Bubo19

Knihy od tohoto autora se mi prostě dobře čtou. Tato mě sice nenadchla, tak jako Vysněný život Ernesta G. a Klub nenapravitelných optimistů, ale přesto se mi příběh ukazující, jak mohly vypadat poslední dva měsíce života Vincenta Van Gogha, líbil. A závěr, ten opět nezklamal.

Nečetla jsem si, o čem kniha je, takže mě překvapilo, že to není klasická detektivka,ale že je to detektivka a sci-fi v jednom. Myšlenka je to zajímavá, originální, kniha se mi četla dobře, jen mi na ní něco chybělo. Něco, co mě od detektivek nemůže odtrhnout, co mě nutí číst dál, abych už konečně věděla kdo a proč. Dávám 3 a půl hvězdičky.

Island mě sice fascinuje, ale tento autor mi prostě nesedl. Je to druhá a poslední kniha, kterou od něj čtu. Celý příběh mi přijde kostrbatý a závěr překombinovaný a nereálný. Kdyby se ubrala poslední zápletka, tak bych to ještě brala, ale takto jsem nepochopila, proč se to vlastně všechno dělo.

Vtipně shrnuté staré pověsti české a k tomu krásné obrázky. Doporučuji.

Stejně jako první díl se mi kniha četla dobře, dozvěděla jsem se nové informace o životě ve 12.století v Anglii a vlastně i v dalších částech Evropy. Jen bych stejně jako u Vykladačky smrti občas některé popisy událostí trošku zkrátila.
A upozornění pro ty, kteří by chtěli číst sérii od 2.dílu. Autorka sice lehce naznačila základní informace týkající se hlavních hrdinů, ale bohužel i trošku zmínila první případ a údaje, které bych před čtením detektivky zrovna vědět nechtěla.

Zajímavá kniha, která spojuje historický, detektivní a psychologický román. Edvard pátrá po rodinném tajemství a současně se bojí, co se dozví. Děj se odehrává v Norsku, na Shetlandech a ve Francii. Krásná kniha o lidech a stromech. Můžu jen doporučit.

Skvělá kniha. Myslela jsem si, že budu číst kapitoly postupně, ale nakonec jsem si musela dát první večer za půlkou knihy zákaz a dočíst ji až další den, ať se mi ta spousta informací neplete. Škoda, že takto nefungují hodiny literatury, myslím, že by se našla spousta nových čtenářů.

Z knihy jsem trošku rozpolcená. Nečetla se sice špatně, ale rozjezd byl pomalejší a chvíli trvalo, než se autor dostal k případu a politickým intrikám, pak se všechno rozběhlo. Jen závěr mi přišel těžko uvěřitelný. Kladně hodnotím, že jsem se dozvěděla zajímavé informace o Grónsku.

První část knihy je výtažkem z deníku Anne Frankové, ve kterém líčí příhody z každodenního života osmi lidí žijících pospolu na omezeném prostoru bez možnosti opustit dům nebo být na chvíli sám. V druhé části jsou vymyšlené povídky, některé až pohádkové, některé trošku naivní, ale ve všech je vidět, že Anne měla spoustu času na přemýšlení a to také dělala. Je z nich cítit její touha být aspoň na chvíli sama venku v přírodě, jen tak si poležet na louce nebo v lese a dívat se na modré nebe. Dalším velkým motivem je touha po rovnoprávnosti, která je nejvíc vidět v poslední povídce, kdy se hlavní hrdinka ptá, proč její židovská kamarádka nemůže žít dál svůj život, tak jako ona, i když jsou obě stejné. V povídkách je vidět touha Anne po šťastném životě, ke kterému stačí, aby si lidé porozuměli a pomáhali si. Některé názory v povídkách jsou sice naivní, ale některé jsou tak vyspělé, že ani nemůžu uvěřit, že je psala čtrnáctiletá dívka. Je škoda, že Anne nedostala šanci napsat toho víc.

Kniha byla napsána před více než osmdesáti lety, ale myšlenky v ní uvedené jsou nadčasové. Začátek byl takový rozpačitý, ale postupně se dozvídáme víc a víc, až se dostaneme k překvapivému jádru problému. Zajímavá kniha, která stojí za přečtení.

Výborně napsaná kniha, kde je zajímavé sledovat nejen život manželů Zátopkových, ale i vývoj naší republiky z pohledu anglického autora. U Emila obdivuji, to jak se dokázal vypořádat s tlakem, který na něj byl v době aktivní kariéry vytvořen - dostat 3 týdny na trénink s tím, že pak musí udělat světový rekord, to teda bylo něco, to si asi dnes nikdo ani neumí představit. Knihu doporučuji, jen se připravte na to, že čtení se protáhne o shlédnutí pár hodin dokumentů, které tak nějak musíte vidět na vlastní oči.

Další pohodová detektivka bez zbytečného násilí. Kniha se skvěle čte a vyšetřovací tým je sympatický. Jednu hvězdičku jsem strhla, protože mi úplně nesedl motiv vraždy, i když jak se říká, vraždí se i pro menší věci.

Architektura mě baví a tato kniha byla plná zajímavých informací. Takže odpustím i jednu nepřesnost, na kterou jsem narazila (netýkala se staveb) a dávám pět hvězdiček.