Cechratka Cechratka komentáře u knih

Rodičovské vychytávky - 134 geniálních zkratek pro život s dětmi Rodičovské vychytávky - 134 geniálních zkratek pro život s dětmi Asha Dornfest

Rozhodně zajímavá knížka se spoustou vychytávek. Většinu z nich člověk nepoužije, myslím, že ta použitelná část se dá opravdu spočítat na prstech, nicméně není to knížka k zahození, její vtipnost, ilustrace a upřímnost dělá ze čtení prima oddech.

21.09.2022 3 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Přiznávám, nevím, co si o této knize myslet. Rozjezd byl pomalý, Lisbeth zcela nesympatická (její asociálnost zmizela, zato se objevila představa, že je bůh, který si může dělat, co chce, kdy chce, s kým chce, protože ví zkrátka všechno líp než ostatní). Zápletka se objeví téměř v prostředku knihy, neříkám, že není zajímavá, ale následný děj plyne až chaoticky od jedné postavy k druhé. Hlavním úkolem těchto postav pak je pobíhat z místa na místo.
V prvním díle jsem cítila snahu překročit hranice detektivky a stát se určitým odrazem společnosti, ukázat její nehezká místa, kritizovat, tady je hlavně snaha zabít celý děj vymýšlením jednoho nesmyslu za druhým, přičemž konec je vskutku tou správnou tečkou. Nevím, asi se autorovi příliš blížila uzávěrka, tak splácal to první, co mu přišlo na mysl, protože jinak rozhodně nejde o člověka, který by neuměl psát, vymyslet děj nebo vytvořit dobré postavy.

Každopádně se dá kniha doporučit každému, kdo neví, jaký nábytek si pořídit, katalog z nábytku Ikei je to obstojný.

06.09.2022 2 z 5

Holčička, která nechtěla vyrůst: můj boj proti anorexii Holčička, která nechtěla vyrůst: můj boj proti anorexii Isabelle Caro

Rozhodně se nejedná o velké literární dílo. Právě naopak, celý příběh je odvyprávěn tuze amatérsky a obzvláště na začátku poměrně stroze a odosobněně. Až když se autorka dostane do doby svých vlastních vzpomínek, křivd a radostných okamžiků, nabude kniha života. Možná se před lety ukázala světu zcela nahá na plakátu, aby ukázala zrůdnost své nemoci, nicméně opravdu odhalená je až zde. Pokud už se něco snaží skrýt, věřím, že se nejedná o záměr, ale o vlastní neuvědomění. Dle mého se pokusila dát světu dílo co nejupřímnější, a proto dokáže působit na čtenáře tak, že i když je kniha literárně bídná, přesto ji nacházíme čtivou a opravdovou.

13.08.2022

Kde příběh končí Kde příběh končí Alessandro Piperno

Této knížce je těžké něco vyčítat, je v ní vše, co v ní má být. Přesto když ji člověk čte, nepůsobí tak, jak by měla. Je dokonale udělaným domácím úkolem, do kterého autor nevložil nic navíc, nic, co by čtenáře přinutilo se do postav vcítit, být s nimi, chuti jim porozumět, nebo se i dozvědět, jak to s nimi dopadne. Závěr byl pěknou tečkou pro celý příběh, a jen kvůli němu dávám o hvězdičku navíc.

28.01.2021 3 z 5