Alma-Nacida komentáře u knih
Tak to byl výběr pro přípravu na sebevraždu. Něco mi už až vadilo, prostě tam těch hororových výstřelků bylo trochu moc. Vlastně tam ani nic jiného nebylo.
Krásný jazyk knihy mě uchvátil, stejně jako podivně dusná atmosféra zdánlivé nehybnosti s náznaky blížící se pohromy. A ty vedlejší postavy - syn Puškina a otec Džugašviliho. Hvězdu jsem ubrala kvůli konci, chápu, proč je takový, ale chybělo mi vysvětlení ohledně života autorova otce.
Propracovaná zápletka se zatím spíš dál zaplétá a určitě si přečtu i další díl. Ale první díl se mi líbil víc, postava Hirky v něm byla mnohem živější a skutečnější než ve druhém dílu.
Rozpaky, zklamání... a nuda. Na to , že se vcelku nic nestalo, je kniha poněkud dlouhá. A co chce autorka psát v dalším díle si radši ani nechci představovat, natož číst. Škoda, nápad a první i druhý díl se mi hodně líbily.
Divná věc, jako by se kniha nějak zhoršila od té doby, co jsem ji četla, když mi bylo asi 20. ;-) Přičítám to věku (svému), ale další díly si už odpustím.
Jako u většiny povídkových knih, něco je horší a něco lepší, celkově lepší průměr a sympatická oddychovka.
Sýrová ulička mě pobavila, líbila se mi i povídka o pouti, ale jinak spíš rozpaky. Některé povídky asi byly v šuplíku i právem. ;-)
Taková ikona podivnosti; pro slabší povahy, k nimž se počítám, bych na úvod nejspíš přidala nějaké varování. Zvláštní, že někdo tak civilní, jak byl Cohen, napíše něco tak obskurního...co při tom není vlastně špatné, jen poněkud děsivé. Osobně nejsem ráda, když je mi u knihy špatně a hůř, proto ty tři hvězdy.
Zajímavě napsaná kniha, která mě donutila se zamyslet nad mnoha věcmi zásadními pro život. :-) Docela klišé, že, ale nic lepšího asi nevymyslím. Každopádně si tahle zvláštní kniha zaslouží ty čtyři hvězdy.
Není to snadné, být spolu... ostatně ani být každý sám. Drsnější kniha a není to má nej od Saroyana, ale jeho stylu se nevymyká a kdyby nenapsal tolik jiných (a pro mě lepších) knih, dostala by 5 hvězd. :)
Nádherná dětská knížka, jakých je bohužel málo.
Příjemně plynoucí tragikomický náhled do života přistěhovalců a bangladéšských obyčejných lidí. Chvílemi mě mrazilo z pocitu bezvýchodnosti, ale občas jsem se i smála, zejména různým rodinným komediím. Hvězdy ubírám za části s dopisy, psané otravnou kurzívou, a poněkud vleklé popisy.
Jedním slovem zklamání, závěr mi připadá nijaký, jako by autor ztratil elán a nápady. Rozdvojení Artura by mi ještě tak nevadilo, mnohem víc mě irituje zmizení matky (cink a je pryč i s domem a vytvořit již nelze) a některých slibně se rozvíjejících vedlejších postav, jako Zvěrstlina. Nač tam vůbec byla? Škoda, jinak se mi celá série hodně líbila.
Nejvíc se mi zatím asi líbil minulý díl s Povolanými krysami, snad i proto, že pohled pod pokličku výcviku všech světových armád v jedné vyfantazírované je víc, než může průměrný pacifista vydržet. ;-) Ale pokračujeme ve čtení a jsme zvědaví, jak chce tohle autor vyřešit! Už se mu dny krátí...
Třetí díl se oproti druhému, podle mě nejslabšímu, opravdu znatelně vylepšil, je mnohem promyšlenější a zdá se mi, že se autorka zbavila i předchozích ohraných klišé. Jediné ALE, které si neodpustím, je občasný výskyt nelogičností, jako že jde hrdinka spát, ani se nepřevlékne, když je už předtím nahá v koupeli. :)
No nevím, spíš se kloním k tomu, že je to fakt dívčí románek... dcera by asi hodnotila o hvězdu víc, ale souhlasí s tím, že první díl se jí líbil víc. :) Dáme šanci třetímu a uvidíme... Osobně doufám, že to pak už končí. ;-)
Kniha hodně připomíná Sapkowského, podoba asi není úplně náhodná a za to jsem dala hvězdu dolů, ale jinak opravdu nemám co vytknout a těším se na "Psí zimu". :)
Zábavné, napínavé a celkem neotřele vtipné, ale jestli nebude mít konec ani třetí díl, budu již mírně frustrovaná. ;-)
Některé povídky jsou opravdu hodně dobré (Cesta zpátky, Moc), jednu bych naopak úplně vyřadila (Opravdu někdo) a zbytek hodnotím průměrně. Sedm ryb je o dost lepší kniha.