Arkagas komentáře u knih
Bože děkuju Toybox za tuhle knihu! Pro všechny, kteří mají rádi komiksy, je tohle nutnost. Nejen vizuálně, ale obsahem.
Díky knize pochopíte jak komiks funguje jako celkové dílo - že jeden obrázek může trvat x hodin, podle techniky, kterou zvolíte. Jak je důležité mít časovou, ale i příběhovou osu, co znamená syndrom vznášejících se hlav, ale i to jak se má člověk ocenit, pokud se chce výtvarnou tvorbou živit - nejen komiksovou a platí to samozřejmě i v jiných odvětvích. Toybox Vás provede uměním, odlodláním, vizí, barvami,dějovou linií a širšími spojitostmi tak lehce, že Vám to vlastně ani nepřijde, že byste se něco učili.
A přesto - z této knihy se toho naučíte opravdu hodně, ať už pospolitost obrázků, jejich zpomalení, zrychlení, jak funguje návaznost atd...
Zmínky o tom, kde Toybox čerpala inspiraci, dodatky ke slavným postavám umění a filmu vše spojují a pak se to stane - vše do sebe zapadne a Vy máte potřebu vytvořit svůj vlastní komiks, nebo alespoň ilustraci.
Musím říct, že po přečtení této knihy se změní i to, jak budete komiksy číst a hodnotit. Já se o tom přesvědčila hned u další knihy.
Skvělé, úžasné, čtivé. Dokonalost.
Další severský thriller na téma zabijeme politika a jako vyšetřovatele dosadíme hrdinu, o kterém skoro nikdo neví, že hrdina je. Začátek knihy mě neskutečně bavil - případy oběšených psů u známých osobností jako varování před jejich smrtí a příběh bezdomovce, který se toulá po lesích se svým samojedem Mr.Whittem měl skvělý spád a nečekané zápletky. V momentě, kdy byl zavražděn ministr a náš bezdomovec se stal hlavním podezřelým a tudíž vyšlo najevo, že se jedná v podstatě o nejlépe oceněného vojáka v historii, o kterém si všichni myslí, že trpí klasickou posttraumatickou poruchou bylo všechno napětí pryč. Oxen dostane nabídku s případem pomáhat a i když se tady ještě pár věcí zamotá, druhá půlka knihy už mě nebavila tolik.
Navíc mi vadilo poměrně hodně překlepů a chyb, ale budiž odpuštěno, jedná se o výprodejový kousek z Dobrovského za 19,- Kč.
Jelikož se jedná o první knihu ze série, jsem zvědavá s jakou další autor přijde. Bylo to příjemné, nenáročné čtení, ale o žádný zázrak se dle mě nejedná.
Hodnocení: 6/10
(SPOILER) Thriller postavený na lásce k sériovému vrahovi. Dennis je odsouzený a čeká na vykonání trestu smrti. Sam je obyčejná učitelka z Anglie, kterou zajímá jeho případ a začne si s Dennisem psát. Po nějaké době se rozhodně ho navštívit přímo ve vězení, kde vzniká silné pouto, které posléze přeroste v manželství.
Mezitím Carrie a její skupina natáčí pokračování seriálu o Dennisi Densonovi, který má ukázat jeho nevinu. Po 22 letech v cele smrti je nakonec Dennis propuštěn díky přiznání vraha a nedostatku důkazů.
Většina knihy popisuje soužití Sam a Dennise po jeho propuštění - ostatně po 22 letech v cele smrti neumíte nic - nevíte jak funguje telefon, posílání emailů atd.
Když se ale Dennisův otec zastřelí a Sam s ním jede uklízet jeho rodný dům, aby ho nachystali k prodeji, začíná se Dennis chovat divně. Na scénu navíc přichází jeho údajně dávná kamarádka Lindsey, kterou Sam nesnáší.
Nakonec zjistíme že přece jen všechno není tak jak jsme si mysleli, a že Sam je ve skutečnosti jiná, než se zdá.
Kniha je takovým průměrem, žádný waw efekt tady nečekejte, ale čte se vlastně sama. Zpočátku autorka hezky propracovala poznámky k textu, takže se zdá, že snad čtete i reálný příběh - ale ne, vše je jen fikce.
Postavy vykresleny skvěle, strach Sam je kolikrát až hmatatelný a o Dennisovi ať si udělá obrázek každý sám.
Příjemné, oddechové čtení.
Kniha je čtivá, má spád, je psána formou pohledu několika postav. Ze začátku jsem si myslela, že to bude zase nějaký brak, ale jelikož sama autorka pracovala v bance JP Morgan, o které je v knize taktéž zmínka jako konzultantka a vystudovala Stanfordovu univerzitu, jako většina postav, ví o čem píše.
Na někoho tohle bude možná moc složité, ale toho bankovnictví tam není zase tolik. Je to příjemná oddechovka na 1-2 dny, která ve Vás rozhodně nezanechá nějaký hlubší dojem, ale po přečtení litovat nebudete.
Prvotina Hanka Greena (ano, jedná se o bratra toho slavného spisovatele Johna Greena), která se absolutně vymyká stylem knihám, které čtu. Dostala jsem se k ní skrze výprodej a vcelku kladné recenze na internetu.
Knihu jsem dočetla včera cca ve 21:00 a jediné, čím jsem si 100% jistá je to, že já rozhodně nejsem cílový čtenář. Netroufám si tvrdit, že je to kniha špatná - nápad rozhodně má, ale opravdu se jedná o sci-fi příběh, který navíc sledujeme očima několika lidí, takže je to místy opravdu zbytečně zdlouhavé.
Spoiler: mladá April je obyčejná holka, které nechybí vlastně nic, ale když jde večer domů a potká obrovskou sochu, vzbudí kamaráda aby to honem dojel natočit a aby to dali na yt. Už druhý den zjistí, že tahle socha je v každém velkém městě na světě a nikdo neví jak se tam dostala. Pak se ukáže skvělá odbornice, která zjistí že to není socha, ale mimozemšťan, pojmenují ho tedy Carl a v ten moment se všem lidem začnou zdát šifrované sny, které obsahují úryvky textů slavných písní, kódy v hexa soustavě, mayské soustavě atd.. a aby toho nebylo málo, všechno co se kolem April děje samozřejmě musí sdílet na sociálních sítích, takže se z ní stává hvězda, kterou má na starosti slavná agentka a určuje jí jaký její život je. LGBT tématika je něco, co mi absolutně nevadí, ale sem už byla vložena dle mě zbytečně.
Spolupráce s prezidentkou, pokus o vraždu, samo chodící ruka jednoho z Carlů, která April zachrání život už je fakt dost přes čáru. A konec knihy? Prosím pěkně - cože? Konec je otevřený a nahrává nejspíš dalšímu pokračování, ale to já už číst rozhodně nebudu :)
(SPOILER) Myslím že k anotaci není už moc co dodávat. Snad jen to, že tato kniha je popisem 3 dnů strávených ve společnosti mladé krásky, z čehož se vyvinula láska na první pohled. Lea na pohled nádherná, křehká dívka s porcelánovou tváří je ale uvnitř dospělá tvrdá žena, která nedá nikomu nic zadarmo - ani Němcům, i když ví že její dny se krátí.
Jako druhý příběh můžete v knize sledovat osudy lidí v Terezíně pár dní před tím, než byli deportováni do Osvětimi. Všichni věděli, že někam pojedou vlakem a všichni se těšili - protože odjet z Terezína byla v té době ještě čest a příslib něčeho lepšího.. Vyprávění Arnošta Lustiga o svém mládí v Terezíně, práci na kolejích, které nakonec odvezli tisíce lidí na smrt, ale i o tom, jak si člověk i v těch nejhorších chvílích umí najít něco, co mu zpříjemní den.
Židovská trilogie je skvost, který jsem chtěla mít dlouho doma a rozhodně má u mě čestné místo.
(SPOILER) V první řadě musím říct, že knihu mám půjčenou v originále v angličtině a po dlouhé době je to něco jsem v aj četla. Sama jsem se divila tomu, že jsem to zvládla :D
Každopádně ke knize - byla jsem skeptická, nemám moc ráda, když se motají příběhy dohromady, a tady je těch DC postav opravdu hodně. Je to sice stále Batman, ale už ne tolik jako ve své klasické podobě. Nevadí. Kniha je zase skvělá, propracovaná, má nádhernou kresbu a i příběh mi tady sedl víc, než v Batmanu R.I.P. Tahle kniha má navíc ducha v tom, že pochází přímo z Ameriky (zakoupena ve Strand v New Yorku) a člověk má možnost porovnat jak vypadá originální americké vydání oproti našemu.
Moje hodnocení: 9/10 ⭐️⭐️⭐️
(SPOILER) Hurá - konečně thriller, který mi pp dlouhé době tak sedl, že jsem se nemohla odpoutat od čtení. Příběh se odehrává v Grońsku - led, sníh, hory a jedno malé nenápadné městečko u moře. Matthew není policajt, ani detektiv a přesto se pouští na vlastní pěst do vyšetřování několika hodně brutálních vražd, které byly spáchány v městečku Nuuk. Jedná se o případy zabitých mužů, kteří byli vyvrhnuti a staženi z kůže. Aby toho nebylo málo, v případu mu pomáhá osoba, která za tyto vraždy neprávem odseděla 12 let ve vězení a sotva ji pustili ven, chtějí ji dostat zase zpět.
Za mě je tahle kniha dobrá v tom, že není prvoplánová, příjemně se čte (na grónské názvy jsem si kupodivu zvykla dřív než jsem čekala), ale pro nezkušené čtenáře může být náročná v prolínání se dvou dějových linek - rok 2014 a 1973, kdy ne vždy je úplně jasné, kde se zrovna pohybujete - jména si tady prostě musíte pamatovat. Brutalita a násilí je tady vyrovnáno jakousi lidskostí ze stran lidí, kteří pátrání nevzdávají.
Jako celek na mě kniha působila víc než dobře a jdu se pustit do navazujícího Ledového strachu.
(SPOILER) Tahle kniha je tak skvěle napsaná! Příběh velmi uznávané bankéřky, která řešila ekonomiku velkých států, žila na velmi vysoké úrovni a až když byla jednoho dne napadena si uvědomila jak moc má ráda svůj život. Ne peníze, které vydělává a věci, které si za ně koupila, ale jen svůj život.
Emma Slade je výborná vypravěčka, knihu zhltnete na jeden zátah, pokud na ní budete mít čas a uvědomíte si, že i lidé, kteří jsou na těch nejvyšších postech mohou mít skromné sny.
Emma vypráví o svém životě, o změně, o józe, o první cestě do Bhutánu, která jí tak učarovala až se stala tamnější mniškou a založila organizaci na pomoc právě v Bhutánu.
O výchově syna, kterého vlastně dle doktorů vůbec neměla mít, o tom jaké to je stát se matkou ve 40 a starat se o dítě s ADHD a zároveň cestovat na druhý konec světa.
A v neposlední řadě hlavně o tom, že pokud chceme něco zkusit, máme se řídit vnitřním hlasem a jít si za tím. ????
(SPOILER) Jak už název i anotace napovídá, jedná se o knihu určenou primárně pro mladší čtenáře, ale jako oddychové čtení mne opravdu bavila :) Sledujeme příběh jedné umělé inteligence, která se musela přemístit ze svého domova do brýlí, které se nečekaně dostanou do rukou, které vůbec nic netuší.
Místy mi tenhle svět přišel hodně jako muži v černém, ale jinak. Spousta ras, jeden společný vesmír a uprostřed toho Aquaterra, neboli Země. A celé dobrodružství prožívá skupina dětí, kteří chtějí zachránit zoologickou zahradu, ve které žijí živočišné druhy z celého vesmíru před zničením jedním hodně hnusným záporným hrdinou.
Milé, dětské fantasy, které pohladí na duši. :)
Moje poprvé s tímto komiksem a hrdinou, nejsem sice cílový čtenář, ale špatné to rozhodně není.. jen to opravdu není můj šálek čaje. :)
Podle přebalu a anotace by se mohlo zdát, že se jedná o červenou knihovnu. Já tuhle knihu našla v knihovně maminky přítele mojí mamky a nějak mě prostě učarovala. Tohle není romantika, tohle je náhled na životní situace z jiného pohledu - z pohledu, který je nám obyčejně skrytý. V každé povídce této knihy se hrdinové ženou za něčím, co nemají. Např. v jedné povídce sledujeme zhrzeného manžela, který se věčně nespokojený se svou ženou a tak si nechá vymazat paměť a počítačem si najít novou, pro něj nejideálnější partnerku.. a jaké překvapení, když ho počítač zavede zase k jeho ženě, kterou si on už nepamatuje a proto je pro něj teď tak úžasná.. Krásný pohled na to, že to co je nám souzeno většinou v životě už máme, jen si to neuvědomujeme. Každá povídka je z úplně jiného soudku.
Ano, tenhle comiks je vlastně totální krávovina, ale jako oddech na ani ne hodinu čtení to je super - užila jsem si ty nádherné kresby, kde místy přemýšlíte, zda se nejedná jen o upravenou fotku a fakt ne. Příběh je prostě tuctový, nic co by Vás nadchlo a Vampirella je primárně určená pánskému čtenářskému osazenstvu, protože co si budem - šťabajzna s mega přednostma v lesknoucím se oblečku a ještě vraždící svůj druh se jen tak nevidí že jo :-D Ale jak jsem řekla, příjemná hodinová záležitost, která je tedy opravdu určená čtenářům 15+ Je to vlastně takový upírský hororový krvák.
Kde začít... podle anotace zjistíte leda jen to, jaká bude série. V téhle knize sledujeme 16letou Hanku, která nabyla zvláštní schopnosti a může nyní manipulovat nejen s věcmi, ale i myšlenkami lidí. Jelikož se jedná o naprosto typické YA, nechybí zde románek s klukem Janem, kterého svými schopnosti málem zabije. Jenomže Jan její city neopětuje a ukazuje se, že vše dělal účelně.
Po téhle knize jsem sáhla jako po odpočinkovce, u které člověk absolutně nemusí přemýšlet.. a povedlo se. Tahle kniha nejspíš není špatná, líbil se mi vnitřní boj Hanky, která přemýšlí nad tím zda je morální určité věci dělat, ale nakonec je stejně arogantní a používá svoje schopnosti ve svůj prospěch.
Autorka sice vytvořila 16letou postavu, která ale místy jedná jako 12letá a místy se vyjadřuje jako profesorka na VŠ.. je to takové rozporuplné a nedoladěné. Ale hlavně, na tohle jsem asi vážně už moc stará. Uvidíme jaké budou další díly, ale o žádný zázrak se podle mě nejedná.. bohužel.
Kniha podobná stylu psaní Dana Browna, čtivá, napínavá, plná akce. Jako velký bonus oceňuji historickou dějovou linku, která i když pojednává o faktech z historie Templářů do knihy skvěle zapadá a autor ji pojal čtivě a zajímavě. Podle knihy vznikl i film, na který jsem ale neměla odvahu se podívat a knihu si kazit nebudu.
Přečteno za jeden den, co dodat :)
Velmi zajímavý román, který by podle mě dost dobře spadal do kategorie YA, i když tam nespadá. Knížka má spád, zajímavou dějovou linku a udržuje napětí až do konce. Začala jsem dnes ve 13:00 a dočetla ve 22:30 s přestávkami. Doporučuji :)
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Jsem zpět je další pokračování knihy Nejhorší noční můra, kterou jsem recenzovala cca měsíc zpět :) Co autorka v nejhorší noční můře zkazila, to tady naprosto skvěle napravila.
Tahle kniha je skvělá!
Na pokračování jsem se velmi těšila, protože téma vězení pro největší psychopaty světa na Aljašce je prostě skvělé.
A tak máme zpět všechny hlavní postavy - Evelyn, jejího přítele Amaroka i personál Hanover House.
Hlavní postavou této knihy je Jasper - sériový vrah, který v 16 letech málem zabil a velmi brutálně mučil Evelyn, a který stále uniká policii. Jeho hlavním plánem je dostat se Hanover House jako strážce a dokončit tak, co před mnoha lety začal.
Mezitím se však ale objevuje hromada dalších vražd, za které je zodpovědný a v momentě kdy zabíjí své vlastní rodiče je jasné, že za těmito zločiny stojí on.
Další dějovou linkou je případ Lyama Bishopa, vraha odsouzeného za osminásobnou vraždu, kdy na obětech nejdříve provedl čelní lobotomii sekáčem na led a až po té je zabil.
Evelyn ví, že je tento člověk vrah, ale v tom momentě se ukazuje že není možné ho usvědčit a tak je propuštěn na svobodu... Jak tohle vše dopadne se dozvíme v knize.
I tak je ale konec takový, že se rozhodně dočkáme další knihy a já se moc těším! :) Kniha je pěkná bichlička, má 399 stran popsaných velmi drobným písmem, jako 1. díl, ale velmi chválím toto vydání na recyklovaném papíře. :) hodnocení: 10/10 :)
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Pointou této knihy je, že si mladá studentka Nina sežene bydlení v jedné velmi zajímavé vile, jejíž majitel má všelijakou minulost - drogy, údajné ublížení na zdraví a velmi bohatý a vlivný tatínek.
Postupem času se Nině začnou ve vile dít zvláštní věci - ztrácí se jí její věci z pokoje, všude na ní číhají jakési nástrahy a dojde i na krev na stěně.
Po velké párty, které se účastní všichni obyvatelé vily je na chodbě nalezena jejich spolubydlící mrtvá a Nina je otrávena a odvlečena pryč.
Ukončení knihy možná skrývá určité překvapení, ale pro mne spíše zajeté klišé zhrzené lásky.
Kniha je řazena do kategorie thriller, ale myslím že se jedná o vyloženě o YA literaturu.
je to tenká kniha cca na 2 hodiny čtení, která neurazí, ale rozhodně ničím nenadchne :) 4/10
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Křižovatky smrti - klasická detektivka odehrávající se v bažinách severního moře.
Po nalezení kostry se hlavní vyšetřovatel Harry obrací na antropoložku Ruth s žádostí o pomoc při identifikování stáří kostí, jelikož se 10 let pohřešuje mladá dívka a Harry si myslí že by se mohlo jednat o její ostatky.
Ruth se do případu pouští s radostí a je velmi překvapená, stejně jako všichni ostatní, když zjistí že kostra je stará přes 2000 let a pochází z doby železné.
Harry už tak nadšený není, jelikož případ ztracené holčičky je stále v jeho hlavě a údajný únosce nebo vrah mu neustále posílá divné, mytologií zavánějící dopisy s návodem, kde tělo najde. Ruth se proto rozhodně požádat o pomoc svého velmi dobrého kamaráda archeologa, který se v těchto věcech vyzná a společně nacházejí stopu... Příjemná, čtivá severská detektivka se zajímavou zápletkou a s hezkým popisem práce archeologů a antropologů. Protkaná lehkou romantickou linkou, takže milé, odpočinkové čtení :) 7/10
SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje
Střídavá péče pro Kukačku - česká kniha, český autor. Skvělá obálka, méně skvělý obsah.
Kniha rozebírá téma nefungující rodiny Kukačkových, kdy se manželka rozhodne pro rozvod a u soudu aby měla navrch vyřkne že její dcera Jana stejně není jejího současného manžela.
Po tomto prohlášení se rozeběhnou testy DNA a jaké překvapení pro všechny, když se zjistí, že Jana není nejen dcera svého otce, ale že není ani dcerou své matky.
A tak se rozbírá kolotoč a pátrání po tom, kdo v porodnici zaměnil jejich dceru Janu za Kukačku Janu.
Jelikož je paní Kukačková původem Slovenka, odehrává se část knihy na Slovenku u jejích rodičů a velká část knihy je i slovensky psaná.
Námět na příběh je fajn, zpracování až tak fajn není, i když se člověk u některých pasáží zasměje.
V knize vystupují další postavy jako velmi zvláštní právník Issa, Jany přítel, který si libuje v padělání dokladů, peněz a kouření trávy a v neposlední řadě tchýně paní Kukačkové, která jí ze srdce nesnáší.
Konec knihy už je jedno velké scifi, kde se objevuje vyvolávání duchů, japonští podnikatelé a v neposlední řadě odstupné za výměnu dítěte 50 mil.euro :D :D
celkové hodnocení 3/10