Blue Blue komentáře u knih

Poselství zapomenutých Poselství zapomenutých Bohumír Četyna (p)

Místy jsem měl pocit, jako by autor příliš spěchal, jako by se jenalo jen o stručný nástin děje, který by bylo záhodno ještě poněkud rozšířit. Na druhou stranu ale kniha tímto přístupem získala větší spád. každopádně se jedná o poutavé vyprávění, které lze doporučit nejen zájemcům o tento typ historické prózy, ale také všem čtenářům z Palkovic, nebo širšího Místecka. Kniha má vždy takový zvláštní šmak, když se odehrává v místech, která důvěrně známe.

28.03.2022 4 z 5

Lodivod dunajský Lodivod dunajský Jules Verne

Nejdříve jsem si přečetl původní text Julese Verna vydaný u nás pod názvem Na krásném žlutém Dunaji a pak Lodivoda dunajského, který je dílem Michela Verna. Zatímco první text je velmi slabý, druhá kniha je už skutečná verneovka a já bych si v tomto případě vůbec nestěžoval, že syn zasahoval do otcova textu. Dobře, že zasáhl. Schválně si zkuste přečíst ty dva texty ve správném pořadí hned po sobě. Lodivod dunajský má své mouchy, místy je to poněkud chaotické, samozřejmě i naivní, ale v porovnání s původním textem je to velmi dobré čtení.

09.02.2022

Byt v Paříži Byt v Paříži Guillaume Musso

Napínavé čtení. Nahodilá dvojice pátračů jde usilovně za svým cílem a čtenář má problém knihu odložit. Jo, jsou šikovní a případ nakonec rozlousknou. Ale zároveň musíme říct, že měli opravdu velké štěstí v tom, že jim autor velmi vstřícně neustále předkládal nové stopy a nové svědky, kteří už se třásli, aby mohli cizím lidem pěkně zeširoka vyprávět své příběhy. To se to pak pátrá.

15.01.2022 4 z 5

Hranice: Povídka československá Hranice: Povídka československá Karel Kálal

Němcová křížená Jiráskem. Knížka pro staromilce a příznivce Beskyd. Jelikož patřím do obou skupin, byl jsem velmi potěšen četbou této zapomenuté knihy. Jste-li na tom podobně a kniha se vám dostane do rukou, neváhejte. Zvláště příznivci beskydské historie. Jedná se o ojedinělý případ, kdy někdo zasadil děj knihy do oblasti Bílé.

20.11.2021 4 z 5

Kreutzerova sonáta Kreutzerova sonáta Lev Nikolajevič Tolstoj

Můj čtenářský dojem je nevalný. Myslím, že kniha už patří literární historii. Ve své době způsobila poprask, dnes už asi mnoho čtenářů nezaujme.

24.09.2021 3 z 5

Země chladu Země chladu Eduard Klein

Chladná kniha. Na román pro mládež je příliš vážná, studená, možná jistým způsobem drsná. Ale také to může být mým očekáváním lehčí a zábavnější četby. Klein nahlíží téma střetnutí původního obyvatelstva s "bílými" bez oněch romantizujících prvků, na které jsme z dobrodružné literatury zvyklí. A které máme rádi. Je třeba s tím počítat a takto se před četbou naladit.

24.09.2021 3 z 5

Past na muže Past na muže Sinclair Lewis

Za celou dobu jsme se nedokázal naladit na autorovu vlnu a četba pro mne rozhodně nebyla tím zážitkem, který jsem čekal. Asi to bude právě tím. Očekávání jsou zrádná. Dočítal jsem už ze setrvačnosti.

07.09.2021 3 z 5

Pátá čtvrť Pátá čtvrť Viktor Fischl

Je to milé starosvětské čtení, ale na to, abych hodnotil plným počtem, zase až moc milé a starosvětské čtení. Každopádně autor je mistrem v zacházení s češtinou.

07.09.2021 4 z 5

Čingischán Čingischán Vasilij Jan (p)

Kniha je tak trochu dokumentárním vylíčením dobytí Asie Čingischánovými vojsky. Nejedná se tedy o historický román, ve kterém bychom na pozadí dobových událostí sledovali příběh jednoho nebo několika hrdinů, kterým bychom případně mohli držet palce, o jejichž osud bychom se případně obávali, nebo jimž bychom naopak přáli zmar. Až na několik výjimek se tu nějak jednající postavy objevují jen na čas a ani samotný titulní Čingischán není tím, kdo by takříkajíc neslezl z plátna. Přesto kniha nenudí a čte se poměrně dobře.

23.08.2021 4 z 5

Evropa v plamenech Evropa v plamenech Pavel Kopeček

V jistém smyslu objevná kniha, neboť o protinacistickém odboji v jednotlivých evropských zemích toho až na výjimky určitě moc nevíme. Lze jen litovat, že je kniha až příliš stručná. Je rozsahem poměrně útlá, klidně by nějakou tu stránku navíc ještě snesla. I tak je to ale kniha záslužná, takzvaně rozšiřující obzory. My jsme zaujati naším domácím odbojem a tento rozšiřující pohled je velmi užitečný a obohacující. Můžeme srovnávat a můžeme se i divit.

07.06.2021 5 z 5

Pražský případ doktora Maye Pražský případ doktora Maye Jaroslav Moravec

Poučné a zajímavé především pro příznivce mayovek, ale nejen pro ně. Zarazilo mě ovšem, že ačkoliv se jedná o dílo Jaroslava Moravce, "jeho" nakladatelství knihu trochu odbylo. Použitý papír velmi nesvědčil reprodukcím přiložených dokumentů.

25.03.2021 4 z 5

Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

Myslím si, že čtenář, a já jsem toho dokladem, čeká od knihy něco jiného, než se mu nakonec dostane. Ale přesto není zklamán. Jen překvapen.

13.03.2021 4 z 5

Svatý Michal Svatý Michal Jan Kozák

Svatý Michal není povedená kniha, plně dává za pravdu kritikům Jana Kozáka, kteří v něm vidí nejen autora prorežimního, ale také velmi průměrného. Nepříliš zajímavý příběh, z dnešního pohledu už dokonce bizarní (patrně už málokoho zaujme soupeření dvou komunistů o další směřování obce), měl patrně nějaké ambice, ale výsledek je velmi nevýrazný a dnes už osloví asi jen skalní příznivce. Mám pocit, vzhledem k tomu, co v knize zaznívá, že si sám autor uvědomoval, že píše dílo neživotné a skutečnost zkreslující.

05.03.2021 2 z 5

Podzim v kraji tygrů Podzim v kraji tygrů Jan Kozák

Jan Kozák má v české literatuře, zejména díky svému působení v normalizačním svazu spisovatelů, špatné jméno. To nehodlám nijak rozporovat, ale nemohu úplně souhlasit s názorem, že neuměl psát. Jeho sibiřské knihy se čtou velmi dobře. Člověk by se tam hned vypravil.

23.02.2021 4 z 5

Hvězda rodiny Hvězda rodiny Marie Grubhoferová

Příjemné oddechové čtení, ideální například na léto k vodě. Doporučuje se zejména milovníkům pamětnických filmů, kterým příběh této knihy a jeho atmosféra jako by z oka vypadla.

03.01.2021 4 z 5

Nad Tichým oceánem Nad Tichým oceánem František Flos

Určitě dobře míněný úmysl, dokonce chvályhodný, napsat českou obdobu verneovek. Ale už ve své době to byla možná trochu školometská kniha, což podtrhuje i slabší příběh, a dnes je pro svou cílovou skupinu už dokonale mrtvá. Stále ale určitě jsou nadšenci, kteří ji dokážou shovívavě ocenit.

18.11.2020 3 z 5

Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda Robert Louis Stevenson

Je to klasika, takže k ní přistupujeme s určitou pietou, přesto musím konstatovat, že přijetí faktu přeměny doktora Jekkyla v pana Hyda může chtít od některých čtenářů jistou míru přemáhání. Ale to nevadí, když je to všeobecně akceptovaná klasika.

24.08.2020 4 z 5

Strýček námořník Strýček námořník František Novotný

Nádherný návrat do starých dobrých časů. Objektivně řečeno, staré dobré časy nikdy neexistovaly, ale já tím míním roky svého dětství, kdy jsem s nadšením četl tyto dobrodružné příběhy z exotických krajů. Dnes už takováto kniha působí značně staromódně, děti mají jiné hrdiny, i styl vypravování je dnes jiný, akčnější. Ale možná se i mezi nimi najdou nějací staromilci, kterým tato nádherně a pomalu vyprávěná robinsonáda přijde k duhu. A pokud se nenajdou, nevadí, tato kniha je určena i bývalým dětem. Já jsem si ji opravdu užil, její četba na mne působila jako pohlazení.

18.06.2020 5 z 5

Pan Amanuensis na venku aneb putování za novelou Pan Amanuensis na venku aneb putování za novelou František Jaromír Rubeš

Není to žádné veledílo, ale pokud si někdo chce udělat představu, jak se psalo v době národního obrození, je to skvělá příležitost. Navíc je to příběh ze současnosti, takže poskytuje určitý vhled do tehdejší doby. Příjemnější a zajímavější než suché učebnicové odstavce, které zajímavě doplňuje.

06.02.2020 3 z 5

Biblické příběhy Biblické příběhy Ivan Olbracht (p)

Úmysl dobrý, dnes už ale Olbrachtova krásná čeština mladým čtenářům nejen nic neřekne, ale myslím, že jí ani neporozumí. Tím spíš, že Olbracht ve svém převyprávění dodržuje "biblickou dikci". Chtěl bych se mýlit, ale myslím si, že pro dnešní děti je kniha už nečitelná. My starší si ovšem pošmákneme.

31.12.2019 4 z 5