Arkagas komentáře u knih
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Dědictví kostí je kniha, která se Vám zažere do morku kostí.. ano, jedná se o poslední díl kriminální trilogie s detektivkou Amaiou, která se opět vydává na pátrání po šíleném vrahovi.
Jak už bylo řešeno, hlavní hrdinkou je Amaia, vyšetřovatelka FBI, která je na začátku knihy těhotná a údajně čeká svou vysněnou holčičku.
Po porodu syna se vše obrací a Amaia tuší, že se jí změní život. V ten moment se dostává k vyšetřování případu, kdy jsou znesvěcovány kostely a na oltáře jsou pokládány kosti malých novorozenců. Je vcelku jasné, že vše tohle zastírá pravé zločiny.
Amaia pátrá dál v minulosti, a když se dostane k soudu k případu Jasona Mediny, zjišťuje že vše co se kolem ní děje má mnohem temnější minulost než čekala.
Vrahové, kteří mají být odsouzení za spáchání vražd z ničeho nic páchájí sami sebevraždu a zanechávájí po sobě nápis Tartalo psaný buď vlastní krví, nebo výkaly.
V konečné fázi je zde zmíněn i příběh psychicky nemocné Amainy matky, která též v ústavu pobodá vyšetřovatele a napíše na zeď stejný nápis jeho krví.
Dle historie byl Tartalo kyklop, který vraždil nevinné a živil se jejich masem.
V průběhu vyšetřování Amaia zjišťuje, že na jejím pozemku se nachází masový hrob malých dětí z její rodiny a při posledním znesvěcení kostela byla použita kostra ruky jejího jednovaječného dvojčete, o kterém nikdy neslyšela, ale které vídávala ve snech.
Jak to celé dopadne se dozvíte na konci knihy.
Dědictví kostí je mrazivý thriller plný zvratů, překvapení a v konečném důsledku i historie Amainy rodiny.
Kniha je poutavě napsaná a hltala jsem každou stránku, 525 stran uteklo jako voda.
Dlouho se mi nestalo, že bych měla takový mráz na zádech při čtení knihy, takže tahle kniha mě velmi překvapila a pro milovníky thrilleru a mrazivých knih ji vřele doporučuji!
10/10
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Kniha z knižní série Krásní mrtví, tentokrát pod jménem Jonas.
Tohle je vyloženě kniha YA určená pro mladší čtenáře, ikdyž námět je vcelku zajímavý.
Na střední škole během posledního roku umírají 4 studenti.
Když se hlavní hrdinka Darina jede jednoho večera projet, slyší kolem sebe zvláštní šum křídel a vidí kolem sebe umrlčí lebky, které na ní útočí.
Po chvíli toto zmizí a ona se dostane do staré stodoly, kde spatřuje v kruhu všechny tyto staré kamarády jako by byli stále živí. Uprostřed kruhu stojí starý muž, který je vede.
Jak Darina později zjišťuje, její kamarádi nejsou ani živí, ani mrtví, jsou z nich tzv.zombie a to na dobu jednoho roku, pokud nepřijdou na opravdovou příčinu vlastní smrti.
Na scénu nastupuje Darina, která je jako jediná mezi živé - mrtvé vpuštěna pod podmínkou mlčení, aby přišla na to jak její kamarádi ve skutečnosti zemřeli a proč.
Pochopila jsem že tato série bude mít více dílů a každý se bude věnovat jednomu jménu. Tato kniha má podtitul Jonas.
Jedná se o kluka, který údajně zemřel na motorce, protože nezvládl řízení a zmrzačil zároveň i svou tehdejší přítelkyni, ale nic není tak jak se zdá... Kniha přečtena za 1 den, paperback, odpočinkové lehké čtení s trochou napětí, ale pro mě opravdu moc "pro mladé".
Věková skupina kolem 15 let by z této knihy mohla být nadšená :) Celkově hodnotím hezkou obálku, nápad, propracování a dějovou linku na 6/10 :)
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Myslela jsem si že se bude jednat o tzv."knižní brak" pro náctileté, ale anotace a obálka se mi prostě líbila a tak je moje.
A musím říct jednoduše waw! Tahle knížka přečtená za 3,5 hodiny je sice určena pro čtenáře YA, ale já jsem z ní vážně nadšená.
V Malém městečku v Montaně se ze střední školy během velmi krátkého času ztratí 2 studenti. Naše hlavní hrdinka, která se rozhodne tomu všemu vlastně nedobrovolně přijít na kloub trpí kompulzivní poruchou a tak je pro všechny tak trochu podivínka.
Když se jí ztratí její přítel, kterého znala od dětství, začnou se na jeho lavici objevovat slova, která ona slyší... Jakoby k ní lavice promlouvala... Nakonec se vydává pátrat na vlastní pěst a zjišťuje, že to co si připouštěla maximálně jako halucinace je pravda.
Možná jediné mínus téhle knížky je to že se rozjíždí pomaleji než by čtenáři čekali, ale ten konec alespoň vážně stojí za to :) Pro mě takové pár hodinové milé odpočinkové čtení, kdy jsem při posledních cca 50 stranách hltala každé slovo a byla zvědavá jak to celé dopadne.
9/10
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Tato kniha vznikla pod taktovkou scénáristky Buffy přemožitelky upírů a jejího spisovatelského dua :) Jedná se vlastně o YA knihu, která je ale velmi příjemná a není určena jen náctiletým čtenářům. Pro mě to bylo milé a nenáročné odpočinkové čtení.
Hlavní hrdinkou je zde Catelyn, které po zemětřesení v LA umírá matka a tak zůstává nezletilá sama a bezprizorní.
Jejího otce zastřelili a nikdy se nenašel vrah.
Catelyn je donucena přestěhovat se za svým dědou do lesů do malého městečka, kde nic není tak jak vypadá.
Všude kolem ní jsou agresivní vlci a když je jednoho dne napadená, uvědomuje si že v tomto městečku není nic jak vypadá.
za mě i přesto, že tyto knížky běžně nečtu velmi dobře napsaná kniha plná zvratů a nálad :) zakoupena v Levné knihy za 49,- Kč :)
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje.
Nejchladnější dívka ve městě chladu je thriller s upíří tématikou.
Jedná se zde o celosvětovou nákazu, kdy na světě žijí lidé, chladní a přeměnění.
Pokud je člověk kousnut upírem, stává se z něj tzv.chladný, který ale není hned upírem, ke konečné přeměně je potřeba vypít lidskou nebo upíří krev.
Pokud je člověk chladný, musí projít 80 denní karanténou v ústraní lidí, aby se vyléčil.
Na místě bývalého Springfieldu je ale vystaveno tzv. město chladných, ve kterém žijí lidé a upíři v jakési symbióze.
Město je obehnáno velkou zdí a z města se dá po vstupu do něj dostat jen na propustku, kterou dostávají jen lidé.
Je zde velmi mizivá šance, že zde člověk zůstane člověkem a že se ještě někdy vrátí.
Hlavní hrdinka Tana je 17 dívka, která byla v dětství napadena svou matkou, kterou později zavraždil její otec, neb se změnila a chtěla vyvraždit celou rodinu.
Po večírku se Tana probouzí a zjišťuje že v místnosti jsou všichni kromě ní, jejího kamaráda a jednoho upíra mrtví.
Jediná možnost jak se zachránit je utéct do města chladu a upíra prodat jako kořist.
Její dobrodružství začíná v momentě, kdy na cestě potká sestru s bratrem, kteří se chystají do města záměrně, aby se proměnili v upíry.
Ve městě žijí gangy lidí i upírů.
Příběh se rozjíždí v momentě kdy Tana zjistí že jí zajatý upír, ke kterému začíná cítit něco víc než kamarádství je velmi prastarý upír pocházející ze starého Ruska, jeden z největších zabijáků na světě.
Boj Tany po boku Gavriela je popsán velmi svižně a kniha se čte sama.
Za mě velkým plus je, že si autorka pohrála s historií a zmiňuje zde staré Rusko a Rakousko.
Jména jako Gavriel a Luciene se k upírům a jejich popisům velmi hodí a celkově mám z knihy dobrý dojem.
Nejedná se o knihu pro náctileté, ale o thriller pro zralé čtenáře, což s touto tématikou je poměrně vzácnost.
Nechybí zde ani krvavé a brutální scény, které dodávají knize na autentičnosti a po sérii Hon, je tohle knížka která má ode i přes tuto tématiku vysoké hodnocení :) 10/10
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Hlavní hrdinka Quincy - v současné době pečící blogerka, která přežila masakr v lesní chatě v Pine Cottage na střední škole.
V této knize sledujeme příběh Quincy, která ví, že její vrah je už za mřížemi odsouzený k trestu smrti, ale přesto si není jistá zda je vinen.
Během osudné noci, kdy byla jejich středoškolská víkendová oslava zničena vraždícím psychopatem jako jediná přežila díky střížníku Coopovi, který se o ní stará i mnoho let po té.
Jenže v tomhle příběhu není nic tak jak vyadá.
Quincy trpí ztrátou paměti a z událostí, které se staly si téměř nic nepamatuje, což velmi ztěžuje vyšetřování případu a práci právníkovi, který obhajuje údajného vraha.
V momentě kdy se zdá být vše v pořádku do příběhu vstupuje Samantha, další přeživší dívka, která je rozhodnutá Quincy otevřít oči a dokázat jí, že si může vzpomenout.
Mezitím je ale zavražděna další přeživší dívka a vše vypadá že za vraždou stojí právě Samantha.
V ten moment dokonce Quincy zjišťuje že Samantha nikdy nebyla Samantha a začíná poznávat že vše co se kolem ní děje je naprosto jinak... Skutečného vraha se samozřejmě na konci knihy dozvíme, ale je to teda waw!
Tato kniha mne velmi, ale velmi překvapila.. dlouho jsem nečetla něco tak dějově našlapaného, že když už si myslíte že jste tomu přišli na kloub, ta rozhodně ne :)
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Hvězdy nad námi je knižní příběh Evy Weissové, žijící na Slovensku a její rodiny, která podlehla nacistické perzekuci.
Jedná se o vyprávění toho jak Eva a její sestra přežily Osvětim, ale i o tom čím vším si prošla rodina od 1.momentu kdy si uvědomila že je vše špatně.
O hrdosti otce, který věřil, že své dcery zachrání a také se tak stalo a o velké odvaze matky, která i po letech hrůzy čekala na sestry doma.
Je asi na pováženou, když napíši, že kniha je krásná, ale ona je. Jedná se o vyprávění tehdy třináctileté Evy, která byla odhodlána přežít a která si řekla že se nevzdá, protože má po svém boku svou sestru, kterou nikdy neopustí.
A tak se i stalo, sestry Weissovy přežily pokusy Mengeleho, hlad, zimu a nenávist z velké části hlavně proto, že držely pohromadě.
Důležité je zmínit, že tahle kniha popisuje následnou cestu sester po osvobození Osvětimi zpět domů a následnou imigraci až do Austrálie. O hrůzách války toho víme hodně, tuhle pasáž já na knize oceňuji nejvíc, protože je velmi zajímavá a přínosná. Eva zde vypráví jak šly pěšky z Osvětimi přes maďarské a polské hory, jak se vyhnuly odvezení do Ruska s ostatními přeživšími a jak jejich putování domů bylo těžké a zoufalé.
Menší, poměrně tenká kniha s velmi těžkým a důležitým obsahem, je doplněna o fotografie a čte se velmi snadno.
9/10, přečtěno u jedné dýmky
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Tom Jones je klasický dobrodružný příběh ze staré Anglie.
Jedná se o anglickou klasiku, která pohladí na duši.
Hlavní dějovou linkou je příběh malého chlapce - Toma Jonese, kterého najde pan Výborný, což je vdovec, kterému zemřeli 3 děti ve své posteli a rozhodne se, že si dítě nechá a vychová jej.
Malý Tom Jones je vychováván současně se svým sokem Blífilem, který mu dělá nachvály, a díky jehož lžím je nakonec Tom vyhozen z domu a tak se vydává na cestu.
V příběhu panuje láska ke krásné Žofii, což je dcera sousedova statkáře, který jí chce provdat za už zmiňovaného Blífila.. a tak se příběh rozvíjí, Žofie miluje samozřejmě Toma, ale když už je jejich lásce dopřáno, zase změní názor.
Tahle kniha je tak krásná v tom, že přesto že v ní vystupuje jen pár hlavních postav má nádherný a krásně rozvětvený příběh.
Čteme zde o učiteli, faráři, sestře pana Výborného, o Panu Novoveském, který má statek v sousedství a samozřejmě je zde zmínka o válce, o králích, o nemocech a pouštění žilou.
Jedná se opravdu o moc dobrý dobrodružný román :)
A je to poklad světové literatury.
Tuhle knihu mám z KNIHY DOBROVSKÝ z výprodeje za 49,- Kč a to je cena za kterou je povinnost si jí koupit do klasické knihovničky :)
Hodnocení? za mě 10/10, ale kdo nemá rád klasiku, asi z toho úplně nadšený nebude :)
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
V této knize hlavní hrdinka Kate pátrá po minulosti své matky - velmi známé primabaleríny, která bohužel zemřela. Kate ve svých 27 letech nachází velmi zvláštní perokresbu, o které je přesvědčená, že je na ní její milovaná matka a tak se vydává na vlastní pěst pátrat po historii tohoto obrázku.
K jejímu překvapení se dozvídá, že autorem je velice známý malíř Tom Stafford, který žije v ústraní na Korsice a s veřejností již moc nekomunikuje.
Odhodlaná Kate se ale obrací na jeho sestru, přes kterou získává kontakt a Tomovi posílá dopis s kopií tohoto obrázku.
Posléze je velmi překvapená, když jí Tom pozve na své náklady k sobě na Korsiku, kde jí začne vyprávět velmi dlouhý, překvapivý a láskyplný příběh této kresby.
Při čtení knížky je vcelku jasné, že Tom je s Kate rodina a na obrázku není její matka, ale její skutečná babička,Tomova největší životní láska, která ho ale v mládí opustila a kterou Tom neviděl dlouhé roky.
Kate se tak vydává najít přímo svou biologickou babičku Alici, se kterou se setkává a dozvídá se z jejích úst pravdu, kterou by od nikoho jiného nezjistila.
Pravdu o tom, proč Tomovi lhala že dítě, které čeká není jeho, proč opustila svou životní lásku a hlavně o tom, že nedala svou dceru k adopci, ale jak to celé bylo doopravdy.
V neposlední řadě Alice Kate vypráví jak žila za války ve Francii a jak celý její život zůstal zasvěcený její dceři a Tomovi, i přesto že Toma už nikdy neviděla a dcera je mrtvá.
Alice tak objevila svou jedinou a milovanou vnučku.
Tahle kniha je krásná, možná někdy až příliš snová, protože vše co je zde napsané Vám přijde krásné, i když to krásné není.
Příběh lásky, která vydržela celý život, příběh odepření, příběh podpory a hlavně obrovského sebe obětování pro dobro někoho jiného.
Je to klasický román, ve kterém se střídají dvě časové osy - jedna od roku 1928 a druhá v roce 1986, kdy se Kate vydává pátrat po stopách obrázku.
Knížku jsem dostala od Irči z Knihánkova a hodnotím 8/10 :)
Kniha se snaží přiblížit nám myšlení zvířat a radí jak se se zvířaty spojit duchovně.
Velmi dopodrobna popisuje jak se zvířaty pracovat jako s médiem , které nám ukazuje naše vlastní chyby a jak se z nich poučit.
Autorka se živí jako médium a léčitelka zvířat ve spojených státech.
Na konci knihy najdeme popis archetypálních zvířat a jejich popis.
Knížka je čtivá, zajímavá, příjemná a rozhodně zaujme majitele jakýchkoliv zvířat, kteří se někdy setkali s jakýmkoliv problémem. Pomůže pochopit chování našich domácích mazlíčků, ať už se jedná o psa, kočku, nebo třeba plazy či pavouky.
Hodnocení: 7/10
Hlavní hrdina v knize jako malý přijde o rodiče a vychovává ho děda, který ho izoluje od okolního světa.
Rodiče malého chlapce totiž zemřeli stejně jako spoustu dalších lidí za podivných okolností po výbuchu v nedaleké základně a od tohoto momentu se začnou objevovat přízraky bez tváře, s děsivě velkým tělem, chladnýma očima i hlasem. To ale není vše, ve vzduchu nad malým městečkem se vznáší neidentifikovatelné předměty, které způsobují jakousi hromadnou hypnózu a paniku.
Obyvatelé jsou vyděšení, a náš hlavní hrdina zjišťuje, že o tomhle všem ví jeho děda mnohem víc, než si myslel.
V příběhu se pak objevuje jakási údajná čarodějka, která je nám představená jako dcera údajně prokleté ženy.
Velkým překvapením je, když hlavní hrdina zjistí, že jeho rodiče nezemřeli tak úplně náhodou a do příběhu se dostává jakási pradávná sekta, která chce vyvolat samotného ďábla aby ovládl svět.
I přesto, že je tahle kniha totální slátanina a nesmysl ???? je skvěle čtivě napsaná. Je to sci-fi každým coulem, ale rozhodně za tím nehledejte nic duchaplného. Jako odpočinková kniha fajn, nic Vám nedá, nic Vám nevezme a na konci se možná stejně jako já zasmějete tomu, jaký je to vlastně blábol ???????????? Hodnocení: 4/10
2.kniha L.R.Stine, která se mi dostala do rukou, a opět YA Horror, který nenadchne, ale ani neurazí. Vcelku zajímavá zápletka, kdy hlavní hrdinka trpí nočními můrami, dochází k psycholožce a ta jí navrhne, že její kamarádka hledá chůvu pro malého syna, a že by jí práce mohla prospět.
Lisa tedy malého chlapce hlídá a je nadšená ze skvělého platu. Malý chlapec je navíc jako andílek - samý úsměv, modré oči, kudrnaté blond vlasy. Ale v momentě kdy jeho matka sdělí Lise že nesmí zůstat déle vzhůru než řekla, je nám jasné, že tenhle andílek asi nebude úplně tím, čím vypadá.
Typický YA Horror, který opět stejně jako ostrov strachu přelouskáte za necelé 3 hodinky :) Hodnocení: 5/10
U řeky Piedra jsem usedla a plakala je jedna z mých nejoblíbenějších knih od Paula Coelha. Vracím se k ní vlastně každý rok, někdy i dvakrát a letos jsem si jí přečetla hned 2.1.2020. "Láska je jako droga, nejdřív se dostaví pocit euforie, kterému se oddáš, ale uplyne den a chceš ještě víc. Zatím jsi nepropadl úplně, ale ten pocit se Ti líbí. Nakonec si myslíš, že to dokážeš ovládat, ale nedokážeš." U řeky Piedra jsem usedla a plakala je příběh o duchovní cestě, o propojení s běžným životem, o lásce fyzické i duchovní, o lásce k Bohu, kterého náš hrdina vidí jako ženu. Ženu svého života, pro kterou se vzdá své schopnosti léčit aby se mohl naplno věnovat své vyvolené.
Tahle knížka rozhodně není pro každého, protože má ohromný přesah, a já osobně v ní při každém čtení najdu něco nového. A byť jí znám už skoro nazpaměť, málokdy mě nerozpláče. :)
Kolébka všech světů je našlapané fantasy jak pro menší čtenáře, tak jako odpočinková knížka pro dospělé. Malá Jane se dostává do paláce, kde se potkávají všechny světy a je odkázána sama na sebe, aby našla svého otce.
Což není tak jednoduché, protože v paláci je nekonečně mnoho místností, které se navíc ztrácí a zase objevují a hlavně mnoho nepříjemných překvapení a to hlavně v podobě kožených hlav - pěšáků démona Rotha, který se snaží všechny světy ovládnout, jejich železopsů, což jsou potvory bez očí, přízraků, které Vás paralyzují a dalších nástrah.. V knížce se také objevují lovci lidí, kteří přežili jen díky tomu že slouží Rothovi, a kteří chytají každého kdo do paláce vstoupí. A tak Jane bojuje doslova o život. -knížka je skvělě napsaná, čtivá, akční, někdy napínavá a někdy velmi pohádková.
Trošku mi připadala jako Lara Croft v odlehčené verzi, ale na to, že se jedná o autorovu první knihu je to vážně skvělé :) A velkým plus je za mě skvělě zpracovaná obálka, která úplně láká ke čtení a knížku přesně vystihuje.
Hodnocení: 8/10
Typický Paulo :) Miluju jeho tvorbu a tohle je moc hezké vyprávění krátkého úseku jeho života.
Není to román, není to životopis, je to vyprávění zážitků, vzpomínek a osudů lidí, kteří se sešli na jednom místě a rozhodli se jet do Nepálu. Nechybí zde problémy, láska, nové zkušenosti a odhodlání.
Hipík je velmi milá a příjemná kniha plná dojmů. Troufám si říct že se musí líbit i těm, kteří Paula vůbec neznají :)
Obsáhlejší recenze na instagramu nebo facebooku na mé stránce knižní svět Lu :)
Povolání žebrák, aneb můj život na ulici je nádherná a velmi upřímná kniha.
Jedná se vyprávění pařížského bezdomovce Jeana Marie Raugloha, který každý den stál před obchodem a seznámil se zde s bývalým francouzským ministrem vnitra, když mu nabídl, že mu pohlídá za pár drobných kolo.
Jean Louis Debré je velmi empatický člověk a to, jak lidé žijí na ulici ho vždy zajímalo. Proto navrhl tomuto žebrákovi, aby začal svůj příběh sepisovat, že mu poté pomůže knihu vydat.
A jak slíbil, tak se i stalo.
Tahle kniha není román, není to ani životopis, je to záznam vzpomínek jednoho obyčejného kluka, který neměl lehké dětství a který skončil na ulici, protože neměl jinou možnost. A jak se roky vlekly, uvědomil si, že právě ulice je jeho domov a že už vlastně ani nic jiného dělat neumí.
Kniha o naději, lásce, bezmoci, ale především odevzdanosti.
Přes všechna tato úskalí se Jean Marie umí usmívat, užívat si života a vidět v lidech to dobré.
Popisuje jak alkohol zničil mnoho jeho přátel, jak nejhorší co Vás může potkat je mokré a zatuchlé oblečení a přesto vypráví příběh ulice s určitou noblesou.
Jak na začátku knihy píše bývalý francouzský ministr vnitra:
"Pravá podstata člověka je v jeho nitru, každý z nás si nese svůj příběh a mě velmi zajímá je poznat. Potkáváme málo jedinečných osobností a mnoho kopií. Pro mě byl a je on tou jedinečnou osobností a toto je jeho příběh."
Tahle kniha má svoje kouzlo a dostává ode mě 9/10
výborná kniha!
Krásný příběh velmi nadaného malého chlapce, kterého se vzdala vlastní rodina a ujal se ho neznámý stařík, který v něm probudil lásku k matematice.
Kniha je psaná jako špionážní thriller, ale zároveň pohladí na duši.
Nechybí napětí, bezmoc, a láska.
Kniha neni spatna, velmi zajimave zpracovani historie a nahledu do budoucnosti, zacatek je mozna trosku komplikovany a cloveku chcili trva nez se zacte, nicmene pokud vydrzite, tak cca v polovine knihy Vas pribeh vtahne tak ze se nebude moci od cteni odpoutat.
Neni to kniha pro kazdeho a troufam si rict ze pro ctenare co nemaji radi “tezke” cteni je tahle knizka absolutne nevhodna.
Dlouho jsem nad ni premyslela, az jsem na ni narazila v Levnych Knihach a volba byla jasna.
Za mne ano, ale odpocinkove cteni rozhodne necekejte :)
waw! Třetí a poslední Joker, který obsahuje soubor sešitovek je za mě nejlepší část téhle trilogie. Miluju jak kresbu, tak příběh, lidskost Batmana, Jamese, ale i Jokera, kdy se ukazuje, že v Gothamu jsou vlastně horší padouši, než je on.
Skvělá záležitost pro všechny fanoušky DC, nejen Jokera.
Moje hodnocení: 10/10
Skvělá oddechovka na 20-30 min čtení pro fanoušky Stranger Things. Nic, co bych potřebovala kupovat a mít doma, ale ráda se k těmhle sešitovkám hrnu v knihovně :)
7/10