babicka_amalka komentáře u knih
silné čtení; jen je škoda, že my ji měli k dispozici v okleštěné verzi a velká část deníku byla publikována až po smrti jejího otce v r. 1980, který tak "chránil její památku"; doplněné vydání vyšlo až r. 1986;
koho by zajímaly podrobnosti, našla jsem víc na:
ať si dneska kdo chce tu knížku shazuje a kritizuje kvůli "ideologickému pojetí", vyčítá jí družstevní život a kde co, ta knížka prostě pro děti půvab měla; nejen laskavým příběhem, ale i ilustracemi; a i já ji měla moc ráda, byť to byla povinná četba;
no, tenkrát se mi to i líbilo; dnešním pohledem nevím ....
nad knížkou jsem strávila mnoho příjemných chvil, většinou v napětí a obavách o osud dětí i jejich mladého průvodce; a ta úleva, když to všechno dobře dopadlo ;-)
jako dítě jsem ji milovala; v té době jsem netušila, kdo byl Zápotocký, a žádnou "politiku" (sociální téma, chudé dětství apod.) jsem v tom neviděla; byl to prostě půvabná příběh o dvou sourozencích a jejich životě na vesnici, krásně popsaná roční období;
četla jsem ji někdy v osmi letech - a byla to pro mě zábavná detektivka; tehdy se mi to líbilo;
byla pro mě předstupněm k Opeře, kterou paní Hostomská psala pro dospělé a z níž je tenhle výtah pro děti; knížku jsem měla moc ráda;
komentář Lachenauerin plně vystihuje i moje pocity a můj vztah ke knížce!
na rozdíl od Erbena, Němcové a koneckonců i bratrů Grimmových či Andersena v nich není žádná krutost; vždycky někdo chytřejší napálí hlupáka apod.; jsou veselé a měla jsem je jako dítě na rozdíl o děl autorů výše uvedených ráda;
neměla jsem tuhle knížku vůbec ráda - pohádky mi připadaly příliš kruté (např. proč mají plameňáci červené nohy - uštknuli je hadi) a jiné neméně "veselé" příhody; svému dítěti bych ji nikdy nečetla - já z ní "mám osypky" dodnes ;-)
nebavilo mě, asi proto, že na dívčí románky mě nikdy moc neužilo
upřímně - Neználka jsem nesnášela už jako dítě a dospělý věk na tom pranic nezměnil ;-)
velmi oblíbená knížka - tedy pro mě; a jako městské dítě (navíc jen "pražskou" babičkou) jsem jim velmi záviděla vesnická dobrodružství, které jsme my děti ve městě takhle prožít nemohly ;-)
příběhy skvělé, korunované nádhernými Boudovými ilustracemi;
měla jsem knížku (a jí podobné) moc ráda; člověk se hodně dozvěděl a byl to základ pro další "pátrání" a objevy na toto téma;
tuhle (a mnohé další) mi čítávala maminka; i proto má pro mě dodnes zvláštní kouzlo a vyvolává ve mě řadu vzpomínek;
čekala jsem víc, místy je to poněkud zdlouhavé; ale celkem se dá;
úplně jiný Le Carré, než jsme zvyklí - ale detektivka je velmi čtivá, líbila se mi, a jako doplnění jeho špionážních příběhů rozhodně stojí za přečtení;
naprosto úžasná kniha, konfrontace západního a východního myšlení, dva naprosto rozdílné světy; nutí k zamyšlení;