čef Online čef komentáře u knih

Božská královna prokletých adamitů Božská královna prokletých adamitů Luboš Y. Koláček

Pro čtenáře knih z doby husitských zmatků pánů Vondrušky a Niedla nebude tento román nijak zvláště přínosným. Snad rozpracování příběhu adamitů a popisy jejich různých erotických kousků dává knize šanci uspět, velká literatura to bohužel není a nějaké zvláštní pornodusno se taky jaksi nekoná. Přesto knihu nezavrhuji, jde o jakýsi alternativní pohled na pekelná léta české historie, autorem dobře nastudované.

05.03.2016 4 z 5

Mrtvý před barem Mrtvý před barem Milan Dušek

Sbírka povídek s kriminální zápletkou vyprávěná střízlivě archaickým jazykem normalizačních let. Žádnou literaturu jsem po zhlédnutí laciné obálky nečekal a také jsem se jí nedočkal. Nenáročné čtení bez jakékoliv aspirace na cokoliv kromě klídku, že všechno je v "cajku" neboť to "má bezpečnost pod palcem".

08.02.2016 2 z 5

Velká psí láska - Příběhy, rady a úžasné fotografie psích bytostí Velká psí láska - Příběhy, rady a úžasné fotografie psích bytostí Marty Becker

Četba pro pejskaře jako dělaná, spousta povídek o těchto miláčcích od jejich narození až po odchod do věčných lovišť. Návody k chovu bohužel spíše pro občany USA než pro nás, ale také dobré.

22.01.2016 5 z 5

Lidský duch a sexualita Lidský duch a sexualita Clifford Bishop

Kniha je o "ose, kolem níž set očí celý společenský i vnitřní život jedince". Podobně pěkný citát z knihy je:" lidé ze svých tužeb dělají nezbytnost a pak nalézají způsoby jak je uspokojit". A je toho o sexualitě zde řečeno slovy filozofů nebo výňatky z jiných moudrých knih opravdu hodně, ale kdo očekává něco jako Kámasútru bude ovšem zklamán i když je zde tato kniha rovněž diskutována. Vše vědecky definované a rozebrané již samozřejmě příliš nevzrušuje, na druhé straně je zajímavé co vše lidská představivost dokáže ze sexuality udělat.

12.01.2016 5 z 5

Jde o váš život – Srovnání medicíny a přírodního léčitelství Jde o váš život – Srovnání medicíny a přírodního léčitelství Jean-Claude Alix

Agitka pro přírodní léčitelství a na další autorovi knihy, mnohdy s nefér argumentací proti tzv. modernímu lékařství, avšak plná zneklidňující pravdy o stávajícím systému oficiální medicíny, zainteresovaném na výrobě pacientů a prodeji drahých léků. Boří mnohé pravdy např. o očkování, chemoterapii, antibiotikách aj., ale bohužel žádné nové konkrétní řešení nenabízí. Plně sdílím autorovu obavu o směřování společnosti, stále více zabředávající do nepřehledného bahna různých předpisů vydaných mnohdy s jasnou motivací mamonu a omezujících svobodu lidí rozhodovat o svém životě a smrti.

07.01.2016 4 z 5

Třetí stupeň Třetí stupeň Greg Iles

Kniha se mne opravdu dotkla opravdovostí, dojímavostí a napínavostí příběhu, nezkarikovanými postavami a hlubokými životními postřehy. Nejedná se o psychologizující dílo nicméně některé úvahy vyplývající z děje jdou podle mne opravdu na dřeň smyslu našeho snažení v tomto světě.

05.12.2015 5 z 5

Projekt Avalon Projekt Avalon Wolfgang Hohlbein

Pokud máte rádi superakční příběhy, kdy jedno nebezpečí pro hrdiny střídá okamžitě další, okořeněné navíc pradávnou mystikou, pak jste zde na správné adrese. Oceníte pak jistě i netradiční charaktery a inovativní postupy zápletky. Pokud příliš neobdivujete nereálné planetární kouzlení, sáhněte po něčem jiném, je tu pro každého dost.

03.12.2015 5 z 5

Veterinář vzpomíná Veterinář vzpomíná Petr Skalka

Autentické vyprávění o životě žvýžátek v zoo je vždycky hodně milé, i když literárně je to tak trochu páté přes deváté. Za autora hovoří mnohaletá praxe a tak lze za tyto jednoduché příběhy jen poděkovat.

30.11.2015 5 z 5

Soudný den Soudný den Joel Levy

Alarmistický soupis skoro všech hrozeb pro lidstvo, které lze vymyslet, v médiích a sci-fi literatuře najít(snad až na zelené mužíky) a lidi postrašit. Horší o to, že se snaží tato rizika objektivizovat a kvantifikovat, jakoby to vůbec bylo možné. Podle mne ke komplexnímu pohledu chybí mnoho(je-li vůbec možný), ale nakonec je dobré, že se o těchto věcech píše neboť to je doufám začátek pro možná řešení. Deprimující čtení pro otrlé, na které doporučuji pro klid duše rychle zapomenout, pokud ovšem nejste někdo, kdo může s něčím něco významného(tím nemyslím úžasné rady autora) opravdu udělat.

20.11.2015 4 z 5

Fatální omyl Fatální omyl Allen Wyler

Thriller z lékařského prostředí s některými inovativními prvky se dá docela dobře přečíst zejména kvůli gradujícímu napětí. Řekl bych ale, že autor je lepší v částech týkajících se medicíny než akce nebo IT.

07.11.2015 5 z 5

Šibeniční vrch Šibeniční vrch Lois Duncan

Ve světě se dějí různé, podivné věci, ale tohle snad ne. Kniha míří na mladší generaci čtenářek Twilight ságy apod. a zároveň je asi chce trochu vychovávat nebo co. Nic proti tomu, ale příště se raději vyhnu.

14.10.2015 3 z 5

Podivná smrt Podivná smrt Graeme Roe

Pokud překonáte všechny překážky, a že jich je, docválete do konce knihy velmi rychle. Překážkami myslím záplavu anglických jmen, dostihových závodišť, obrovské skoky v ději a mnoho překlepů. Příběh o dostizích má určitě svůj půvab zejména pro znalce, nelze upřít i jisté napětí, ale jednoduché čtení to není. Navíc se román velmi podobá ostatním dílům autora dokonce tak, že mně to v jednu chvíli přimělo přezkoumat, zda jsem už tu knihu jednou nečetl. Asi si další knihy autora nechám ujít.

08.10.2015 4 z 5

Zločin v Duhovém zálivu Zločin v Duhovém zálivu Jiří Brabenec

Pro sci-fi je vražedné, když se ukáže, že je vše jinak, než prezentováno. A to se autorům dokonale povedlo. Technika 60.let minulého století přenesená kamsi do daleké budoucnosti je opravdu k smíchu. Co zůstane? Trochu lekce z logiky, trochu vědomostí o poměrech na Měsíci a japonská přísloví - vše však bohužel bez literární invence - průměr a šeď jako v měsíčním Moři chladu.

02.10.2015 2 z 5

2x mistři klasického hororu: Klenot sedmi hvězd / Carmilla 2x mistři klasického hororu: Klenot sedmi hvězd / Carmilla Bram Stoker

Je dobré si občas přečíst nějakou klasiku z 19. století, abychom si uvědomili, jak doba pokročila. V knize najdeme dobově vytříbeným stylem odvyprávěné příběhy, které, ač je to pro nás skoro neuvěřitelné, opravdu děsily čtenáře pouze oživlými mumiemi a upíry. Dnes se musí autor mnohem více snažit, aby nenudil. Vůbec již nestačí krásné děvče v nesnázích, hrůzu jen trochu naznačit a ostatní ponechat na fantazii čtenáře. Jako dietka před soudobými děsy ale dobrý.

30.09.2015 5 z 5

Koróna Koróna Thomas Thiemeyer

Nepříliš objevná sci-fi je naštěstí stylově živá, takže se dá přečíst. Kniha není pro čtenáře bez fantazie, je zde hodně pohádkových motivů a neuvěřitelných zápletek. Na druhé straně dává dost možností se zasnít a přenést se za hranice všední nudy.

26.09.2015 4 z 5

Vyšinutí Vyšinutí Michael Katz Krefeld

Bez zvláštních okras, psychologických a filozofických úvah přímočaře odvyprávěný pochmurný příběh severského patřičně alkoholického detektiva z rodu Harryho Holea a Kurta Wallandera nebo třeba i v jiném prostředí působícím Jesseho Stona. Přestože jde o známé schéma, čtenář se nemůže nudit - příběh graduje a v závěru skoro nelze poznat, na kterou stranu se váha osudu a pero autora přikloní. Vzhledem k realistickým popisům nejen severského organizovaného průmyslu prostitutek a jejich bídného živoření není kniha zábavná v pravém smyslu slova, ale spíše se snaží ponechat čtenáři co nejširší prostor, aby se mohl s hnusnou skutečností vyrovnat po svém.

02.07.2015 5 z 5

Tisíc sluncí Tisíc sluncí Alex Scarrow

Historická fikce co by-kdyby je patřičně napínavá se zajímavými detaily. Rovněž postavy německých vojáků jsou až neobvykle realisticky představeny jako lidské bytosti s různými motivy pro svá jednání.Ano, realita má mnoho znepokojujících variant a pro špatná řešení ani nemusíme chodit do minulosti.

26.06.2015 5 z 5

Pětiletý plán Pětiletý plán Philip Kerr

Největší síla knih autora je ve duchaplných dialozích a zajímavých detailech. I zde je vše naplněno tak jak má, některé repliky a proslovy jsou opravdu vynikající a mnohé informace z mořeplavby mne docela překvapily. Spád děje je však tímto postupem samozřejmě ovlivněn a kdo jde vyloženě po napětí a akci, kterou obálka slibuje, může být asi trochu zklamán. Mne však kniha pobavila a více neočekávám.

05.06.2015 5 z 5

Nebezpečný outsider Nebezpečný outsider Graeme Roe

Při čtení mne napadalo jestli nečtu nějaký deník neznámé osoby nebo nástin nějakého románu k pozdějšímu rozpracování. Děj uhání mílovými kroky, většinou nezapamatovatelná záplava jmen se střídá ob řádek a přeskočením odstavce vám vypadne den děje jako nic. Závěrečné nepříliš vygradované rozuzlení je zrovna tak nepřehledné a nejasné určitě i pro osoby s kratším vedením než mám já. Originalita určitě, hluboké znalosti prostředí dostihového sportu jistě, ale také hodně zahozených příležitostí z toho udělat opravdu světový román.

30.05.2015 3 z 5

Bezmoc Bezmoc Dean Koontz

Líbí se mi nadhled a vtip, který se v tomto typu napínavých románů příliš nevidí a který nám skeptikům pomůže skousnout i rozličné a mnohé surreality. Autor se zde mnohem vtipněji vypořádává s literárními kritiky než někteří jeho kolegové( i v Čechách se jeden takový umanutý najde:-). Inspirativní, i když ne zase tak ojedinělá, je také primární myšlenka díla - zlu je třeba se postavit, vždyť je těch dobrých přeci jen víc, než aby zůstali čučet až je ti druzí po jednom odpraví. Na tom a celkovém optimismu jsou také postaveny nejsilnější scény knihy, z nichž ta s vyvražděním rodiny Durantů stojí opravdu za to.

10.05.2015 5 z 5