Bedřich63 Online Bedřich63 komentáře u knih

Jules Verne a jeho svět Jules Verne a jeho svět Ondřej Neff

Ondřej Neff napsal poměrně rozsáhlou knihu o Julesi Verneovi, který je jedním z průkopníků sci-fi literatury pro mládež, ale nejen pro ni.
Kniha má 3 části - Život J.V., Dílo a Encyklopedie. Na konci je pak ještě i seznam autorových knih.
Neff rozebral ve všech třech kapitolách problematiku velmi podrobně a detailně. Kniha je také vybavena desítkami krásných reprodukcí z mnoha knih J. V.
Pro milovníky knih J. V. je to skvělé shrnutí celého díla.
Za mě snad jen drobná připomínka k opakování některých informací v různých částech knihy. Ale u podobných knih se s tím nesetkávám poprvé.

30.01.2024 4 z 5

Zahrada / Rest Zahrada / Rest Petr Sagitarius

Autor další příběhy opět zasadil do oblasti Trujkuntu, který jako místní patriot zná dokonale. Oba příběhy mají obvyklý autorův nezaměnitelný rukopis. Druhý příběh Rest se mi líbil více. Příběh Zahrada a popis parku u plicního sanatoria mě inspiruje k tomu, abych se tam zajel podívat a prohlédnout si park, který je stejně jako sanatorium památkově chráněný.
Hlavní postava major Roman Saran je trochu svéráz, ale je dokonale svůj a má výsledky. Na vraždách asi nemůže dělat nějaký maminčin mazlíček. No a do tohoto "kraja razoviteho" hodně zapadá. Autor v psaní pokračuje, takže na mě čeká ještě nejméně jedna jeho kniha, kterou si rád přečtu.

01.09.2023 4 z 5

Kronovy děti Kronovy děti Pavel Bareš

K této knize nebudu dávat žádné hodnocení. Tato literatura není můj šálek kávy. Nechci kazit věrným příznivcům hodnocení. Vydržel jsem knihu dočíst, ale další díl už absolvovat nebudu. Pro mě slepá ulička. Tudy pro moji čtenářskou vášeň cesta nevede.

29.06.2023

Kalné vody Kalné vody Patricia Cornwell

Pro mě byl tento díl nezajímavý, skoro až nudný. Jako kdyby tento díl autorka psala z povinnosti. Popisy osob, vztahů, prostředí podávány tak trochu reportážním způsobem. No a to, že čtveřice hlavních postav řeší i možnou jadernou katastrofu a mají tam navíc hlavní roli, zavání tak trochu superhrdiny. Kay je tak ale profilovaná i v předchozích dílech.
Dám této sérii ještě šanci, snad se v dalším díle dočkám kvalitnějšího příběhu.

09.06.2023 3 z 5

Mrtvá beze jména Mrtvá beze jména Patricia Cornwell

Po více než roce jsem se vrátil k této sérii a opět jsem byl hodně spokojený s úrovní této knihy. Snad jen ten konec byl příliš rychle odbytý. Myslel jsem si, že to bude větší drama.
Jak už jsem psal u předchozího dílu, mohlo by trochu vadit, pokud by i v dalších dílech byla soudní patoložka s právnickým a lékařským vzděláním ve vyšetřování případů popředu před FBI a všemi ostatními bezpečnostními složkami.
Celá tato řada s Kay Scarpettovou je hodně dlouhá. Právě jsem zjistil, že jsem touto knihou dokončil první čtvrtinu zatím vydaných knih. Takže se ještě docela dlouho můžu bavit čtením řešení dalších případů.

20.03.2023 4 z 5

Čas zrady Čas zrady Sabine Ebert

Pro hodnocení tohoto dílu si vypůjčím některé věty z mého hodnocení předchozích dvou dílů, protože nemám co měnit a stále se jedná o vynikající sérii. No a co je nového? Nový král, později císař, je ještě více nesmlouvavý ke svým knížatům, vévodům, rytířům a poddaným než jeho předchůdci.
Opět se potkáváme s velmi čtivým stylem psaní, spoustou historických postav a událostí, no a samozřejmě pěkně propracovanými příběhy těchto lidí. Kniha velmi dobře přibližuje životní podmínky ve 12 století ve vévodstvích a markách na území dnešního Německa a neustálý boj krále, vévodů a markrabat. Životní podmínky té doby pro člověka žijícího v Evropě dnes jsou nepředstavitelné.
Spousta osob, vzájemné vazby mezi rody, odkazy na minulost a připomínky předchozích osudů si vyžadují plnou čtenářovu pozornost. Velmi jsem ocenil přiložené mapky a rodokmeny význačných rodů.
Autorka píše velmi poutavě, jednotlivé kapitoly jsou velmi přehledné a uvedené jednoznačnými nadpisy. Historie mě baví, takže je jasné, že si nenechám ujít pokračování.

02.03.2023 5 z 5

Lehce neuvěřitelné příhody z hor Lehce neuvěřitelné příhody z hor Martin Úbl

Podobně jako předchozí dvě knihy neuvěřitelných příhod z chození cestou necestou hodnotím opět 5*. Jak už jsem psal u jedné z předchozích knih, tak já si na takovou turistiku netroufám a obdivuju všechny, kteří to dokáží.
Martin všechny komplikace, které je potkají na cestě, popisuje s nadsázkou a humorem.
Až se v mé knihovně dostanu na řadu, rád si přečtu i zatím jeho poslední knihu Stezka Českem. Věřím, že tam najdu spoustu podnětů i pro své jednodenní výlety.

17.11.2022 5 z 5

Muž, který spadl na Zemi Muž, který spadl na Zemi Walter Tevis

Od autora jsem přečetl i Dámský gambit a Zpěv drozda. Obě tyto knihy mi sedly lépe, než tato. Téma předkatastrofické není tak úplně obvyklé, i když v posledních letech už s ním reálně žijeme skoro každý den a je také námětem stále více knih.
Téma mimozemšťanů a jejich případné napadení Země je téměř navýsost americké, opakující se v mnoha obměnách.

14.11.2022 4 z 5

Sněžná slepota Sněžná slepota Ken Follett

Autora jsem dosud znal ze sérií Pilíře země a Století. Tam jsem byl nadšený tématy i zpracováním.
U této knihy jsem toho od autora očekával více. Téma zajímavé, popisy charakterů osob výborné, začátek knihy a seznámení s prostředím v pořádku.
Od okamžiku krádeže jsem ale byl na rozpacích a to až do konce knihy. Tomu příběhu jsem prostě nevěřil. Tak snad u další autorovy knihy si opět užiju a splní se má očekávání.

02.03.2022 4 z 5

Případ zatoulanýho rybáře Případ zatoulanýho rybáře Jan Frána

Někde jsem si přečetl nějakou krátkou zmínku o knize, ani nevím, jestli to bylo tady na webu Databáze knih, nebo jinde. Asi mě zaujala a možná také obrázek udělal své.
No nelituji, knihu jsem si užil a už se těším na další vodácko-trampské detektivky. Ta partička mi sedla a rád se jim budu věnovat i dále.
Ani jsem nevěděl, že na čundrech se to tak moc hemží mrtvolama. :-)
Od této chvíle se asi vždycky v lese budu ohlížet přes rameno nejen po lesní zvěři, ale také z toho důvodu, jestli někde nezahlédnu buď vraha nebo oběť vraždy.
Ale co už...... "Kdo se bojí, nesmí do lesa".
Pro své dcery jsem vždycky na výletech, když už se jim nechtělo šlapat a byly unavené, měl trochu drsnou hlášku: "Slabí jedinci zůstávají v lese". Obvykle to pomohlo.
Takže jsem objevil dalšího spisovatele, který je blízký mému pohledu na svět.

25.02.2022 5 z 5

Pavoučí síť Pavoučí síť Peter Tremayne (p)

Tak i páté pokračování se sestrou Fidelmou je vynikající. Autor umí krásně popsat historické reálie, prostředí a životní podmínky v 7. st. v Irsku. Pro mě je velmi zajímavé, jak v té době fungoval právní systém a jaké možnosti uplatnění měly ve společnosti ženy. Každý díl této série mi přinese nové informace o životě v té dávné době.
Sestra Fidelma z Kildare jako dálaigh spolu s bratrem Eadulfem opět společně rozplétají případ vraždy, tentokrát vládce malebného údolí Araglin Edera. Propletené rodinné vazby, lákavá příležitost ke zbohatnutí a náboženský fanatismus jsou základem k tomu, že nezůstane pouze u jedné vraždy.
Další díl si nenechám ujít a věřím, že se zase výborně pobavím a poučím se o historických reáliích v Irsku.

16.02.2022 5 z 5

Nová doba Nová doba Marie Lamballe (p)

V knize se děj odvíjí v několika dějových linkách, příběhy jednotlivých postav, zpočátku hodně si vzdálených, se postupně zaplétají, až se všichni potkají v jednom kouzelném místě, v Kavárně U Anděla. Nejen kavárna, ale celý dům a všichni jeho obyvatelé jsou autorkou krásně popsány a člověk si vše dovede na základě tohoto popisu živě představit.
I přes to, že se děj knihy odehrává za 2. sv. války, nejsou tam líčeny zbytečně drastické scény. Čtenář ale na druhou stranu není ušetřen informací, o jak složitou dobu se jednalo a kolik úsilí stálo lidi přežít každý jeden den a celé období.
Rád si přečtu pokračování, které už se bude odehrávat po válce.

27.12.2021 5 z 5

Bretaňské zlato Bretaňské zlato Jean-Luc Bannalec (p)

V tomto díle jsou některé věci jinak, než v předchozích dílech série o Bretani.
Komisař Dupin už není sólista, jak jsem ho charakterizoval v předchozích dílech, ale je přinucen spolupracovat s energickou komisařkou, která je zvyklá velet a řídit..... a to nejen svůj tým, ale i auto a to velmi rychle.
Zmínky o nutnosti dát si café jsou dle mého odhadu tak na polovině.
Vyšetřování, jak je u autora zvykem, probíhá tak trochu na pozadí popisu úžasné krajiny a scenérie zálivu, místních zvyků, pověstí a lidských charakterů.
Pasáže týkající se jídla opět nemají chybu.
No a popis fungování salin a získávání mořské soli, tak to je prostě paráda.
Z knih této série si člověk musí Bretaň zamilovat. Nejedná se o úplně klasické detektivky, kde se to hemží mrtvolami, ale spíš o poetický popis krajiny a života s prvky detektivky. Že to je život hodně odlišný od našeho způsobu života asi není potřeba nějak zvlášť zdůrazňovat.
Na návštěvu Bretaně s průvodcem Dupinem a jeho kolegy se budu rozhodně těšit i v dalších dílech.

19.12.2021 5 z 5

Nejkrutější měsíc Nejkrutější měsíc Louise Penny

Trochu pomalejší začátek, ale pak už dále kvalita jako v předchozích dílech. Znovu zajímavý příběh a stejně jako v minulém díle je nutné hledat odpovědi na otázky v minulosti. Další díly série si nenechám ujít.

16.10.2021 4 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Moje první a asi i poslední knížka od této autorky. Nenadchla, jen lehce pobavila, vlastně se tam ani nic moc nedělo. Celý příběh a vyjadřovací prostředky autorky mi tady prostě nesedly.

11.10.2021 3 z 5

Vražedný chlad Vražedný chlad Louise Penny

I ve druhém díle je inspektor Gamache hlavní postavou v příběhu, který je opět zasazen do prostředí malebné vesničky Three Pines a jeho milých obyvatel. Zajímavý příběh, krásně vykreslené postavy i prostředí, příjemná i když zimně studená atmosféra, lidé si vzájemně pomáhají a mají se rádi. Tak proč vražda? Nu je to jasné.....je třeba hledat v minulosti. Jak jinak.
Další díl si určitě nenechám ujít.

15.06.2021 4 z 5

Přemyslovci: Z milosti Boží Přemyslovci: Z milosti Boží Ludmila Vaňková

Tato kniha v sobě zahrnuje dva romány a přes 30 let historie. Historie je to nejen Čech a Moravy, ale celé střední Evropy a také křížových výprav.
Autorka ve svých knihách popisuje osobní příběhy mnoha významných postav historie. A když se zmiňuji, že mnoha, tak se opravdu jedná o několik desítek. Příběhy jsou to zajímavé.
Co mi vadí, tak je jistá nepřehlednost a přeskakování v ději. Mnohdy jsem se také nemohl zorientovat ve složitých příbuzenských vztazích a vazbách.
Připadá mi, že jiní autoři nebo autorky mi podali nějakou historickou epochu čtivěji a přitažlivěji. Mnohdy je spousta faktů spíše na škodu.
Uvidím, jestli se k autorce po čase vrátím. Zkusím si přečíst o osudech Přemyslovců v knihách jiného autora.

22.09.2024 4 z 5

Přemyslovci: Zrození království Přemyslovci: Zrození království Ludmila Vaňková

V tomto vydání knihy jsou vlastně obsaženy 2 knihy a to Příběh mladšího bratra a Kdo na kamenný trůn. To jsem si vyjasnil až teď po přečtení, před psaním komentáře. Proto i zde na DK existují komentáře k samostatně vydaným knihám i k této společné.
To že se jedná o vlastně 2 knihy je vidět i na hustotě textu tohoto vydání.
Skoro celou první knihu jsem zvažoval, jestli budu dále číst. Hodně postav, které se mi pletly, nepamatoval jsem si příbuzenské vztahy, také příběhy nebyly popsány úplně čtivě. Ale vytrval jsem a časem jsem si zvykl a začal rozlišovat jednotlivé Albrechty, Dietrichy, Václavy atd. :-) Druhá kniha byla čtivější a také příběh se začal odvíjet více popisně.
Saskou část příběhu znám z knih Sabine Ebert, takže jsem si některé příběhy pamatoval a připomenul.
Bylo to moje první seznámení s autorkou. Nejsem zklamán, budu v české historii popsané Ludmilou Vaňkovou pokračovat. Není to snadné čtení, ale stojí to za to.
Další pohled na tuto historickou epochu se pokusím získat i z knih Vlastimila Vondrušky řady Přemyslovská epopej.
Historické romány mám rád, tvoří docela velkou část mnou čtených knih.

01.06.2024 4 z 5

Procházky Ostravou: Krok za krokem ulicemi města Procházky Ostravou: Krok za krokem ulicemi města Petr Lexa Přendík (p)

Autor je podle mého mínění správný ostravský patriot, který spoustu času i mimo své povolání věnuje studiu minulosti tohoto regionu. Informace si nenechává pro sebe, ale seznamuje s nimi i lidi, které to zajímá. Dělá to už pár let, takže jeho posluchačů na různých přednáškách a spolupoutníků na procházkách Ostravou je už celá řada.
Co všechno pro ostravský region dělá, je asi dobře vidět na stránkách https://www.ostravskepesiny.cz/
Z tematických procházek Ostravou vznikla i tato kniha, která už má dalšího následovníka ve druhém dílu.
Kniha je to přehledná. Obsahuje ke každé kapitole mapku se zastaveními a spoustu fotek. Takže s knihou v ruce se čtenář může vydat poznávat významná místa každé z uvedených čtvrtí Ostravy. Samozřejmě je lepší se na procházku vydat přímo s Lexou Přendíkem, protože jeho komentáře jsou zajímavé, zasvěcené a vtipné.
Rád jsem se s informacemi v knize seznámil a druhý díl a případné další si nenechám uniknout. Stejně tak i nějakou tu přednášku nebo procházku.

15.03.2024 5 z 5

Kdo vládne světu? Kdo vládne světu? Noam Chomsky

Zdá se vám, že je na naší planetě Zemi krásně a vše je v pořádku? Chcete mít tento názor ještě pár měsíců nebo let?
Pak nečtěte tuto knihu.
Ta vás v klidu a pohodě nenechá.
Kdo ale má už základní přehled, jak to ve světě vlastně chodí a podle jakých not se ta mýdlová opera lidem předkládá, tak tady je možné najít i docela podrobný popis.
Na světě je podle různých zdrojů asi 196 států. https://www.geograf.in/cs/table.php
USA ve většině z nich zanechaly stopy ve formě teroru, vražd, násilných akcí, převratů, loutkových vlád, vykořisťování, drancování přírodních zdrojů a mnoha dalších nelegitimních kroků.
V desítkách zemí mají své vojenské základny, které jsou nástrojem vynucení jejich politiky světového hegemona.
Kniha obsahuje zajímavá fakta, ale autor něco opakuje i 5x. To snižuje hodnotu knihy.
Také vnímám, že nadržuje Demokratům a že je významně ovlivněn vlivem klimatických změn na život na Zemi.
V souvislosti s nadpisem knihy jsem si myslel, že záběr bude trochu širší, i vzhledem k renomé autora, ale nakonec se vše točilo jen kolem USA a Izraele.....
Takže pro mě zklamání, čekal jsem více. Ale na druhou stranu pro mnohé čtenáře to může být velké překvapení, jak se vlastně odvíjí světová politika a jak mocní ovlivňují dějiny.
No tedy mocní.... O nich se vlastě autor nezmínil a tam tedy vidím velký dluh této knihy, která se jmenuje "Kdo vládne světu?"

31.12.2023 2 z 5