Badger
![Ohňová země Ohňová země](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163327/ohnova-zeme-2B4-163327.jpg?v=1581779807)
Od Ryana už jsem pár knih četl a poslední zkušenosti nebyli tak silné,ba mi přišlo že se již dost opakuje.
Nyní ale musím říct,že tahle kniha mě bavila poměrně hezký příběh s nutnou davkou akce.
Velmi živě popsaná scéna s bajnonetem a mladým argoušem, až se mi huba krčila.
Hodnotím tedy knihu kladně ,určitě bych ji čtenáři prahnoucímu po akci ve sněhu a pampě doporučil.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Umírání za dlouhého dne Umírání za dlouhého dne](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38476/umirani-za-dlouheho-dne-UqK-38476.jpg?v=1517766912)
Viděl jsem nejdříve film,ale předtím jsem četl jinou knihu tohoto autora a věděl sem,že se mám na co těšit.
Kniha je asi ještě lepší než film který se mi tolik líbil,navíc pomůže ještě víc pochopit charaktery postav,takže i když jsem její rastr již předvídal stejně se mi moc líbila.
Perfektně popsaná činnost jedince v akci-to se jen tak nevidí..!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dlouhý noční pochod Dlouhý noční pochod](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298170/dlouhy-nocni-pochod-G0c-298170.jpg?v=1464096249)
Opět super kniha od tohoto autora,mnoho akcí,nečekaných situací s pro mě již typickým závěrem.
Každopádně děj se pořád mění barvitějším přesunem,jaký jsem u Whita ještě neviděl.
Knihu jsem dlouho nemohl sehnat-myslím,že jednou to bude opravdu vzácnost,jestli ji někdo znovu nevydá,proto jsem rád,že patří do mé knihovny.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dlouhé léto Dlouhé léto](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275187/dlouhe-leto-Ien-275187.jpg?v=1449927794)
Opravdu originální autorovo dílo.
Myslel jsem,že kniha mě nebude tolik bavit když se nevěnuje přímo Commandos jako většina jeho knih,nýbrž je o jedné pláži v den D,ale silně jsem se mýlil.
Děj se prokládá několika minulostmi-jak z dětství hrdiny tak především s učením tance Mary,kde je úžasně vidět rozdílný původ jich obou,kteří k sobě hledají cestu skrze tanec a člověk by kolikrát Toma nakopl.Buď jak se chová nebo jak se k ničemu nedá.Klasický rukopis Whita se zde nezapře,ale já si zvykl a nevadí mi to.
Je to krásná kniha,která by neměla být opomíjena a já jem rád,že jsem ji sehnal do sbírky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dlouhá hlídka Dlouhá hlídka](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229997/dlouha-hlidka-230001.jpg?v=1416173938)
Mistrovsky napsaná kniha.
Skvěle vykreslené postavy,prostředí a hlavně děj...
Jako čtenář jsem byl úplně vtažen do příběhu-za to jsem moc rád.
Dílo je myšleno jako protiválečné a je to i poznat,avšak já si z něj vzal něco jiného.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Atentát - Operace Anthropoid 1941 - 1942 Atentát - Operace Anthropoid 1941 - 1942](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43816/atentat-operace-anthropoid-1941-194-xyv-43816.jpg?v=1481224999)
Kniha je pěkně zpracovaná ,spousty fotografií a zajímavostí. Hodnotím vždy podle toho jak se do knihy dovedu začíst ,proto dávám střed.
Jinak kniha se těžko shání-jistota jak ji však sehnat je vstup do AČR kde ji dostanete při podpisu na rekruťáku.
![Ďábel Trenk Ďábel Trenk](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169010/dabel-trenk-ES7-169010.jpg?v=1606980076)
Musím složit hold panu Richterovi, kniha je moc hezky napsaná. Tento styl psaní mám rád-je to pohled jak z osoby Trenka, tak jako do habsburského domu Marie Terezie nebo hlavního stanu Fridricha II.
Dílo pojednává o Trenkově životě už od dětství,přes války o dědictví rakouské až k jeho hořkému konci-tím jak byla kniha psána mi připomněla knihu "Císařský věčný voják" a jsem tomu rád.
Nakonec snad jen ukázku:
"Vivat,Maria Terezia!"
Ostré handžáry sviští jako kosy.Létají uťaté hlavy, ruce...
Hrůza! Samotnému Trenkovi se během okamžiku válí u nohou pět zkrvavených, zkroucených postav.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ve službách čtyř císařů Ve službách čtyř císařů](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217070/ve-sluzbach-ctyr-cisaru-217070.jpg?v=1406449149)
Pokračování husara Gabriše po bojištích Evropy.
Opět moc hezky napsané (formou románového vyprávění příběhu strážmistra Gabriše a histrorických událostí té doby v jaké se příběh udává) tyto dvě formy se tu skvěle prolínají a tvoří dokonalý celek.
Stručně:Tímto druhým dílem se dostáváme do období francouzské revoluce.
Mistrně napsaná kniha,která se dá číst i bez prvního dílu-já však doporučuji i ten !!"Takovéto knihy by neměli být opomíjeny-jde o tak zajímavý výklad historie,že by se to možná hodilo i jako povinná četba na školách"
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cisársky večný vojak Cisársky večný vojak](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33360/cisarsky-vecny-vojak-33360.jpg?v=1271168073)
Krásná kniha z období sedmileté,posléze bavorské atd. války.
Děj se zde opírá o hlavní postavu hussara,ale i o nejvyšší mocnáře a maršály této doby.
Líbil se mi moc děj odehrávající se v naší zemi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hodina mrtvých očí Hodina mrtvých očí](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12338/hodina-mrtvych-oci-8kh-12338.jpg?v=1566807899)
Na akci se tu opravdu nečeká,první strana nás do ní již vtahuje a hned je to dokonale popsané a emotivně vystavěné.
Tahle kniha ve mě zanechala něco silného a já jsem rád,že se mi dostala do drápů (je to jedna z knih,kterou v sobě budu dlouho nosit).
Příběh na sebe skvěle navazuje,postupně vykresluje všechny důležité postavy a člověk chce hrozně vědět jak to dopadne.Na konečné ideje a kázání Rusa si nestěžuji bral sem to jako součást knihy a vymývání mozků z obou stran na což mám svůj názor.
Už po pár stránkách sem ji svíral s neskonalou opatrností a úctou abych ji snad nějak neuškodil-tak mi zbývá jen poděkovat autorovi za takové dílo a snažit se objevovat podobně krásné knihy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Odstřelovači II. světové války - Strhující příběhy z let 1939-1945 Odstřelovači II. světové války - Strhující příběhy z let 1939-1945](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262914/odstrelovaci-ii-svetove-valky-strhu-lqb-262914.jpg?v=1441616770)
Četl sem předešlé knihy o odstřelovačích S.Hayha a Seppovi,proto jsem se těšil jak si je připomenu a dovím se o dalších takových střelcích.
Musím říct,že kniha byla hezká a mě nezklamala-příběhy jsou samozřejmě okleštěné a občas jsem postřehl v některých detailech rozdíly které ve velkých knihách byly jinak.
Přesto bych tuto knihu doporučil právě čtenářům,kteří hledají kterou z dosud pěti vydaných knih na toto téma a v této sérii si vybrat-než dáte peníze za jednu z nich tuhle si třeba vypůjčte a vyberte si kterého odstřelovače si probrat detailně.
Kniha se mi líbila,pro mě byl zajímavý poslední odstřelovač z těch deseti Harry M.Furness.
Protože předešlé dva hrdiny na začátku psané jsem již znal !!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Císařský kyrysník Císařský kyrysník](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263210/cisarsky-kyrysnik-zbj-263210.jpg?v=1442953827)
Kniha mě spíše zklamala vyprávění samotného Gruebera je hrozně okleštěné což nutí Kovaříka pořád něco opravovat.
Taky což mi přišlo úsměvné jsme tu částokráte komerčně odkazování právě k dalším Kovaříkovým knihám.
Každopádně kniha je poskládaná z části příběhu onoho Gruebera a dalších dodatků které musel autor přidat jinak by kniha svou tloušťkou v knihkupectví asi tolik nezaujala.Každopádně dodatky mě bavily možná i víc hlavně příběh Čecha Josefa Mullera,avšak ke konci funkce jezdectva jeho řazení a otáčení atd. mě byla k ničemu a spíš s ní Kovařík pěkně zaplnil prázdný papír což uvítal spolu s mraky obrázků,avšak opravdu by mě zajímalo koho řešení jestli bude řada široká na 3 či 4 jezdce opravdu zajímá (možná při nějaké rekonstrukci)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vyjeď v noci! Vyjeď v noci!](https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65934/vyjed-v-noci-DlZ-65934.jpg?v=1598167105)
Jedna z mích nejoblíbenějších knih,po její přečtení jsem ihned namaloval plátno této knize věnované na kterém je výjev z knajpy kde se Svedje a Ygge potkají u stolu s katem.
Jinak moje postava byl jednoznačné Ygge.
Doporučuji všem kdo mají rádi přírodu především vandrákům !!