Arocrynn Arocrynn komentáře u knih

Maraton a jiné pošetilosti Maraton a jiné pošetilosti Luboš Brabec

Kniha se s ohledem na krátké kapitoly čte velice snadno a svižně. Přišlo mi to jako sbírka fejetonů, jejímž ústředním tématem je maraton, přesto to není pouze o běhání. Autor se zabývá nejen samotným "sportem", ale také zázemím, změnou přístupu, včetně marketingového "šílenství", se kterým se nyní maraton potýká. Může se zdát, že kapitolky jsou psané jednoduše, mají však svou hloubku, např. jen taková nevinná poznámka, že běžec před závodem "chodí na záchod", ale někteří pořadatelé na to nemyslí - je to tak prosté a pravdivé(!)
S celou řadou myšlenek jsem se ztotožnila, s některými jsem nemusela zrovna souhlasit, ale autor se nevnucuje. Jednoduše máme každý trochu jiný názor.
Možná bych vytkla jednu věc, i když to snad není přímo výtka, ale jen postřeh (nebo nepochopení?) - prostě při čtení textu jsem nabyla dojmu, že autorovi je minimálně 60 let (nebo alespoň 50). Snad to způsobily úvahy typu: říkají mi "veterán", kam patřím, ale raději bych měl označení master..., pamatuji časy, kdy..., provází mne bolístky... apod. Proto jsem se zděsila, když jsem na konci knihy přelouskala životopis a zjistila, že autor je jen o dva roky starší než já. Co na to říct? Asi jen "no comment". :-)
Knihu mohu jen doporučit!

22.05.2015 5 z 5

Šachovnice bohů Šachovnice bohů Richelle Mead

Pěkný rozjezd nové série. Jedná se o první dílko od Richelle Mead, které jsem četla. Velmi čtivé, ale nemohu se zbavit dojmu, že jsou v knize "hluchá" místa - taková ta omáčka v podobě "musíme si vysvětlit", která má knize dodat požadovaný počet stránek. Z uvedeného důvodu nemohu dát plný počet hvězd. Jinak dobré a originální.

17.11.2016 4 z 5

Ptáci: Ottův průvodce přírodou Ptáci: Ottův průvodce přírodou Detlef Singer

Co na knihu říct? Prostě je skvělá, doporučuji ji všem zájemcům o ptáky.

29.05.2016 5 z 5

Žhářka Žhářka Stephen King

Nejsem fanoušek Kinga a patrně jím už nikdy nebudu. Pokoušela jsem se číst jeho knihy několikrát, ale většinou jsem nedočetla. To však neznamená, že to občas ze "studijních" důvodů ještě nezkusím. Kniha je prostě kniha a Žhářka se Zelenou mílí jsou dvě, které mi zabrnkaly na tu správnou strunu. Pro mne jsou důkazem toho, že každá kniha je unikát a má právo na svou "šanci". Nesedí vám King, tak zkuste alespoň Žhářku (nebo Zelenou míli)... ;-)

13.12.2015 4 z 5

Bezpečnost a riziko na skále a ledu III. díl Bezpečnost a riziko na skále a ledu III. díl Pit Schubert

Třetí díl Schubertovy série Bezpečnost a riziko obsahuje patrně nejvíce technických informací zaměřených na normy a testy horolezecké výstroje, její počátky a vývoj - takže pro "obyčejného" čtenáře by se mohla zdát trochu nudnou. Přesto ani v této publikaci nechybí popisy poučných, zajímavých i humorných případů, které se skutečně udály. Zejména cestovatelé do zahraničí ocení části věnované judikatuře, resp. pasážím věnovaným "odpovědnosti a spoluodpovědnosti" při různých nehodách na horách a lezeckých stěnách.

Luis Trenker (horolezec, publicista, filmař a herec) píše do světoznáme firmy Dräger-Werke z Kielu, která vyrábí dýchací přístroje do velkých výšek:
"Vážený pane doktore Drägere!
Přikládám šek na 15 000 šilinků. Pošlete mi prosím za něj dýchací přístroj.
S pozdravem Váš Luis Trenker.
PS: Omylem jsem šek nepřiložil. Ale taková firma jako Vaše mi přístroj, jak doufám, přesto pošle."

Majitel firmy odpověděl:
"Vážený pane Trenkere!
Rádi Vám dodáme dýchací přístroj, který jste si přál.
S úctou Váš dr. H. Dräger.
PS: Bohužel jsme zapomněli přístroj odeslat. Ale tak dynamický muž jako Vy jistě vyleze na hory i bez dýchacího přístroje."

30.05.2015 5 z 5

Bezpečnost a riziko na skále a ledu II. díl Bezpečnost a riziko na skále a ledu II. díl Pit Schubert

Stejně jako v prvním díle i zde Schubert opět zajímavým a poutavým způsobem poukazuje na to, že člověk má vyrazit do skal a hor poučen a vyvarovat se zbytečných chyb. A nejen zbytečných, zejména však hloupých. Kniha popisuje kolikrát až kuriózní případy nehod, které se skutečně staly, nebo "mohly" stát. Napadlo by vás navázat se na úvazek pouhou "gumičkou", nebo udělat si postupové jištění pomocí fifiháčku? Že to není možné? Ale je! Stejně jako skočit "s 52 metrů dlouhým lanem z 42 metrů (!) vysokého mostu? Nobody is perfect!"

30.05.2015 5 z 5

Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Bohužel nedočteno. Prokousala jsem se do čtvrté knihy celé série, opravdu však z donucení a ze studijních důvodů (vždyť se to všem přece líbí), ale když jsem se přistihla, že bezmyšlenkovitě přelistovávám na pasáž, kde se "bude něco dít", tak jsem to vzdala. Snad někdy příště, v důchodu...

24.04.2015 1 z 5

Od minulosti k dnešku Od minulosti k dnešku Jan Rychlík

Velice pěkně zpracovaná historie Českých zemí v evropských a světových souvislostech. Zejména si cením objektivního náhledu na různé historické události (v dějepise jsme se to učili jinak...). Mohu jen vřele doporučit.

18.04.2015 5 z 5

Jak si smrt došla pro kata : a další mordy z dob c.k. a první republiky Jak si smrt došla pro kata : a další mordy z dob c.k. a první republiky Miloslav Martínek

Zajímavé kriminální případy z dob Rakouska-Uherska a první republiky, ALE... No, nevím, některé části jsou napsané velice čtivě, ale jindy jsem se textem musela prokousávat, také mi vadily občas se opakující pasáže.

24.06.2016 3 z 5

Český král Ladislav Pohrobek a jeho smrt Český král Ladislav Pohrobek a jeho smrt Emanuel Vlček

23. listopadu 1457 náhle zemřel mladý král Ladislav Pohrobek. Byl mladý král nemocen a jakou chorobou, nebo byl otráven? Zemřel mladý král na mor, nebo za jeho smrtí stál Jiří z Poděbrad, jak se snaží naznačit některé historické zdroje?
Na kostře krále byl zjištěn překvapivý nález. Kosterní pozůstatky nesly mnohočetná patologická ložiska, zejména na mozkovně, lopatkách, pánvi a kostrách rukou i nohou...
Na základě nálezu bylo možné konstatovat, že král zemřel přirozenou smrtí na akutní hemoblastomatozu lymfatického typu, tj. na zhoubnou krevní chorobu typu leukemie, která již přešla do nádorové formy.
Při posouzení podoby mladého krále byly zjištěny zejména nápadné znaky typické pro Lucemburky, napovídá tomu i nápadná shoda ve vzhledu krále Ladislava s jeho dědečkem císařem a králem Zigmundem.

29.05.2016 5 z 5

Odlet Odlet A.G. Riddle

Moje první zkušenost s tímto autorem. Jestli i jeho ostatní knihy jsou psané alespoň podobně, tak se mám na co těšit. Odlet (Departure) mne od začátku vtáhl do děje a nechtěl pustit až do konce. Asi nic neprozradím, když napíšu, že kniha začíná v podstatě pádem letadla a na začátku se příběh tváří jako "survival story", ale zatímco přeživší čekají na záchranu a snaží se vyřešit co a proč se stalo, jejich osudy se začnou ubírat zcela jiným směrem. Příběh je vyprávěn z pohledu dvou lidí a je okořeněn humorem, který mi opravdu sedl. Dál nebudu prozrazovat, prostě si knihu přečtěte. ;-)
(simultánní překlad)
...
Žena sedící vedle mne se ještě stále nepohnula. Je sehnutá, s hlavou mezi koleny, nohy objímá pažemi přesně tak, jak jsem ji instruoval.
"Hej." Můj hlas zní chraplavě.
Nehýbe se.
Natáhnu se a odhrnuji její blonďaté vlasy. Lehce se pohne, a na mne pohlédne krví podlité oko, pomalu se zvedne a odhalí svůj štíhlí obličej. I druhé oko má podlité krví a od spánku až k bradě se jí táhne podlitina.
"Jste v pořádku?"
Přikývne a polkne. "Hmm, myslím, že ano."
Co dál? Zkontrolovat její duševní stav? "Jak se jmenujete?"
"Harper. Harper Lane."
"Kdy jste se narodila, Harper?"
"Jedenáctého prosince," nepatrně se usměje - a aniž by dodala rok.
Jasně, je v pořádku!
...
"Přečteno" jako audio-kniha v originále (to víte, cesta z práce je dlouhá...). Teprve následně jsem zjistila, že kniha má vyjít právě v této době i u nás. Tak si ji užijte!

22.09.2015 5 z 5

Běhej, nebo zemři Běhej, nebo zemři Kilian Jornet

Moje první kniha "o běhání", kterou jsem přečetla a hned mne zaujala, zejména v pasážích, které popisují, jaké překážky člověk dokáže překonat a co vše může "vyždímat" ze svého těla, jen když je správně motivovaný. Jsou tam místa, kdy si snad každý pomyslí, že ten kluk je úplně šílený, jinak to není možné. Na druhou stranu části, ve kterých se autor zabývá psychologickou stránkou věci, nebo snad vnitřní "meditací" nad motivy a účelem běhání mne hodně minuly. Přišly mi hodně nedotažené, nedopracované. Jako když se blíží deadline odevzdání rukopisu a vy sice cítíte, že tomu ještě něco chybí, ale už není čas to předělávat. Škoda!

23.05.2015 3 z 5