b2z b2z komentáře u knih

Půlnoční linka Půlnoční linka Lee Child

Za mne oba dva palce nahoru. Vše co jsem od nové knihy s Reachrem požadoval, to jsem dostal. Lee Child knihy s Reachrem píše jako komerční počin, a myslím, že velká část skalních fanoušků Reachra se vrací, protože ví, že Reacher to vždy všem nandá, nějak vymyslí a většina okolností mu hraje do karet. Prostě oddechovka. Tento díl drobet více hraje na empatii a nutí vás více přemýšlet o reálném životě. Někomu to může zpomalovat tempo knihy, já osobně jsem knihu přečetl přes víkend a jsem spokojen.

19.06.2018 5 z 5

Jmenuji se Reacher Jmenuji se Reacher Lee Child

Od začátku mne zajímalo, jak se Child vypořádá s krátkými příběhy. A musím říct, že jsem knihu zhltnul na posezení, stejně jako předchozí Reacheroviny.
Pokud bych hodnotil první 5 příběhů, tak bych dal v hodnocení plný počet. V těchto příbězích nechybělo nic. Bohužel zbytek příběhů mne neoslovil a těžko říct k jakému účelu byly vytvořeny. Ale jako celek hodnotím velmi kladně.

01.05.2018 4 z 5

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Trošku teen psycho, ale opět autorka ukázala jak je neskutečně schopna uvěřitelně rozvíjet osobnosti postav. Paráda

13.01.2018 5 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Pomalu se z pohádky začínáme přesouvat do fantasy trilleru. Bezvadně našponované. Opět funguje až detektivní zápletka. A nesmím zapomenout na úsměvnou sondu do "dospívání" a s ním spojené vtipné situace. Bezvadné :-)

06.01.2018 5 z 5

Harry Potter a väzeň z Azkabanu Harry Potter a väzeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Sirius, mozkomorové, Klofan, Lupin, Vrba mlátička, patron ... fantasy detektivní příběh ... nemá chybu

02.01.2018 5 z 5

Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Dvojka Herryho je stále ještě pohádkově laděná, i když už Voldemort vykukuje ... univerzum tohoto kouzelnického světa je opravdu skoro bez chyby

02.01.2018 5 z 5

Nejposlednější z nadějí Nejposlednější z nadějí Una McCormack

Kniha (i seriál Picard) mne mile překvapila. Je to přesně ono, co mne na seriálovém Star treku vždy oslovovalo. Picard bojuje za ideály humanity a liberální demokracie. Téma zrcadlí problémy současného světa a nutí Vás přemýšlet. Politici zde hrají „o body“ a totalitní systém nechá své občany ve štychu. Na lidi, kteří chtějí pomoc, se postupně začíná čím dál víc nahlížet jako na nějaké „pomatence“ a heslo „pomoct ano, ale …“ je v současné době v podstatě všudypřítomné. Samo sebou humanitární krize nemají nikdy zjednodušené řešení, a z tohoto důvodu i příběh vychází důvěryhodněji. Ve stínu současného dění v Číně (COVID-19) je to až děsivá paralela. Knihu jsem přečetl mezi 3. a 5. dílem seriálu, takže jsem si tím i doplnil vcelku podstatné informace, které v seriálu jsou buď jen nakousnuté nebo nejsou (možná zatím) vůbec zmíněné. Knižní vývoj Raffi je k pochopení této postavy v seriálu docela klíčový. Stejně tak je to s postavou „JT“ a jeho konečného rozhodnutí. Trochu zamrzí, že zde není zmínka o Laris a Zhabanovi (Romulanech z vinice Picarda), kteří měli v prvních třech dílech seriálu docela dost velký prostor. Příběh se odehrává paralelně na několika místech a v ději se v každé kapitole přesouváme z místa na místo po 2-8 stránkách. Příběh proto může působit útržkovitě a je složitější se do něj začíst. Asi bych to přirovnal k rychlému televiznímu střihu nebo k formě krátkých reportážních novinových článků. Pro člověka, který je pravidelný čtenář ST knih relaunch po filmu Nemesis, je jasné, že scénáristé seriálu tuto vývojovou linku neakceptovali do oficiálního kánonu a ST Picard otevírá úplně nový směr. V tomto jsem zvědav, jestli začnou vycházet i knihy po Nemesis v oficiálním kánonu, které by doplnili informace o posádce Enteprise v období Nemesis-Nejposlednější z nadějí. Velký dík patří překladateli, vydavateli i panu Balatkovi, za rychlé a kvalitní zpracování knihy. To se jen tak nestane, že by knižní Star trek vyšel v ČR v době světové premiéry.

22.02.2020 5 z 5

Vzestup Persepole Vzestup Persepole James S. A. Corey

Byl jsem opravdu napnutý, jak se autoři vypořádají s budoucností. Upřímně jsem se toho bál. A toto jsem nečekal. Moc dobré. Opět jsem měl problém se odtrhnout od stránek knihy. Toto universum je opravdu bezvadně propracované, od technologií až po charaktery "národů".
REMEMBER THE CANT !

15.06.2018 5 z 5

Jistě, pane ministře 1 Jistě, pane ministře 1 Jonathan Lynn

To nemá chybu. Viděl jsem seriál, divadelní zpracování ve Vinohradském divadle a četl jsem tuto knihu. Vždy jsem se neskutečně bavil. Sem tam člověk sice propadne depresi, když si uvědomí, že se směje často reálným situacím ...

13.02.2018 5 z 5

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Už to dávno není pohádka ... ale opravdu nevím, jak se autorce daří stále originálně rozvíjet tento kouzelnický svět ... když člověk tu knihu vezme a začte se, tak ji nechce pustit

13.01.2018 5 z 5

V Krvavém pásu V Krvavém pásu Jakub Mařík

Pozor! Je to návykové!!! :-)

27.10.2022 5 z 5

Pod junáckou vlajkou Pod junáckou vlajkou Jaroslav Foglar

Mirek Trojan s Devadesátkou … když jsem si po 25 letech knihu znovu přečetl, byl jsem až překvapený, nakolik mne tato kniha ovlivnila v mém dospívání ... morální poselství si nesu dodnes. Díky, pane Foglar. Už se těším na druhý díl :-) Knihu v roce 2007 v rozhlasové dramatizaci načetl Alfréd Strejček. A nesmím ani zapomenout na celkové převedení knihy do mluveného slova od Karla Richtra z let sedmdesátých.

16.11.2019 5 z 5

Historie Svorné sedmy Historie Svorné sedmy Jaroslav Foglar

Příběh Historie Svorné sedmy byl vydáván v nedělní dětské příloze deníku Česko slovo v roce 1938. Knižně byl pak poprvé vydán o dva roky později nakladatelstvím Kobes. Struktura knihy odkazuje na časopisecké vydání, kdy každá kapitola je sice na sebe navazující, ale většinou s ukončenou pointou. Děj příběhu je tím rozdělen do krátkých statí a nepůsobí kompaktně, což je v knižním vydání trochu rušivé. Velká část příběhů má i své poselství nebo námět na tvůrčí činnost, což celek též viditelně nabourává. Forma komiksu by příběhu slušela asi lépe. Mladší čtenáři určitě knihu uvítají. Díky, pane Foglar.

19.10.2019 4 z 5

Vpád Vpád Diane Carey

Vpád je přepisem televizní epizody (152-153), která ukončovala 6. řadu a začínala 7. řadu TNG. Kniha byla přeložena a vydaná v roce 1995. Těsně před tím začala Česká televize vysílat poprvé první řadu TNG. Vpád přišel v ČR na řadu až v roce 2000. Kniha je součástí edice TNG, kterou vydávalo nakladatelství X-Egem v letech 1994-1995. Takže „dřevní doba“ ST v ČR. Tomu bohužel odpovídá i český překlad „terminologie“, který celý příběh zabíjí. Pro znalé fanoušky ST to bude asi trošičku krkolomné čtení, ale myslím, že to za to stojí. Příběh má přímočarou strukturu, bez vývoje postav a oproti televizní předloze je doplněn jen o pár detailů. Taková ST jednohubka na letní večer.

09.06.2019 5 z 5

Hadi v rozvalinách Hadi v rozvalinách David R. George III

Parádní Trek. Dost dlouho jsem se mu vyhýbal, ale nakonec jsem neodolal. Postavu Harrimana jsem měl v mysli vcelku nepříjemně uvedenou filmem Star Trek: Generations, kde ho vykreslili jako vcelku neschopného a nesympatického. Děj knihy je spíše přímočarý, ale nechybí zajímavé zvraty, i když některé se dají lehce prokouknout. Na druhou stranu je to zábava, takže s nadhledem. Posádka USS Enterprise-B je neokoukaná, a i když se zde pracuje s tématy, které musí zapadnout do kontinuity, tak je to poutavé. Postavy se rozvíjí, ale autor nejde úplně do hloubky, takže zde nenaleznete u každého kroku psychologický rozbor na několik stránek. Stejně tak zde není zbytečně moc postav, které by se vám pletly. Já jsem byl na 100% spokojený. Velký dík patří překladateli a redakci!

05.03.2019 5 z 5

Ztracené duše Ztracené duše David Mack

Konec trilogie je zajímavý a z malé části i předvídatelný, s odkazem na důraz ve vyprávění prvních dvou dílů, i tak neztrácí napětí a do poslední chvíle neodkrývá všechny karty. Seriálové epizody s Borgy jsou pro mne většinou top a First Contact zase vede ve filmech, ale mohu říct, že jsem vcelku rád, že Borgové nejspíše nebudou v dalších knihách, které rozvíjejí příběh po Nemesis. Takže díky autorovi i Brokilonu, že nám připravili velmi příjemný čtenářský zážitek!

15.09.2018 5 z 5

Bohové noci Bohové noci David Mack

První kniha mne velmi mile překvapila. Federace konečně dostává od borgů na frak, jak se dalo dlouhodobě čekat. Pro ty, co nečetli předchozí knihy Nové generace a Titanu a nemají nakoukané seriály to musí být dost problematické se vyznat v osobách a obsazení. Já jsem si na ně konečně zvykl, takže už se většinou orientuji. Trochu mne mrzí, že opět mimoděk "kosí" postavy ze seriálu, což mi připadá drobet zbytečné, ale to je asi úhel pohledu. Takže se jdu vrhnou na dvojku.

15.06.2018 5 z 5

Popel Babylonu Popel Babylonu James S. A. Corey

Šestou knihu Expanze jsem zhltal stejně rychle jako ty předchozí. Toto "univerzum" je opravdu dobře propracované a stále má co nabídnout. Konec je formovaný tak, jako kdyby měla celá série končit. Tak jsem nakoukl do wikipedie a další díl mne vcelku překvapil ... tak jsem zvědavý, jak se s tímto skokem autoři vypořádají. Už se těším.

25.03.2018 5 z 5

Jak vycvičit draka Jak vycvičit draka Cressida Cowell

S dětmi máme okouknuté jak filmy, tak seriály Jak vycvičit draka. První knihu o Škyťákovi jsem měl v ruce několikrát, než jsem ji koupil. Nedokázal jsem si představit, že děti dokáží pochopit, že toto "universum" je dost odlišné. Nakonec to klaplo a posledních 6 kapitol jsem musel přečíst na jeden zátah (pod pohrůžkou násilí ;-) ). A dětem se kniha moc líbila. Já sice trošku "teskním" po filmovém Bezzubkovi a Dragon Riders, ale kniha má takové osobitější kouzlo.

23.02.2018 5 z 5

Žalmanův velký zpěvník Žalmanův velký zpěvník Pavel Žalman Lohonka

Nejlépe vyvedený Žalmanův zpěvník, co spatřil světlo světa, aktuálně již ve druhém vydání z roku 2021. Všechny jeho písničky se sem nevešly, a to i z posledních dvou alb Budějky z roku 2011 a Cestující muž z roku 2016. Což je vlastně škoda, ale na druhou stranu je to dohromady cca. 6-7 písniček, a ty subjektivně nejlepší tu jsou. Po odehrání celého zpěvníku mohu potvrdit, že jsou zde uvedeny akordy, které sluchově odpovídají těm, co Žalman hraje. Samozřejmě tu nejsou úplně všechny, aby to bylo obecně hratelné pro co nejvíce zájemců. Ono některé vyhrávky, typu Třikrát hádej, by chtěly asi spíš tabulaturu. Sem tam nějaký akord chybí, sem tam není uvedena pozice kapodastru. No a překvapivě, je tu chyba i u autora hudby notoricky známé Písně malých pěšáků, kdy je ve zpěvníků přisuzována K. Kristoffersonovi místo Johnu Prineovi.

23.09.2023 5 z 5