Návrat nežádoucí přehled

Návrat nežádoucí
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508481/bmid_navrat-nezadouci-Lhj-508481.jpg 4 287 287

Příběh zdravotní sestry v neklidném českém pohraničí po roce 1945. Strhující román o osudech mladé zdravotní sestry se odehrává v kulise poválečných československých dějin. Dívka se vrací domů z koncentráku a u Drážďan se k ní přidá malé nemluvící děvčátko. Po návratu do Čech zamíří s holčičkou do nemocnice v pohraničí, kde najde práci. Obě se spolu postupně sžívají a vzniká mezi nimi vztah matky s dcerou. Prožívají tu divoká poválečná léta, odsun Němců Rudými gardami i nástup komunistů, jejichž praktiky hrdince často připomínají roky prožité v lágru. Přes mnohé těžkosti zde obě nakonec najdou nový domov, přátele i lásku...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat nežádoucí. Přihlašte se a napište ho.

Eicherik
11.12.2024 5 z 5

Kdo zkřížil jejich cesty? Mladé ženy, jež se neměla již nikdy vrátit z lágru a malého osamělého děvčátka vydaného napospas běsnícím dnům konce války. Nejprve sledujeme jejich nebezpečnou cestu hroutícím se nacistickým Německem a poté obtížný život v komunistickém Československu, až do jara roku 1955. Chválím vylíčení dobových dějinných událostí a osobně mě potěšila i malá odbočka do Houslí v Lysolajích, ke kterým mám vztah. Trošičku mě mrzí, že jsem se nedozvěděl, kdo byl Karel Werner a také bych uvítal nějaký ten epilog po letech. Na závěr pochválím pěkný obal, včetně snad rozbombardovaných Drážďan na zadní straně. Tento historický a dojemný román z poválečného pohraničí rozhodně doporučuji.
Citace: Začala zima. Období, kdy jsou noci delší než dny a všechno je zasypané sněhem. Lužické hory v sobě měly nostalgický nádech. Vyzařovaly až tajemnou magičnost. Uvědomovala si, jak málo o nich předtím věděla. Když ještě žila v Praze, brala ji jako středobod svého života, který nikdy neopustí. A ocitla se tady. Uprostřed divukrásné přírody.

Epiky
26.11.2024 5 z 5

Čtivá kniha o obyčejných životech lidech lidí v těžkých dobách.Člověk se trochu něco dozvěděl.Přijde mi,že příběh lze ještě dále rozvinout a tak mám trochu pocit neukončenosti :) Jinak jsem si knihu moc užila.

Japiko
10.11.2024

Hezká kniha, čtivá. Co mi hodně vadilo, byly chyby v textu. Nadbytek čárek bylo velmi časté a překlep my a mi. Na to, že je to prvotina autorky, klobouk dolů.

Příběh zdravotní sestry v neklidném pohraničí po roce 1945

14.03.2023

Kořist, Ty chladné oči a další knižní novinky (11. týden)

12.03.2023

Maloměsto má oči i uši všude.

Kniha Návrat nežádoucí v seznamech