CharlesWard komentáře u knih
Knihu jsem otevřel na náhodné stránce, uviděl jména Radek a Týna a zase ji rychle zavřel.
Klasický šablonovitý thriller. Jenže tenhle pro změnu doplňuje alespoň zpočátku nesmyslné vyšetřování nesouvisející události. A samozřejmě nesmí chybět ani klasický vrah, zdánlivý vrah a možný vrah. Zív...
Od závěru série, jsem asi čekal podstatně promyšlenější vyústění. Autor hned na začátek rozjel asi 4 dějové linie a tak nějak zřejmě sloužili jen jako vata, pro zaplnění rozsahu. To, že závěr v konečném důsledku stojí za starou belu, asi netřeba zdůrazňovat. Co jiného ale taky čekat od low fantasy, podle počítačové hry, že...
Nudná dvousetstránková metoda automatického psaní. Ačkoliv se kniha zdánlivě tváří jako detektivka, někde v polovině knihy čtenář jen zděšeně zjišťuje, že se zatím vyšetřování vůbec nikam nepohnulo a že se místo něj, řeší bezpředmětné chujoviny!
Největší problém tohoto románu jsou jeho četné nudné části. Od přečtení mě málem odradily hned na začátku, a i se zatnutými zuby nehty, mi kvůli tomuto nešvaru, jeho přečtení trvalo něco málo přes dva měsíce. Situaci bohužel nic nepomáhá ani závěr románu, který naprosto staví na hlavu celou, do té doby vybudovanou, a svým způsobem i zajímavou zápletku. Knihu tedy beru jako jednu velkou čtenářskou výzvu. Jen tak docela nevím, zda mám být rád, že jsem u knihy s přestávkami vydržel, zakousl se a knihu zdárně dočetl. Nejsem si tak docela jist, že to stálo za to.
Na začátku četní jsem si říkal, super to bude takový levoboček Mlčení jehňátek. Nadšení ale někde v polovině knihy rychle vyprchalo. Vrah se na spoustě stran vůbec nevyskytoval a jeho bleskurychlé odhalení v závěru, mi přišlo až do očí bijící. Jakoby se autor už postavy chtěl rychle zbavit a celou knihu narychlo ukončit. Škoda, když jsem s knihou začínal, uvažoval jsem i o třech hvězdách...
Nemít už přečtených zbývajících 9 knih, asi bych po přečtení knihy projevil trochu víc nadšení. Takhle jsem jen víceméně rád, že už je to za mnou. Ve zkratce: vrah, podstrčený vrah a několik stovek stránek balastu, který slouží jako podklad pro další díly. Knihy měla být evidentně minimálně o 200+ stran kratší.
Od prvního nemastného neslaného dílu udělal Lumley neskutečné pokroky. Konečně se dozvídáme i něco z historie upírů, a na svět e dostává i nový poloupír. Tohle je ta stará dobrá esence Nekoskopu!
Začátek epické upíří ságy, který paradoxně trpí hlavně popisem Keoghových začátků. Rozumím, že se autor v prvním díle chtěl nějak uvést, ale srovnávat suchoparná školní léta, se světem upírů, upířích pijavic, ruské tajné služby a čtením ze střev mrtvol nějak nebyl ten úplně nejlepší nápad. Doufám, že další díly, půjdou co do kvality jedině nahoru!
Krátké, slabé a bez znalosti původní duologie se čtenář nebude chytat. Jasně je na tom vidět, že to spíš než samostatná kniha mělo být součástí původního kanonu.
Autor pěkně vyskytl atmosféru tehdejšího režimu. Pracovní tábor, výslechy, povstání, pád režimu. Bohužel všechny tyto vyjímečné aspekty, trpí poněkud slabším příběhem o další pomstě.
Nezvládnul jsem dočíst. Kniha asi navždy zůstane mezi rozečtenými.
Slabota. Golden se jednoho krásného večera ožral pod obraz a vytvořil patvar, který by se, i s přimhouřením třetího oka, nedal označit jinak než novelová povídka. Průser byl v tom, že to celé mělo jen asi 50 stránek. A tak Chris nelenil a nabalil na to tunu sraček, v podobě vzájemně naprosto nesouvisejících vedlejších příběhů, (jen ještě prázdnějších a blbějších než onen hlavní motiv novely), a korunu tomu všemu nasadil tím, že toto padílo nazval románem. Nedoporučuji.
Tak tohle Ludlumovi nevyšlo. Ani thriller ani groteska, jak tu mnozí zmiňují. Nudná podivnost.
Autor vzal šablonu z Jurského parku a udělal ctrl+c a ctrl+v a ztracený svět byl na světě. Včetně otravných dospělých, otravných dětí, otravné zlotřilé korporace a aby se neřeklo, přidal do tohoto smtícího koktejlu i pár nových druhů dinosaurů. O dost slabší než první díl.
Kromě parádních, nicméně již jinde čtených povídek (Lumley, Lovecraft) je ke čtení vhodná snad jen povídka Hrobník. Ostatní odpad.
Po prvotním rychlém seznámení se s hromadou postav, se autor soustředí spíše na ty vedlejší. Zklamalo mě vyústění linky s Učitelem a onen na obálce tolik proklamovaný hon na diamanty, 3/4 knihy jako by na něj autor úplně zapomněl, a když si na něj v závěru zase vzpomene, snaží se jej ukončit co nejrychleji to jde. Kniha, plně odpovídající ceně kterou jsou za ni dal. Za těch 50,- Kć to stálo, koupit to za víc, tak si asi rvu vlasy z hlavy...
Když se ve 2/3 knihy, konečně na ostrově spousta věcí podělala, dostal příběh spád a zbývající stránky utíkaly jedna radost. Problém ovšem představuje třetina první, kde se, kromě zajímavého úvodu, neděje vůbec nic důležitého a ony všemožné právní problémy a neprokreslené postavy, mě od dočtení málem odradily.
Kniha je věrná své filmové předloze. fanoušci Nolana by neměli být zklamáni.