čef komentáře u knih
Autor je ve svém prostoru advokátů a soudců snad vůbec nejlepší. Příběh nelze jen tak zapomenout. Není zde použita žádná šablona, postavy nejsou ani trochu na nějaké omleté brdo. Vše je dokonale uvěřitelné a dílo se velmi blíží k někdy tzv. krásné literatuře. O to tu však nekráčí, ambicí autora je napínavé a nezapomenutelné vyprávění a to se mu také plnou měrou povedlo.
Velmi dobře napsaný dobrodružný román. Bonusem jsou informace o životě v tomto pro nás exotickém světě a jiný náhled na události před 2. světovou válkou.
Beletristicky zpracovaná historie počátku války mezi Austrálií a Japonskem. Děj je spletitý, někdy na úkor přehlednosti. Chyba je také v tom, že román Papua jsem přečetl až po tomto. Určeno čtenářům dobrodružné literatury se zájmem o historii 2. světové války.
Originální styl vyprávění. Zajímavý příběh. Mnoho věcí k zamyšlení.
Dobře jsem se bavil, zajímavé retro téma z 2. světové. Vždycky potěší, když loutka vodí loutkaře.
Očekával jsem něco jiného, ale vyklubal se z toho romantický dobrodružný román z pro nás těžko pochopitelného prostředí Saudské Arábie. Trochu stranou od literatury, kterou preferuji, mne kniha přeci jen docela zaujala a nemohu jí upřít i značnou dávku napětí a čtivosti. Další části trilogie bych si přečetl, pokud u nás vyjdou.
Místy možná trochu připomíná trochu naivní filmy pro pamětníky jako Císařův pekař apod. Ačkoliv román postrádá vtip tohoto filmu - není to vůbec komedie, přeci jen snad stojí za přečtení. Vcelku obstojně jsou zde propleteny osudy historických postav s autorskou fikcí a nedopadlo to vůbec špatně. Pokud někdo disponuje dostatkem času na dovolené nebo v důchodu, má zde možnost k užitečnému ukrácení dlouhé chvíle.
Marně si představuji spokojeného čtenáře této knihy. Pohádky se všemi kouzly vedle tohoto příběhu totiž vypadají jako naprosto pravdivé a uvěřitelné, navíc je zde hodně pouze náznakového sexu a kniha je tlustá, takže děti asi ne. Pro starší fanoušky historie zde nejsou žádná méně známá zajímavá fakta. Pro znalce krásné literatury je to ploché, pro fandy dobrodružství je cca 30 úniků na poslední chvíli asi taky už moc a kdo by věřil, že všichni evropští vládci a vojevůdci včetně Drákuly(naštěstí bez Stuartovců, ti asi přijdou na řadu v dalším díle) jsou konsternováni dívčinou z jižních Čech, která se samozřejmě se všemi bravurně domluví a např. plynou řečtinu zvládne za 4 týdny. Mluví se pochopitelně frázemi 21.století, jak jinak, že. Možná dobré pro zopakování některých jmen a událostí za husitského krále Jiřího, ale doporučuji hodně přeskakovat.
Přátelé vojenské, kosmické a jiné techniky si opět příjdou na své. Obrana perimetru s novými zbraňovými systémy je již téměř hračkou i přes chybičky, které se sem tam vloudí. Chybičky se sice vloudí i do stavby příběhu - mimo technické popisy se autor tradičně necítí příliš doma, ale kdo by se z fandů nad tím pohoršoval - vždyť nám stačí jen žasnout, kde již tato technika byla v roce vydání knihy v roce 1999 a což teprve dnes!
Všechny propriety dobrodružného románu - překvapivé zvraty, speciální tajemství, hledání pokladu, stálé ohrožování života hrdinů - jsou použity nadmíru až z toho jde hlava kolem. Logiku je samozřejmě nutné vypnout, smířit se s plochostí charakterů, pompéznosti stylu, nadbytečnými repeticemi a naopak zapnout fantazii, kochat se vynalézavosti hrdinů a historickými fakty. Věnováno oddaným čtenářů dobrodružné literatury z lásky.
Autorka tak nějak navazuje na předchozí knihy se seriálovou dvojicí - nejvíce snad na Horečku nenávisti. Opět je tu problém sociálních sítí a zamindrákovaných trollů, malých šmejdů, kteří dokáží pošpinit kdeco. Krimi je zde trochu v pozadí, napětí se soustřeďuje převážně na problémy Carol s alkoholem a s takykolegy v policii. Nevidím to jako problém, kniha je to opět špičková.
Opět je zde skvělý ohňostroj autorových triků, postupů, napětí, dedukce, vedlejších příběhů a překvapivého závěru. Opět však také autor dokázal, že má s technickými hejblátky, jističi, pojistkami jako třeba v Hořícím drátu trochu problém(možná má problém jen překladatel), což ale jeho čtenářům nemůže vadit a technik se jen pobaveně usměje. Nevadí i přebytek stran - Deaverův příznivec hbitě přeskočí sáhodlouhé tabulky roštů míst činů nebo si s radostí zahraje třeba i šachy naslepo, jakkoliv to má s dějem pramálo společného. Dobré čtení pro fan club Jeffery Deavera.
Příběh mne napnul a pobavil, více od této literatury nežádám. Baví mne obstojně popsané neschematické charaktery postav, jakož i uvěřitelný popis pátrání a mediálního humbuku. Závěr je patřičně a nadprůměrně akční. Od autora jistě přečtu vše, na co kde narazím!
Nejsem zralá žena, ale nasmál jsem za odpoledne dosyta. Autorku rád vidím, vždycky dokáže nejen svým zjevem, ale hlavně šarmem, inteligencí a vtipem pobavit.
Kniha mne nezklamala ačkoliv autorka píše hlavně pro ženy. Sice je zde asi přednější nevěra hlavního detektiva než vraždy, ale všechno je vyváženo řadou osobitých světýlek v textu, které dokáží zaujmout i otrlé čtenáře detektivek.
Špičková detektivka o dlouholetém pátrání po vraždícím pedofilovi napsaná střízlivým, přehledným stylem tak, že si čtenář připadá jako uprostřed naprosto uvěřitelného děje.Hlavní hrdina se tak stává jeho velmi dobrým přítelem, který se léta trápí nad svou neschopností maniaka dopadnout a výčitkami co všechno špatného tím způsobil. Opravdu mistrovsky napsáno!
Očekával jsem detektivku s Adamem Dalglieshem nebo možná podle obálky thriller, avšak nakonec mne dostal hluboký psychologický román, který si v ničem nezadá s nejlepšími díly tohoto druhu literatury. Zejména postava Phillipy je ohromujícím způsobem rozebrána do každého hnutí její chladné, pragmatické mysli, až autorku podezírám z téhož způsobu myšlení. Ani ostatní charaktery však nejsou plytké a tak se spíše přikláním k její genialitě. Myšlenkově asi nemůže být tento román příliš optimistický, i s velkými city nakonec zatočí všednodenní šeď.
Na můj vkus příliš literatury faktu, např. výblitky šejdíře Krejčíře z vězení mne nedojímají. Jinak snad bylo dost dobře ukázáno, jaký chaos zde na přelomu tisíciletí byl a jaké jsou kořeny současné situace u nás. Všem těm hajzlům jejich "úspěchy" přeji, i v této knize je vidět, za co jejich život stojí.
Raději si přečtu román, ale povídky od takového mistra jako je Jeffery Deaver jsem si nemohl nechat ujít. Setkal jsem se opět s postavami jeho nosných románů, ale i dalšími docela zajímavými pátrači. Vcelku jsem spokojen a těším se na další.
Každý kdo měl kdy psa a prožíval s ním jeho konec nebude vůbec z depresí, výčitek a slz autora překvapen - toto prožívají všichni jenom to neumí tak pěkně napsat. Přečtěte si, co dnes může bohatý člověk v USA pro psa udělat a porovnejte s možnostmi u nás nebo lépe péči o děti třeba v Asii, Africe...Není to absurdní? O tom však naštěstí kniha není a tak ať jsou tam nahoře vaše loviště plná zajímavých stop, milánkové naši.