Arwen777 komentáře u knih
Moje první setkání s autorkou a asi to nebyla nejšťastnější volba, netušila jsem, že se jedná o provázanou sérii.
Na můj vkus až příliš rozsáhlá kniha (a to mám tlusté knihy ráda), která se věnuje až příliš velkému množství témat. Tím vzniká nepřehledná všehochuť, hlavní linka v ní ztrácí na důležitosti a některé vedlejší linky opravdu postrádají pro knihu smysl. Přeskakování do dvou různých minulostí, historická linka s čarodějnicí, případ starý 30 let a do toho současný, opravdu velké množství postav, to vše na pochopitelnosti skutečně nepřidá.
Knihu jsem dočetla, ale některé pasáže jsem jen přelétla. Závěrečné drama mi přišlo přitažené za vlasy.
Je možné, že se mi na doporučení knihovnice dostal do ruky nejslabší díl série, ale pod tímto dojmem další knihy autorky vyhledávat nebudu.
Souhlasím s předchozím komentářem, že v této knize nebyl dostatečně využit potenciál nápadu. Perfektní myšlenka, neznámé zlo, tápající lidstvo. Příběh je čtivý, do půlky pro mě sice trochu nudný, pak se to konečně rozjelo, ale do hororu bych to nezařadila.
Ačkoliv to obvykle neříkám, filmové zpracování se mi líbilo víc. A navíc mě opravdu rušily neustálé tiskové chyby, špatně vyskloňovaná jména a záměna jmen...
Pro mě průměr.
Člověk nesmí Nesbøvy knihy číst moc po sobě, protože je to v podstatě podle stále stejného scénáře. Ale jako odpočinková detektivka jednou za půl roku je to fajn. A Policie se mi líbila moc. Byla napínavá a víc tajemná a strašidelná, než předchozí díly série. Část zápletky mi sice byla jasná už na 116. stránce, přesto jsem se nemohla odtrhnout. Rozhodně doporučuji.
Knihu jsem měla v hledáčku již dlouho, než se mi ji podařilo konečně zastihnout v knihovně.
Má velmi dobré hodnocení, ale ja jsem už četla lepší detektivky. Moc mi nesedl styl vyprávění. Střídání vyprávění se zápisy policejního vyšetřování mi nevadilo, předpokládám, že si autorka vytvořila vlastní osobitý styl. Ale střídání zápisů, novinovych zpráv, er-formy a ich-formy - to už bylo na mě moc a působilo to zmatečně.
Dlouhou dobu mě ani zápletka nijak nezaujala, říkala jsem si, že to bude další moderní vyšinutý až nechutný případ. Musím uznat, že rozuzlení bylo lepší, než jsem čekala a trochu mě s knihou smířilo.
Mrzí mě, že postava hlavního vyšetřovatele byla trochu upozadněna, ale na druhou stranu pěkně fungovala práce týmu.
Mam půjčený i další díl, tak mu dám šanci.
Nechala jsem se navnadit výborným hodnocením tady na databázi a těšila se na český thriller. Vím, že je kniha určena pro mladé čtenáře a jen jsem si potvrdila, že z young adult jsem opravdu vyrostla.
Příběh z naší kotliny je uvěřitelný a dobře vymyšlený, to je ale jedna z mála věcí, které oceňuji. Nejvíc mě iritovaly dialogy, přišly mi nereálné a vyumělkované. Navíc mi vadí mluva dnešní mládeže, pokud tedy odpovídá pravdě ( a asi ano podle počtu kladných hodnocení). Prostě už jsem na tento typ literatury příliš stará. Ale nemohu ani říct, že bych byla nějak napjatá, nedočkavá se dozvědět pravdu a prožít ji s hlavními hrdiny. Na thriller je to pro mě slabý odvar.
Nicméně to vidím jako svoji chybu, byla to špatná volba pro moji věkovou kategorii a jsem moc ráda, že se kniha mladým čtenářům líbí.
Čtvrtý díl se mi líbil víc než třetí. Hlavně proto, že šlo o souvislý příběh, který se tak mohl rozvinout. Začátek byl skvělý, kukuřičné pole a strašáci- výborné. Prostředek mi přišel slabší, vysvětlení "rodiny " nedostačující, chyběly tomu asi další informace, proč...Konec byl správně akční, mrazivý, i když podle mého názoru moc rychlý. Snad se v příštích dílech dozvíme, jak Ema dokázala, co dokázala.
Kresba se mi stále líbí, jsem ráda, že vše kreslil Tyler Crook, experimenty v minulém díle mě neoslovily. Specielně velké plochy, krajiny a les jsou úžasné, dokonale vystihnutá atmosféra, strašidelné a temné.
Scénář na konci mě také neoslovil.
Tak se těším na další díl a milovníkům tajemna doporučuji.
Asi už jsem přethrillerovaná. Až do půlky knihy mi trvalo, než mě konečně chytla a zaujala. Pořád jsem si říkala, tohle už tu bylo, vždyť to není nic nového. Opravdu se poslední dobou roztrhl pytel s thrillery, kde autor neustále ponechává čtenáře v napětí, která postava říká pravdu a která lže, nejlépe s několika zvraty, takže se střídavě přikláníte na stranu jedné nebo druhé postavy. Hrdinky si nejsou jisté svým psychickým stavem a nedůvěřují ani samy sobě...
Podobně je to i tady. Takže moje nadšení poměrně dost ochládalo. Až v druhé půlce knihy mě zaujaly otázky psychologie, manipulace druhou osobou a ovlivňování vzpomínek, to bylo vskutku zajímavé až děsivé.
Otevřený konec tohoto typu nemám ráda, ale budiž.
Takže sice chápu, proč má kniha tak vysoké hodnocení, ale já už mám asi podobných thrillerů za sebou moc.
Druhý díl je o boji dvou protichůdných povah, které mají společný původ. Zápletka není úplně originální, ale provedení je výborné.
Pokračuje poznávání rozličných běsů, schyluje se k zásadnímu střetu mezi temnou a ještě temnější stránkou. Konec se mi zdál až příliš rychlý, ale kresba se mi líbila víc než v prvním dílu.
Příběh se zdá ukončený, tak jsem zvědavá, s čím přijde další díl.
Pochmurný kraj mě zaujal kladným hodnocením a také poslední dobou zkouším horory, kterým jsem se vždy vyhýbala. A jsem velmi spokojená. Super tajemná atmosféra, starý suchý strom s temnou minulostí a podivné úkazy kolem mladé dívky. A lesy plné běsů a jiných stvoření. Strach lidí z dívky, která má zvláštní schopnosti, pomalu vede k tragédii. Jak Ema dokáže zvládnout boj s vystrašeným davem, s hrůznými běsy a hlavně sama se sebou? Zvítězí dobro nebo zlo? A především, co je dobré a co zlé?
Kresba je pěkná, i když souhlasím s názorem, že obličeje nejsou vždy dokonale zachyceny. Zato les, krajina, okolí a pozadí, které budují atmosféru, jsou výborné.
Skvělý začátek série. Tak jestli se nebojíte nebo jestli se bojíte rádi, čtěte.
Název jako z béčkového hororu, ale uvnitř se ukrývá skvělý a hodně napínavý příběh z malého amerického městečka na břehu jezera.
Pravda, krve tam bylo poměrně dost, chvílemi to připomínalo řádění zombíků, ale zápletka byla zajímavá, okořeněná trochou medicínských poznatků a postupů. Hlavní hrdinové byli sympatičtí, prchli před problémy z velkého města, aby se dostali do ještě větších a nebezpečnějších problémů. Pěkně vykreslená mentalita malého městečka, které není tak přátelské, jak si všichni naivně myslí, a kde se staré chyby neodpouštějí. A pravdu, která se nehodí, nechce nikdo slyšet.
Autorka patří mezi mé oblíbené a její vyprávění mě vždy chytne hned od začátku.
Závěr - pokud máte chuť na napínavý příběh s trochou tajemna, několika možnými rozuzleními a kapkou romantiky, doporučuji tuto knihu.
P.S. Souhlasím se čtenářkou Metlou, i mě překlad "třistašedesátý obrat na skateboardu" rozesmál.
Jsem z knihy trochu rozpačitá. Je to dobře napsaný, poutavý příběh, ve kterém po smrti své nejlepší kamarádky rozkrývají její přítelkyně její minulost, o které neměly ponětí. A hlavně stará tajemství, která ovlivnila i jejich vlastní životy.
Já jsem ale bohužel celou dobu měla pocit, že příběh je málo uvěřitelný a napsaný tak, aby zabrnkal na tu správnou "ženskou a mateřskou" strunu. Nedokázala jsem se do něj opravdu vžít, pro mě to byl nereálný naplánovaný "doják", který se dobře četl, ale nijak zvlášť na mě nezapůsobil.
Knihy této autorky mají velmi dobrá hodnocení a určitě zkusím nějakou další, je možné, že mi jen nesedlo téma.
Moje seznámeni s Martinem Goffou, kterého jsem si vybrala na základě velice kladných hodnocení na Databázi.
Příběh je velice realistický, zasazený do našich luhů a hájů, takže nám velmi blízký. Žádné americké prolévání krve, ale i tak má kniha spád. Připomíná mi solidní detektivky z konce 20-tého století. Je vidět, že autor má zkušenosti z policejní práce, zápletka odpovídá naší společnosti a nátuře, vyšetřování je uvěřitelné, hrdina rozpolcený klaďas s pevnými morálními zásadami. Přesto mi do dokonalosti něco chybělo, možná trochu tajemna, zdálo se mi to vše moc přímočaré. Dovedu si představit, že si za čas přečtu další detektivku z této série.
Noční můra všech rodičů. Šestnáctiletá Lydia zemře za nejasných okolností a my sledujeme, jak se s tím rodina snaží vyrovnat. Sledujeme odmítání, že by milovaná dcera mohla spáchat sebevraždu. Zjišťujeme, jak málo vědí rodiče o vnitřním životě vlastních dětí a jejich společenském životě. A především je zde velmi dobře popsáno, jaký fatální dopad má přenos vlastních ambicí, neuskutečněných tužeb a nesplněných snů na děti. Jaké zlo může napáchat dusivá láska, přehlíženi a vyzdvihování sourozenců. Co můžeme způsobit v dobré víře, že pomáháme dětem k lepšímu životu, než máme my. Jak říkám, noční můra všech rodičů. Tuhle knihu budu zpracovávat dlouho a přemýšlet, jestli vlastně vychovávám svoje děti dobře. Doporučuji, ale je to těžké, drásající čtení, hlavně pro rodiče.
Velmi klidná detektivka z Bretaně. Žádné strhující tempo, žádné hromady mrtvol nebo litry krve. Pátrání je založené na shánění informací a přemýšlení inspektora Dupina, který bez kofeinu a jídla nedokáže vydržet příliš dlouho. Nádherně vykreslené prostředí přírody Bretaně a malebných městeček u moře. Dobré čtení.
Už bych se jen opakovala. Naprosto souhlasím se čtenářem buldozer5. Je to v podstatě klišé, tajemný dům, nápisy, tajemný les a starý hrob, záhadná vražda v minulosti... Ale velmi dobře napsané! I když to nebylo nic nového, přesto jsem se dobře bavila a hlavně bála. Dočítala jsem knihu před půlnocí, takže jsem si to opravdu užila. Doporučuji, pokud chcete starou dobrou duchařskou klasiku. Koukala jsem, že autorka toho napsala víc, u nás se bude teprve vydávat. Určitě si ráda přečtu něco dalšího.
Horory nečtu, ale dostala jsem chuť na něco strašidelného. A tato kniha mi to splnila. Souhlasím, že to není žádný silný šálek kávy, spíš lehčí jemné strašení. Pro slabší povahy akorát ;-). Příběh se mi líbil, tragické kořeny v minulosti, s důsledky do současnosti. Docela dobře napsané, napínavé. Doporučuji jako čtení na zimní večery, kdy brzká tma podpoří atmosféru.
Tak jsem zase zavítala do vod YA a tentokrát vcelku úspěšně. Královna rebelů je příjemná YA fantasy spíše pro ženské čtenáře a když příběhu odpustíte naivitu a určitou ne úplně dokonalou propracovanost a promyšlenost, užijete si zajímavé prostředí vězení, ve kterém pomalu budete poznávat postavy a rozkrývat jejich minulost a pohnutky. A když se příběh zamotá, budete držet pěsti hrdince, která stojí sama a snaží se přežít zkoušky, které ji čekají. A možná ji na této cestě čekají překvapení...
Lehoučký příběh, poutavě psaný. Mě to bavilo.
Tak jsem se utvrdila v tom, že tato autorka není pro mě, nějak nejsme naladěné na stejnou vlnu. Je to už druhá kniha od ní, kterou jsem přečetla a navzdory dobrému hodnocení zde mi ani tato nesedla. Nemohla jsem se pořádně začíst, děj mi přišel nudný, nepravděpodobný, slabé dialogy, nedostatečné vtáhnutí do děje. Do 200 stránky jsem se v podstatě trápila a pak už jsem zahájila rychločtení, protože nerada nedočítám a chtěla jsem vědět, jak autorka zápletku dořeší.
Je mi to líto, ale další knihy od této spisovatelky už nevyhledám.
Ačkoliv si předlohu už nepamatuji, protože jsem Zaklínače četla před desítkami let, přesto mě tento příběh příliš nenadchnul. Kresba dobrá, ale dějově slabé. Málo tajemna, málo napětí, málo vědomé a záměrné akce Zaklínače. Pouze takovým pozorovatelem byl.
Postava trpaslíka mě neuchvátila a jedinou postavou, která stála za to, byla Liščice. I posádka lodi byla nudná, s výjimkou Janessy.
Jak tu podotklo už více lidí, neurazí, nenadchne.
Je těžké udržet čtenáře v nadšení u dalšího dílu, když to hlavní - originální zápletka - je představena v tom prvním a teď už vlastně není s čím novým přijít. A zvyšováním brutality si u mě autorka rozhodně nešplhla. Raději bych se dozvěděla více o motivech pachatelů a dedukcích a myšlení vyšetřovatelů, než abych se koupala v krvi. Navíc důvod a motivy pachatelů pro mě nebyly dostatecně vysvětleny a v podstatě mi není jasné, proč byly vraždy páchány.
Abych jen nehanila, tak se mi líbí vztah dvojice detektivů a ocenila jsem překvapení na závěr. A proto časem sáhnu i po dalším dílu a budu doufat, že bude mít i jiné plusy než jen čtivost.