Blekí Blekí komentáře u knih

Klenot sedmi hvězd Klenot sedmi hvězd Bram Stoker

Po skvělém Draculovi jsem se na Klenot sedmi hvězd těšila a nemohla se dočkat, až si ho přečtu. O to větší zklamání.
Kniha je náročnější na čtení. Děj se často velmi táhne, sáhodlouhé dialogy s dějem ve většině případů nijak výrazně nezahýbají a také se hodně filozofuje. Kromě několika krátkých částí, do kterých jsem se začetla, jsem se do čtení musela nutit. U knihy mi prostě hrozně chybělo to, že mě nedokázala vtáhnout do děje a tudíž mě skoro vůbec nebavila.
Konec knihy byl završením mého zklamání.
Původně jsem chtěla na knize vyzdvihnout to, co se mi líbilo i u Draculy, tedy postavy a jejich chování. Když se na to ale podívám zpětně, připadají mi notně idealizované - ne, že by v Draculovi nebyly, jen mi v tomhle příběhu připadaly hůř uvěřitelnější.

Špatná kniha se mi dostala do ruky právě v čas, kdy jsem si u nějaké chtěla odpočinout, ne se do čtení nutit. Dávám tedy slabé 2 hvězdy.

08.01.2014 2 z 5

Dům ozvěn Dům ozvěn Barbara Erskine

Necelých 400 stránek není moc, ale musím přiznat, že tahle kniha mi dala docela zabrat. Vždy jsem si mezi čtením musela dát krátkou pauzu a vstřebat všechny ty informace.
Co se samotného příběhu týče, dostala jsem varování "nečíst před spaním." Alespoň do určité části knihy bych řekla dobře míněné varování. Až do konce čtenář nevěděl, co se vlastně v Belheddonu děje. Nejsem si ale jistá, jestli to je pro knihu plus nebo mínus. Závěr bych velice čtivý a poutavý (a naprosto zbořil všechny mé teorie, Erskinová se zase nenechala prokouknout!), ale ta velká spousta stránek před ním se dějově trochu opakovala.
Spisovatelka opět zabodovala. Velké plus má u mě za nádech historie, která mě opravdu baví.

02.12.2013 4 z 5

Paměti starého chlapáka Paměti starého chlapáka Charles Bukowski

Někde jsem četla, že Bukowskiho buď milujete nebo nenávidíte. To nevím, já myslím, že pro něj jen nemám pochopení. Myšlenky v těch fejetonech jsou, o tom žádná. Pouze mi jako spisovatel nesednul.
Pro jednou se zdržím hodnocení. Ta kniha rozhodně špatná není.

17.11.2013

Čtyři po půlnoci II. - Policajt z knihovny / Sluneční pes Čtyři po půlnoci II. - Policajt z knihovny / Sluneční pes Stephen King

Už mi docházejí nápady, co psát ke Kingovým knihám. King je prostě pan spisovatel. Miluju to, jak jsou jeho obyčejné, lidské, naprosto uvěřitelné. Mnohem víc tam jde o příběh, postavy jsou vedlejší. A ten příběh za to potom stojí.

16.11.2013 4 z 5

Drakulův host a jiné povídky Drakulův host a jiné povídky Bram Stoker

Ze začátku jsem byla z knihy nadšená. Povídky mě bavily a u některé byly doopravdy strašidelné. Ovšem od druhé poloviny mě knížka přestávala bavit, poslední příběh jsem nakonec ani nedočetla.

21.09.2013 3 z 5

Dracula Dracula Bram Stoker

Hrabě Dracula a Van Helsing. Snad každý o nich slyšel. Ale kolik lidí četlo kniho? Za sebe můžu hrdě říct, že jsem ji četla. A jsem jí nadšená.
Klasika, jeden z nejznámějších hororů, ač dnes už asi moc lidí nevyděsí. Deníkové zápisy se mi četly moc dobře, mám tenhle styl psaní knih ráda- pokud to autor umí. A že Stoker to opradu umí! A ten jazyk, slova a mluva. Chování mužů k ženám a i žen samotných. Byla jsem z toho nadšená a užívala si každou větu.
Co se postav týče, všechny vás zaujmou, každá má svůj charakter. Mám často tendenci "fandit" záporákům, ale v téhle knize to prostě nešlo. Draculova postava sama o sobě moc rozepsaná není, což je podle mě dobře. Kdyby jste si přečetli nějaký Draculův pohnutý osud a smutnou minulost, asi těžko už by mohl být takovým Draculou, jakým je. Naopak, z doktora Van Helsinga jsem byla nadšená. Zprvu jsem jím byla hodně překvapená- chápejte, vyrostla jsem na filmu Van Helsing- ale oblibovala jsem si ho čím dál tím více. A Mina, všemi zbožňovaná Mina. Nešlo ji nemít v oblibě.
Snad jen poněkud rozpačitá jsem byla z konce. Příliš rychlý, nemastný neslaný. Nemohla jsem uvěřit, že by se dal Dracula tak lehce převést.

11.09.2013 4 z 5

Demonata Demonata Darren Shan (p)

O Demonatě jsem toho hodně slyšela a byla jsem na ni opravdu natěšená. O to větší bylo zklamání. Občas mi přišlo, že autor se tak snažil, aby byl příběh hororový, že se z něj stal jeden velký kýč. Co si budeme nalhávat, pokud se nebojíte pár nechutností či trošky krve, bát se nebudete.
První čtvrtinu knihy jsem četla letem světem, stránka tu, stránka tam. A to jsem si ještě po první kapitole pohrávala s myšlenkou, že knihu odložím nadobro. Neudělala jsem tak a nakonec jsem za to vděčná. Když jsem prolistovala nudný úvod a dostala se do části, kde se začíná něco dít, kupodivu mě to začalo i bavit. Hádanky a tajemno kolem Grubbsova strýčka dodaly příběhu šmrnc. Celkově postava Dervishe je asi to nejpozitivnější, co na příběhu je. Kdo by takového strejdu nechtěl :)
Knize, i přes ne příliš poutavý začátek, dávám průměrné tři hvězdy.

30.07.2013 3 z 5

Sága Stmívání: oficiální ilustrovaný průvodce Sága Stmívání: oficiální ilustrovaný průvodce Stephenie Meyer

Knihu jsem si koupila vlastně omylem, chvíli jsem litovala, že jsem peníze (určené na úplně jinou knihu) dala právě za tenhle "atlas." Nakonec jsem ještě ráda, že ho doma mám. Moc se mi líbí popisy jednotlivých postav, rozhovory, bonusy. Vyhozené peníze to nebyly :)

27.07.2013 5 z 5

Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Stmívání jsem četla po třetí. Měla jsem menší čtenářskou krizi, u žádné knihy jsem nevydržela, a tak jsem sáhla po starších oblíbených knihách. A světe div se, i po třetí mě to baví.
Kroutím hlavou nad mím hodnocením. Pět hvězd bych asi knize nedala, ale moje definice pro pětku na knihu přece sedí. Moje srdcovka. A to i přes to, že je to příšerná lovestory a "Twilightovští" třpytící se upíři jsou ten nejhorší druh upírů všech dob.

27.07.2013 3 z 5

Dračí kniha Dračí kniha Matthew Skelton

Původně jsem čekala, že kniha bude o dracích, nebo alespoň trochu více o dracích, ale ve skutečnosti je o knize, což je téma, které mám ráda. Kniha je doopravdy spíše pro mládež, ale i tak mě bavila, hlavně ta historická část.

07.07.2013 3 z 5

Inkoustová smrt Inkoustová smrt Cornelia Funke

Když tak čtu hodnocení této knihy, připadá mi, že jsem četla něco jiného. Předchozí díly mě doopravdy bavily, ale tahle díl mě ale dost zklamal. Děj už jsem tak nehltala, naopak, abych knihu dočetla, musela jsem se do toho hodně nutit. Hlavní postavy, které jsem dřív milovala, mi přišly jiné, cizí.
Bohužel nemůžu hodnotit jinak, zakončení Inkoustového světa mě zklamalo. Netvrdím, že někoho jiného kniha bavit nemůže, proč ne, nejspíš je to o vkusu.

04.06.2013 2 z 5

Říše slonoviny Říše slonoviny Naomi Novik

Všechny možné klady knihy jsem zmínila v hodnoce předchozích dílu série Temeraire a nechci se opakovat. Tak snad postačí, když zmíním, že kniha je snad nejčtivější z dílů, plná zvrtatů a nečekaných událostí. Konečně jsem mohla dát plný počet hvězd bez sebemenšího zaváhání.

22.05.2013 5 z 5

Dračí pomsta Dračí pomsta Naomi Novik

První polovina knihy byla uchvacující, děj se hezky rozjel, bavil a byl čtivý. Druhá polovina už na tom nebyla tak slavně. Převažovaly v ní souboje a popisy bitev, a jak už jsem zmiňovala u předchozích dílů, to mě příliš nebaví. Chyba knihy to ale není, to už je podle vkusu. V díle se také objevily nové postavy a to děj hezky okořenilo. Zase jsme se dozvěděli nové věci o dracích.
Třetí díl drží tradici předchozích, opět jsem váhala mezi hodnecením 4 nebo 5*, nakonec dávám čtyři, přece jen konec knížky mě chvílemi nudil.

15.05.2013 4 z 5

Nefritový trůn Nefritový trůn Naomi Novik

Druhý díl série byl neskutečně zajímavý. Více jak polovina knihy je sice věnována cestě do Číny a jen menší část samotnému pobytu v Číně, ale i tak mě děj bavil a byl plný nečekaných zvratů. Charaktery postav dostaly možnost se více rozvinout a ukázat. Jednou z mých nejoblíbenějších postav se tak stal i Granby. Na celé sérii se mi zatím nejvíce líbí celá promyšlenost. Zasadit příběh do určitého období tak, aby vše sedělo, muselo dát ohromnou práci. Výsledek je ale neskutečný. Také je v knize hodně informací o samotných dracích. Druhy plemen, jejich charakter, schopnosti, zvyky, druhy nemocí, prostě všechno možné. Jediné, co se mi na knize nelíbilo bylo, že pobytu v Číně je přece jen věnována menší část knihy a děj tam ubíhá chvílemi až příliš rychle. Docela jsem váhala nad hodnocením. Prvnímu dílu jsem dala lepší čtyřku, tak dnes dám slabší pětku.

11.05.2013 5 z 5

Drak Jeho Veličenstva Drak Jeho Veličenstva Naomi Novik

Drak Jeho Veličenstva je moje opravdová srdcovka. Děj je zasazen do Napoleonských válek, což je pro mě plus, jelikož mám ráda historii, ale celkově to knize svědčí, je taková "dospělejší" a uvěřitelnější. Nejkrásnější na knize ale rozhodně je vztah letce Willa Laurence a jeho draka Temeraira. Pokud máte rádi fantasy a historické knihy, nebo prostě jen máte rádi příběhy které vás zahřejí u srdce, tato kniha je pro vás.

podrobnější recenzi můžete najít na mém blogu kralovnaklara.blog.cz

06.05.2013 5 z 5

Inkoustová krev Inkoustová krev Cornelia Funke

Druhý díl se mi líbil ještě více než ten první. Děj se nám konečně pořádně rozjel. Charaktery postav jsou více rozvedené, dozvídáme se o nich víc. Svět Inkoustového srdce je opravdu kouzelný, nedivím se, že po něm hodně lidí tak touží. Závěr knihy mě dostal, musím přiznat, že jsem měla na krajíčku, to se mi u žádné knihy ještě moc nepovedlo .Na příběhu vidím jediný negativ. Nemohla jsem se zbavit dojmu, že druhý díl vlastně nebyl vůbec plánovaný. První kniha nebyla tak rozepsaná a najednou bum, v druhém díle se objevují věci, o kterých v předchozím díle nebyla ani zmínka.

01.05.2013 4 z 5

Inkoustové srdce Inkoustové srdce Cornelia Funke

První věc, co mě na knížce zaujala, byla ta láska ke knihám, která se proplétá celým příběhem. V knize vystupují knihvazači, sběratelé knih, spisovatelé i knihomolové. A ne jen tak obyčejní knihomolové. Schopnost vyčíst postavy z knihy- mezi námi, kdo by po tom někdy netoužil :) Postavy se mi strašně líbily, nejvíc teda Prašprst, přestože není vždy čestný. Děj mě opravdu bavil, jen mi některé části přišly málo rozepsané, tak trochu odfláknuté.

20.04.2013 3 z 5

Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

Musím říct, že jsem od autora četla lepší díla, oproti ostatním knihám je to prostě slabší. Do žánru horor bych to asi taky nezařadila. Knize dávám 3* s tím, že u Kinga je tahle kniha průměrná.

11.04.2013 3 z 5

Kněžka Kněžka Michael Scott

Upřímně, nevěřila jsem že se nějaká kniha z této série u mne dočká toho nejvyššího hodnocení. Ale tahle kniha si těch pět hvězd zaslouží. Jednoduše, excelentní konec skvělé série. Děj je živý, plný nečekaných zvratů. Postavy si zamilujete, každá má svou vlastní osobnost, své vlasní přednosti a slabosti. Nemluvě o tom, jak si krásně rozšíříte znalosti historických a mýtických postav. A ten závěr poslední knihy, celé knižní série. Musím říct, že od začátku jsem věděla, kdo Marethyu je, ale stejně jsem na konci měla skoro slzy v očích. Poslední díl je rozhodně nejlepším dílem celé série.

06.04.2013 5 z 5

Válečník Válečník Michael Scott

Zatím rozhodně a bezkonkurenčně nejlepší díl celé série. Tam se ten děj opravdu hýbal, celý příběh jde do finále, opravdové charaktery postav vyplívají na povrch. A ten konec, ten byl... divný a překvapivý. Jak už jsem zmiňovala, postavy se ukázaly ve své plné kráse. John Dee na mě působí, že se právě přestal přetvařovat. A nebo se zbláznil, taky možnost. Machiavelliho jsem si zamilovala ještě víc. Josh, kapitola sama o sobě. Mám takový nebhladý dojem že po tomhle dílu už není moje nejoblíbenější postavou, ale stále mu fandím a doufám, že v Kněžce ho přejde puberta a dostane rozum.Konečně nemusím dlouze přemýšlet nad hodnocením, dávám krásné 4*

31.03.2013 4 z 5