angloumene angloumene komentáře u knih

Černošský Pán Bůh a páni Izraelité / Starej zákon a proroci Černošský Pán Bůh a páni Izraelité / Starej zákon a proroci Roark Bradford

Celkem vtipně zpracované biblické příběhy, tentokrát ale v tak trochu pikantnějším a snad i dost zjednodušujícím podání. Pokud ale knihu nebudete brát zase tak vážně, může odlehčit kdejaké dlouhé odpoledne.

28.11.2016 4 z 5

Výklad snů Výklad snů Sigmund Freud

Na jednu stranu oceňuji autorův přínos. Jako jeden z prvních se vědecky, nezatížen předsudky, snažil zpracovat teorii snění, která není plně rozluštěna ani dnes. Velice zajímavá byla první část knihy spojená s přehledem literatury. Bylo opravdu poučné srovnávat tehdejší přístup k vědě s tím dnešním. V další části už na sebe ale autor začíná kupit hromady předpokladů, platných pouze v určitých situacích a tak je jasné, že jeho teorie zřejmě nebude zcela platná. I tak ale tato kniha nebo alespoň její první část stojí za přečtení.

08.10.2016 4 z 5

Artušova smrt Artušova smrt Thomas Malory

Povinná literatura pro všechny Artušovy obdivovatele. Sir Thomas Malory během svého uvěznění vytvořil dílo, obsahující známé pověsti spojené s Artušem a jeho družinou. Jednotlivé báje na sebe sice nijak nenavazují, dohromady ale vytváří zajímavý náhled na evropské středověké mýty, ale i zvyky a způsob života. Přes úctyhodné datum vydání je kniha relativně čtivá a snadno stravitelná.

09.08.2016 5 z 5

Jizva Jizva China Miéville

Ač se to zdálo téměř neuvěřitelné, tak Jizva skutečně překonává Nádraží Perdido a řadí se tak ke špicím světové fantasy literatury. Příběh Bellis Chladnovíny možná i díky její odtažitosti nejprve nezaujme natolik, jako příběh požitkářsky zapáleného Izáka. S každou další stranou ale čtenáře vtahuje hlouběji a hlouběji do děje. Akce z předchozího dílu je nahrazena živelnou organizovaností, domýšlením a propracovanými pletichami.
Autor zručně staví na světě načrtnutém v předchozím dílu a s lehkostí mu dodává potřebnou hloubku, uvěřitelnost a hlavně nezbytnou živost. Každá z postav zaujme svou propracovaností, která jakoby volala po samostatném zpracování. Jenže místo toho nás čeká pletenec složitých vztahů a osudů z nichž v podstatě každý zásadně zasahuje do děje. Právě díky tomu se kniha stává méně čtivou, pro pozorného čtenáře ale o to zajímavější.

13.07.2016 5 z 5

Stříbrný trn Stříbrný trn Raymond E. Feist

R. E. Feist mě nikdy nepřestane fascinovat tím, že dokáže psát hodně lehkou, dalo by se říci až povrchní fantasy literaturu, která je zároveň neuvěřitelně čtivá.
Kniha samotná poodkrývá roušku tajemství spojeného s násilným uzavřením trhliny a tak se čtenář dozvídá, že Midkemii hrozí nebezpečí spojené s jakýmsi odvěkým Nepřítelem. Arutha je okolnostmi dotlačen k nebezpečné výpravě, která mimo dalšího může najít alespoň některé odpovědi na řadu otázek s Nepřítelem spojených.
Děj Stříbrného trnu se až na několik odboček k Pugovu počínání skutečně celý odehrává v Aruthově společnosti a tak můžeme sledovat nejen princův osud, ale také osudy vévody Martina, bývalého zloděje Jimmyho a několika dalších.
Výprava po většinu času nemá zásadní vliv na chod království, takže se jedná o jednu z nejkomornějších knih, kterou jsem od Feista četla. Nijak to ale neubírá na napětí ani čtivosti, takže můžu doporučit všem fantasy fandům, kteří mají chuť na nějaký ten lehčí kousek.

18.04.2016

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Ohnivý pohár je mým nejoblíbenějším dílem z celé série. Harry již musí čelit realitě světa dospěláků s čímž je spojeno i pojetí celé knihy. Hodně mě bavilo, že i když Harry nadále zůstává nejdůležitější postavou, spoustu prostoru dostávají i další.

25.11.2015 5 z 5

Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Harryho svět je v porovnání s prvním dílem o něco méně pohádkový. Zlo se nepřestává šířit a mladý kouzelník si postupně začíná uvědomovat, že je to právě on, kdo mu bude muset čelit.

25.11.2015 5 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Puzův Kmotr v současnosti patří mezi největší klasiky světové literatury. Je zde velice realisticky vykreslena struktura i fungování mafie. Proto je téměř neuvěřitelným faktem, že s ní autor nemá osobní zkušenost. Z paměti čtenářů se pravděpodobně již nikdy nevytratí legendární scéna s koňskou hlavou, případně co to vlastně je zalehnutí na matrace :)...

23.11.2015 5 z 5

Klenoty klasické evropské kuchyně Klenoty klasické evropské kuchyně Roman Vaněk

Na úvod je hezky vysvětleno dávkování a může se začít! Od vývarů, omáček, polévek přes maso a další hlavní jídla až po dezerty a další. Tato kuchařka prostě nemůže zklamat snad žádného milovníka klasické evropské kuchyně - a co si budem povídat, vzhledem k objemu knihy se tu toho najde opravdu hodně. Třešničkou na dortu je, že zatím každé jídlo, které jsem podle kuchařky dělala bylo opravdu chutné.

22.11.2015 5 z 5

Menu podle Koko Menu podle Koko Veronika Kokešová

Ačkoliv patří blog Koko k mým nejoblíbenějším a velice často podle něj vařím, kuchařka mě celkem zklamala. Není tam moc receptů, které by si člověk s průměrně nevybavenou kuchyní (jako já) mohl udělat jen tak doma. Navíc je na většinu receptů potřeba specifických ingrediencí, což je dost škoda. Snahy o ozvláštnění kuchyně si moc cením, ale je jí zde asi moc. Nebudu ale jenom negativní... Líbilo se mi originální zpracování, na kterém je vidět, že si s ním autorka opravdu vyhrála.

Po více než dvouletém vlastnictví knihy, musím trochu upravit svůj komentář. Moje zkušenosti v kuchyni jsou zase o chlup větší a tak musím přiznat, že jsem Menu podle Koko hodnotila trochu nespravedlivě. Až dnes oceňuji autorčinu přidanou hodnotu, kde je řada receptů vyloženě jejím dílem nebo alespoň nabízí netradiční, ale chutné řešení běžného pokrmu. Celkově se tedy jedná o knihu pro zkušenější kuchaře, kteří mají náladu si v kuchyni tak trochu hrát.

22.11.2015 3 z 5

Les mytág Les mytág Robert Holdstock

Úvodní kniha série o Ryphopském lese. Tohle dílko nenabízí pouze pohled na temné, neprobádané zákoutí tohoto starodávného hvozdu, ale ukazuje zejména hloubku jednotlivých postav, které do něj zavítají. Les mytág patří jako většina knih od Roberta Holdsstocka mezi mé srdeční záležitosti.

22.11.2015 5 z 5

Hadráři z Emauz Hadráři z Emauz Boris Simon

Když se mi hadráři dostaly do ruky, dost jsem se bála, že půjde o takovou tu srdcebolnou solidaritu, která mě svou naléhavostí spíše odradí. Místo toho se mi ale dostalo velice citlivého románu, který může být inspirací pro všechny, jimž životy ostatních nejsou lhostejné. Rozhodně stojí za přečtení.

21.11.2015 4 z 5

Baba Baba Václav Prokůpek

Prokůpkova Baba patřila mezi nejoblíbenější knížky mého dospívání. To že je určena převážně milovníkům koní je asi zřejmé, kromě toho se ale jedná o opravdu zdařilý román s vesnickou tématikou. Vlastně díky němu jsem k tomuto žánru přilnula a dodnes nepohrdnu žádnou další knížkou tohoto typu. Baba je čtivá, kouzelná, reálná i tragická - prostě kniha, jak má být :)

21.11.2015 5 z 5

Bloudění Bloudění Jaroslav Durych

Valdštejn je jedna z mých nejoblíbenějších postav české historie a musím říci, že Durychovo Bloudění se s jeho příběhem plným moci a zrady vypořádal více než dobře. Paralelní milostně - mystický příběh o mladé dívce celé dílo pozvedá a činní příběh zajímavějším.

Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Velice poutavě napsaná česko - řecká klasika. Určitě by neměla chybět v žádné (zejména dětské) knihovničce :)

Ilias - Trojská válka Ilias - Trojská válka Stelio Martelli

Jako dítě mě na téhle knížce oslovily zejména povedené ilustrace. Hlavní cíl, tedy předat starou řeckou klasiku i mladším čtenářům, byl nicméně naplněn.

Za pohádkou kolem světa Za pohádkou kolem světa Vítězslav Kocourek

Kniha díky které jsem se naučila pohádky milovat i v dospělém věku. Mohu doporučit jakékoliv věkové kategorii.

20.11.2015 5 z 5

Oheň, voda, mraky a jiné živly taky Oheň, voda, mraky a jiné živly taky Bohumil Matějovský

Musím se přiznat, že jestli mě nějaké leporelo skutečně nadchlo, tak je to tohle. Kraťoučké básničky doplňuje krásná moderně-impresionistická ilustrace. Obraz s textem se přirozeně prolínají a doplňují. Navíc na každé stránce vykoukne nějaké dětské lákadlo jako třeba hasičská hadice.
Jediná vada je, že z knihy jsem zatím nadšená víc já, než syn který obvykle sáhne po jiném kousku. Nevadí, spokojený rodič = spokojené dítě

14.10.2024 5 z 5

Obyčejné dny Obyčejné dny Eliška Šmolíková

Od přečtení Obyčejných dnů mě odrazovaly ilustrace, které mi připomínají rotoskopické filmy z přelomu milénia. Když už ale v knihovničce nezbyla žádná jiná knížka k přečtení, nedalo se nic dělat a musela jsem se pustit do řady krátkých příběhů z běžného života. Kniha stylem trochu připomíná Barnabáška, jen bez přidané imaginace. Přesto jednotlivé příběhy působí tak nějak kouzelně a člověka zaujmou i přes svou každodennost. Celkově je to takové pohlazení, které čtenáři na chvilku připomene, že život je plný krásných chvilek i bez čar a kouzel.

08.10.2024 5 z 5

Vybarvuj! Vybarvuj! Toshihiko Karakida

Narozdíl od Nalepuj! synovy nějakou dobu trvalo, než vybarvování přišel na chuť. I když jsme začali někdy ve dvou a čtvrt, dokončili jsme cca po půl roce. Až přišel správný čas, syna opravdu bavila a navíc jsme skvěle procvičovali barvy. Urcitě doporučuji.

Jako všechny sešity z této série obsahuje papírovou stírací tabuli na vodní fixy a diplom.

30.09.2024 5 z 5