bumble bumble komentáře u knih

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Zase jednou trefa do černého. Dlouho jsem s touto knihou otálel a teď vím, že to byla chyba.
Na začátku chvíli trvalo, než se člověk seznámil se všemi aktéry, ale postupně se to rozjíždělo a já nemohl přestat číst. Příběh je krásně poskládaný a postupně se dozvídáme stále více o jednotlivých postavách, jejich charakterech a u některých i magických schopnostech.
Vše do sebe krásně zapadá a já už se těším na druhý díl, který je, vzhledem ke konci, nutností.

26.07.2024 5 z 5

Země v troskách Země v troskách Kristýna Sněgoňová

Druhý díl byl o mnoho lepší. Hlavní hrdina je proti Lewenhartovi úplně jinde. Sympaťák, který pochází z jiného města na pilířích, je na svém místě a snaží se ostatním pomáhat, i když ani on sám to v životě nemá jednoduché. Díl se mi líbil. Má spád a sestup na povrch, kde je nestvůr víc než dost odhalí i jiná tajemství...

26.03.2024 4 z 5

Nebezpečná místa Nebezpečná místa Patricia Gibney

Asi to chtělo čas. Zvyknout si na Lottie a její zlozvyky není snadné, ale tentokrát jsem tak nějak stál na její straně. Asi mi připadala lidštější než v předchozích dílech. A i tým začal pracovat sehraněji a držel víc při sobě (snad i z důvodu zastupujícího superintendanta, kterého nikdo moc nemusí).
Samotný případ měl spád a byl dobře propletený. Odhadnout, kdo může za únosy a vraždy, stojí Lottie a její tým nemalé úsilí.
Docela se těším na další případy této "svérázné" inspektorky a věřím, že se nudit nebudu.

24.08.2023 4 z 5

Ukradené životy Ukradené životy Patricia Gibney

Nevím proč, ale něco mi na těchto případech inspektorky Lottie baví. Vztahy v týmu jsou stále hodně prazvláštní a myslím, že kdyby vše bylo v souladu, byly by i případy snáze řešeny. Podobně jako u série Börjlindových i zde se řeší případ uprchlíků ze země a hrůz, co se za války (v Kosovu) dělo. Jak na lidech, lidských bytostech se dá vydělat a kouká se na ně, jako na věc, na kus hadru, který ani nestojí za slovo. Jak si někteří hrají na bohy a mají pocit, že si mohou dovolit vše.
Ano, tento díl byl asi o něco lepší, než první a opět se zde řešilo nepříjemné téma. Opět do toho byla zatažena rodina inspektorky a když se nad tím vším člověk zamyslí a uvědomí si, co všechno, krom vyšetřování musí řešit, snad i nad jejími zlozvyky musí člověk přimhouřit oči.

17.08.2023 4 z 5

Duna Duna Frank Herbert

Velmi pěkné. Má to spád, výborný děj a vše je skvěle popsáno.
Rozhodně dobrá volba sci-fi k četbě nebo poslechu.
Film jsem zatím neviděl a nutno říct, že bude mít co dělat, aby se této knize aspoň z části vyrovnal.

03.06.2023 5 z 5

Zvon Zvon Neal Shusterman

Za mě trochu zklamání. Čekal jsem od závěrečného dílu trilogie trochu víc. Hodně se to rozvětvovalo a ke konci, jako kdyby už nebyl čas s tím něco udělat.

03.06.2023 3 z 5

Já jsem smrt Já jsem smrt Chris Carter

Další z knih, od kterých se nemůžete odtrhnout. Opět strhující, brutální (a tentokrát snad až příliš). Ale to je v této sérii celkem běžné. Opět si člověk říká, "Jsou to ještě vůbec lidi?!"

Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

Detektivně-bitevní první díl této série. Postupně se seznámíme s posádkou a i tím, jak dokážou být Korzáři (vesmírní piráti) zatraceně nepříjemný protivník. Evidentně se jedná o začátek série a nemůžu úplně říct, že bych byl úplně nadšený. Věřím, že další díly (kterým dám určitě šanci) mě více pohltí a vtáhnou do tohoto vesmírného dobrodružství.

01.09.2023 3 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

I když byly pro mě některé pasáže nezáživné, určitě velmi pěkné pokračování a postupně se to slušně rozjelo. Už se těším na závěrečný díl.

Enderova hra Enderova hra Orson Scott Card

Možná jsem trochu přísný, ale od knihy jsem čekal víc. Film jsem viděl a líbil se mi a tak jsem byl zvědavý na podrobnosti o důvodu války a co všechno o mimozemské civilizaci ví. Šlo zde však hlavně o taktiku a nácvik formací v bitevní, tréninkové herně. To bylo za mě zbytečně dlouhé a rozvláčné. O mimozemšťanech jsem se z části dozvěděl prakticky až na konci.
Hloubku knihy mi stačil ukázat film lépe než kniha samotná.

21.07.2024 3 z 5

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Tato kniha a vůbec tento žánr byl pro mě velkou neznámou. O to více a velmi mile jsem překvapený, jak se kniha skvěle četla a co všechno jsem se dozvěděl (a že toho nebylo málo).
Práce Tomáše Etzlera musí být opravdu hodně zajímavá a hodněkrát i velice nebezpečná.
Jeho práce v Číně mi nejednou připomnělo dobu u nás v Československu, kde jsem vyrůstal a snad se některým věcem ani tolik nedivím.
Jedno ale vím jistě, že tento žánr, popis různých krajin, cestopisů a míst si dám na seznam žádaných knih.

10.07.2024 4 z 5

Město v oblacích Město v oblacích Kristýna Sněgoňová

Příběh je zajímavě postavený a poskládaný a po trochu utahaném začátku nabírá na otáčkách, ale ..... Hlavní "hrdina" Lewenhart je tak sympatický, že kdyby mu (obrazně řečeno) utrhli hlavu a hodili v pytli do "Vltavy", tak ještě zatleskám. Zkrátka mu za to, co dělal a jak bezhlavě a surově sloužil Císaři nějak neumím přijít na chuť.
Nechci prozrazovat, co se ve městě na pilířích a na povrchu stane (to si jistě rádi přečtete), ale jestli jste aspoň jen z části tak zvědavý (jako já) jak to bude pokračovat, sáhnete po dalším dílu.

21.03.2024 4 z 5

Divím se, že jsem tak veselý Divím se, že jsem tak veselý Johannes Mario Simmel

Určitě hodně zajímavá kniha. Charaktery jednotlivých postav a doba, ve které se to celé děje nutí k zamyšlení. Některé myšlenky jsou jistě poplatné i v současnosti a člověk si říká, jak by se sám zachoval, kdyby se do takové situace dostal.
Tohoto autora si zapamatuji a rád si od něj v budoucnu ještě něco přečtu.

12.01.2024 4 z 5

Válečník Válečník Miroslav Žamboch

Asi je správné, že se všem nemůže líbit všechno. Bohužel pro mě, ze 4. knih, budu-li počítat i Seržanta, byl jediný díl, který se mi celkem líbil a to byl Veterán. Další díly po něm byly čistě militaristické a samý "rozkaz" a "provedu". Válka s tanky a magií bez jakékoli vzdušné podpory (což mimochodem trochu nechápu). Je škoda, že po Veteránovi se to hodilo na úplně jinou a pro mě nezáživnou (gumáckou) kolej. 2 hvězdy max a budu jen doufat, že Žamboch není do těch oficírů zamilovaný i v ostatních knihách.

25.10.2023 2 z 5

V Krvavém pásu V Krvavém pásu Jakub Mařík

Další díl a vím, že asi půjdu trochu proti proudu nadšených komentářů , ale nemůžu říct, že bych by tak unešený. Možná to mám jen já, ale těch postav a lodí už je tam tolik, že kromě těch hlavních, už ostatní ani tolik neřeším. Příběh pokračuje, ale tak nějak se nám to nikam moc neposunulo a je to v podobném módu jako díl první.
A ještě jedna věc, kterou trochu nechápu. Oslovení Kapitánka nebo Desátnice je proti češtině? Když se jedná o ženu? Výraz "doktorka" je v knize normální (proč to tedy není doktor? ).
Další díl určitě dám a věřím, že se děj posune a že mě bude bavit o něco víc.

08.09.2023 3 z 5

V ledovém sevření V ledovém sevření Jakub Mařík

Trochu se změnily teplotní rozdíly, ale napětí a zajímavost určitě neochladlo. Ba naopak. Četlo se to samo.
Tentokrát čeká tým průzkum plavidla, kde by se měla nacházet Korzárská technologie nebo něco, co by jim pomohlo v boji proti těmto pirátům. A že je čeká obrovské překvapení a že jim půjde o život...... Jo, tato série mi začíná stále více bavit.

04.09.2023 4 z 5

Andělé smrti Andělé smrti Patricia Gibney

Ožehavé téma, o kterém se raději moc nemluví. Za to si první díl série zaslouží plus, ale bohužel moc dalších jich není.
Inspektorka Lottie je trochu zvláštní vyšetřovatelka. Její touha po alkoholu, cigaretách a prášcích (pravděpodobně z důvodu úmrtí jejího manžela Adama) je asi nejdominantnější charakteristika její postavy. Překvapilo mě i ne zrovna přátelské ovzduší v jejím týmu a to už vůbec nemluvím o jejím nadřízeném, který se chová hrubě a inspektorku v jednom kuse ponižuje.
Nedá se však říct, že by byla detektivka vyloženě špatná. Vyšetřování se dotkne mnoha postav a určit, kdo je vrahem a o co všechno jde, není snadné.
Závěr s chlapci byl trochu navíc, ale ...... uvidíme, co nám nabídnou další díly.

12.08.2023 3 z 5

Noc trifidů Noc trifidů Simon Clark

Z tohoto dílu jsem měl trochu strach, protože nastavovaná kaše ne vždy tak chutná jako originál, ale byl jsem mile překvapen. Sice bych dal o hvězdu méně, ale určitě to nebylo zklamání.

Na mušce Na mušce Mark Greaney

Zabiják s duší a morálkou :-). Řekněme to takto. Já by jsem Šedého může pro práci nikdy nenajal. Nevěděl bych, jak se časem rozhodne nebo co mu přelétne přes nos. Kdy se mu zachce zachraňovat při misi někoho jiného nebo se mu úkol nebude zdát dost fér.
Ale jinak to má spád a opět se člověk nenudí. Opět akce střídá akci a i když bych druhý díl hodnotil jako o něco slabší, za přečtení rozhodně stojí.

29.01.2024 3 z 5

Kapitán Kapitán Miroslav Žamboch

Na můj vkus trochu moc militaristické. Jasně, řekněte si, co si chtěl, když se to jmenuje Kapitán, ale byl jsem na vojně a trochu mi ty "gumy" chvilkami lezly na nervy. Jejich já mám větší hodnost, tak mě budeš poslouchat, už bylo dost.
Jinak pokračování bylo tak trochu jiné, než jsem čekal, ale kromě té gumárny to docela šlo, i když na můj vkus to bylo dost rozvláčné. Další díl určitě dám a jsem zvědavý, jestli to dostane větší grády.

13.10.2023 3 z 5