ardeas komentáře u knih
Prvá kniha ma bavila oveľa viac, napriek tomu ze to je stále ten samý pribeh. Ako napisala knihomolka nižšie, stačila by pva kniha a z tejto prvych 100 strán a bola by som happy. Potom to uz bola telenovela a čakanie az bude koniec... co ma sklamalo.
Rozprávkové...
Zastávam názor, že pokiaľ sa v knihách vyskytne nejaká choroba, mal by mať autor priamu skúsenosť. V tejto knihe mi príde pribeh ze choroba vystavala samotný dej, bez skúsenosti a robí tam tak efektné krovie, že to hraničí s naivitou.
Najsilnejší moment som mala v strede, keď doniesli to pečené prasa... Griffin bol až moc dokonalý a všetci boli az priveľmi rozumní (no nakoniec aj tak bolo jedno ako velmi mudrovali).
Ak by som toto čítala, keď mam depku, zožrala by som to aj s navijakom... žiaľ, príjemná rozprávka, ale nezradim tuto knihu medzi môj druh oddychovky. Je až príliš dokonalá a sladká... no veľakrát som nad dejom krútila hlavou a skakala keci od hlavnej hrdinky.
P. S.: Griffina som nepreskakovala.. len krútila nad ním hlavou :D kto by nechcel taleho dokonaleho chlapa, krasny, nežný, trpezlivý a ešte rockova hviezda... a totálne mimo realny svet
(SPOILER) Táto kniha má zlé zaradenie a to hlavne z dvoch dôvodov :
Tak za 1. - Nie je to pre ženy, je to čistý YA žáner, ak by sa vyskrtli sexuálne scény, ktoré.. sú už ohrate keď čítate romány pre ženy.
2. dej je plochý, predvídatelny a priserne SLADKÝ! žiadny extra vývoj
A ako bonus, zo začiatku ma kniha bavila, tešila som sa z toho, aká bude cesta... ale po 1/3 som sa začala nudiť a posledných 60 strán uz som skakala a hovorila si, že nech uz je koniec. A nezachránila to ani "dráma" s jej matkou....
P. S. ta jej kamoška Kai je dost biedna vsuvka autorky, ktora nevie ako ďalej posunúť dej. Čo to ako malo byť?
Na rovinu... som prekvapená ze autorka je Češka. Je to dosť ala amerikano... a az tak amerikano, ze sa to bije. Neurazi ani nenadchne. Priznavam že po polovici knihy som často skakala opisy. Nebavili ma a niektoré frazy sa až moc opakovali.
Plus vidim v spracovaní. Tie výňatky z komunikacie ma bavili, aj kopec narazok na filmy a knihy. Ak je to prvotina autorky, je to celkom slušné.
(SPOILER) Praskanie ľadu... tak by som to asi pomenovala, ako vnimam túto knihu a asi aj celú sériu :D Kráčate po tenkom ľade, počujete ako pod vašou váhou stoná, keď presúvate jednu nohu za druhou a nikdy neviete, kde to pukne a vytvorí sa prasklina. Na jednej strane je to super, lebo ste v tom uväznený a čakáte, má to svoj šmrnc. Ale to čakanie ma občas otravovalo. Blake mi prišiel jasný od začiatku, ale stvalo ma, ze to tak dlho trvalo... kym vykvetol.
Fakt ma baví čítať túto sériu ale niektoré popisy a myslienkove pochody mi trénujú nervy. Príde mi, že sa to zbytočne vlečie až mam chut preskakovat stránky. Nie je to tak plynulé ako by som chcela alebo ako som zvyknutá a za to uberam 1 hviezdičku
Dobrý námet, ale súhlasím naninkou, nejako to rýchlo odpinkala autorka a aj ked sa mi páčilo to celkom sladké pojatie, chýbala mi taká drsna stránka veci. Trosku to zavanalo ružovým videním, inak fajn oddychovka :))
Za mňa top kniha od autorky. Páči sa mi jej rozmanitosť a štýl, vie sa odlíšiť. K tejto samotnej knihe nemam veľmi čo vyčítať, len že kým som ju nedocitala nemohla som ísť spať :D
Tri za to, ze ma kniha zacala drzat v napati az za polovicou, a ze ro dopadlo tak ako som to videla od sameho zaciatku. To neberiem ako minus, pri knihach nie je dôležitý ciel, ale cesta.
Takze suma sumarum, 5* za poslednú štvrtinu. Inak veľmi zdatne dielo v ramci žánru.
P.s. neda mi nepoznamenat, ze aj keď chápem prečo to tak pojala autorka, take silene skladanie basni mi prislo hrozne nerealne :)
Za tú drámu ohľadne dieťaťa a uzdravenia 3 hviezdy, inak to bolo dosť obdobné ako pri prvom diely.
Veľmi priamočiare, bez prekvapení, klišé. Pre oddych, keď chce človek zabiť čas odporúčam, inak nič svetoborné. Dosť mi vadil rozprávač, lepšie by to vyznelo v prvej osobe, takto len ako podpriemer z červenej knihovne.
K dnešnému dňu má táto kniha hodnotenie.... neuveriteľných 90%! Toľko nemá ani séria Divergencia, ktorá v mojich očiach je oproti tomuto úplne inde. Ja to fakt nechápem. Buď to číta skupina ľudí, ktorí nevedia posúdiť celkovo knihu obsahovo, alebo idú s davom, hltajú sladké rečičky o "láske". Aby som bola úprimná, rozpíšem sa tak, aby bolo jasné, na čo poukazujem.
Tak najprv celkovo k tejto poslednej knihe. Konečne sa niečo deje, niečo čo stojí za to, niečo, čo naozaj mení dej. Fakticky mám pocit, že všetky 3 knihy boli jeden dlhý román, ktorý rozstrihali - 1. bola úvod do deja, 2. zauzlenie v podobe "sily" a milostného trojuholníka a 3. hurá - vyvrcholenie!
Jedno musím pochváliť, vývoj Adama a prerod Aarona. To bolo fakt pekne odstupňované. Kenji je úžasná postava, ktorá nás prevádza celým dejom a jeho pasáže si užijete.
Ale s Juliette to je stále na prášky. Pri každom jej fňukaní, pri fráze "som taká hlúpa" sa mi chcelo kričať... A pri dialógoch o "SILE" som celý čas myslela na rád Jedi zo Star wars. Už nám tam chýbajú len midichloriáni :)
Takže celkovo sériu radím ako neprepracovanú, knihy a ich dej sú posunuté v dvoch úrovniach mimo - a to za:
1. že celkovo sa jedná LEN o milostný príbeh pre náctiletých s prvkom fantasy, ktorý je dosť biedny
2. rozčlenenie deja v knihách je posunuté nezmyselne, v prvých 2 knihách je veľa balastu, a v poslednej sa zomelie toho až moc a veľmi rýchlo (a to "až moc" mám na mysli oproti predošlým 2 knihám, kde stojí všetko takmer so stoickým kľudom na mieste)
Najslabším diel, bez osobitného šmrncu a ako zaver celej serie, tak to je troska az hanba. Dej a dialógy boli slabe, bez iskry. Precitane rychlo, ale ako som zatvorila knihu, rovno vyšumelo do stratena.
Bože, prečo som to len začala čítať? A to som si myslela, že som mala v poslednej dobe blbú ruku pri výbere kníh. Toto je asi povestná čerešnička, ktorá to zaklincovala. Jedna hviezda za ten zvrat udalostí.
Dej je nudný, plochý, bez dynamiky a nejakého hlbšieho odkazu. Prvá polovica je desná červená knihovňa, ktorú som preskakovala. Nebolo tam nič čo som ešte nečítala a musím povedať, že takto napísané sa mi to doslova hnusilo.
Druhá polka mala konečne nejakú opodstatnenú zápletku, konflikt, ale štýl akým je napísaný príbeh to opäť zadupal do zeme. Autorka je asi príšerná idealistka, lebo všetko mi príde okato naplánované a z tohto dôvodu som nevedela uveriť ani jednej emócii.
Finále dokonalé klišé. Záver = hromada balastu na jednoduchej idei príbehu korunované štýlom a prevedením. Bieda.
Dóóóbré :D
V poslednej dobe som mala príšernú smolu na knihy a konečne niečo, čo bolo pekne vystavané a čítavo napísané. Nič nie je dokonalé, nie je tam sexu habadej ako býva zvykom, k tomu krimi zápletka, primeraný počet strán, bez zbytočného naťahovania deja - proste paráda. Môžem odporúčať
Fakt som sa snažila, ale nedočítala som to. Neviem či to bolo prekladom, ale ako "čtivé" to označiť nemôžem - ani náhodou. Cez to, ako to bolo napísane som poriadne nevnímala ani obsah, takže nemalo to význam.
... neviem, tá zápletka mi príde tak pritiahnutá za pačesy, že ma to celý čas otravovalo. Toľo k pošahanému obšahu.
K prevedeniu - tak to bolí doteraz. To ale až tak nevadí ako ten blbý štýl rozprávača. Som zvyknutá na ja-rozprávanie, prípadne keď sa strieda rozprávanie z pohľadu oboch postáv, ktoré preferujem najradšej, ale tu mi to bilo do očí a len som proste krútila hlavou. To že tento štýl nevyhľadávam, ale neznamená, že neviem ako má byť v knihe dobre napísaný - tu to ale tak nebolo.
Prvú knihu som nečítala, takže nemám to s čím zrovnávať. Ale, Bože!, nikdy, a to fakt NIKDY! som nemala taký problém s hlavnou zápletkou.
Jensen, nech mu je zem ľahká, je super chlapík, má svoje pre i proti, o tom niet čo povedať. So životom sa pobil, nemal to ľahké, no zvládol to. Ale Mia...
Rozmaznaná, ufňukaná, sebecká, absolútne bez empatie. Ženská, ktorá chce ukázať svetu čo je "zle" a hrá sa na veľkú umelkyňu, sa nevie rozhodnúť, či odpustiť mužovi, ktorého tak veľmi ľúbila a mala v ňom spriaznenú dušu, kde si slovami nemuseli nič povedať, že spravil chybu, ona sa zodvihne a otočí sa mu chrbtom, keď jeho to skutočne mrzí....
Príde to len mne, že to je na hlavu? Tých tirád je tam hodne, úplne bez nejakej logiky a bez nejakého hlbšieho zmyslu. Jednoducho s takouto hlavnou hrdinkou sa mi nedá stotožniť. A úprimne, ľutujem, že Jensen sa do nej zamiloval, lebo je to krava. Sorry, ale tak to cítim. A nestrieľam len tak od buka, prešla som si to z každej strany a vyšlo mi to isté. Autorka to vystavala tak blbo, že keď si opomeniem ten balast slaďáren, vzíde z toho stále to isté - krava.
Z tejto knihy za:
a) dostanete cukrovku
b) Vám prepne na nasledovných pár dní po dočítaní
c) alebo pochopíte, že takto sladké je to neskutočný prešľap
d) nedočítali ste to, takže ani neviete o čom hovorím :)
Nie je to zlá kniha, obsahovo sa mi páči, ale je to skôr ako telenovela v karamele. Kopec zvratov každú chvíľu a néééskutočne sladké. Fakt ako z filmu a súhlasím s vetičkou - "život je lepší". Lebo je reálny. Čo my chýbalo, napriek tým všetkým šarádam, že ten konflikt s rodinou sa tak nejako sám od seba rozplynul a nijako zásadne si to nevyrozprávali.
Takto sa problémy neriešia :) Musím povedať, že som dosť sklamaná, na to aká je vychválená tá kniha.
Povedať, že v knihe je pokrivená logika je naozaj slabé slovo. Naivita hlavnej hrdinky je cez čiaru. Som z toho dosť zmätená, nakoľko zápletka je dobrá, ale proste mi príde, že autorka sa snažila tak odlíšiť, že veci sú mimo moje zmyslové chápanie, bez štipky reality. Dean je jediná postava, ktorá mi sadla, inak je to veľmi podpriemerné...
Príde mi to, že sa to snaží tváriť viac ako žáner "new adult", ale obsahovo to stále patrí k young adult, nakoľko mi to príde dosť naivné. Tieto dva žánre mám rada, ale musím poznamenať, že z oboch už som naozaj čítala oveľa lepšie.
Od začiatku to bolo dosť suché, bez šmrncu, Jaredove odôvodnenie tiež na mňa nezapôsobilo dosť dôveryhodne a divné správanie Tate, ktorá na jednej strane by buď mala byť bojovníčka, alebo ked už jej bolo toľko ublížené, tak sa správať ako šikanovaná osoba. Nebola poriadne ani jedno. Bez zásadného zvratu a prerodu to bol taký slabý čajík, akoby to autorka ešte dobre nedomyslela.