bekule komentáře u knih
Krausův humor mě nikdy neomrzí a tyto kratičké povídky ze života početné Krausovic rodiny v období 50-60 let jsou asi nejpovedenější. Kdo od něj ještě nic nečetl toto je ta správná kniha na seznámení.
Celá trilogie mě velmi mile překvapila. Předem jsem měla trochu obavy, díky častým kritickým komentářům. Já jsem byla kupodivu spokojená, pár výtek by se sice našlo, například dost přitažené za vlasy závěrečné řešení s městským vodovodem, ale jako celek to bylo fajn tajemné čtení. Třetí dvojice asi proto že byla nejvíc rozporuplná mě bavila nejvíc.
Napínavé až do úplného konce, opět plno zvratů, některé jsem odhadla některé ne. Co se týká vztahu Amélie a Lincolna je zajímavé jak se oba staví k otázce operace, i když důvod ke svým opačným postojům mají oba úplně stejný ,strach ze ztráty toho druhého. Právě jejich vztah je to čím mi tato série připomíná skvělou Evu Dallasovou nebo sérii s Willem Trentem.
Asi jsem měla moc velké očekávání, nechápu to přehnaně vysoké hodnocení této knihy. Přečetla jsem mnohem víc lepších knih z období starověkého Egypta. Příliš dlouhá, rozvleklá, otrok Taito působil jako klon Leonarda da Vinciho a Ferdy mravence. Pro mě zůstává stále jako jednička nezapomenutelná trilogie z konce nadvlády hyksósů Vládcové obou zemí od P.Gedge.
Krásné, milé povídky o kočkách i psech a jejích dvounožcích , takové pohlazení na duši. U několika povídek je škoda že se nerozvinuly v delší příběh, mohlo by vzniknout pár krásných knih. Začínám uvažovat o zařazení Klevisové mezi oblíbené autory, jen se budu muset odhodlat a přečíst si nějakou její detektivku.
Vzhledem k tomu že Kinga neprožívám, nic jsem od toho neočekávala a asi se to stane mojí nejoblíbenější. Škoda že zrovna tato knížka je tak krátká narozdíl od jeho jiných, uvítala bych trošku více informací o pátrání a možná i maličký epilog.Díky výzvě jsem objevila další knihu která za to opravdu stojí.
Tentokrát mě četba až tak nepohltila jako u dříve čteného Dvojníka. Spíš než thriller to je psychologický román naštěstí ne až tak rozvleklý aby začal příliš nudit.
Tak ani Nesbo mě k nadšení ze severských detektivek nestrhl. Píše sice velmi čtivě a první část až do opileckého extempore mě bavila,tam se to zadrhlo a pak už to bylo spíš trápení a vyhlížení konce.Kdo bude poslední oběť bylo tak neuvěřitelně předvídatelný, to bylo jasný jen jak se objevila na scéně. Nechápu to nadšení pro alkoholika za kterým zůstávají mrtví nebo doživotně zmrzačení. Docela by mě zajímalo jestli by měly takové pochopení fanynky Harryho Hola mít takového ožralu doma, mě osobně stačil podobný případ v sousedství(a to ani nezpůsobil ničí smrt).
Nebýt těch otravných rádobyvtipných hlášek kterých je tam přespříliš dala bych i plný počet. Když jsem vzdala snahu pochopit o co vlastně jde, už jsem si jen užívala velmi akční a návykově čtivý příběh.Čurací soud mě definitivně odrovnal a už se třesu na další díl.
Historické romány není můj oblíbený žánr vůbec,přinutila mě jen výzva, ale tato série mě zaujala takže asi sáhnu i po pokračování. Oproti komentáři přede mnou mně se nejmíň líbila první povídka a nejvíc ta prostřední.
Pět hvězdiček je zoufale málo, tenhle díl mě dokonale rozsekal.Autorčin styl je neuvěřitelně barvitý,košatý,pestrý,dechberoucí, nenacházím slov pro její způsob vyprávění, ale co se vlastně divím, irové to mají očividně v krvi.Poprvé je pro mě 400 stran málo,dokázala bych v ulici Na Věrnosti strávit ještě mnohem delší dobu. Franka jsem podcenila ,po předchozích dílech jsem očekávala že se ve vyšetřování moc nepřetrhne. Opravdu povedená temně temná pochmurná detektivka kde jsou vlastně všichni nešťastné oběti.Tahle kniha mě zasáhla strašně moc.
Hodně dlouho jsem se knize vyhýbala,odrazovalo mě nízké hodnocení ale nakonec se opět s většinou neshoduji.Mě se líbilo, cestování v čase mě baví vždy , u Lindy už jsem jednou potkala a i tady bylo zpracováno pro mě velmi povedeně , tady ještě navíc okořeněné tajemstvím templářů. Jediné mínus za co strhávám hvězdičku je milostná zápletka, ta je fakt divná.
4,5
Postapo sci-fi je můj velmi oblíbený žánr a Devět dní mě v rámci žánru nezklamalo.
Těžko se sice ubránit srovnání s Naslouchačem , mohlo by zdát že Devět dní je vzhledem k věku hlavních postav dospělejší variantou jenže ten Naslouchač je přeci jen propracovanější a temnější.
Není to kdovíjaká literární perla ale kdo má rád Japonsko,tak je to zajímavé přiblížení obyčejného života v této velmi zajímavé zemi.Hlavně je psáno z pohledu češky prožívající tam všední problémy mladé rodiny, těhotenství i porod, výchovu dětí, sžívání se s manželovou rodinou, dokonce jme nakoukli i na tradiční japonský pohřeb.
5,5
Ještě lepší než Život udeří....., krásná ,milá, vtipná i bez jediné milostné scény velmi romantická četba. Moc mě bavila skvěle popsaná atmosféra Hamburku,zaprášený antikvariát , nevrlý Otto , Juli , Ben a hlavně sympaticky normální Lena.Tahle autorka mě začíná bavit čím dál víc.
3,7
Nebyla to až taková dechberoucí četba jak by se dalo očekávat i když v edici světový bestseler je to málokdy.První polovina je hodně rozvláčná a moc mě nesedl autorův styl, řekla bych že je poznat že se jedná o prvotinu.Naštěstí to zachránil dramatický závěr, jen hodně neuvěřitelné že nastalou situaci zvládá nejlíp nejmladší postava. Takže dost zapomenutelný thriller.
Poprvé Hájíček hodně depresivní, asi jediná kniha od něj po které podruhé nesáhnu. Jak ze všech jeho knih na mě dýchala ta zvláštně poklidná jihočeská atmosféra tak tady ani ťuk.I když problémy s nespavostí nemám, při čtení Zbyňkových dennodenních probdělých nocí mě málem postihla taky. Rybí krev byla dokonalá, Selský baroko výborné a třetí díl "jenom" dobrý.
První vesnický díl byl zajímavější ale i tady jsem se s Annou bavila. Snad už se ve třetím díle přestane tak nějak bezcílně plácat životem a konečně dospěje.
Douglasovi se velmi hodily zkušenosti s rozením hříbat, i když určitě nečekal že se mu budou hodit v takové situaci. Tento díl byl jiný než předchozí, jiné prostředí, nápaditá a uvěřitelná situace , škoda mohl být i delší, bavilo mě to a konec byl trochu uspěchaný.
................................................................................Výzva 2021/20
4,5
Nemůžu tomuto dílu naprosto nic vytknout ale zároveň to není taková síla jako mnohé jiné více emoční díly.Zkrátka stará dobrá klasická Dallasová, hlavně díky za to že se konečně již na dlouho ustálil jeden stálý překladatel, protože zrovna čtu celou sérii podruhé a uvědomuji si jak se zkraje překladatelé a jejich úroveň střídali díl od dílu ,což byla kolikrát dost hrůza. " Nášupem " mě Zdík dostal.
...........................................................Výzva 2021/17