AndreaP. komentáře u knih
Neskutečně nádherná životní sága z 18.století. Ač se jedná už o třetí díl (z pěti), nechybí napětí ani romantika. Životní osudy hlavních postav Hermíny a Stefanie berou za srdce a člověk se nemůže odtrhnout. Hned jdu na další díl, a autorce hluboká poklona za tak skvělé dílo.
Tato série mi už od prvního dílu přirostla k srdci. Mám strašně ráda knihy z tohoto prostředí a pokud je to navíc z období tak dávno minulého, tak je to dokonalé spojení. První, druhý, třetí a teď i čtvrtý díl je prostě úžasný a každý jsem doslova zhltla jedním dechem.Doufám, že se brzy dočkáme pokračování, protože vždy, když dočtu knihu, tak jsem zklamaná z toho, že musím opustit Nightingale a její hrdiny. Pět hvězd a obrovské díky autorce.
Pokračování příběhu Muslimské peklo - knihu jsem doslova zhltla za hodinu a nechápu to, fakt nechápu, jak může být někdo tak blbý (když člověk udělá chybu, dá se to pochopit, ale udělat jí opakovaně?) Nic proti autorce, spíše knihu opravdu důrazně doporučuji všem dívkám, aby se na ten svět a odlišnost kultur dívaly s objektivním názorem a ne s růžovými brýlemi.
Bohužel jsem nevěřila, že někdy dojde k tomu, že budu muset dát hvězdičku "odpad". Vždy jsem si říkala, aspoň jednu hvězdičku za snahu autora, jsi čtenář, který má už za ty dlouhé roky něco načteno...ale tady se to prostě nedalo. Je to nejenom kniha, kterou jako jednu z mála jsem vůbec nedočetla, ale veřejně se přiznávám, že jsem to dala jen po stránku 30. Nejsem žádný puritán, sprosté slovo mi nevadí, ale toto už je kalibr páté cenové, prostě žumpa a ne kniha. Naštvaná jsem byla už u první kapitoly (bohužel jsem si nepřečetla dopředu komentáře zde), věty typu ... posraný pečovatelský dům...toho svého zasraného otce nenávidím ...zajebaný dvorek v posraném županu...do hajzlu s tím kreténem... Ne, děkuji nemám zájem. Myslím, že i kniha zákonů by mě pobavila více :-(
Tak tato kniha je ta správná tlustá bichle (a klidně by mohla mít ještě více stran) do nevlídného podzimního počasí. Kniha se mi moc líbila, velmi dobře se četla a vůbec se mi nechce odložit. Sympatická hrdinka a v pozadí (či spíše v popředí) úžasná prateta, která příběh skvěle dokresluje.
Mám už od dětství ráda knihy z lékařského prostředí, a právě proto jsem sáhla i po tomto titulu. Je to nenáročná, oddechová kniha, která se čte velmi dobře, jen ze začátku jsem měla problém se zorientovat v postavách, ale pak už to šlo krásně. Moc hezky vybrané tři hlavní hrdinky a jejich osudy. Těším se na druhý díl, který už mám rezervovaný v knihovně a čekám, až na mě dojde řada.
Tady tato kniha se velmi těžko hodnotí. Ano, zcela jistě se právem řadí mezi klenoty naší české literatury, na druhé straně díky povinné četbě na základní škole, tedy ve věku, který prostě ještě není dostačující pro tuto knihu, nám byla trošku znechucena. Díky za filmové zpracování, které této knize vrátilo naději a i ti, co nezvládli knihu přečíst, tak dokonale díky filmu poznali děj. Krásný příběh, jen do něj prostě člověk musí dospět.
Já tady tu knihu, respektive celou sérii, musím dát. A víte proč? Protože to byla první kniha, kterou jsem kdysi dávno jako dítě přečetla a po xx letech se to stejné opakovalo u mého syna a posléze mé dcery. Za mě prostě absolutní TOP, co se dětské počáteční literatuty týče.
Kniha se ke mě sama dostala těsně po smrti mé maminky. Četla se mi velice dobře, našla jsem v ní útěchu a hlavně cestu přemýšlet nad věcmi mezi nebem a zemí.
Mám velmi ráda knihy této spisovatelky, její styl psaní, což mi vždy přináší celkový oddech a relax při čtení a záchvaty smíchu, bohužel u této knihy se mi tohoto nedostalo. Kniha mě svým způsobem rozčilovala, hlavní hrdinka mi vadila, vážně jsem uvažovala, že tuto knihu nedočtu, což se mi u jejich knih ještě nestalo. Tuto knihu řadím tedy k těm nejslabším, co kdy napsala. Je mi líto, ale nemůžu to napsat jinak.
Moc hezké čtení, jak první, tak i tento druhý díl mě nadchnul. Čtyři hvězdičky dávám jen proto, jelikož si osobně myslím, že konec knihy není dotáhnutý do konce, chybí mi tam dořešení některých dějů (viz exmanželka Oldřicha a podobně), škoda že si s tím autorka více nepohrála. Obě knihy nicméně moc doporučuji.
Silný příběh těžkého tématu eutanasie, který mě dostal do kolen. Kniha, který určitě donutí zamyslet se nad tím, co bychom dělali na místě hlavní hrdinky.
Silný příběh nabitý emocemi, kniha nad kterou prostě člověk musí přemýšlet. Dvě hlavní postavy, dva mladí lidé, kterým osud více vzal než dal, a kterým už nezáleží na životě. Můžou si vzájemně pomoci? Detailně propracovaná charakteristika postav jak Nastyii, tak Joshe, jejichž vyprávění se pravidelně střídá. Skvěle napsaná kniha s netypickým námětem, která je velmi čtivá, děj má spád, prostě vás chytí a nepustí. Dávám plných pět hvězdiček.
Nádherná kniha, která nenásilnou formou donutí člověka se zamyslet nad skutečností, jak medicína a postavení žen jako takových se za posledních více jak sto let posunula vpřed. Se zatajeným dechem jsem četla těžký osud hlavní hrdinky, která se nikdy nevzdala. Příběh mě přesunul do 19.století a já doslova hltala stránku za stránkou, prožívala se Samanthou radosti i strasti života, věci se kterými se musela potýkat, a které my v dnešní době bereme jako naprostou samozřejmost. Tady nám ale dojde, že vše bylo kdysi jinak. Nadchlo mě také propojení "současnosti" se vzpomínkou na její dětství, vše na sebe nerušeně navazuje, každá stránka má svou logiku, kniha je naprosto a dokonale promyšlená a autorce patří obrovské díky. Právem této knize náleží plný počet hvězdiček a bezesporu patří mezi knihy, které budu u sebe řadit mezi mou TOP desítku a budu se k ní velmi ráda vracet.
Naprosto úchvatná kniha, pro mě osobně zatím zcela nejlepší z této edice o významných ženách. Krásně popsaný nelehký život této ikony mě naprosto dostal.
Asi poprvé jsem četla, jak to vypadalo za 2.světové války v Rumunsku, tyto okolnosti mi doteď až tak známé nebyly. Až v závěru knihy jsem teprve pochopila, že autorka popisuje příběh své maminky, o to více zpětně mě pak z celé knihy mrazilo. Skutečné osobní fotografie na závěr knihy jsou ta pověstná třešinka do dortu. Nádherná, smutná kniha s...happy endem?
Tato série je má oblíbená a na každý díl čekám s napětím a netrpělivostí. U tohoto dílu ale asi poprvé musím napsat, že ač i tento byl pěkný, tak měl přece jen sestupnou tendenci a na ty předcházející moc nenavazuje, ať už kvalitou, tak samotným dějem. Chyběl tam ten náboj, to hlavní, co dělalo předcházející díly naprostou topkou, alespoň pro mě. Celou sérii mám nejen přečtenou, ale i zakoupenou do své knihovny, ale tento díl mi v ní chybí. A asi to tak i zůstane.
Tato kniha není žádná těžká četba, u které člověk musí přemýšlet. Naopak, je to prostě oddechová, těžce naivní romantika, na straně jedné bouřlivý alfa samec, na straně druhé naivní nesmělá dívka. Jak to dopadne víte vlastně od první stránky. Jako oddechovka je to dobrá četba. Co se mi na knize opravdu líbilo, a co chci vyzdvihnout, je střídání kapitol z pohledu jeho a jejího. To bylo fakt prima.
Tak tato kniha byla opravdu jízda, u které mi i slza ukápla. Nádherný, dojemný a místy velmi smutný příběh, který chytí za srdce. Prolínání minulosti (matky) a přítomnosti (dcery), které se v jedné chvíli střetne, to je styl, který mě moc baví. Moc doporučuji a určitě zkusím další knihy autorky.
Nalákala mě překrásná obálka a zajímavá anotace, která naznačovala, že to je přesně můj styl knih, které miluju. A dostala jsem díky tomu úchvatný příběh s trochou tajemna. Záhada, která se line celou knihou a jak to bylo se dozvíte až doslova na posledních stránkách. Krásná příroda, tajemné rozpadající se sídlo, sympatická hlavní hrdinka i lidé kolem, nechybí ani padouši, skvělé jídlo a jako bonus toulající se kočičáci. Skvělé skvělé, kniha mě nadchla.