bruntal

Skvělá kniha, výborný naprosto netradiční cestopis. Zábavný, vtipný, napínavý, poučný... Autor má dar vypravěče a ví o tom a to je dobře, protože jej umně využívá.

Čekal jsem něco trochu jiného. Odbíhání od vlastního vyprávění k jiným - občas historickým, občas smyšleným - příběhům mi vadilo.

Oddechové a místy až bizarní, ale zábavné povídky. Spoiler: nikdy bych si nemyslel, že si budu přát živého a zdravého Adolfa Hitlera.

I kdybych chtěl, tak na tomhle vtipném dílku nemohu najít chybu.

Některé "příběhy" jsou tak neuvěřitelně silné, že se nedají číst bez zvlhnutých očí.

Už mlčí vítr, nebesa i zem
a všechna zvěř i ptactvo dřímá v hloží,
už krouží tmou noc s hvězdným kočárem
a moře bez vln odpočívá v loži…
A já bdím, hořím, štkám a před sebou
mám stále ji, své sladké sužování,
válka mě ničí, hněv a žal mě rvou
a mír mi dá jen pomyšlení na ni.
Tak z téže jasné studny pramení
sladkost i hořkost, kterou polykám,
táž dlaň mě hojí a hned ranní zase…
A nemá konec to mé trápení:
tisíckrát za den hynu, ožívám,
protože mám tak daleko k své spáse.
Ty zlaté vlasy, co tak sladce vlály
a co je vánek splétal v prstencích,
ty krásné oči, co tak hořívaly
tou něžnou září, co teď hasne v nich,
ta tvář a soucit, rozestřený na ní,
ať to už byla pravda nebo klam:
jaký div, že jsem se chytl na potkání,
byl-li troud lásky ve mně přichystán?
Když přicházela, když se kolem brala,
šla jako anděl, a když promlouvala,
jako by někdo z nebe promlouval.
Bylo to pro mne božské navštívení,
živoucí den; a i když se dnes mění,
i když luk klesá, rána trvá dál.

Kniha se mi celkem líbila. Není to nic světoborného a pokud od toho nečekáte příliš, tak zklamaní nebudete.

Četl jsem tuto knížku, když jsem byl malý a je to pravděpodobně má první kniha (od té doby jich však několik přibylo) u které jsem na konci uronil slzu.

Ne zcela typická Verneovka. V této knize, ačkoliv ji nechybí některé charakteristicky Verneovy prvky, je kladen důraz na sociologický až politický kontext.

Všichni ten příběh známe, ale v tomto originálním podání je vždy a znovu úžasně podaný.

Nejlépe hodnocená Verneovka a zcela po právu. Moc si přeji, aby si ji přečetl i můj syn až dosáhne "správného" věku. Té knize nechybí prakticky nic co by mělo být předmětem dobrodružných románů.

Těžko se hledají slova. Po celou dobu čtenář tuší k jakému závěru celý děj spěje, ale stejně tajně doufá. Ďábelský, zvrácený Brenske... Uff. Buďme vděčni za dobu, ve které nyní žijeme a modleme se za to, abychom o podobných věcech pouze četli.

Kniha má ambici pobavit, několikrát s poněkud větší nadsázkou avšak neurazí. Oddychové čtení.