Artim komentáře u knih
Asi jsem se těšil až moc. Nějak jsem se nemohl začíst a stále čekal na ty silné momenty, ať už v dialozích, událostech či charakterech, kladných i záporných. Nakonec vykrystalizovaly, ale až v polovině knihy zatímco jednička gradovala už od začátku. Zde si autor dával na čas. Druhá polovina sice stála za to, to beze sporu, ale stejných pět hvězd dát nemohu.
Trojku tak trochu odložím.
Historický román to už není ani zdaleka. Z trojky se stal román až trochu naturálnější pohádka.
Zlo a dobro jsou jasně odděleny, už od začátku víte, kdo je padouch a kdo hrdina. Jednička byla malebnější a poutavější, což autor věděl, a tak se trojku snažil "vylepšit" okultismem a mystickým uměním hlavní postavy (lepší překlad než čaroděj je dle mého "mág").
Ale hlavně ten překlad. Pokud jste si zvykli na styl jedničky a dvojky, pak vám minimálně ze začátku bude trojka v překladu znít divně. Překladatel používá pro jedničku netypická slova. Doslova mě vytáčelo označení skoro každé významné postavy "lord". Copak jsme ve středověku nebo u Harryho Pottera?
Přesto to nakonec dočtete a bude se to líbit, ale 5 hvězd zkrátka dát nelze, opravdu ne.
Oddychovka, při které se na mě lidé v autobuse při cestě do práce otáčeli, jak jsem se upřímně smál.
Je to sice místy přetažené za vlasy, vyhnané ad absurdum, ale v základu uvěřitelné.
Je fajn si říct "chlapi sobě a po svém".
Milá alegorie, ve které pro mě bylo asi největším přínosem uvědomění si, že zasmát se vlastní chybě moc neumím a měl bych se to naučit!
Jednička byla monumentální, dvojka epochální, trojka rozsáhlá a čtyřka, ta je precizní!
Follet se doslova mazlí se svým dílem, pečlivě buduje děj a hraje si s detailem. Zkušeně využívá nabytých znalostí z předchozího psaní a prakticky nás uvádí do kingsbridgeské ságy.
Za mě snad lepší než jednička! Doslova čtivé pohlazení na duši.
Jediné drobné mínus - čtenář je někdy až trošku moc veden za ruku. Naopak to, že tu máme zase velmi podobně rozehrané charaktery, neberu jako mínus, ale jako součást této ságy.
Děti si to užily, asi tak bych to řekl.
Bylo jim divné, že dvě hlavní postavy, nepočítám-li ty zvířecí, jsou ženy žijící v manželském páru, což na dětskou knihu bylo velmi odvážné, a tak jsem vysvětloval, proč tomu tak je. Musím říct, že mi to zprvu přišlo divné, takové nepřirozené, zvlášť pro dětské publikum, ale vlastně proč ne. Dětem to po mém vysvětlení už vůbec divné nepřišlo, vzaly to jako normální věc a užívaly si knihu bez zaváhání.
To až my dospělí s tím přijetím něčeho nestandardního míváme někdy problém. A když se dívám na tituly dalších autorových knih, myslím, že nestandardní cestou se vydal i jinde a vlastně nakonec mohu říct, že mu držím palce.
Tato kniha mi přinesla mnoho vau efektů a to nejen co se lásky k mé ženě týká (její vnímání, potřeba, posilování), ale hlavně poznání a popsání úcty, kterou jsem potřeboval, ale neuměl tuto potřebu formulovat.
Zároveň mi dodala sílu a motivaci ustát mnohé náročné chvilky a zároveň zkoušet neroztáčet kolo šílenství ale najet co nejdříve na kolo motivace.
Co mi ale trochu vadilo, bylo pánbíčkaření, na kterém se celá kniha nese. Chvilkami to vypadá, že člověk věřící v něco jiného než křesťanského boha, je odsouzen k zatracení a nemůže dosáhnout "spásy".
Celkově ale pro mě naprosto přelomová kniha co se vztahů týče!
V českých zemích kultura investování není ani zdaleka tak rozvinutá a zakořeněná jako v USA či na západ od nás. Autor si tak klade za cíl svým podcastem a následně i touto knihou tuto skutečnost změnit. Poučku "kup, drž a přikupuj" zná mnoho z nás, ale rozhoupat se k akci, to už se povede málokomu a právě pro takové "rozhoupání" kniha poslouží výborně.
Obsahuje nejen naprosté základy, ale i pokročilé informace, které využijí ti, kteří podobně jako autor chtějí víc než bankovního poradce či dotazník a následný trvalý příkaz u webových platforem. Zvláště v druhé polovině knihy se tak dozvíte podrobněji o modelových portfoliích a mnohých parametrech jejich sestavení a výběru.
Za mě parádní vhled do světa pasivního investování!
Jsem na rozpacích. Musím říct, že až konec mě dokázal naplno vtáhnout. Mám rád mnohovrstevnost a hloubku díla, ale tady mi vázl popis děje. Většina se totiž odehrává v rámci dialogů - o charakteru, pocitech, emocích, motivech všech postav toho víte hodně, ale když už se blíží možnost skutečné akce, autor ji odbyde lehkým popisem a hurá zpět do niterného prožitku všech zúčastněných.
Je to originální přístup, uznávám, ale pro mě jaksi nedostačující. Na druhou stranu, mnohým to může vyhovovat. Taktéž uznávám, že vymyslet takto spletitý obraz vzdáleného světa a převést ho na papír, je něco hodné obdivu.
Přesto se na další díl nechystám. Film jsem ještě neviděl, třeba bude výjimkou, tedy lepší než kniha.
Kniha je sice složitá pro laika (a já jsem laik), ale to hlavní si z ní člověk odnese - vždy se snažit upřednostnit hodnotu před cenou, používat metodu DCA, diverzifikovat jak to jen jde a řídit se rozumem a ne emocemi při investování. Zní to jednoduše, ale praxe dělá mistra a tím Graham a Věštec z Oklahomi určitě byli/jsou!
Vtipná a přitom poučná kreslená oddychovka ke kafi s nenápadnými odkazy na americké reálie řešení Velké hospodářské krize i té z roku 2008.
Zajímavě uchopené a zpracované!
Autor vhodně propojuje teorii rakouské školy s poznatky o hodnotě pravých peněz, tedy zlatém a stříbrném standardu. Používá příklady už od dob starého Řecka a dokládá, jak zlato vždy zvítězilo nad ekonomickými krizemi, ať už byly způsobeny čímkoli (no, ne úplně vždy, ale to se v této knize nedozvíte).
Vadí mi, že si tak nenápadně přihřívá polívčičku, jelikož vlastní internetový obchod s cennými kovy. Čtenář si pak klade otázku, jestli to není trochu účelové, taková malá domu. Chybí mi tam i seriózní kritika investování do zlata a stříbra.
Přesto se přiznám, že při dočítání jsem brousil po internetu, hledal kurz zlata a zjišťoval možnosti investování...
Původně jsem byl z této knihy nadšen, jako úvod do světa meditace skvělé. Pak jsem si ale přečetl knihu Pospěš si a medituj a své hodnocení měním.
Autor klade důraz na vyvracení všech možných důvodů, proč nemeditovat, což je fajn. Uvádí i vědecké poznatky potvrzující přínos meditace pro tělo i ducha - skvělé, ale pak kniha začne ztrácet na výživnosti. O vlastní meditaci se dozvíte jen to, že máte 20 minut 2x denně sedět v klidu a opakovat RAM mantru a to mi přijde málo (přesto to může jako meditace stačit).
Zároveň se autor až moc na můj vkus začne "vykecávat" o tom, co mu meditace dala a jak ho posunula v hip-hoperské kariéře dál, což mě moc nebralo.
Jako úvod do světa meditace to není špatná kniha, jednoduchým podáním meditace dokáže nalákat. Kdo to ale myslí s meditováním vážně, po čase mu to asi stačit nebude a bude se pídit po více informacích...
V této knize je všechno, co potřebujete k tomu, abyste začali meditovat. Na rozdíl od knihy "Klidná mysl, cesta k úspěchu" jde tato kniha rychleji k jádru věci a o různých způsobech a typech meditace se rozepisuje mnohem více.
Dokáže vás motivovat vědecky doloženými přínosy meditace a to jak pro tělo, tak pro ducha. Autor se zbytečně nerozplývá nad tím, jak mu meditace změnila život, ale místo toho udává více příkladů od předních meditačních guruů.
Pokud máte doma už nějakou tu svou ratolest a postupně zjišťujete, že ač se v některých situacích snažíte sebevíc, stejně očekávané výsledky nepřichází, pak je tato kniha ta správná volba.
Mohu ji srovnat s knihou "Respektovat a být respektován", která je taktéž velmi nápomocná. Na mě ale působila více učebnicově, s méně příklady než tato. Tato poskytuje velké množství ukázek z praxe, spousty příkladů, ve kterých můžete najít "to svoje". Doporučuji vracet se k ní a postupně pilovat "nový jazyk", který dokáže divy.
Na tuto knihu mě navedla čtenářská výzva a moje ženuška, která mi naznačila, že v některých ohledech cítí a zažívá to, co autorka. Tak jsem do toho šel.
No, přiznám se, že zprvu jsem cítil trochu despekt, působilo to na mě jako typický ženský problém - spousta nezpracovaných emocí, které by si autorka měla vyřešit (což spousta mužů u žen čeká, ale takto jednoduše to rozhodně nefunguje). Pak jsem se ale dostal k té stěžejní kapitole o náročném vztahu a pochopil celý ten začátek. Docvaklo mi, proč o tom všem autorka píše, proč se sbírala ze dna a jak jí psaní, vlastní úvahy a myšlenky spolu s přáteli a okolím pomohly. A že vlastně knihou předává poselství, že už ví, že v tom nebyla sama, našla sílu a knihou tak může otevřít oči i ostatním. Před tímto smekám a držím palce!
Landsman nemůže zkrátka zklamat. Vystupování v roli jeho ženy bylo skvělé a umění si ze sebe dělat maximální srandu obdivuji.
Prostě borec jak v Divokém Kačerovi!
Velice poučná esej o nás jakožto malém středoevropském národu, který je rozpolcen mezi Západem a Východem.
Sepsáno v roce 1967 a následně v exilu v roce 1983, tedy v době ještě stále silného komunismu a přesto už v této době, nebo právě v této době Kundera spatřuje nutnost národovecké orientace na Západ, kterou dokládá mnohými historickými východisky.
Těším se na další díla!
Už 5 let se zajímám o burzu, konkrétně obchodování s komoditními indexy.
Na knize mě fascinuje, že přesně vystihla mé pocity a to jak ty pozitivní tak především ty negativní. Je skvělým úvodem pro začátečníky ale i pokročilé, kteří jsou stále ve fázi hledání stejně jako já.
Nyní už jsem v kurzu Hrajeme si na burze a nesmírně se těším na další lekce a postupný přechod do live obchodování!
Před nějakou dobou jsem si v novinách přečetl povídku Pojištění, dost jsem se u ní nasmál, a tak jsem si zakoupil celou knihu. Trochu mě překvapilo hodnocení 55 %, ale řekl jsem si, že daný humor asi nemusí sedět úplně každému, tak co už...
No, bohužel, daná povídka byla tou nejlepší, kterou knížka obsahuje, u zbylých jsem se už tak moc nenasmál.
Humor je postaven především na přirovnáních, která autor převrací zprava zleva a snaží se o vytvoření vtipných scének a právě o to jde, když je jako stand-up komik vypráví, má to jinou atmosféru, působí to autentičněji. V knize mnohé situace vyjdou jen na letmý úsměv či zcela do prázdna.
Autora bych mohl srovnat s Dominikem Landsmanem a jeho povídkami, které jsou dle mého vtipnější, což je možná dáno i tématy. Další knihu od autora už si jen tak nekoupím, škoda.