bábuška komentáře u knih
Tentokrát se autorka překonala, takto krásně a podrobně vystižený osud malé dívenky od vstupu do Hitlerjügend do pomalého vystřízlivění. Pomoc po bombardování Berlína, místo školy výpomoc v nemocnicích, nakonec zůstává hrstka těchto těchto vyděšených dětí sama proti cizím vojákům. Četla jsem poměrně rychle, děj byl velice napínavý, nemohla jsem se odtrhnout. Za tuto knihu by si paní autorka zasloužila těch hvězdiček víc než pět.
Jsem ráda, že jsem měla knihu pouze zapůjčenou z knihovny (a doporučenou). Byla jsem zklamaná, ale dočetla jsem. Je zcela možné, že v úplné bídě člověk udělá lecos, ale vždy jde o sílu vůle; vadila mi spousta vulgarit. Plusem je pěkný sloh autorky.
V této knize se navracíme o několik roků nazpět, kdy obsazení kanceláře vyšetřovatelů vražd je kompletní. V prvním případu, týkající se zavraždění pouliční prostitutky, bohužel vyšetřovatelé nejsou úspěšní. Snad se úspěšného vyřešení dočkáme v některé příští knize. Druhým případem je starší muž - hudební skladatel, chronický stěžovatel na všechno, počínaje vstupného do ZOO, pokračuje osobním napadením, výhružnými dopisy i telefonáty, takže působí trochu jako duševně nemocný. A dovolání u nikoho. Nato je nalezen na zahradě vlastního domu mrtev, což policie uvedla jako samovraždu. A tu nastupuje Richard Krauz se svým parťákem Chosém, kterým se takové uzavření nezdá, začínají vyšetřování sami. Tento případ dovedou ke zdárnému konci i když to byl případ hodně zapeklitý. S knihou jsem byla spokojená, jako vždy.
Romantický příběh, ale hezky se čte. Jsme v letech napoleonských válek, sice jen okrajově, ale krásně je popisováno období, kdy se příběh odehrává. Sophia je velice nadaná mladá dívka, ale nemůže svůj talent rozvíjet, pouze pomáhat svému otci. Jak v románech bývá, dívka je "svedená a opuštěná", ale najde se rytíř, který dívce v nesnázi pomůže a získá nakonec i její lásku, navíc podporuje její jedinečný talent.
S Blankou se seznamujeme v Kalifornii na malé univerzitě v Santa Cecilii jako hostující profesorkou, kde zpracovává pozůstalost po Andrés Fontanovi. Setkává se v kampusu s mnoha dalšími profesory a cestuje po dávno zapomenutých misiích podle Fontanových poznámek. Není to román který patří do těch o lásce, ale dost podrobně se seznamujeme s osudy prvních španělských osadníků, kdy mniši v misiích nutili indiány ke katolické víře, postupně přicházejí i američtí obyvatelé. Kniha zajímavá i poučná, líbila se mi.
Pro zklidnění jsem sáhla po knize, o které jsem byla přesvědčena, že si u ní odpočinu. Tak se i stalo. Jako by se to podobalo detektivce (vzhledem k tomu, že hlavní osobou byl detektiv), ale spíš to byl příběh humoristický, poněvadž detektiv nosil trochu posměšné příjmení - Trapný. Nakonec jsem usoudila, že příběh nebyl odpočinkový, spíše nudný, pouze autorka vykreslila náklonnost ke staré Praze.
Upoutala mě krásná obálka, i obsah knihy nebyl nijak přeslazený. Příběh pohodový,
hezky se četl, kdo má rád romantiku, tomu doporučím.
Romantický příběh je zasazen do období 1. světové války, taktže tam není mnoho sladké romantiky, ale popis smutného období o ztrátách mladých mužů a smutku opuštěných žen. V dnešní době rozporuplné čtení.
Odpočinkové čtení. po náročnější literatuře mohu doporučit.
Oproti Klíči mi připadala kniha slabší. Ale přečetla jsem a pošlu dál.
Přestože mám tuto mladou autorku dost ráda, tato kniha mě nijak neoslovila. Napsala už lepší a na ty se budu těšit.
Celeste je venkovská dívka, pomáhá svému otci v pekárně, jako poslušná dcera se provdá podle přání rodičů, i když je přesvědčená, že nedělá dobře. Děj se odehrává uprostřed války, kde na malém území mezi Francií a Itálií jsou soustředěni židovští uprchlíci z různých koutů Evropy. Celeste si najde mezi nimi své přátele a vzniká tím rozpor mezi jejím bratrem i manželem, kteří pracují pro dobrovolnickou milici.Knihou prolíná druhá dějová linka, ve které se ocitáme v roce 1993, Celestu si vyhledá její vnučka Anna a chce po dlouhých letech mlčení získat vzpomínky své babičky na její mládí. Začátek knihy mi připadal vleklý, ale druhá půlka knihy byla víc než napínavá, i roruzlení bylo velice překvapivé. Mohu doporučit s klidným svědomím.
Přečetla jsem poměrně rychle. Příběh mě ničím nezaujal, připadal mi naivní jako staré zamilované románky, i konečné řešení bylo předvídatelné. Jen ten přebal byl hezký. Čekala jsem víc.
Autorka je slovenská, kniha česky nevyšla, přestože celý děj se odehrává v Janských Lázních, v hotelu na Černé hoře. Je rok 1939, protektorát, hotel zabírá německá armáda. Z bývalých majitelů a zaměstnanců se stávají ponižovaní sluhové, přesto pomáhají ukrývat židovského přítele a všemožně se snažit novým pánům škodit. Po válce jsou však označeni za kolaboranty a hrozí jim smrt provazem. Krásná je postava bývalé chůvy dvou synků Maxima a Vasila, Vilmy, která jim stála po boku celé dlouhé roky, a stařečka Pankráce, žijícího v dřevěnce na okraji Janských Lázní a jeho vnučky Terezky. Nešťastný byl život během válečných let našich hrdinů, tragický byl osud některých z nich po jejím skončení. Krásná kniha.
Idylicky popsaná atmosféra léta a všech jeho vůní a v tom kraji vinných rév se ocitá rozpolcená anglická mladá žena Aby. V rodině Sary a Thomase na zámku Bellevue se dozvídá o osudu majitele a obyvatel sousedního mlýna za doby německé okupace,
tajném boji proti násilí, hladu a konečném krveprolití z nenávisti při odchodu německé armády. Obsažnější část o rocích okupace byla velice zajímavá, celkově celá kniha na mě působila velice pozitivně a mohu ji jen doporučit.
Kniha mi místy připadala nudná, podobných situací kdy pán ve středním věku přestane přemýšlet hlavou, je bezpočet. Až konec knihy dostal spád, ale přečetla jsem poctivě celou.
New Orleans je dejištěm osudu matkou opuštěné Ibby, jejíž další výchovu převezme svérázná babička. Život v domě se automaticky dělí na svět bílých a svět černých. Ale obě služebné Queenie i Doll mi byly velice sympatické. A tak Ibby našla novou šťastnou rodinu. Celkem mi připadala kniha průměrná ale četla se dobře.
Příběh nám začíná v roce 1939, američanka Rachel je vychovávaná jako ve vatičce. Až ji její otec, vědec výzkumného ústavu vezme na cestu do Německa a tam zjistí, že otec pracuje společně s Němci na výzkumu "eugeniky" a ona sama je obětí. Dozvídá se o Hitlerově plánu zbavit se mimo Židů i dětí s jakoukoli vadou jak tělesnou tak duševní, aby nezabírali místo silným a zdravým, kteří jsou národu prospěšní pří budování nového Německa. Po zjištění že na ní samé je rozpracován v Mengeleho ústavu pokus s dvojčaty, od otce uprchne a ukrývá se na venkově pod bavorskými Alpami, spolu s malým děvčátkem, které mělo skončit v ústavu pro nepotřebné děti. Ve vesnici se setkává s Leou. svým identickým dvojčetem i se svou babičkou. Gestapo je jí stále na stopě, hranice jsou neprodyšně uzavřeny a není žádná možnost útěku. Podaří se to až v červnu 1940, za pomoci nekolika vesnických kněží, odvážných obyvatel a amerického novináře, kdy jí i jedné židovské dívce pomohou přejít horskými stezkami do Španělska a dál do Portugalska a lodí do Ameriky. V knize se setkáme a mnoha osobami jak z řad gestapa, vesnickými obyvateli i jejich krušnými dny v té době. Kniha je to krásná, škoda, že nebyla přeložena i do češtiny.
Přestože je to kniha již staršího vydání, je velice poutavě napsána. Lyrickým jazykem nás provází předválečnými kouty Prahy a jejich obyvateli, posléze pak dobou válečnou, kde sleduje osudy tří přítelkyň, jejich pobyt v koncentračním táboře; atentát na R. Heydricha
a odvetou vypálení Lidic, jedním je odvetou mezi popravenými i snoubenec jedné z dívek.
Všechny tři se do Prahy vrátí, navzájem si pomáhají, ale duše mají zlomené a těžko se sžívají
s novými podmínkami. Je to velice smutná kniha.
Úsměvný příběh dívky po třicítce, která se snaží najít tu pravou lásku, která by vydržela až do konce života. Experimentuje i se seznamovací agenturou, absolvuje s ní i týdenní pobyt v Mexiku, kde tento pobyt končí seznámením s vybraným parterem a svatbou. Po delší době pak soužití končí rozčarováním, nakonec však vše končí smířením. Odpočinková kniha.