Aquarius586 Aquarius586 komentáře u knih

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Přečíst a zapomenout. Když cestopis, tak raději takový, kde autor neprodává především sebe.

12.12.2019 3 z 5

Do výšky volím pád Do výšky volím pád Max Kašparů (p)

Velmi pěkný rozhovor, jen je trochu škoda, že otázky nejdou zrovna moc do hloubky.

12.12.2019 4 z 5

Jonášovo znamení Jonášovo znamení Thomas Merton

Pecka. Po hutných bombách jako byl Chesterton nebo Rohr a podobní je tato kniha jak balzám na duši. Plyne si jako klidná říčka, do které se dá úplně ponořit a dovolí se spolu s Mertonem stát den po dni trapistou. Jedna z mála knih o které si říkám, kéž by byla dvakrát tak dlouhá.
Moc se mi líbí, že narozdíl třeba od Příběhu jedné duše Malé květinky působí Merton víc jako člověk z masa a kostí a jeho přístup k víře není tak úplně samozřejmý a snadný.
Jediný problém je v tom, že se kniha nedá absolutně nikde sehnat a celkově je mrzuté, že do češtiny byl přeložen a vydán zlomek jeho díla.

05.12.2019 5 z 5

Jízda v levém pruhu - rozhovor s Jožinem Valentou Jízda v levém pruhu - rozhovor s Jožinem Valentou Marek Vácha

Rozhovor, který je z 80% životním příběhem Marka Váchy - taková biografie a zbytek jsou otázky a odpovědi ohledně víry. Ne že by jeho život nebyl zajímavý, naopak, ale stejně je škoda, že ten poměr není obrácený, protože v knize položené teologické otázky i Váchovy odpovědi jsou často dost třaskavé - pro konzervativce asi leckdy na hraně, vážné a hlavně naprosto aktuální a podněcují k dlouhému přemýšlení.
Píšu "škoda" i proto, že Vácha je jeden z mála moderních českých "duchovních průvodců", který se vyjadřuje jasně, srozumitelně, prostě, nebojí se říct "nevím" nebo "jo, to mě štve" a tak si víc cením každého jeho textu k víře než jakýchkoliv jiných.
Díky Bohu za něj :-)

18.11.2019 4 z 5

Pád vzhůru Pád vzhůru Richard Rohr

Neskutečný koncentrát myšlenek. Myslím, že autor je u nás velmi nedoceněný, jinak si to (ne)množství hodnocení a komentářů nedovedu vysvětlit. Více prostoru pro Rohra :-)

13.11.2019 5 z 5

Jak se zbavit úzkosti a fobií Jak se zbavit úzkosti a fobií Edmund J. Bourne

Nejspíš jediný opravdu komplexní a věcný "manuál" nejen pro pacienty s úzkostnou poruchou. Velmi doporučuji.

29.09.2019 5 z 5