Basta1912 Basta1912 komentáře u knih

Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

Mela jsem dojem, ze jsem fanouskem strasidelnych knih od Darcy Coates. Ale tak nejak ty posledni fakt uz nejsou strasidelny. Neuveritelne zdlouhave a za me ohromne unavne popisy uklidu domu. Jestli jste me chtela mila Darcy primet k uklidu domu, neklaplo to. Jen jsem byla nucena stranky preskakat. Zapletka s Guyem a Savanah byla velmi malo uveritelna a nijak tam ani nesedela. Ilustrace v knize jsou sice velice povedene a ilustratorka odvedla nadhernou praci, ale po pravde, ve strasidelne knizce to nema co delat. Odvadi to pozornost a mnohdy napovi, co se bude dit, takze se ani nemate sanci bat. Jedna z nejmene povedenych knih.

19.06.2022 2 z 5

Propast Propast Jozef Karika

(SPOILER) Tak to bylo pomerne hodne spatne. Tak dlouho se valet po plosine, ze uz bych ho z tama skopla sama, tolik preskakanych stranech... Na zacatku jsem mela pocit, ze se budu bat, ale spis s odkazem na Smršť (kamera), pak to na dlouho preslo, pak chvilicku, kdyz sprunggaist predvadel skokansky vystoupeni vsech zucastnenych, ale ve finale... Jo a str.206: "Zatnul jsem pěsti, jednu z nich jsem zvedl k ústům, zakousl jsem se do kotníků." Nevím, co tím pan překladatel sledoval, ale všímám si, že jde o častý překladatelský kix. Navíc Macko Ignác je jednou plyšový kocour a jindy medvěd. Doufala jsem ale, že slovenština nebude pro překlad tak namáhavá, ale vida. Sumasumárum nekonečná únavná nuda. Sorry jako

19.06.2022 1 z 5

Gott: Československý příběh Gott: Československý příběh Pavel Klusák

Pan autor si evidentně něco kompenzuje #lordfarquaad x) Psát "opravené paměti" zesnulého zpěváka, který to skutečně prožil (logicky, páč jsou to jeho paměti) z pozice člověka, který se narodil o myslím víc než dekádu později, to chce fakt mimořádně silný žaludek každého čtenáře, který si tuhle hm... knihu? bude chtít přečíst. Já jsem to teda se sebezapřením přelouskala, a ač by to myslím božský Kája neudělal, bych vylezla z hrobky a autorovi s chutí jednu majzla x) Vydělávat se ale holt musí, že, pane Klusáku - a Goťák furt táhne.

06.04.2022

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

(SPOILER) České autory/autorky nevyhledávám, ale když teda je to horor, udělám výjimku ;) Začátek mi hodně připomínal Karikovu Trhlinu, moc pěkně zmatené, člověk neví komu věřit, co je pravda a co ne. V půli knihy už bylo velmi těžké přestat se čtením a rozhodně nedoporučuji číst před spaním xD Ne, že byste se kdovíjak báli, ale i tak... Nejprve jsem si myslela, že hlavní hrdinkou bude Laura, pro kterou bude mít dovča nějaké fajn rozuzlení x) Postavy mi byly nejprve sympatické, ale jak je člověk víc poznával, bylo to vlastně jako v životě: navrch huj a vespod fuj. Přiznam se, že podle toho, co jednotlivé postavy popisovaly, že se jim dělo, jsem odhadovala,že to bude mít takový nějaký konec. Moc pěkné na český počin :) Sice to není na plný počet hvězd nebo na kdovíjaké doporučování všem k četbě, ale i tak super.

26.03.2022 4 z 5

Nečekaný návrat Josephine Foxové Nečekaný návrat Josephine Foxové Claire Gradidge

Zaujala mě obálka i anotace, čekala jsem něco jako Záhady slečny Fišerové, ale tohle teda... hm... nic moc no, jedině smutně nechutné rozuzlení. Nelíbilo.

19.03.2022 3 z 5

Vojvoda z Montgomery Vojvoda z Montgomery Evie Dunmore

Veeelké zklamání. V souvislosti s o více než 100 let starší Pýchou a předsudkem Rebelkám z Oxfordu chybí zajímavý děj, propracování charakteru postav - a to zvlášť u ústřední dvojice. V porovnání s 50 odstíny šedi, kterým se spíše blíží (jen tam nikdo nikoho nebije- většinou) je to o něco útlejší a změnily se jen kulisy dějství. Plytké, prvoplánové a na dobu, ve které by se mělo odehrávat, pěkně mizerné. Z tématu se dalo vytřískat víc. Dvě hvězdy - jedna za povedenou obálku, druhá za vzbuzené naděje. 100× lepší byly Kroniky prachu - i když bez explicitní postelové složky.

15.03.2022 1 z 5

Audience Audience Václav Havel

Alias "Císařovy nové šaty" - pohrdání zdravým rozumem. Plesk tlesk jak to bylo výborné a ve skutečnosti...

03.03.2022

Runová haiku Runová haiku Miroslav Černý

Autor si zřejmě něco kompenzuje. Freud by měl radost

03.03.2022

Vražda na křtinách Vražda na křtinách Lee Harris (p)

Žádný krvák, ale klasická "detektivní" práce ve stylu slečny Marplové, otce Browna či Jessicy Fletcherové. Ušťouraná bývalá jeptiška jde po stopě a nedá pokoj, dokud se mrtvole v zatopeném kostele nedostane na kobylku. Lehce mě štvaly zbytečné pasáže týkající se jejího vztahu s detektivem Jackem, protože zdržovaly napínavé pátrání. Konec byl velmi překvapivý, především co se týče A. M. - to mě asi uniklo, jak jsem přeskakovala ty vztahovky, takže si to asi někde v průběhu toho, co si bývalá jeptiška dopřává ve velké míře, vysvětlili :D Zaujalo mě téma zatopeného města, ale další příběh si asi nedám.

02.03.2022 4 z 5

Smršť Smršť Jozef Karika

(SPOILER) Po přečtení Trhliny jsem se jala přečíst všechny knihy od pana spisovatele - přiznávám, že kdybych nečetla Trhlinu, tak by mě něco takového ve snu nenapadlo. Smršť je naštěstí jedna z těch lepších. Ne moc tlustá, čtivě psaná, napětí graduje... a pak - jak to u pana Kariky bývá, tak trochu zmršený konec :( což je zvlášť tady smutné. Kdyby to ukončil tím rozjetím na rodinku a nechal čtenáře si domyslet jak to dopadlo, mohl si ušetřit nejen pár stránek, ale i zklamání jednoho čtenáře. Znovu opakující se motiv všech knih - partnerské neshody, jo a ty matematickofyzikální teorie - absolutní krok vedle. No, až na ten konec - celkem fajn.

29.11.2021 4 z 5

Manžel musí zmizet Manžel musí zmizet Cathrin Moeller

Nápad výborný, ovšem provedení... Leda jako předloha pro bláznivou filmovou komedii, která by ale musela být výborně obsazená. Poměrně nudné, nevyužitý potenciál. Hvězdička za nápad a zajímavou anotaci.

29.11.2021 2 z 5

Terror Terror Dan Simmons

(SPOILER) Tak tohle nebyl horor ani blbou náhodou - leda pro ty, kteří se osobně účastnili nějaké takové výpravy. Osobně bych se picla už tu první zimu (kdybych se jí dožila)- obdiv všem námořníkům a badatelům, kteří obětovali svoje životy při prozkoumávání neznámých vod. Začátek mě celkem nadchl, protože mi to připomínalo moji oblíbenou knížku od Běhounka - Ledovou stopou. Ale pak to teda začalo hodně drhnout. Vlastně šlo o to, že byli zamrzlí v lodích uprostřed ledového pole ker, otvírali konzervy se zkaženým jídlem, hledali eskymačku a čekali, až je jednoho po druhém sezobne mrazivý bubák. Kdybych se tady nedočetla, že jde o knihu na motivy reálné expedice, nikdy bych to nedočetla. Ale ve světle těch reálií jsem to četla jako dobrodružnou knihu a ne horor. Ten konec byl sice na mě až moc mystický, nemuselo to být na tolika stranách a jak říkám, horor ani omylem.

07.11.2021 3 z 5

Elementálové Elementálové Michael McDowell

Neuvěřitelně pomalý rozjezd, postavy se mi docela pletly a nějak jsem moc nepobrala ty rodinné vztahy mezi nimi. Pěkný potenciál pro film, jako horová kniha -zbytečně dlouhá, ale pár hezkých momentů tam bylo. Ovšem na nějaké bojení to vážně nebylo.

07.11.2021 2 z 5

365 + 1 příběh strážníků z Přerova 365 + 1 příběh strážníků z Přerova Miroslav Komínek

Tak to bylo opravdu příjemné zjevení v českých literárních vodách, kdy vychází snad už jen historické detektivky nebo postkomunistické slátaniny. A vida, dá se napsat i něco vtipného, co nemusí být překládáno z kdoví odkud a navíc - na základě reálných událostí. :) Moc pěkně zpracovaná knížka, mimo obsah (klobouk dolů před autorem, který udělá i z banálního policejního zákroku čtivou story) mě nadchla ořízka, jezevčík i "tajná message" :D Boží. Tož vidite, aji cajti se umijó bavit ;) K Přerovu mám ten nejkladnější vztah, tak se tam opatrujte

03.10.2021 5 z 5

Lovec Lovec Jack Heath

(SPOILER) Tak tomu říkám absolutně neodfláknuté pokračování. První díl byl absolutní jízda a Lovec v žádném případě nezaostává v drajvu, který nastavil Mrchožrout, navíc se dostane i na nějakou tu romantiku :D Moc pěkný příběh, sympatický hrdina :D ... jenom... když doporučuji Mrchožrouta nebo Lovce, většinou se nelíbí - nechápu proč. Za mě srdcovka a pevně doufám, že to autor v trojce nepodělá.

22.09.2021 5 z 5

Služebná Kessy Služebná Kessy Gabriella Smith

Něco podobného jsme s kamarádkou psávaly na střední škole. Taková duchařská harlekýnka.

25.08.2021 3 z 5

Úniková hra Úniková hra Megan Goldin

(SPOILER) Kniha mi byla opakovaně doporučena, moje očekávání ale rozhodně nesplnila. Děvče, sotva po škole, které vydělává před i po propuštění ze Stanhope tak málo, že si nevydělá ani na vlastní byt, má rázem peníze na plastiku a na falešné doklady a dokonce ví, koho za tím účelem oslovit. Náhle ovládá speciální aplikace (snímání rohovky, dálkové ovládání výtahu atd)... To je při nejlepším velmi málo uvěřitelné. Pasáže z výtahu jsem byla v pokušení přeskákat a ve finále bych vlastně o nic nepřišla. Možná pěkná předloha pro film, nebo spíš epizodu seriálu Jake & Tlusťoch, ale jako knížka - průměr.

25.08.2021 3 z 5

Dívka pod hladinou Dívka pod hladinou Andrew Mayne

Nebýt Šelmy, tak bych nemusela absolvovat tohle martyrium. Šelma mě hodně rozmlsala a tak jsem čekala něco podobného. Ale tohle bych shrnula jako absolutně nudný a utahaný děj, pro mě nezajímavé drogové téma. Hvězdičky za živé dialogy, které byly chvílemi i vtipné a byly asi jedinou světlou stránkou knihy. Spíš bych to viděla jako scénář k televizní detektivce.

07.08.2021 3 z 5

Rybář Rybář John Langan

Knižní horory jsou moje specialita, proto jsem se na tenhle vážně těšila. Po těch reklamách na netu jsem čekala fakt bombu, ze které aspoň dvě noci nezaspím... Tak leda nudou. Příběh se neuvěřitelně táhne, má milion odboček, které jsou strašidelné jen tou délkou, kterou v knize zabírají. A ten překlad - Dutchman's creek!!!! Je velký problém to přeložit jako Holanďanův potok??? Nuda, slovo, které celý příběh vystihuje. Horor to je jen dočíst, jinak absolutně nic děsivého nečekejte, ať už vám Lottie Schmidtová bude tvrdit cokoli

06.08.2021

Sestry z Titaniku Sestry z Titaniku Patricia Falvey

(SPOILER) Nelíbilo. Vůbec. Čtu všechny knihy, které jsou jakkoli spojené s Titanikem, ale tady byl opravdu jen pro to, aby přilákal pozornost. Což bych odpustila, kdyby byl děj alespoň z 50% čtivý. Nestalo se. Hlavní hrdinky byly nesympatické, nevděčné husy na motivy pohádky o Popelce oblíbená/neoblíbená dcera. Jejich otec dřevorubec byl zřejmě pořádně v balíku, protože nejprve mladší dceři zasponzoruje část jízdenky na Titanik (což i pro cestující třetí třídy byla pěkná pálka), pak starší dceři vykoupí vzacný medailon... Jedna ze sester pendluje tam a zpátky přes Atlantik, jako by to byla místní lokálka, okamžitě nachází své známé, přesto že dojede do neznámé země (svět je malý)... Děj celkově byl nezáživný a romance mezi jednou ze sester a jejím zaměstnavatelem absolutně nebyla romantická. Závěr nijaký, jen aby se to celé nějak uzavřelo. Tuhle knihu bych doporučila leda ze msty. Za mě hvězdička jen za pěknou obálku.

06.08.2021 1 z 5