babystar babystar komentáře u knih

Kosa a kámen Kosa a kámen Jarmila Pospíšilová

Čtvrtý příběh s Marií Kovandovou o tom, co se stane, když se střetnou dva ambiciózní jedinci a "kosa padne na kámen". Marie se díky tomu, že nedokáže novináři Mánkovi říci ne, opět připlete k vraždě neoblíbeného důchodce a nechtěně "fušuje" policii do řemesla. Skoro od začátku jsem myslela, že znám motiv vraždy i pachatele, proto bylo pro mne rozuzlení velikým překvapením. Už se těším na další příběh.

03.10.2023 4 z 5

Vinobraní Vinobraní Jan Kostrhun

Krátká balada z jihomoravské vesnice na konci léta v době zrání hroznů. Život na vesnici viděný očima životem zoceleného dědy a jeho vnuka, malého důvěřivého človíčka, který teprve poznává svět. Smutný příběh psaný zvukomalebným jazykem, na jehož konci i slzička ukápne.

20.09.2023 4 z 5

Prokletí domu U Dvou růží Prokletí domu U Dvou růží Jan Bauer

Spíše než o historickou detektivku se jedná o frašku nebo crazy komedii ze středověké Prahy, kde soudce Melichar má vyšetřit, kdo zavraždil bohaté majitele stříbrných dolů v Kutné Hoře. Pan spisovatel vůbec nebere naše předky vážně a zvláště Božetěch jde z jednoho průšvihu do druhého. Celkem jde o příjemnou četbu do letních deštivých dnů.

06.08.2023 3 z 5

Prokletí jménem Rozálie Prokletí jménem Rozálie Martina Novotná

Třetí příběh z okolí hradu Cornštejna o tom, kolik zla může zavinit chamtivá kráska . Docela poklidná detektivka, v níž se vyskytuje dost mrtvol, ale zlo je nakonec potrestáno, a dokonce se vyskytuje i trocha sexu. Posloucháno jako audiokniha. Předčítající mi trošku vadil.

05.07.2023 4 z 5

Poslední pozdrav Poslední pozdrav Jitka Ludvíková

Zdařilá detektivka, v níž autorka s místy mírnou ironií vypráví o vyšetřování utonutí mladé dívky. Případ vyšetřují kriminalisté z Jihlavy, na vlastní pěst vyšetřuje i kapitán Baloun (toho času na nechtěné dovolené) a pod nohy se jim plete i spisovatelka Hrubešová. Každý vloží svůj dílek do skládačky, až se z vyšetřování nešťastné náhody vyklube případ několikanásobné vraždy.

24.04.2023 5 z 5

Tajemství růžového pokoje Tajemství růžového pokoje Pauline Peters (p)

Další osudy Victorie a Jeremyho odehrávající se tentokrát hlavně v Německu. Mám dojem, že autorka chtěla hlavně popsat život v německých lázeňských městech a situaci mezi velmocemi před 1. světovou válkou. Příběh Victorie plný podivných náhod do popisu "vecpala", aby byl čtivější. Románem jsem se sice "prokousala", ale nic moc.

31.03.2023 3 z 5

Asistent Asistent Johana Kral (p)

Další autorčina detektivka o psychicky nevyrovnaném člověku, který vraždí lidi. Svým způsobem to byla ukázka toho, že manželství jsou různá a někdy i hrůzná.
Až na občas slaboduchou konverzaci mezi kriminalisty se příběh četl dobře a měl spád. Podle mne byl lepší než první díl série "Tvář".

20.12.2022 4 z 5

Bůh je z Brna Bůh je z Brna Jiří Štangl

Audioknihu jsem si koupila, protože jsem brněnský patriot (a také byla hodně laciná). Je to sbírka "přisprostlých" básniček a krátkých povídek, z nichž některé jsou v hantecu. Ta o Ferdovi Mravencovi je obzvlášť povedená.

19.09.2022 3 z 5

Palec a selská pýcha Palec a selská pýcha Jarmila Pospíšilová

Zajímavý příběh o složitosti rodinných vztahů a o tom, jak může člověka "doběhnout" minulost.

28.08.2022 4 z 5

Holka přes palubu Holka přes palubu Tessa Bailey

Můj bezprostřední dojem - vyhozené peníze. Variace na téma "pravá blondýnka". Rozmazlená, bohatá dívka se za trest dostane do rybářské vesnice, kde si ji všichni oblíbí, ona se zamiluje a úplně se změní. Jako oddechovka k vodě dobré.

28.08.2022 3 z 5

Zemři a zapomeň... Zemři a zapomeň... Vítězslav Welsch

Druhá kniha ze série s detektivem Mráčkem o tom, že partnerské vztahy mohou mít (h)různou podobu. Na jedné straně sledujeme myšlenkové pochody pachatele a na druhé mravenčí práci kriminalistů vedoucí k jeho odhalení.

26.07.2022 3 z 5

Smrt přichází s podzimem Smrt přichází s podzimem Vítězslav Welsch

Průměrná česká detektivka, v níž detektiv Mráček rozplétá vlastně dva případy. V prvním jde o originální "vyřešení" nepříjemné situace a pro aktéry druhého případu platí, že " s jídlem roste chuť, ...... až se ucho utrhne". Nejedná se o žádný akční trhák, ale čte se příjemně.

15.07.2022 3 z 5

Krvavé peníze Krvavé peníze Luděk Kubát

Čtvrtá kniha série z Klášterce poněkud vybočuje z řady. Malíř Karafiát se totiž objeví jen jako epizodická postava. Hlavním hrdinou je bývalý zahraniční voják Richard. Rozjezd příběhu je opravdu akční, postupně se ale dostává do obvyklých kolejí se všemi plusy i mínusy. Hlavního osnovatele únosů a pachatele vražd jsem odhadla skoro hned (on to taky nikdo jiný, při dodržení pravidel detektivky, být nemohl). Opět se ukázalo, že peníze nejsou vše, "zdraví a štěstí si za ně nekoupíš".

25.06.2022 4 z 5

Symfonie smrti Symfonie smrti Luděk Kubát

Třetí kniha detektivní série z Klášterce, v níž malíř Karafiát "přicmrndávající" policii zjistí, že nic není takové, jak se na první pohled jeví. Děj pěkně odsýpá, i když jsem od začátku nějak tušila, že vrahem je někdo jiný, než jak to vypadá. Ovšem "fascinovaly" mne ty stále spící batolata, "nenažrané", přesto krásné a štíhlé slečny a to neustálé popíjení.

22.06.2022 4 z 5

Osudový zkrat Osudový zkrat Luděk Kubát

Průměrná detektivka z českého městečka na téma: "Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne". Hrdiny cloumají vášně tak mocně, až dojde k vraždě. Musím se přiznat, že jsem v určení pachatele udělala stejnou chybu jako "detektiv-amatér" Ctirad Karafiát. O to byl konec pro mne překvapivější. Na odreagování to zase tak špatné nebylo.

09.05.2022 3 z 5

Kluk odvedle Kluk odvedle Kasie West

Knížka, z níž jsem už dávno "vyrostla", ale myslím, že "puberťačkám" se může líbit. Já už jsem se na příběh Charlie dívala očima matky, či spíše babičky, a bylo mi jí líto. Žít v takové rodině musí být hrůza. Bratři ji prý mají rádi, ale spíš bych řekla, že ji šikanují. A ještě mne zarazilo, že v pětičlenné rodině není nikdo, kdo by vařil, pral a uklízel. Děcka se jen dívají na televizi a otec je ve službě, nebo spí. Ty nezbytné domácí práce dělají asi trpaslíci.
S Charlie jsem soucítila a byla mi daleko sympatičtější, než ta její nová zmalovaná kamarádka.

29.04.2022 3 z 5

Poutníci ze Svaté země Poutníci ze Svaté země Jan Bauer

Tato kniha mne vůbec nezaujala. Příliš mnoho slov a málo děje. Tuto sérii asi číst nebudu.

24.02.2022 2 z 5

V nemilosti V nemilosti Dick Francis (p)

Třetí kniha ze série o Sidu Halleyovi na téma: "Není všechno zlato, co se třpytí". Sid se přesvědčí, že je dobré odhalovat zločince, jen to nesmí být dostihová a televizní celebrita a ještě k tomu dlouholetý přítel. A když se k tomu připletou ještě "úplatná" média, pak jste opravdu v nemilosti. Dřívější úspěchy i dobré srdce je vám "na houby", protože vás (naštěstí skoro) všichni nenávidí. Mediální obraz nade vše! Příběh napínavý od začátku do konce vypovídající o stavu naší společnosti.

16.01.2022 4 z 5

Tři vánoční přání Tři vánoční přání Alexander Stainforth (p)

Povídky nic moc. Vánoční náladu mi tedy moc nevylepšily. První byla opravdu vánoční s dětmi, stromečkem a kaprem, ale nějak tak divně plytká. Druhá byla nechutná katastrofa (nechápu, jak mohla někoho pobavit, ale proti gustu ...). Třetí byla čtivá, i když hlavní hrdinové se mi moc nezamlouvali (jsem zkrátka "stará škola"). Byla to knížka typu přečíst a odložil (zahodit).

27.12.2021 3 z 5

Tajemství paní Christie Tajemství paní Christie Marie Benedict (p)

Zajímavě pojatá epizoda ze života Agathy Christie. V příběhu jdou proti sobě dvě dějové linie, které se na konci spojí. V první je Agathino vyprávění o historii jejího prvního manželství a ve druhé průběh pátrání po jejím zmizení očima jejího manžela. Celý příběh ukazuje pravdivost rčení, že chováš-li se jako hadr, tvé okolí s tebou jako s hadrem jedná. Ovšem všechno zlé je k něčemu dobré. Z Agathy se stane Osobnost a nakonec i ten dobrý manžel se najde (ale to je jiný příběh). Budu si muset znovu přečíst Vlastní životopis paní Christie, abych si osvěžila, jaká byla pravda a kde popustila autorka románu uzdu své fantazii.

13.11.2021 4 z 5