Anie94 komentáře u knih
Příběhy od Alison Weir mám strašně ráda. Neméně tak sérii o tudorovských královnách. I když tato se mi líbila ze všech zatím asi nejméně. Nutno ale uznat, že autorka odvedla skvělou práci když napsala takhle rozsáhlý román i přesto, že o této královně se toho ví tak málo. V této části příběhu už není Jindřich žádný mladý jura a možná i proto kniha postrádá vášeň, intriky a zvraty dvorského života jako předešlé díly.
Musim se priznat, ze jsem postavu prince Philipa nijak vyrazneji nestudovala a donutila me k tomu az jeho smrt. Hodne me jeho osobnost zaujala a to hlavne proto, ze i presto, ze byl po cely zivot nucen prebyvat ve stinu sve zeny a to jiste pro chlapa nebylo jednoduche, tak i tak byl pro svou zenu neutuchajici celozivotni podporou.
Co mi u knizky vadilo bylo, ze autorka vse nekolikrat opakovala a shrnovala, coz je dozajista nesvarem novinaru. Ale ocenuji jeji komplexni zpracovani vevodova zivota a vytvoreni jeho realne osoby tak, jak to novinove clanky a televizni vysilani nedokazou zachytit.
S nekterymi jeho zasadami ci nazory nebo pohledem na vychovu deti jsem nesouhlasila, ale kdo z nas vi, jak by vychovaval cleny kralovske rodiny a budouciho krale. Vlivem sveho osudu nedaval najevo sve emoce, ale verim, ze v jadru to byl velmi laskavy clovek. Super byla i fotograficka priloha knihy.
Hlavne prosim vas nectete anotaci. Prozrazuje z deje az prilis! Velmi me zaujala obalka, ktera ale ukryvala bohuzel pro me ne prilis zajimavy pribeh. Kniha se dobre cetla, dej mel spad, ale bohuzel je hodne predvidatelna, takze uz tak nejak brzo tusite jak to vlastne cele dopadne. Ve snaze o senzaci autorka hodne kombinovala, az to prekombinovala a kniha nevyznela nakonec tak, jak by mela.
V Nespoutane od Glennon Doyle nam popisuje trpkosti zenstvi, ktere zna kazda z nas. Popisuje zde rozpad manzelstvi, zavislosti, poruchu prijmu potravy, deprese a mnoho dalsich temat. 5/5
Kniha svyho casu obletela instagram a byt neni bez chyby, tak si zaslouzi tu pozornost. Byt uz me pak stvalo, ze se kniha toci v kruhu, tak to bylo prijemne cteni. Libil se mi pohled na svet hlavni hrdinky, ktery se v prubehu casu vyvijel. Jeji pridanou hodnotou je to, ze vas donuti si tak nejak nahlednout pod svou vlastni poklicku a nahlednout do sveho nejhlubsiho nitra a tak nejak se poznat i z jine strany. Nemuzu rict, ze bych se ztotoznila se vsim, co si autorka mysli nebo mozna bych nektery rozhodnuti udelala jinak, ale kdo z nad vi, jak by se v dane situaci zachoval. Pridanou hodnotou je take nekolik krasnych myslenek..
Pokud mate Philippu Gregory nactenou, tak vite, ze to prostredi neni pro ni uplne typicke. Misto intrik tudorovskeho dvora a jeho spletite politikareni sledujeme mozna jednodussi, mozna tezsi zivot tech nejchudcich poddanych v Anglii. Presto i tak do deje zasahuje politika.
Toto netradicni prostredi i ztvarneni se mi libilo. Obdivovala jsem hlavni hrdinku Alinor, ze se i pres tezkosti zivota snazila pracovat a delat vse proto, aby uzivila sve deti a uspesne je vypravila do zivota. Zato jeji dcera Alys by si teda zaslouzila - stvala me a hrozne.
Co me bavilo bylo prostredi - autorka se proste postarala o to, ze ma clovek pocit, ze tam je a ze citi smrad mocalu.
Kniha se dobre cetla. Je to historicky roman, okoreneny spetkou romantiky, takze necekejte zadne zvraty a velke mnozstvi wow okamziku. To, ze je druhy dil jsem vedela a proto jsem si precetla i tento, byt me druhy dil zaujal podle anotace o neco vice. Tak uvidime.
Namet knihy je dost originalni. Aspon tedy pro me, jelikoz zanr fantasy nemam tak dobre nacteny. Autorka zde vyborne zpracovala myty artusovskych legend do moderniho sveta. Kniha ma skoro 600 stran, ale proletite ji opravdu rychle protoze je nabita akci. Mozna bych ocenila kdyby autorka obcas zpomalila a nechala nas vychutnat si vice popisnych scen a emoci.
No, ale ten konec? Otevreny konec mi nevadi, jelikoz by se melo jednat o serii, ale ke konci se mi to zdalo uz hodne prekombinovane a uz celkove proste moc. Ani k postavam se mi nepodarilo si vytvorit nejaky hlubsi vztah.
Co je urcite fajn, je zpracovani tematu traumatu po ztrate blizke osoby, kde autorka vychazi ze sve vlastni zkusenosti. Dalsim plusem je krasna puvodni obalka.
Asi zvazim, zda potrebuji cist i dalsi dily. Ale pry ma byt serial, tak snad to filmari uchopi lepe.
(SPOILER) Tady na teto knizce se jasne projevilo, ze uz davno nepatrim do cilove skupiny. Pribeh to byl jednoduchy, kratky a cleneny do kratkych kapitol, takze se to lehce cetlo.
Pribeh neni nejak zlomovy, neni na nem nic moc prekvapiveho a pribeh plyne v jedne rovine. Plusem je urcite to, ze knizka vyzniva autenticky, presne tak jak by mohlo uvazovat 12 lete devce. Je to urcite knizka pro mladsi ctenare.
(spoiler) Kniha je hodne prirovnavana k Ostrovu lharu, ale jedine, co tam je podobneho, je to, ze Clara, hlavni hrdinka, si nevzpomina, co se stalo minule leto...
Pro me byli Tri tydny do svatby prumerna oddechovka z cervene knihovny, ktera jak uz jsem rikala postradala svuj potencial. Pribeh plyne tak nejak v jedne rovine, zadne velke zvraty necekejte a kdyz uz se radujete, ze se k nejakemu zvratu schyluje, autorka to zase obrati do te rovne linie. Postavy byli sympaticke, chovali se tak jak meli, ale jinak vam k srdci prilis neprirostli. Nebo alespon me ne. Zaverecny zvrat take vysumel do ztracena.
Co bylo krasne bylo jiskrrni mezi hlavnimi postavami a nechybela ani ta trocha erotiky. Co bylo super bylo urcite prostredi Londyna a jeho "smetanky", ktere mam v pribezich moc rada.
Na zaver tedy i doporuceni, pokud hledate neco nenarocneho a oddechoveho, s primesi romantiky a erotiky, tak tohle je presne pro vas.
Bohuzel od knizky jsem nedostala to, co jsem ocekavala. Knizka ma velmi ponurou atmosferu, coz se da cekat jelikoz se jedna o pojednani o Jacku Rozparovaci. Navic nektere sceny byli opravdu hodne nechutny. Takze urcite nic pro slabe povahy. Pribehu nechybi nejake napeti a i romantika, ktera se mi zde zdala dost nepatricna. Navic rozuzleni jsem odhadla uz asi ve tretine knihy, takze o to vic jsem byla knizkou zklamana.
Pribeh je hodne nezvyklym zpracovanim celeho pribehu Jacka Rozparovace a podle me to autorka nevzala za spravny konec. Pokud nekdo vi, jak to s pribehem je, bude hodne zklamany z jeho absurdity.
Postavy byly fajn, ale nicim zvlastnim se mi do srdce nezapsali.
Po docteni knizky jsem jen musela vrtet hlavou, jelikoz konec to totalne vsechno pohrbil. Prvni moje myslenka byla, ze to byla strasna blbost...
Kasie se do pribehu podarilo zakomponovat dulezite tema dusevnich poruch, o kterych je nutne mluvit, nejenom pred kamarady. Presto mi na knizce neco nesedelo. Tezko se mi ze zacatku cetla a postava Daxe mi byla vice nez nesympaticka.
Presto se kniha cetla dobre, dostali jste prvoplanovy romanticky pribeh s nejakou tou pridanou hodnotou, tedy presne to, co byste mohli ocekavat. Pribeh je sice pro nactilete, ale i starsi ctenarky a ctenari si v nem urcite najdou sve.
Kniha se mi az tak nelibila. Mozna proto, ze deti jeste nemam, ale s laskou se na ne pripravuji. Nesedel mi moc styl psani autorky, nektera rozhodnuti hrdinek se mi taky nelibila, protoze ja bych to nejspis udelala jinak.
Ale jinak je to mila odpocinkova knizka s mnoha historkami ze zivota, ve kterych se mozna nektere z vas poznaji. A mozna jednou i ja kdybych se rozhodla si knizku pozdeji precist znova.
Knizka byla ctiva. To ano. Budete fandit Bri od zacatku az do konce. Knizka navic resi zajimava a vazna temata, jako je rasismus. Co jsem pri cteni rozhodne ocenila byla bravurne vykreslena cernosska komunita i charaktery hlavnich postav.
Co mi vadilo, ale bylo to, ze misty to bylo az hodne tvrde, hodne vulgarismu, ale chaou, ze to bylo nutne k verohodnosti. Misty to bylo zbytecne natahovane a konec tak nejak vyznel do ztracena.
si neni nutne nekomu predstavovat knizku Ma temna Vanessa od Kate Elisabeth Russel a jeji dej o zneuzivane male divence a o vlivu techto udalosti na jeji psychiku a pozdejsi zivot. Přesto z ni asi nejsem nadsena tak, jak bych asi mela byt a proto hodnotim 3,5⭐/5⭐
Knizka je predevsim hodne narocna na psychiku ctenare. Je s podivem, ze tato autorka nic z toho, co se v knize pise nezazila,protoze tento pribeh je snadno uveritelny a jako by autenticky. Autorka tam predvadi kompletni znalost lidskych pocitu, konkretne pocitu male divenky, kterou zacne zneuzivat jeji ucitel. Je to neuveritelne vyzraly pribeh se skvelymi popisy toho, jak tyto udalosti v ranem mladi mohou ovlivnit dalsi zivot. Je zde bravurne zvladnuta psychologie postav.
Co mi na knize vadilo bylo to, ze byla hodne roztahana, hodne vycpavkovych pasazi by se dalo zkratit nebo i vynechat. Knizka se mi i spatne cetla a nedokazala me vtahnout do deje tak, jak by si byvala byla zaslouzila.
Byt je to tema druhe svetove valky, kdy se deli fakt ohavne veci, tak zde je to tema pojato nezvykle lehce. Mozna je to i tim, ze hlavnimi hrdiny jsou deti a ze tak knizka je urcena mladsim ctenarum a tak tema druhe svetove valky je zde zmineno okrajove.
Knizka se dobre cetla a i format knihy a pismo podnecovali rychle cteni. Hlavni postavy jsem si oblibila, hlavne pro jejich odhodlani a statecnost absolvovat tak dlouhou cestu. Co mi ale hodne vadilo byla celkova naivita pribehu, kdy dvoum osamelym zidovskym chlapcum kazdy pomahao bez ohledu na nasledky a svuj zivot. V knize jsou take dost velke casove skoky, coz zpusobovalo obcasnou zmatenost a nesourodost pribehu. 3,5 ⭐/5 ⭐
Pribeh popisuje osudy dvou zen - Lisy a Grace, ktere se protnou diky staremu domu. Pribeh ma dve casove linie, pricemz me se vic libila ta, ktera popisovala zivot Lisy. Kniha je prezentovana jako thriller, ale bylo to vsechno, jen ne thriller. Jedine asi plus teto knizky je to, ze byla ctiva, ale jinak se mi knizka moc nelibila. Dej byl povrchni, vubec nesel do hloubky, stejne tak postavy, ktere byli i dost nesympaticke. A ten konec? Byl prilis rychly a nic se tam nevyresilo. Za me velke zklamani.
Pribeh me neskonale pohltil hned od zacatku. Teda az po tom, co jsem si zvykla na slovenstinu, ve ktere jsem cetla poprve, ale po asi 60 strankach mi to uz neprislo. Libilo se mi jak pribeh tak nejak prirozene plynul, zvraty prichazeli tak nejak prirozene a nebylo to nic na silu. Se zajmem jsem sledovala vyvoj vztahu Mariny a Laury a hlavne jsem drzela palce vsemu do ceho se Laura pustila. Byla to skvela a ctiva knizka, stranky ubihali pod rukama a ja casto zapominala nejen na okolni svet, ale take na to, ze to ma byt stafeta a ze bych mela lepikovat a psat poznamky. A ten zvrat na konci? To bylo proste . Co mi ze zacatku na knizce vadilo byli kapitolky z "mysli vraha", ktere mi tam dost vadili, ale na konci se to vse spoji a splyne na ty spravna mista. Po docteni (docetla jsem vcera vecer) jsem v sobe musela nechat rezonovat vsechny ty pocity a chtela jsem se na dnesni recenzi vyspat, aby to melo hlavu a patu. To uz se dlouho zadne knizce nepovedlo. Takze se urcite pustim do dalsich knih autorky a tuhle budu vsude vychvalovat. Rozhodne muzu s klidnym ️ vsem doporucit. 5⭐/5⭐
Kniha se strašně dobře četla. Bylo tam spousta krásných a romantických pasáží, ale také pasáží, které se moc hezky nečetli, i když popisy zranění a léčení zraněných vojáků, se tam naštěstí autorka nevěnovala příliš podrobně. Nemám takové čtení ráda. Hlavní postavy Scarlet, Lucy a Ellie jsem si hned od začátku oblíbila a od začátku obdivovala jejich nesmírnou odvahu vrhnout se dobrovolně do válečné vřavy. V knížce se střídali pohledy na věc a zážitky všech tří hrdinek, což děj super ozvláštňovalo a lépe tak ubíhal. Je tedy pravda, že děj byl někdy místama až možná přehnaně romantický, moc "červený", ale do toho už jsem šla, takže to moje hodnocení ovlivnilo jen málo.
Jediné, co mě tam trošku rozčilovalo byli překlepy, ale ty se začali objevovat až v poslední čtvrtině knihy.
V knížce se krásně ukazuje jak válka lidi dokáže změnit, a to nejen chlapi, kteří se vrhali v první linii do válečné vřavy, ale i pro další "účastníky", jako byli právě třeba zdravotní sestřičky, na které se v literatuře s tématikou druhé světové války dost zapomíná. Druhá světová válka totiž nejsou jen koncentrační tábory. Ano, mají tam majoritní podíl, protože se tam děly opravdové hrůzy, ale hrůz nebylo ušetřeno ani bitevní pole, či jeho okolí.
(SPOILER) Knížka ode mě získává zasloužené 4 hvězdičky z 5. Bohužel jsem jí srovnávala s Pařížskou švadlenou, kterou jsem dočetla před Dívkou na útěku, což jí asi i trošičku uškodilo, protože Švadlena byla prostě o maličký kousíček lepší.
Co bych chtěla vyzdvihnout jako první je určitě obálka knížky, která se k tématu úžasně hodí. V knížce najdeme 113 krátkých kapitol, které podněcují čtivost a dávají ději nějaký spád. Co bych ráda vyzdvihla je autorčin um dobře zachytit prostředí a skvěle vystihnout charakteristiku postav. Autorka v této knize zachycuje prostředí londýnských barů a nočních klubů ve 30. letech 20. století, naráží také na složité téma vnímání homosexuálů v této době a do děje jsou tak vhodně vsunuta některá historická fakta. Děj je jednodušší, není tak rozvětvený, takže v klidu můžeme sledovat osudy hlavních postav, i jejich pohnutky a myšlenky.
Na druhou stranu máte pocit, že od první do poslední stránky se pořád něco děje. Autorka svou hrdinku žene do neustálých zvratů, potíží a nelehkých situací, takže si myslím, že občasné zpomalení, či zvláčnění děje by knížce rozhodně neuškodilo.
Co se mi hodně líbilo bylo sledovat proměnu Anny, alias Vity z plaché venkovské dívky v sebevědomou městskou ženu. Konec knížky, byl takový..nedokončený..ale to je pochopitelné, když se jedná o první díl trilogie. Určitě si v knihovně půjčím další díl, protože prostě musím zjistit, jak to s Vitou bude dál.
Musím říct, že zpočátku jsem byla hodně skeptická a na knížku jsem pohlížela s nějakou tou nedůvěrou. Říkala jsem si, že to bude taková ta typická blogerská knížka, která nemá žádnou přidanou hodnotu. Ale to jsem se šeredně mýlila.
Na začátku mi slečna Denisa byla hodně nesympatická (pardon, omlouvám se). Hlavně se svým perfekcionismem, honbou za úspěchem, penězi a touhou dokázat všechno na světě. Ale později, když se projevila její nemoc se to srovnalo, a já hltala každé její slovo. Obdivuji slečnu za její výdrž, statečnost a touhu se se vším tím poprat, bojovat a jít dál, vyléčit se z nemoci. Život se s ní tedy opravdu nemazlil a o to víc jí obdivuji, že se s tím vším dokázala poprat. Vlastně obdivuji všechny onkologické pacienty, kteří se dokážou zase postavit na své vlastní nohy, vrátit se k tomu co milují, nebo si najít nové zájmy a plnohodnotně tak naplnit svůj život. Aspoň tedy ten čas, který jim zbývá.
Na knížce se mi hodně líbilo grafické zpracování. Příběh byl vhodně doplněn fotkami, jednotlivé kapitoly byli proloženy citáty, které krásně korespondovali s dějem. Příběh byl hodně čtivý, stránky ubíhaly pod rukama a já se nemohla dočkat až zjistím, jak to bylo dál.
Jediné co bych vytkla byl místama hovorovější jazyk, ale chápu, že to má být autentický příběh ze života a asi by působilo divně, kdyby autorka najednou mluvila stoprocentně spisovně. Co mě tedy trošku rozčilovalo byli smajlíci (:-D) mezi textem. Ale to na mém nadšení z knížky nic nemění.
Na konci najdeme pár receptů na zdravé recepty, které jsou doplněné opravdu moc krásnými fotkami. Už se nemůžu dočkat, až některé vyzkouším.
Za mě tedy rozhodně jedno velké doporučení a klobouk dolů před autorkou, že se dokázala s nepřízní osudu takto popasovat.
Knížka byla souborem "hororových" povídek. U některých se bojíte více, u některých méně. Ale jedno mají tyto povídky společné - postrádají nějaký hlubší příběh. Kniha se četla poměrně dobře, autor píše hezkým jazykem, ale to bohužel knihu nezachránilo. Konec první a také nejdelší povídky z celé knížky byl zcela nedostatečný. Z povídek se mi líbili pouze 3 - Já, legenda, Oběť a Kdo je na drátě. Je to velmi nevyvážená kniha s nevyužitým potenciálem. Ke konci už jsem se musela hodně přemáhat, abych knihu dočetla.