Bergerac16
![Bouřlivá noc Bouřlivá noc](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495937/bourliva-noc-0Ng-495937.jpeg?v=1652997088)
Ach jo, proč tohle těm příběhům děláte, v anotaci totiž stojí: „V okamžiku, kdy AJ Walsh uvidí do baru vcházet tu potetovanou sexy holku, v něm zaplane vášeň.“ Blee.
No jo, ale hned v první kapitole fakt stojí: „…bylo to až příšerně dlouho, kdy zakusil takový záchvat vášně.“ Tak to je pak těžký! :-)
Nedivila bych se, že 3 z 5 čtenářek budou chtít v tu chvíli prchnout, já teda jo. Nezdrhejte, tenhle třetí díl totiž stojí za přečtení!
AJ má ten lidsky nejpochopitelnější a bolavý důvod k tomu, proč není sám sebou. Proč se sám před sebou skrývá. S Brett dal na jednu noc průchod té části své osobnosti, kterou potlačuje a kterou nikdy nepojmenoval. Tenhle motiv mě hodně bavil…
Brett si vybralo nejen AJovo libido, ale i jeho podvědomí, které správně vytušilo, že tuhle ráznou rebelku nerozhodí, když jí na chvíli ukáže své pravé já.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Skandální noc Skandální noc](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485933/skandalni-noc-v95-485933.jpg?v=1639040134)
(SPOILER) Dostala jsem přesně to, co stojí v anotaci, a ano, věděla jsem, že je to 220 stránek – překvapuje mě, že někoho to zlobí, i když právě tohle bylo slíbeno :-).
Je to naprosto nekomplikované a uvěřitelné. Není to čtení o miliardářském alfasamci, neodehrává se to na 3 kontinentech, ani jeden z hrdinů nemá hluboké trauma, není zde mafie, nikdo nikoho nevydírá, nikoho neunesou a neděje se série neuvěřitelných náhod…
Prostě jenom to k sobě dva lidi hodně táhne, přičemž u něj to trvá už půl roku, a proto ji předtím nesnášel. Jsou vůči sobě hodně ostražití a ani jeden nechce jít s kůží na trh. A dopadne to dobře. :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zajatkyně Zajatkyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/9543/zajatkyne-FLj-9543.jpg?v=1638722932)
Moc dobré, pravý historický román se spoustou skotských reálií, bohužel díky pitomé obálce a podivně napsané anotaci si jej asi málokterý čtenář vybere – bude se nejspíš děsit, že je to romantická pitomost :-(, což není pravda.
Série Civil War trilogy, Fire a Graham family patří k tomu nejlepšímu, co autorka nabízí. Zajatkyně je odvyprávěná opravdu poctivě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Svatba Svatba](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/3121/svatba-3121.jpg?v=1232316159)
Třetí Garwoodová v řadě a musím říct, že je to takové na jedno kopyto, přičemž Brenna je opravdu moula :-), její myšlenkové pochody mi byly záhadou. Ten útěk na konci se konal jako proč? Já se omlouvám, ale naivita hrdinky mi opravdu lezla na nervy...
Přitom začátek byl velmi povedený, pobavilo mě seznámení a žádost vyhlédnutého ženicha o ruku, ale do druhé poloviny knihy jsem se musela nutit.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Výpověď Výpověď](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427681/vypoved-XO9-427681.jpg?v=1575628723)
Je to hodně inspirované Božským bastardem, ale celé dotažené do extrému. Zatímco v Božském bastardovi ona i on byli jinak normální, ale vzájemně ze sebe vytáhli to nejhorší, ve Výpovědi je hlavní hrdina Preston v podstatě Sheldon Cooper a Tara něco jako Amy, u níž nikdo nechápe, jak ho dokáže snášet a nezabít ho.
No jo, ale v Teorii velkého třesku jde o komedii, kdežto tady je nám to servírováno poměrně vážně, a ještě má být Preston/Sheldon pro čtenáře sexy .
Narozdí od Božského bastarda mi chemie mezi hlavními postavami mezi hlavními postavami nepřišla uvěřitelná, stejně tak by si zbyli, jelikož při tom pracovním nasazení nepřišli s nikým do kontaktu, takže spát spolu by bylo ryze funkční východisko.
Neviditelný inkoust použitý v pracovní smlouvě, dítě předané v baru, 28 Taylorů, auu.
Na druhou stranu několikrát jsem se opravdu rozesmála, spíš tedy u věrohodných věcí jako je ten štípnutý deštník na personálním. Vznik pracovního poměru považuji za zdařilý, to se mi četlo velmi dobře.
Nepřecukrované rozuzlení, nepřeslazený epilog, díkybohu.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Nevěsta Nevěsta](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/3110/nevesta-DOL-3110.jpg?v=1566329858)
Úvodní zápletka byla zajímavá, výběr nejvhodnější nevěsty "z vrhu" mě pobavil. Poslední třetina knihy mi ale už přišla dost natahovaná a pohádkový motiv ženy, která všechny zázračně spasila, zachránila a spojila, mi ve své romantické naivitě trochu vadil :-)
Romance z této doby píše Adrienne Basso trochu napínavěji a svižněji, Shannon Drake také...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dar lásky Dar lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/3105/dar-lasky-3105.jpg?v=1232314025)
Moc milé, poctivě beze spěchu odvyprávěné. Postřehy, které McBain adresuje své ženě, týkající se její údajné křehkosti, a že se ji vůbec neměl brát, mě rozesmály...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Řekni ano Řekni ano](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546054/rekni-ano.png?v=1727396780)
Není to další díl, Řekni ano je jakýmsi obsáhlejším epilogem, pro mě trochu rozpačitým. Já se s ním naprosto míjím, nepochopila jsem zápletku (neexistuje), protože samotný spor o ne/sňatek mi nepřijde čtenářský zajímavý.
Nechápu, proč se Aubrey sňatku urputně brání (takhle velkou životní lásku si prostě bereme, ne?), nechápu její argumentaci, že se to dotkne Natalie. Natálie si přeci svůj ohromný díl vlivu na Aubreyin život už vyčerpala, cokoli dalšího už je nezdravé…(nebo jsem to prostě nepochopila).
Po Řekni ano existuje další útlá knížečka „The Proposition“, která je zatraceně pikantní. Škoda, že Řekni ano alespoň nevychází s Návrhem v jedné knize společně; i počtem stránek by to vůči čtenáři bylo poctivé.
Tajnosti jsou tím nejlepším, co jsem v tomto žánru četla, těm bych dala 8 hvězdiček , je to zatraceně vynikající. Mám ráda, když je hrdinka černobílá, když mě v jednu chvíli zabolí, co dělá a kam svůj život posouvá, hlavně když se to vrátí do rovnováhy. A Aubrey si v Tajnostech strašlivě nabila hubu, to ji v mých očích naprosto vyviňuje.
Nesmírně by mě zajímalo, co si James s Aubrey vyprávěli při zinscenovaném setkání po skoro dvou letech na konci Tajností, o tom se v Řekni ano ale nic nedozvíte. Za mě je to zklamání.
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
![Když jsme si věřili Když jsme si věřili](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485930/kdyz-jsme-si-verili-vWK-485930.jpg?v=1639039947)
Bella je živel, správně sebevědomá, sama sebou, i když její rodina udělala hodně pro to, aby měla problém se sebeúctou. Její rozhovor s nováčkem týmu o jeho novém suspenzoru je parádní, nasmála jsem se. Docela mi přišlo líto, že to hokejové prostředí tam bylo jen na rozjezd příběhu.
Bella po špatné zkušenosti z dospívání nepěstuje vztahy, ale jen přátelství s benefity se svými kamarády. Naprosto jsem nepochopila, co je na tom špatně. U stejně mladého atraktivního kluka na vejšce by se nad tím nikdo nepozastavil. Dvojí metr jako hrom, i tady v recenzích, jak jsem si všimla.
U Rafea jsem si uvědomila, jak jsem stará. Když prožil své poprvé, nepochopila jsem nejdřív, co je na tom špatně, když to bylo hezký.
„Kdybych tě týden na to potkal na schodech s některým tvým kamarádem z hokeje, zničilo by mě to.“
Opravdu jsem stará a pragmatická, nedokážu uvažovat jako ryzí, čistej, nevinej, citlivej kluk. :-( I když vlastně ani Belle to nedošlo, dokud jí to Rafe nevysvětlil, myslela si, že ji odsuzuje za její sexuální život, což naprosto nebyla pravda. A Rafe opravdu takový je, je moc příjemné číst o takhle originálně vykresleném hrdinovi.
Intimní scény nejsou samoúčelné a mají šťávu.
Pomsta bratrstvu byla parádní, nechat ty pitomce, aby si reklamu během vlastního výročí „prezentovali“ oni sami je skvělá! Vedlejší linie s Allison byla zajímavá, vůbec mě nenapadlo, co za její nevěrou mohlo stát.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Moje poslední vévodkyně Moje poslední vévodkyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510566/moje-posledni-vevodkyne-LMJ-510566.jpg?v=1675581484)
S reáliemi si autorka moc hlavu nedělá, snaží se čtenáři namluvit, že vévoda v 18.století na plesy nosí zbraň, a to meč (!!!) Vévoda v poklidu přespí u ovdovělé lady, jako by se společensky nechumelilo. Nosí na spaní pyžamo (které v tomto století ještě ani neexistovalo). Dámy, které se sotva znají, se při čaji baví o kondomech, o pšoukání, o zvracení.
Text v podstatě nemá příběh, moc se tam toho nestane.
Téma Ledového jarmarku na zamrzlé Temži je originální. Ale jinak naprosto ztracený čas.
![0.5 z 5 0.5 z 5](img/content/ratings/05.png)
![Bentley Bentley](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427679/bentley-0k7-427679.jpg?v=1575633856)
(SPOILER) Čtete, čtete, a najednou zjistíte, že mnohem víc než intimní scény mezi hlavními hrdiny (které jsou jako přes kopírák), vás zajímá, jaký je Aidanův příběh a jestli Emmyin bratr žije.
Tomu příběhu v polovině úplně došel dech, cítíte, že Emmy je v ohrožení a vlastně se těšíte, až ji unesou, aby příběh měl konečně tempo... To se prostě při čtení nesmí stát!
Potom už příběh plynul velmi dobře, byla jsem napnutá a Bentleyho zuřivost i zoufalství jsou popsány skvěle. Najednou to má skvělý spád a žádná hluchá místa.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bez pravidiel Bez pravidiel](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541592/bez-pravidiel.jpg?v=1726924167)
Autorka si se čtenářem hraje. Naučila mě mít Lesii ráda, mít ráda její humor, soucítit s ní, prožívat s ní i její vztek – a na posledních stránkách mi tohle vezme, „trhne mi kobercem pod nohama“ tím, co zásadního o Lesii nevím a co ji háže do trochu jiného světla.
Jako autorský nápad brilantní, jenomže já coby čtenářka najednou vůbec nevím, co si mám myslet…. A sakra pokračování vyjde až v březnu!
Konečně čtu vyprávění, kde dialogy a škádlení jsou neotřelé a vtip není na sílu. Dobře jsem se bavila, tímhle Michala Ries vyniká nad zavedenými autorkami v tomto žánru.
Zaujalo mě líčení toho, jak se cítí chlap, když se vrací od jedné ženy k druhé. Je to masakr.
Střízlivý styl. Žádná dlouhatánská souvětí a pitvání pocitů, příběh ubíhá v tempu, nemá hluchá místa a nejde jen po povrchu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pan Spencer Pan Spencer](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545948/pan-spencer.jpg?v=1727265554)
(SPOILER) Analogie s lady Di je docela milá (urozená panna, údajná práce ve školce, ochranitelský bratr, osudové jméno Spencer), pokud to chápu špatně, tak i přesto je takto vykreslená, nevinná a nezralá hrdinka zajímavá. Předstíraná ztráta věnečku hlavního hrdinu parádně vykolejila a je ohromným zdrojem napětí v jejich vztahu; čtenářsky je to atraktivní.
Spencerovo prokecnutí se během telefonické erotické scény ve vaně je hezkej karambol. Vysloveně osvěžující jsou Spencerova hlášení kámošům, jak si při lovu vede, respektive nevede. Mimo tyhle raporty mi ale spousta použitého humoru přijde už někde použitá, neoriginální, zbytečně vulgárně na hraně (u Sarah i Beth) a trochu na sílu.
Zase jsou nadužívány náhody (rande naslepo, setkání na charitativní akci), že by ten Londýn byl takhle malý? Stejně tak jsem trochu přetrpěla 8.kapitolu a hovory kolem prvního sexu, ach jo, kdeže jsou ty skvělé dialogy mezi Tristanem a Claire (Na druhý pokus) ve podobné situaci, v této knížce to nebylo na sílu ani trochu.
A taky, musely si proboha všechny postavy pořád tisknout kořen nosu, jiné gesto k přímé řeči autorka nezná? Dále: nedá se cestovat letecky a nebýt jmenovitě na seznamu cestujících, proč nám autorka tvrdí, že ano?
Oslovování „andílku“ bylo roztomilé a líbilo se mi „Zalži mi“ i to, že všechny zážitky mimo byt zažívají hrdinové ve čtyřech s ochrankou za zády.
Závěr je čistá rutina, čiré řemeslo: roztržka kvůli Penelope/Stephanii funguje, ale zmatek s vyhozenou simkou, nedovoláním se Wayttovi, aby dopis nepředával, a nedovoláním se Spencerovi, bylo uměle nahoněné, nevěrohodné, nablblé. Opravdu Lottie názorově překabátila až Sheridan? Mmch, ex letí na Maui, aby Spencerovi zachránila vztah – bleee. Samotné by se jí nerozbřesklo? O tomhle momentu, kdy Lottie získává nadhled a rozjasní se jí, co vlastně chce, šlo dost napsat, ale autorka to naflikovala tak, že nejdřív je po Wayttovi odeslaný dopis na rozloučenou, a chvíli na to naprostý názorový obrat jako mávnutím proutku. Škoda, tenhle „aha moment“ si zasloužil nějaký prostor.
Lokalizace snubního prstenu na mašličce pobavila.
To, že Lottie v závěru tak vyvádí, mi na rozdíl od ostatních recenzentů nevadí, prožívá fakt vypjaté momenty, a zažívá je poprvé v životě, není divu, že se nemá pod kontrolou a nadhled získává jen pozvolna.
V zásadě dobře vystavěný příběh je ubitý spoustou drobných blbostí a s odfláknutým závěrem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Falešná hra Falešná hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545536/alfa-omega-falesna-hra.jpg?v=1730404148)
Rozdíl mezi hodnocením 1. a 2. dílu série nedává vůbec žádný smysl - on někdo začínal druhým dílem? :-)
Kvalita zůstává stejná, přibývá investigativní novinařiny, příběh graduje a nemá hluchá místa. Ke konci společně s Dylanem fakt nevíte, komu věřit. Opakovala bych se - tohle psaní na žádnou tlapku nekulhá. Stoprocentně by bavilo mužského čtenáře.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zvrhlá hra Zvrhlá hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536967/alfa-omega-zvrhla-hra-662781909724a.jpg?v=1713865104)
Znáte to, když od knížky vůbec nic nečekáte, obálka vás taky neunesla, z ukázkové kapitoly jste rozpačití (to jako vážně, takhle intimně po 5 minutách vzájemného kontaktu?) - a vyvine se z toho super čtení?
Správný poměr fotbalového a univerzitního prostředí, milostné linie, detektivních prvků a humoru. Kam se hrabou americké nebo australské autorky, Puffrová je výborná - styl je věcný, nesnaží se o žádné hysterické srdcerváče, ani pocukrovaná jablíčka, ani písmenkový pornofilm :-).
Jestli si americký fotbal nastudovala jen kvůli psaní, a nijak jím předtím nežila...tak tím spíš klobouk dolů za poctivou přípravu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vytočenej na Maxx Vytočenej na Maxx](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485694/vytocenej-na-maxx-ZTM-485694.jpeg?v=1638658463)
(SPOILER) Jedním slovem milé :-) Skvělé prostředí, zápletka. Jen ten pohádkový vývoj, kdy ona mu dá život do pořádku (od ledničky až po ceník v dílně), je lehounce přeslazený. Hrdina traumatizovaný z předchozího vztahu taky. Mám ráda, když autorka k omílaným motivům přidá něco svého.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příchod vlka Příchod vlka](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479910/prichod-vlka-myP-479910.jpg?v=1659429161)
Příchod vlka mi sedl lépe než Králův klenot. Spousta dějových zvratů a napínavých situací, já bych ale ráda více pohledu do nitra Milese i Christen, to mi trochu chybí, autorka nedává nahlédnout do hlavy obou postav. Mně by víc psychologie a myšlenkových pochodů vyhovovalo; jako protiváha popisů jednotlivých bojových střetů.
Líbí se mi, že normanští rytíři u Chadwickové nejsou jen chladní zabijáci, a bývá jim zle ze situací, jejichž jsou z rozkazu krále Viléma součástí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Králův klenot Králův klenot](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522335/kraluv-klenot.jpg?v=1723751496)
Příběh mi trochu připomíná osudy nelegitimní dcery krále Jana, Joany a walleského prince Llewellyna ab Iowerth, i jejich vztah byl poznamenán veřejně známou nevěrou, i zdejší hrdinku mezi sebou drtí dva znepřátelené světy. Chadwicková se ovšem S.K. Penmanové přeci jen nevyrovná. Méně vzplanutí, méně pochopitelná nevěra, méně sympatická hrdinka, méně historických reálií a středověké atmosféry.
Spoustu prvků má vyprávění společné také s Princeznou ohně (Sh. Drake), i tato kniha je čtivější.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Smlouva na lásku Smlouva na lásku](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470292/smlouva-na-lasku-1bx-470292.jpg?v=1620985237)
(SPOILER) Na některý příběh happy end prostě našroubovat nejde. První polovina vyprávění mě zaujala, bylo to temné a neotřelé. Nenapadlo mě, že autorka zná jen jedno východisko, tj. voperovat tomu dobrý konec stůj co stůj, ať je to jakkoli násilné. Těmi 4,5 mega, které Nathan opomenul shánět, už dělá ze čtenářky úplného vola.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Mílový klub Mílový klub](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540101/milovy-klub.jpg?v=1719862778)
Taaak zdlouhavé. Vyznání lásky před novináři, veřejné provolání bylo hrozné ....Zanders zmítaný obavami a pochybnosti se proměnil v exhibicionistu, který hraje reality show. Proč takhle demonstrativně?
Autorka se postupně zapomínala a pasáže líčené Zandersem byly jako by je psala holka, žádné prvky mužského uvažování. Styl těch výpovědí se přeci musí měnit, aby to bylo autentické.