Cestovatelka136 komentáře u knih
Pěkný román z prostředí osídlovaného českého poválečného pohraničí a zároveň docela náročný úkol zmapovat období protektorátu, konec války až do let padesátých. Hlavní postava změní jméno sobě i holčičce, čímž oběma zkomplikuje život. Ona sama je pro svou rodinu ztracená, matce pošle jen pár omluvných dopisů bez zpáteční adresy a z jiné pošty, aby zůstala v utajení. Chce být dobrou ,,matkou", ale co ta její ? Myslí na ni vůbec, jak jí asi je, jak se o ní strachuje a jak se jí stýská ?
Jednoduchý romantický příběh pro pohodu, umocněný obdobím Vánoc. Zajímavé bylo prostředí londýnské opery a jejího zákulisí, samotným Londýnem jsme se ale moc neprošli. Knížka pro milovníky románků od této autorky, jejíž dílka se sobě hodně podobají.
Inspirativní román o mladé, krásné a křehké ženě, která celý svůj život zasvětila pěstování a zpracování vinné révy, výroby šampaňského, pokračuje v tvrdé práci i po smrti svého manžela, se kterým vinařskou firmu založili. Miluje své vinice a ctí vinařskou tradici svého kraje nade všecko, podaří se jí objevit nový způsob odkalování vína a získat si dobré jméno na vinařském trhu.
Napětí, spád a překvapivé dějové zvraty knize nelze upřít, ale ten obsah! Tohle opravdu nemusím, dočetla jsem jen kvůli výzvě.
Jedna z motivačních pěkných knížek pro seniory, sice útlá, ale bohatá svým obsahem, napsaná uznávanou odbornicí, znalou problematiky stáří i života samého. Dotýká se otázek stárnutí, nemoci, smrti, soužití generací mladých a starých členů rodiny, přátelství ve stáří, aktivního života, smyslu života, používá mnoho citátů a odkazů na knihy vhodné pro seniory a nejen pro ně.
Knížka ochránce zvířat, který žije se svým kocourem Ledním medvědem, obsahuje pěkné, vtipné a láskyplné pasáže, ale i trochu nudné části, inu jak autor chtěl, tak napsal. Vcelku se mi knížka líbila. Autor kocoura zachránil od života na ulici a umožnil mu prožít pěkný život. Na konci radí těm, kdož žijí bez zvířátek, aby si nějaké pořídili: ,,Když tak učiníte, určitě zjistíte, že vám každý den svého života poskytne nejen radost a společnost, ale také zvláštní druh lásky, kterou pochopí, jak jsem řekl na začátku, pouze ti dostatečně šťastní, které nějaké takové zvíře vlastnilo."
Ráda jsem se s touto knížkou seznámila, ale číst jednou mi opravdu postačí. Čekala jsem, že dost depresivní text sebevraždou skončí, závěr mě překvapil.
Pěkné čtení o Jakubu Krčínovi, jeho životě a úžasném díle, o vývoji českého rybníkářství, o Rožmbercích, o době Rudolfa II. Knížka je velmi zajímavá a hezky pojatá - všechno nám vypráví Mistr Jakub sám na sklonku svého života. Pěkný styl, žádné chyby, překlepy ani vulgarity jak bývá dnes zvykem, jen mi nepřišlo dobré skákání v čase sem tam a použití novodobých výrazů zasazených do mluvy ze 16. st. Přesto se mi román moc líbil, ukládám do knihovny a ještě se k němu vrátím.
Dobré oddychové čtení, jen o životu a práci na farmě žalostně málo - zmínka o kastraci ovcí, odrohování ovcí, honění prasnice, senoseč a několikrát oprava ohrad, toť vše na 323 stranách, také velmi málo se dovíme o krásách údolí, zato jakoby všichni byli posedlí sexem, byli neustále namol a podváděli jeden druhého. Ale knížka má spád a bavila mě :-)
Nádherné čtení, dva odlišné romantické příběhy, první smutnější, druhý má větší spád, ale oba potěší milovníky příběhů o lásce a nejen o ní. Ráda jsem si přečetla a ráda splnila právě touto knihou svůj poslední úkol Výzvy.
Knížka dává podněty k úvahám a činnostem, jak proces stárnutí co možná nejvíce zpomalit a žít co možná nejdéle příjemně, samostatně a důstojně. Vzhledem k tomu, že stárnutí začíná brzy, myšleny fyziologické změny již po 40. roce, kdy žádné příznaky stáří nevnímáme, je toto čtení velmi užitečné i pro mladší. Autorka poukazuje na tři typy stáří: úspěšné, neúspěšné, očekávané. Je na nás, zda se pokusíme první skupinu rozšířit. Kapitolky možno číst výběrově, nejen Spánek, Paměť, Výživa, Cvičení (to je zaměřeno na seniory) nebo Stárnutí, ale kapitolky Soubor nástrojů, Duševní návyky, Postoje a schopnosti - obzvlášť tyto jsou užitečné i pro střední generaci.
Už je rozdělili.
- Sbohem, šeptají lidé z pravé strany.
- Sbohem, odpovídají jim lidé na levé.
- Sbohem synku, šeptá starý Lotár. Poprvé vidí Petr v jeho očích slzy. Vystupují z vrásek kolem očí, ztrácejí se v hustém, bílém strnisku.
- Sbohem, otče, zašeptá Petr.
- Sbohem.
- Sbohem.
Šepot, jako dopadání hrud na rakev.
To se loučí lidé s lidmi.
To se loučí živí se živými.
To se loučí živí se životem.
-------------------------------------
V románu autor popisuje vlastní prožitky z krutého období, prošel koncentračními tábory Mauthausen i Dachau za aktivní účast v SNP, jeho knížka je velmi silná.
Převyprávění podle příběhu Louisy May Alcottové je dobrou pobídkou k přečtení celého románu Malé ženy. Ale i tato dvojjazyčná knížka zaujme, ukazuje nejen způsob života tehdejší společnosti, ale i to, že největším bohatstvím je milující rodina, kde jsme si oporou v dobách dobrých i zlých, a stejně tak je tomu i s přátelstvím.
Jedná se o knížku krátkých povídkových útvarů, dobré čtení do vlaku či jiné cesty. Dokonce jsem ji včera využívala při reklamních pauzách při večerním filmu. Tedy tenhle způsob čtení nic moc, ani z filmu, ani z knížky není dobrý dojem, na čtení příběhu souvislého a zajímavějšího by to vůbec nebylo.
Ale povídky jsou krátké a nesourodé, takže přečetla jsem je. Vybrala jsem si knížku dle zadání ČV 2025, s fialovou barvou na obálce. Povídky jsou opravdu s nečekaným, někdy až šíleným, překvapivým koncem. Některé detektivní, humorné, jiné až hororové. Líbila se mi povídka drsnější ale milá, Paní domácí, s anglickým černým humorem, kde domácí osůbka vlastnoručně preparuje zvířátka i ubytované hosty. Úsměvná je i povídka Edward Přemožitel, kde kočka rozumí klasické hudbě, naslouchá klavírním skladbám a reaguje na ně, paní domu si myslí, že u nich bydlí Ferenc Liszt po reinkarnaci.
Milá knížečka, moudrá, vlídná a dojemná. Nepotřebuje stovky stránek, stačí jich 108, aby vzala za srdce. Je psaná krásným jazykem, z Krkonoš. Autorka Marie Kubátová v horách žila a knížky z tohoto prostředí s láskou psala.
Knížka nás seznamuje s tím, jak to bylo na přelomu 18. a 19. století s léčiteli v horách. Měli svůj cech, skládali tovaryšské zkoušky. Kořínkářství, umění léčit bylinkami, se předávalo ústně, z otce na syna. Léčivé kapky a mazání se prodávaly na trzích, kam kořínkáři cestovali při poutích a jarmarcích s krosnou na zádech, nebo s koníkem a vozem s plachtou. Příběh léčitelovy rodiny nám vypráví léčitelův syn, mladý tovaryš Hans. Vyučen otcem po pěti letech úspěšně složil zkoušku a byl přijat do cechu.
Kromě poznatků o bylinách dovídáme se také o způsobu života v chalupách. Pravidla soužití byla jasně daná a několik generací v nich žijících je po léta s pokorou respektovalo.
Toto je prima knížka pro mládež, zaujme, poučí. Ale i dospělý si něco počte a leccos připomene.
I když se děj poněkud vlekl, líbilo se mi číst tuto knížku, drsné prostředí ostrova, detektiv se svým psem, ostrované. Jenom škoda všech mladých obětí.
Příběh tří kamarádů ze studentských let a příběh ženatého muže, který má mladou milenku, chce se přiznat manželce a dívku si vzít. Ta je však zavražděna, muž je odsouzen, skutečný vrah unikl, ale kam? Jako by autorce vypadl konec knihy. V knížce je také dost překlepů !
Děkuji za vložení obálky ke knize, já už ji neměla. Mám v knihovně pár starších knížek na památku po někom. Knih o válce je mnoho, všechny podávají svědectví o nás, o lidech a všechny varují. Román je z období 2. sv. války, SNP. Partyzánský oddíl je rozprášen, i když jako poslední držel v tom místě linii fronty, byl prozrazen zrádcem v německé uniformě. Ten prozradil i úkryt raněného Petra. Zde začíná první dějová linie - příběh zatčených a vězněných spolu s postřeleným Petrem Lotárem, který byl zajat německým komandem. S rodinou, jež ho na samotě skrývala, s rodiči a dalšími lidmi byl poslán do koncentračního tábora. Jak kruté zacházení je čeká! Vedle toho se odvíjí příběh jeho bratra Jana Lotára, který se se zbytkem oddílu probil do hor. Bojují s Němci, kterých všude přibývá, s hladem, zimou, vyčerpáním a sami se sebou, aby to nevzdali. Z této knížky zaznívá jedno silné sdělení – láska k životu a touha přežít všechny posilovala. Lidé, žijte šťastně svůj život a važte si ho, mír byl těžce vykoupen. Již nikdy nechtějte válku.
Moderní romantika, která mi přišla vhod za deštivého dne na horách. Bůh na konci mi nevadil tak, jako mi vadily chyby, které jsem nacházela v textu.