čef čef komentáře u knih

Žena mého života Žena mého života Tim Weaver

Na knihu jsem se těšil, vše, co jsem zatím o Davidu Rakerovi přečetl, bylo perfektní. To ale bohužel nemohu napsat o tomto příběhu. Zápletka byla zpočátku nastavena zajímavě, ale pak se napětí kamsi ztrácelo a postavy začali jednat poněkud nesmyslně. Ani závěrečný tah se nijak zvlášť nevydařil, dlouhé žvandy nikdy nic nezachrání. Popisy samotného pátrání zůstaly bohudík na předchozí úrovni a tak se snad mohu přeci jen znovu těšit na lepší dobrodružství.

12.08.2020 4 z 5

Ukradené životy Ukradené životy Patricia Gibney

Hodnotím o trochu lépe než Andělé smrti. Možná jsem si zvykl na styl autorky, nebo byl příběh pro mne zajímavější. Opět autorka dělá místy z detektivů i jiných postav pěkné imbecily, možná proto, aby zvýšila napětí, a to se jí myslím daří. Téma – orgány, uprchlíci – je již docela známé, ale popsané to tady špatně není. Kniha se určitě ujme.

09.08.2020 5 z 5

Strach Strach Franck Thilliez

Opět vynikající detektivní thriller tentokráte z prostředí obchodování s dětmi a lidskými orgány. Skvěle vybudované napětí až po hektický závěr, kde se již objevuje i motiv pro díla v této řadě příští. Děj se přesouvá různými zeměmi, naši hrdinové policisté jsou ve stálém ohrožení a jen týmová práce, příliš se nezabývající zákony a předpisy, přináší výsledky. S autorem a jeho knihami se určitě znovu sejdeme.

20.07.2020 5 z 5

Pátá žena Pátá žena Henning Mankell

Romány o Wallanderovi jsou jednoduše všechny naprosto skvělé. Plné složitého pátrání, celá parta okolo hlavního hrdiny pracuje jako dokonalý stroj, i když se sem tam také někdy zadrhne. I v tomto příběhu je mnoho zklamání z vývoje ve Švédsku a je neuvěřitelné, že je děj situován už do 90. let. Kromě příběhu je zde tedy hodně společenské kritiky, zhnusení nad tím, jak se některé skupiny lidí snaží vzít právo do vlastních rukou, když už ztratily důvěru ve státní moc. Hodně moc zajímavé čtení!

12.06.2020 5 z 5

Už teď jsi mrtvá Už teď jsi mrtvá Sharon J. Bolton

V porovnání s romány jejích generačních souputnic spisovatelského řemesla je tento alespoň dobře vymyšlený, nepřetížený dlouhým pitváním duševních pochodů, ale soustřeďující na reálný děj příběhu. Samozřejmě jsou zde příhodné náhodičky, za uši přitažená vysvětlení podivného jednání postav a to s tím vvn vedením jí taky neberu. Nu což, nemusí být vše dokonalé, hlavně musí být vidět poctivě odvedená práce. A tu zde jistě najdete.

27.05.2020 5 z 5

Básník Básník Michael Connelly

Základní zápletka, boj s pedofilií a přetížením policistů, je naprosto v pořádku a to je a bude pořád atraktivní. Odpouštím desítky stránek navíc a některé hodně krkolomné zvraty. Snad dokonce pochopím v dalším díle i např. motivaci hlavního pachatele , tady bych musel hodně spekulovat, co ho přimělo k takovým bláznivinám. Nakonec mi však stačí málo, alespoň trochu napětí a zajímavých myšlenek.

02.05.2020 5 z 5

Adventní kletba Adventní kletba Vlastimil Vondruška

U knížek tohoto autora mne nejvíce baví středověké reálie, i když popravdě nevím, jak moc jsou reálné. I příběh zde je zajímavý a navíc z našeho kraje, ačkoliv je opět použita řada známých motivů – herec, pohyb po provaze apod. – znalci jistě vědí i o dalších. Oldřich z Chlumu opět rekordně rychle vše odhalí a krále potěší. Autor zase potěší své čtenáře, jak jinak!

13.01.2020 5 z 5

Prázdné místo Prázdné místo J. K. Rowling (p)

Společenský román jsem od této autorky ještě nečetl a myslím, že po letech se bude tato kniha číst jako svědectví o této době podobně jako dnes čteme romány třeba mistra Balzaca nebo Huga nebo Tolstého. Tak dobré to je. Samozřejmě také hodně smutné, tolik zoufalců a postav bloudících svým životem. V malém městě zemře jeden spravedlivý a vše se pomalu hroutí pod přívalem ambicí, nevědomosti a nezájmu. Vše vykresleno živě bez náznaku zjednodušení. Náročné čtení rozhodně ne na chvilky pohody.

03.12.2019 5 z 5

Pach krve Pach krve František Niedl

Pro mne je to další ze slušných historických dobrodružných románů, kterých už autor zplodil celou řadu. Doba Jana Lucemburků byla plná bezpráví resp. práva silnějšího a to hrdinové těchto románů jistě jsou. Proto se také tyto příběhy dobře čtou, čtenář je jistě rád, že jeho hrdinové jsou tak vynalézaví, spravedliví a vítězní. Určitě zdařilý díl této série.

25.09.2019 5 z 5

Oznamuje se vražda Oznamuje se vražda Agatha Christie

Autora opět rozehrála svoji hru. V uzavřené společnosti se po mnoha stránkách dlouhého povídání a představování jednotlivých členů stane oznámená vražda, která vlastně ani jako vražda nevypadá. Vodítka falešná a pravá se kupí, napětí roste, objevují se další mrtvoly a mezitím slečna Marplová spřádá sítě až do nich viníka – chytí nebo nechytí. Co myslíte?

19.09.2019 5 z 5

Smysluplná vražda Smysluplná vražda Agatha Christie

Klasická detektivka tak, že už více, klasičtější býti nemůže. Vždyť přeci pátrá slečna Marplová! Snad jen závěrečné shromáždění podezřelých se nekoná, ale to snad tolik nevadí. Čtenář může po celou dobu váhat, jestli bude platit pravidlo nejméně podezřelého, případně zda pachatel nevyplyne z logiky děje nebo obojího. Vím, ale neprozradím.

14.09.2019 5 z 5

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Sherlockův doktor Moriarty by se musel ve srovnání s doktorkou Alex Thornovou, úhlavní přítelkyní naší hrdinky Kim Stoneové, studem schovat. Takovým schopným manipulátorem určitě nebyl. Co ta všechno, zavřená ve vězení, nedokáže zařídit, je opravdu nanejvýš zajímavé a napínavé! A to je v této knize pouze jenom jeden z vedlejších motivů – takových je zde mnohem více. Hlavní pátrání však jde po sériovém vrahovi s opravdu zvláštním motivem a způsobem provádění. Velmi zdařilé pokračování série, to vám tedy povím!

06.02.2019 5 z 5

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Románů s únosem, vězněním, mučením a zabíjením žen se v posledních letech vyrojilo více než dost, avšak tento má mnoho jinde nepoužitých prvků, pro které je kniha docela dost zajímavá. Zejména postava prof. Harrise jako málo úspěšného profilera je zábavná, ale je zde ještě hodně jiného, neokoukaného i když hnusně zvráceného tak, jak to v těchto případech obvykle ponejvíce chodí. Fuj, ještěže víme, že tyto případy se udály jen v mysli této skvělé autorky.

14.08.2018 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Velká pochvala za osobitý styl a celkový nápad, k čemu řešit srovnání s jinými knihami, s reklamou nebo s vlastním očekáváním. Případ to není obyčejný, tuctový, je zde tajemství, hra s napětím a také mnoho maličkostí, na kterými je možné se vteřinku zastavit a vychutnat si kouzlo okamžiku nebo myšlenky. Uvidíme jak se autorce povedlo udržet úroveň v novém románu Into the water - až u nás vyjde - už se těším.

21.02.2017 5 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Přesně kvůli takovým knihy čtu. Kniha plná pro mne nových informací, důkaz o vynalézavé schopnosti člověka dostat se z jakékoliv situace a pomoci druhému za jakoukoliv cenu, kniha nad kterou se mohu dojmout, zasmát nad komentáři a situačním vtipem a končím čtení s trochou optimismu pro svůj další život. Jak píše autor - je to tak zásadně lidské...

22.09.2016 5 z 5

Nevěsta Kristova Nevěsta Kristova Vlastimil Vondruška

Zde naše osvědčená parta řeší několik zločinů, domnělých nebo skutečných v Trutnově a skalistém okolí. Uplatňují zde opět všechny svoje přednosti, aby hájily zájmy krále Přemysla, ovšem i ty svoje. Takže řeší ztrátu dvou krasavic, loupeže v pohraničí a vlastnické vztahy korunované nejednou vraždou a mnoha popravami. Opepřeno jako vždy cudným sexem a narážkami, chlapi se pořád perou, chlastají a žerou. Příjemné to čtení, že.

29.10.2024 5 z 5

Poslední sbohem Poslední sbohem Tim Weaver

Raker je můj hrdina, na každý román o něm se těším. Ani zde nezklamal. Neúprosně se pokouší najít ženu ztracenou v USA již hodně dávno. Naráží na podivnou souvislost s událostmi v JAR a VIP klubu v GB. Následují mnohé drsné scény a překvapivá odhalení tak, jak to máme rádi. Výborné, skvělé!

23.09.2024 5 z 5

Ďáblové jsou tu Ďáblové jsou tu Louise Penny

Opět špičková detektivka tentokráte netradičně v této sérii z Paříže a ne z Three Pines, i když ty se také v závěru trochu mihnou. Jinak jde hlavně o nezodpovědný přístup nadnárodních koncernů k bezpečnosti a jejich honba za ziskem. Závěr je trochu přepísknutý, moc uvěřitelné ty všechny zvraty nejsou. Obdivuji matení různých stop a tvorbu falešných podezřelých, ale všechno by se snad mělo trošku více držet normality. Nakonec však jistě převáží – je to přeci jen fikce určená k zábavě.

12.06.2024 5 z 5

Pohřbení andělé Pohřbení andělé Patricia Gibney

Zpočátku možná trochu nepřehledné a objevují se stále nové postavy a zdánlivě zbytečné scény. Pak se situace zlepší a vychází najevo řada zločinů a inspektorka má co dělat, zvláště pokud má okolo sebe lidi, kteří jí moc nepřejí nebo jsou vážně nemocní. Hraje se i na ekologickou notu v továrně na výrobu baterií. Vcelku se kniha dobře četla, ale špica to není.

07.03.2024 4 z 5

Otcovy hříchy Otcovy hříchy Jeffrey Archer

Mistrovský je i druhý díl této série přibližně z doby poslední světové války. Hlavní hrdina Harry Clifton zde ale příliš často nevystupuje, více je frekventované úsilí matky jeho syna o jeho nalezení. Mnoho napínavých scén o vyjednávání s podvodníky, právníky, politiky i z bojišť jeho i strýce Gilese malého synka Sebastiana. Následnictví šlechtického titulu a paternita není uzavřena, musíme se tedy radostně těšit na další díl.

11.01.2024 5 z 5