Bedřich63 Online Bedřich63 komentáře u knih

Dar léčit Dar léčit Marcia Rose

Knihu jsem si chtěl přečíst kvůli tomu, že v hlavní roli je v ní několik generací žen zabývajících se léčitelstvím a léčením. Toto téma mi přišlo jako zajímavé. Kniha je napsána dobře, životní osudy jejích hlavních hrdinek popsány hezky.
Co mě však opakovaně u některých amerických autorů vždy překvapí je to, že i do takovéto knihy musí včlenit různá traumata americké společnosti. V této knize to už nabylo mamutích rozměrů. Součástí příběhů této knihy byla zmínka o likvidaci a porobení původních obyvatel Ameriky, otrokářství a válka Severu proti Jihu, rovnoprávnost žen a jejich volební právo, profesní uplatnění žen, válka ve Vietnamu a traumata s ní spojená a také úvahy o tom, že Amerika je kolébka demokracie a jaká je vlastně skutečnost. No to mi přijde na jednu knihu trochu moc. Čekal jsem přece jen něco jiného - hezkou rodinnou kroniku a ne politicky angažovaný román. Když to nakonec nějak vyhodnotím, tak za mě tedy jen průměrné hodnocení knihy.

15.10.2023 3 z 5

Detoxikace léčivými oleji Detoxikace léčivými oleji Jiří Kuchař

Kniha útlá rozsahem, ale velká obsahem. Určená je pro ty, kdo se chtějí starat o své zdraví a chtějí předcházet nemocem nebo se léčit a ne jen utlumovat příznaky nemocí. Zabere to nějaký čas, vyžaduje to i nějaké finanční prostředky, ale výsledek pak stojí za to.

24.05.2023 5 z 5

Nové příběhy důchodce v Languedoku Nové příběhy důchodce v Languedoku Zdenek Červenka

Od autora jsem před časem četl už předchozí knihu Změna je život - Jak se žije důchodci v Jižní Francii. Už tam mě autor zaujal popisy klidného života a místních zvyků, několika zajímavostí v okolí a především jsem spolu s ním opět ochutnal skvělá vína a vynikající jídla. Zde také svůj záběr částečně rozšířil i o zajímavosti ze Švédska, kde pobývá spolu s manželkou přes léto.
Přesto ale tato útlá ale velice milá knížka popisuje především život v Languedoku v jihozápadní Francii. Zmíněny jsou také opět (zlo)zvyky Angličanů a jejich chování v jejich letních domech. Jižní Francie je oblíbenou destinací anglických a irských důchodců.
Autor píše s jemným humorem a mnohdy i s trochou nadsázky a je vnímavý ke všemu kolem něj. No a ta jeho láska k vínu vyzařuje téměř z každé stránky.
Jsem překvapený, že můj komentář ke knize bude na DK první. Ale vlastně se ani nemůžu tak moc divit. Mám tuto knihu půjčenou z knihovny, kde je razítko přijetí do fondu 29.6.2015. A kniha je jako nová, moc lidí ji přede mnou nečetlo. A to je docela škoda. Tento tak trochu cestopis a gurmánský průvodce určitě stojí za přečtení.

01.01.2023 4 z 5

Lži století, které znají jen zasvěcení Lži století, které znají jen zasvěcení Heiko Schrang

Kniha je složená ze dvou částí.
V první polovině knihy autor poodkrývá pozadí fungování lidské společnosti. Je to psané z německého úhlu pohledu, takže to tak čtenář musí brát. Nebo že by opravdu Němci dopláceli na vznik EU a Eura?? Spoustu z těchto informací jsem už četl v jiných knihách a článcích. Vše je dobře vybaveno zdroji, odkud autor čerpá informace.
V druhé části se autor zabývá duchovní stránkou našeho života a tady se mi to zdálo slabé.
Dvojku si ale budu chtít přečíst

11.07.2022 4 z 5

Mladý sokol Mladý sokol Sabine Ebert

I druhá kniha série Meč a koruna je velmi pěkně napsaná. Obsahuje spoustu detailů ze života šlechty i obyčejných lidí ve 12 st. na území dnešního Německa. A že jsou to detaily hodně odlišné od našeho dnešního způsobu života ani nemusím dodávat.
Každý den je bojem o přežití a to nejen u těch, kteří jeli na křižáckou výpravu, ale i těch, kteří zůstali doma a snažili se přežít bez manželů a peněz.
Spousta osob, vzájemné vazby mezi rody, odkazy na minulost a připomínky předchozích osudů si vyžadují plnou čtenářovu pozornost. Velmi jsem ocenil přiložené mapky a rodokmeny význačných rodů.
Autorka píše velmi poutavě, historie mě baví, takže je jasné, že si nenechám ujít pokračování.

24.03.2022 5 z 5

Beskydy - Ve stínu Lysé hory Beskydy - Ve stínu Lysé hory Petr Juřák

Výborně zpracovaná kniha o Beskydech, historii osídlení, obyvatelích a jejich životních podmínkách. Pro mě, rodáka z nedaleké Ostravy, tato kniha umožňuje náhled do dob dávno minulých, kdy byly Beskydy osídlovány.
Spoustu míst popisovaných v knize jsem osobně navštívil a proto jsem si rád doplnil informace o jejich historii. Vzhledem k množství fotografií lze provádět i srovnání stavu dřívějšího a současného.
Rád si přečtu i druhý díl vyprávění o Beskydech, který opět zpracoval pan Juřák a který vyšel v loňském roce. Také se podívám na další knihy z edice Tajemné stezky, abych blíže poznal historii a vývoj v jiných regionech u nás

28.01.2022 5 z 5

Jitro kouzelníků Jitro kouzelníků Jacques Bergier

U této knihy jsem se úplně netrefil. Úseky pro mě zajímavého textu s množstvím faktů nebo domněnek a úvah se střídají se stránkami, které čtu, ale myšlenkami jsem jinde a musím se pak vracet. Někdy ani napodruhé nejsem schopen pochytit spousty vzájemně propletených odkazů a útržků příběhů.
Kniha se zabývá množstvím témat a je tedy z tohoto důvodu hodně roztříštěná. Stavba vět je komplikovaná a člověk se musí plně soustředit, což se mi ne vždy dařilo. Sazba knihy je velmi hustá, takže i když je to jen 316 stránek, tak by to u současných knih byl dvojnásobný objem. První vydání knihy bylo v roce 1960, takže pro mnohé čtenáře v dávné prehistorii a tedy v dnešní době už některé informace asi překonané.
Jsem rád, že jsem to vydržel až do konce, protože i tam se vyskytlo pár zajímavých informací. Časem zkusím od Bergiera ještě knihu Mimozemšťané v dějinách, snad to nebude tak náročné čtení.

21.01.2022 3 z 5

Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

Tento typ knih mám rád, propojení detektivky s vědou mě baví. V tomto díle už ale autor některé věci dost přehnal, chvílemi se z toho stává spíš pohádka, i když docela brutální - viz Řeznický potok.
Opět je tady na okraji příběhu možné zachytit úvahy o plánech a o realizaci těchto plánů na biologické zbraně. Pro mnohé lidi obzvlášť zajímavé v dnešní době. Vědecké poznání už se dostalo tak daleko, že mnoho výsledků výzkumu je zneužitelných a určitě i zneužitých.

23.08.2021 4 z 5

Ztracené děti Ztracené děti Linda Castillo

Při čtení tohoto dílu jsem pomalu začal mít strach, že v dalších dílech už nebude o kom psát, protože těch mrtvých amišů v prvních 4 dílech je hodně. Po nahlédnutí do Wikipedie jsem ale zjistil, že v USA jich v roce 2010 žilo 249 tisíc a jejich počet se od roku 1992 zdvojnásobil. Takže jsem se uklidnil a už se těším, co bude dál. :-)
Popisy prostředí i osob parádní, příběh má spád. Chystám se na další díly.

30.12.2020

Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Kniha není pro každého. Kdo však přemýšlí o životě a neuspokojuje ho běžný spotřební způsob života, najde si zde inspiraci. Život v souladu s přírodou, mnohdy ve stávajícím světě už velmi obtížný, je stále možný. A o tom především kniha je. Jde mnohdy o hledání sama sebe a to i za cenu metody pokus - omyl.

25.08.2020 4 z 5

Ztracené říše Anunnaků Ztracené říše Anunnaků Zecharia Sitchin

Tato kniha byla tou prvotní příčinou, že jsem se odhodlal ke čtení celé série od tohoto autora. Poprvé jsem Ztracené říše přečetl v roce 2016 a teď po letech, s předchozími třemi díly a informacemi z nich, znovu.
Autor pokračuje v popisu "alternativní" historie lidstva. Ať už je vše v knize skutečnost nebo fikce, je to zajímavě napsáno a podrobně zdokumentováno.
Jak se vyvíjel americký kontinent a jak se vše vzájemně ovlivňovalo i navzdory velkým vzdálenostem do Evropy, Afriky, Asie. Byl Kryštof Kolumbus objevitelem Ameriky? Která civilizace byla první na tomto kontinentu? Kdo jsou Bohové a jaká je jejich role v rozvoji společenství lidí?
To je jen pár otázek z mnoha, na které se autor snaží dát odpovědi.
Že by vše bylo jinak, než nás učili a učí ve škole?

30.10.2023 5 z 5

Разговори са генералом Младићем / Hovory s generálem Mladićem Разговори са генералом Младићем / Hovory s generálem Mladićem Rajko Doleček

Recenze uvádí, že kniha poutavým způsobem mapuje cestu gen. Mladiće....... ale tak to asi není, aspoň podle mě.
Kniha popisuje a to docela náročným způsobem se spoustou detailů a opakujících se podrobností, jaké byly důvody a důsledky války a genocidy Srbů v bývalé Jugoslávii na konci 20.st. a kdo je za to zodpovědný.
Ti, kdo věří zprávám na ČT, ČR, Seznamu, Aktualitách, Novinkách atd. to ani nemusí číst. Tady se píše něco jiného, než co proběhlo a probíhá v médiích tohoto druhu.
Co s tím mají společného M. Albrightová, T. Blair, J. Chirac, B. Clinton, H.D. Genscher, J. Solana, V.Havel, K. Schwarzenberg a další? Odpověď je v knize.
No a pro ty, kteří se zamýšlejí nad současnou situací třeba na Ukrajině...... je tam podobnost čistě náhodná? Kdo myslí...... ten si to domyslí.
Je třeba číst, dokud je to ještě povolené.

18.11.2022 3 z 5

Doktore, to je ale mazec! Doktore, to je ale mazec! Patrick Taylor

Pomalu se blížím k přečtení celé série, kterou jsem si oblíbil. Podrobné popisy života, vztahů a životních osudů obyvatel a pacientů doktorů v malé vesničce Ballybucklebo mě velmi baví. Autor má specifický styl psaní s mnoha odbočkami vysvětlujícími detaily z praxe doktorů, jejich minulosti, historie Irska nebo připomínající historky z minulých dílů. Vše podáno jemně a s humorem. No a nelze zapomenout ani na to, že jídlu a pití se zde věnuje nemálo stran. Jako na konci každé z knih, i zde najdeme pár receptů hospodyně a božské kuchařky Kinky.
Ze spousty citátů v knize vyberu jeden, který mě hodně pobavil:
"Muž je tak starý, jako nejmladší žena, která mu dovolí na sebe sáhnout."

24.05.2022 5 z 5

Případ pohřešovaného háčka Případ pohřešovaného háčka Jan Frána

Moje druhá kniha od tohoto autora a opět jsem se setkal se stejnou partou trampů.
Co všechno při svém týdenním trampském nebo vodáckém putování zažijí, bych při mých toulkách po naší krásné zemi zažít nechtěl. Opět nejsou pány svého času, po nálezu mrtvoly se podílejí na vyšetřování a upravují své plány. V těchto příbězích je hlavním "vyšetřovatelem" Hároš, protože Kozina má přece dovolenou a jeho Watson bez velení a úkolování případ sám nevyřeší.
Pro sebe jsem si tento žánr pojmenoval naivní detektivky. Je to hodně odlišné psaní od jiných autorů a asi proto se mi knihy od Jana Fráni líbí. V první detektivce už ale té naivity bylo moc, takže proto dávám jen 4*.
Poslední krátký příběh vyšetřování ztráty ne třídní knihy ale osadní kroniky je naopak docela milý.
Tak zase za nějaký čas se podívám po další autorově knize.

07.05.2022 4 z 5

Mor Mor Albert Camus

U této knihy se nesešlo mé očekávání s konečným prožitkem. Čekal jsem něco jiného, více popisu života v čase epidemie, méně myšlenkových pochodů.
No a srovnání epidemie moru s nemocí covid..... do toho bych se nikdy nepustil, protože to je nesouměřitelné.
Jsem rád, že jsem si tuto knihu přečetl a dočetl až do konce, přece jenom je to jeden z autorů, o kterých se už několik generací učilo ve škole a já jsem cítil malý dluh z minulosti.

31.03.2022 3 z 5

Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

Otázky a odpovědi týkající se zdraví. Proč se věnovat sobě, jak ovlivňuje stres naše zdraví, jak působí digitální svět a sociální sítě na naše tělo, jsou geny to hlavní, co ovlivňuje kvalitu našeho života? Jak je to s chronickými chorobami, co je to nemoc a čeho je důsledkem?
No a co máme udělat pro to, abychom si pro sebe i své blízké zajistili pevné zdraví, nalezneme v této knize.
Nenalezneme tam žádné detailní a podrobné denní rozpisy cvičení, jídel, rozvrh hodin.... spíš je to o tom, jak se chovat, abychom fungovali co nejlépe a život si užili.
Pro ty, co o těchto věcech nikdy neslyšeli, to může být vstupenka do lepšího života. Ti, co to znají, se asi nic nového nedozvědí, jen si potvrdí už dříve jim známé informace.
Ocenil bych trochu více zhutnělý text.

14.02.2022 4 z 5

Střepy Střepy Michael Robotham

Série má podle mě trochu kolísavou úroveň. Tady mi to zase připadalo o chlup horší než předchozí díl. Ale pořád docela nadprůměr a spousta zajímavých informací i mimo vyšetřování z oblasti psychologie a světa mocných a nedotknutelných z okruhu armády.
Už se těším na další díl.

22.11.2021 4 z 5

Země mrtvých nadějí Země mrtvých nadějí Christopher John Sansom

Pro mě úžasná kniha. Historická fakta a fiktivní příběh hlavních hrdinů, kteří se už vyskytovali v předchozích dílech série, podány velmi plasticky. Nádherně popsány kulisy vzpoury, historických souvislostí, lidských charakterů, podmínek života obyčejných lidí i šlechty kolem roku 1549 v Anglii. Historický román s malou detektivní zápletkou, jak má být. Tento díl se trochu odlišoval od předchozích, kde bylo více detektivky, tady naopak spíš převládala historie.
To mi ale vůbec nevadilo, mám rád oba žánry, navíc jejich propojení v této knize je opravdu mistrovské.
Jedna z nejlepších knih s historickou tématikou, co jsem kdy četl.
Škoda, že už to zatím nemá pokračování.
Snad autor najde další téma, které ho osloví, protože píše opravdu mistrovsky.

12.09.2021 5 z 5

Císařova past Císařova past Steve Berry

V nejlepším přestat..... takto nějak bych viděl tuto sérii.
Nějak se nám ti autoři dobrých detektivních sérií politizují.
K historické lince asi nelze mít nějaké připomínky, tam je to tak nějak v normě.
Ale současné německé volby výrazně ovlivněné Američany, tak to už je k zamyšlení. Je to zbožné přání nebo reálný svět politiky přiblížený autorem čtenářům?
Tato kniha se mi nelíbila tolik, jako předchozí v sérii. U případného dalšího dílu budu zvažovat, jestli ho budu číst.

18.07.2022 3 z 5

Bretaňský příboj Bretaňský příboj Jean-Luc Bannalec (p)

Opět od autora hezky odvedená práce. Pro mě velice zajímavě popsaná příroda Bretaně, charaktery lidí a životní podmínky na ostrovech, kde se odehrává tento příběh. No a pasáže týkající se jídla, ty nemají chybu. Vyšetřování smrti několika lidí probíhá jako by tak trochu na pozadí popisu krajiny, zvyků a dalších reálií, ale pro mě to je tímto způsobem zajímavé. Není to úplně klasická detektivka, trochu se to blíží cestopisu. Tento i předchozí díl se mi líbily a tak brzy sáhnu po pokračování.

03.08.2021 5 z 5