B-artX B-artX komentáře u knih

Hryzání ve vnitřnostech Hryzání ve vnitřnostech Jason Aaron

Už chápu, proč jsou Skalpy tolik slavné a úspěšné, už mi to konečně došlo. Čtvrtá kniha je naprosto parádní. Čtenář pozoruje rozklad charakteru postav, jak z dekadentní literatury. Nejvíce to je znát na postavách Rudé vrány, jeho dcery a Zlého koně. Všichni jsou prosiceni traumaty a pozorovat je v jejich depresích je obzvlášť silné v kombinaci s kresbou D. Furna a R.M. Guéry. Zvláště kapitola Rachot v budoáru byla velmi silná. Skalpy jsou doopravdy parádní čtení a já se nemůžu dočkat na další díl.

03.08.2020 5 z 5

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Kniha je nejvíce atypická ve svém stylu vyprávění, který se jakoby odehrává v pivním oparu, vyprávěný chlapíkem v hospodě, který vzpomíná na svoji ranou dospělost. To může vypadat lehce zmatečně, ale čtenář si na to zvykne. Zvláště dobrou volbou je si poté pustit i film, který je obdobně dobrý. Kniha sice nedává čtenáři nějaký pompézní děj o Druhé světové válce, ale to ani nemá a spíše se na ni divá tak nějak úkosem a hlavně se soustředí na hlavní postavu- Miloše a jeho trable. Kniha mne bavila a určo zařadím do maturitní četby.

29.06.2020 4 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane F. (p)

Jedna z knih, co mě v životě nejvíce zasáhla. Doteď si pamatuji, jak jsem čtyři roky zpátky hltal tuto knihu ve vaně až byla voda studená. Jeden z nejsilnějších příběhů, co jsem kdy četl, děsivé, že se vše z knihy doopravdy stalo. Tato kniha by měla být v povinné četbě.

11.12.2019 5 z 5

Superman: Rudá hvězda Superman: Rudá hvězda Mark Millar

Rudá hvězda je z psychologické a politologické stránky asi nejzajímavější superhrdinský komiks, co jsem zatím četl. Myšlenka "Rudého Supermana" je skvělá. Spisovatelé často dostanou podobně originální ideu, nejsou ale s to jí zábavně a zároveň inteligentně zpracovat. Mark to ale zvládl na jedničku. Dílo dává smysl a ukazuje i něco nového, co jsem zatím v komiksech neviděl. Pohled do této alternativní historie mrazil na zádech a nedával spát. Doporučuji.

29.11.2019 5 z 5

Druuna Druuna Paolo Eleuteri Serpieri

"Femme fatale ve světě hnusu" je dle mého dokonalý popis tohoto komiksu. Druuna je velice zajímavé dílo, nikdy jsem nečetl nic podobného. Podivná kombinace erotiky a sci-fi s krásnou kresbou a na oko chaotickým dějem, který ale očekávám, že bude v dalších dílech dávat smysl. Příběh obsahuje nespočet podivných a naturalisticky brutálních scén, které dostanete napříč celým komiksem. Monstra jsou odporný, erotické části jsou bizarní a Druuna je sexy.

06.10.2019 4 z 5

Vojna a mír I. Vojna a mír I. Lev Nikolajevič Tolstoj

Očekával jsem, že bude maso přečíst Vojnu a mír, ale že až tak moc? Páni. Toto Tolstojovo veledílo mi dalo ale šíleně zabrat, a to jsem teprve v první čtvrtině celé knihy. Kvadrilion postav, ve kterých se jde vyznat dost obtížně je asi největší mínus knihy. Děj odehrávající se v Rusku mě moc nebral, ale když jsme sledovali osudy Andreje nebo Rostova v tažení proti Napoleonovi, tak to jsem byl z děje napůl nadšený. Boje, pohledy postav na válku a celková atmosféra v Rakousku byla skvělá. Napoleonské války jsou moje nejoblíbenější historické téma a toto mě vskutku bavilo. Čtenář, co nezná toto období víc do podrobna s tím ale musí mít problém... mě pomohla moje znalost, protože jsem znal postavy jako Kutuzov, Bagration, Miloradovič, Weyrother, Murat nebo pojem Toulon.
Přesto jsem z Vojny a míru napůl nadšený. Jedná se o ohromné dílo, u kterého jsem rád, že jsem se k němu dokopal.

13.04.2019 4 z 5

Cloak a Dagger Cloak a Dagger Bill Mantlo

Dost zajímavý komiks. Na to, že příběh je o dvou v rámci Marvelu docela neznámých postavách, jde o vskutku kvalitní story. Hlavní příběh se mi líbil svým temnějším pojetím a retro bylo dost dobré. Kresba byla pěkná, klasické retro. Nejvíce se mi líbilo pojetí titulní dvojice, která měla velmi zajímavý a originální origin a charaktery. Za mě super, jeden z lepších NHM.

30.11.2018 5 z 5

Krize na nekonečnu Zemí Krize na nekonečnu Zemí Marv Wolfman

Krize na nekonečnu zemí je tak megalomanská záležitost, že to pomotá hlavu i čtenáři, co má už něco načteno. A přesně to se stalo i mně. Krize je tak obsáhlá, že jsem si v několika momentech říkal "WTF". Přesto se však většina zápletek na konci vyřešila a celkově to dávalo jakože smysl. Přesto, že tam byla přehršle postav a až moc odboček, tak to ve finále vlastně fungovalo a konec byl fajn. Líbilo se mi, že postavy jako Wonder Woman, Batman, Aquaman nebo Green Lantern měly málo prostoru, který byl tak nějak rozdělen mezi všechny postavy. Antagonista Anti-Monitor byl správně OP/ cool. Kresba je rozhodně taky fajn. Musím ale vytknout přehnanou ukecanost. Wolfman nám dává přehršli zbytečných dialogů, které děj nikam neposunují a popisů, které tam prostě nemuseli být a zbytečně zpomalují děj. Přesto to je ale vskutku dobré čtení. Mega crossover, který jede od začátku do konce.

30.10.2018 4 z 5

Alenčina dobrodružství v říši divů Alenčina dobrodružství v říši divů Lewis Carroll (p)

"...a pak si potáhl z jointa, vydechl obláček a řekl 'Měl bych napsat knihu.'."

Alenka je přehled výstředních ujestostí, co dávají pramalý smysl. Ale je to skvělý, takový fajn mindfuck. Příběh je... těžce vyhulený. Lewis se musel před každým psaním lehce spálit nebo nedokážu pochopit, jak toto někdo bych schopen napsat. Ale není to knížka, ze které přímo čiší opar trávy, jak ze studentů po večerních jízdách na Stalinu. Je to spíše takovéto, když večer večer paříte s kámoši, a pak den na to v poledne si dáváte dohromady, co se dělo. Prostě kupa nechronologických random zážitků, které jsou vtipné pouze pro vás a pro pár vybraných. Tak se musela cítit Alenka, a proto to je tak skvělé.

Alenka je čtivo velmi atypické a jak Lewis částo píše: "Queer". Je to blbost. Ale fajn blbost. Až jednou budu mít děti (ne, že bych je chtěl, ale všichni děláme chyby), tak jim to určo prečtu.

Moje první kniha, co jsem četl v angličtině. V metru jsem dočetl Gatsbyho a ve čtečce už byly jen knihy v originále a jelikož angličtinu zvládám dobře, tak jsem si řekl, že to zkusím. A jakože jsem rozumněl, semtam jsem si musel přeložit nějaké slovíčko, ale jinak docela v pohodě.
Skvělý, ale neni to na plný počet, ale skvělý.

27.10.2018 4 z 5

Batgirl: Rok jedna Batgirl: Rok jedna Charles Dixon

Nedávno jsem zjistil, že komiksy s podtitulem Rok jedna, jsou vážně dobré, a tak jsem se vrhl i na Batgirl. A jsem nadšen. Komiks bavil od začátku do konce, kresba boží a charakter mladé Barbary jsem si zamiloval. Padouši, přesto ze byli jaksi hloupoučcí, bavili a Batman s Robinem udělali radost. Plný počet, naprostá bomba.

27.05.2018 5 z 5

Vládci strachu Vládci strachu Jiří Kulhánek

Dal jsem na doporučení známého, abych si přečetl něco od Kulhánka a jsem nadšen. Naprosto bombová kniha se skvělými postavami a zápletkami. Celý svět s alchymisty, upíry a Lovci je neuvěřitelně cool a zasazení do "blízké budoucnosti" se mi líbilo. Plný počet, skvělé.

06.04.2018 5 z 5

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Spoilery :).

Nikdy jsem nečetl knihu, která by kvalitativně tak skákala. Linka Nimue a tý snílky byla otřesná, část Ciri u těch elfů byla nudná a část v Toussaintu nezáživná, za to osmá kapitola (bitva u Brenny) a devátá (na tom Vilgefortzově hradu) byly dokonalý.. pak už to bylo zase slabší. Po Křestu ohněm nejhorší knížka série (Bouřkovou sezónu jsem tedy nečetl..). Hodně negativně hodnotím smrt Milwy, Cahira a Regise, to že zemřeli by mi zase tak nevadilo, ale z mého úhlu pohledu to vypadá, že se jich Sapkowski prostě chtěl zbavit.. Smrt Geralta mohla být více emotivní, na to, že zemřela postava, která nás provázela sedm knih jsem z toho moc smutný nebyl. Smrt Milwy mě zasáhla více. Spokojený moc nejsem, na poměry Zaklínače dost slabé. 80%.

30.12.2017 4 z 5

Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

K začátku bych chtěl říct, že Vražda v Orient Expresu je moje první kniha detektivního žánru a moje prvotina od Christie. Nelituji, že jsem začal číst, kniha se dobře čte a Poirot je sympaťák. Ještě s knihou Stařec a moře jediná kniha, která mě donutila dát kilo (100%) kvůli konci. Právě konec je něco neuvěřitelného. Celý děj si jede svým vlastním příjemným tempem a konec dokonale zakončil celé dílo a zničil mojí hlavu. :D Celou dobu jsem tipoval hraběnku a hraběte za pomoci toho detektiva, ale toto bylo doopravdy nečekané. Za mě výborné, bavil jsem s stoprocentně. 100%.

06.12.2017 5 z 5

Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina Garry Kasparov (p)

"Jako každý rozený autokrat respektuje Putin pouze sílu. Udělá krok, rozhlédne se, zhodnotí situaci a pak pokud nenastanou žádné negativní důsledky, udělá další krok. S každým takovým krokem získává větší sebedůvěru a stává se těžším jej zastavit."

Kasparov je jedna z osobností, co velmi dobře odhadla, čeho je Putin schopný a zároveň to je muž, kterému (by) měli světoví lídři více naslouchat. Kniha je mementem zkušenosti, že proti diktátorovi nelze využívat idealistickou mezinárodní politiku, jelikož se nikdy nebude bránit zneužít slabosti svých rivalů. Kolikrát jsem se přistihl, že si horlivě v knize podtrhávám, protože Garryho schopnost popisovat skutečnosti je vážně skvělá. Na druhou stranu si myslím, že se kolikrát nechal trošku unést a zbytečně se rozepisoval na vedlejší témata, svoji minulost (připomínky toho, na jaké konferenci kde co řekl) nebo se také nemálo opakoval, za což musím jednu hvězdu strhnout. Určitě může sloužit jako zajímavá literatura pro lidi, co se chtějí vzdělat v moderní ruské historii.

"Rozhodnost, vytrvalost a jednání z pozice síly jsou jediné věci, kterým Kim-Čong-il a jemu podobní rozumí." Žádné řeči o usmiřování, žádné používání lidských práv jako páky k vyjednávání, které se lze vzdát. Kdybychom měli více vůdců, jako Václav Havel, nemuseli bychom se zdaleka tolik obávat diktátorů, jako je Kim Čong-il."

12.04.2024

Země Indiánů Země Indiánů Jason Aaron

Nebudu lhát, když řeknu, že jsem z úvodního proslovu od mého oblíbeného Vaughana a celkové slávy díla neočekalával z prvního dílu trošku víc. Jako bavil jsem se, moc, ale ve finále třeba Y nebo Sága měly openingy o dost lepší. Nemělo to takový ten dopad, který by mě fakt přinutil, abych si hned otevřel další knihu jako u předešlých zmíněných děl. Pokud ale musím něco vyzdvihnout, tak storytelling, kresbu a parádní dialogy, jinak to ale nemělo na mě moc dopad. Třeba mezi postavami si najít nějakého oblíbence je fakt těžké a ve finále to je takový největší problém díla. Aaron se sice určo nesnažil dělat postavy sympatické, ale i přesto jsem si tam nenašel nikoho, kdo by mne bavil svojí přítomností. Snad až v dalších dílech, na které se vrhnu.

28.07.2020 4 z 5

Wolverine: Starej dobrej Logan Wolverine: Starej dobrej Logan Mark Millar

Velmi nekonvenční komiks, který popisuje osudy Starého dobrého Logana v dystopické budoucnosti. Tento svižný road trip po tom, co zbylo z USA baví šíleně. Děj se ani na moment nesekne a naopak, střílí na čtenáře jednu starou slavnou postavu za druhou a k tomu přihodí nějaký epický moment. Všechno se ale děje nějak moc rychle- třeba část s dcerou Hawkeye se uzavřela tak nějak podivně a urychleně. Konec komiksu je ale nezapomenutelný a jako celek působí skvěle. Musím vyzdvihnout kresbu, která byla doopravdy parádní. Moc jsme se bavil.

29.06.2020 5 z 5

Y: Poslední z mužů 6 -  Holky s holkama Y: Poslední z mužů 6 - Holky s holkama Brian K. Vaughan

Oproti minulým dílům, znatelně svižnější a napínavější díl. Příběh nenudí ani na chvilku a párkrát i dobře překvapí. Přenést děj na loď byl dobrý nápad, postavy na jiné prostředí zajímavě reagují a jejich chování je logické. Kresba je možná trošku slabší než v minulých dílech, ale i tak jsem spokojen.

17.11.2019 5 z 5

Flashpoint (dva příběhy) Flashpoint (dva příběhy) Geoff Johns

Flashpoint je jeden z nejlepších moderních komiksů. Děj má skvělý spád, je zaměřen na zajímavé postavy a skoro všichni hrdinové v něm mají nějakou roli, takže to ale není tak utahané jako třeba Krize na nekonečnu zemí. Johns se ale mohl rozepsat více, těch pět sešitů je hrozně málo, ještě jeden/ dva se zaměřením spíš na Wonder Woman a Aquamana by hned zvedlo celkovou kvalitu díla.

10.11.2019 5 z 5

Smrt na Nilu Smrt na Nilu Agatha Christie

Smrt na Nilu je bezesporu velmi zábavná kniha. Už od počátku jsem s nadšením analyzoval chování postav a přemýšlel nad tím, kdo bude vrah. Mnohokrát jsem se vracel zpátky a ověřoval si, jak že to bylo, protože zde i sebemenší detail je v průběhu knihy velmi důležitý. Jeden z Herculových nejlepších případů, nejen zajímavou zápletkou, ale také prostředím lodě, Nilu a Egypta. Agatha znovu zabodovala na plný počet.

30.10.2019 5 z 5

Umění války Umění války Sun-c'

Dostal jsem přesně to, co jsem očekával. Zábavné a poučné čtení. Do dnešní doby lehce nepoužitelné, ale přesto mi knížka něco dala. Rozhodně to není naposledy, co jí čtu. Klidně bych si dal i delší verzi s konkrétnějšími tipy a poučkami do boje.

30.09.2019 5 z 5