Otrok Taita byl neuvěřitelný všeumel - ale jeho vyprávění je úchvatné. Všudypřítomní bohové Egypta, starověká krutost (vražda jako součást divadelního představení je jako z hororu), láska, intriky. Vidím tu negativní komentáře vytýkajicí historické nepřesnosti. Ok, asi tam budou, ale i tak si kniha svým stylem a příběhem získala moje srdce. Úplně jsem viděla honosné průvody, hrobky plné pokladů a bojovníky na vozech.

30.12.2021 5 z 5

Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Roman o chlapci, ktery sel za svym americkym snem. Jeho fantazie mu pomohla prekonat nelehke detstvi v chudinske ctvrti New Yorku. A s fantazii pracoval i dal, touzil po tom prosadit se v zabavnim prumyslu a jen tak neceho se nezalekl. Ctiva kniha se slusne vykreslenou atmosferou, a s mnoha vrstvami (milostny pribeh, gangsteri, zabavni prumysl). Zacatek me bavil hodne, ke konci kniha na pritazlivosti trochu ztratila (skoda).

27.12.2021 4 z 5

Kateřina Medicejská Kateřina Medicejská Jean-Francois Solnon

Autorův záměr - tedy představit tuto panovnici se vším všudy - se vydařil. V očích mnohých byla Kateřina Medicejská travička a intrikanka - autor ji představuje jako nesmírně zajímavou ženu s nelehkým životem. Četla jsem jako napínavý román z dané doby, tak je tato kniha poutavá.

27.12.2021 4 z 5