čika čika komentáře u knih

Už teď jsi mrtvá Už teď jsi mrtvá Sharon J. Bolton

Po predchadzajucich vybornych detektivkach, som sa na pribeh z balona velmi tesila. Prva tretina vyborna, ze aka dobra zapletka! Potom uz som nejako nepobrala skoky v case, zvraty, logicke chyby, motivy postav... Ech, sklamanie, zaver to zaklincoval, uz len cakat, ze mozna prijde i kouzelnik....

18.08.2020 3 z 5

Rozhovory s přáteli Rozhovory s přáteli Sally Rooney

Vyborna prvotina, hoci ja som citala najskor Normalnych ludi, mozno mne na skodu. Pre mna ista generacna vypoved, zenska vypoved. Klasicky rozohrate, formalne pritazlive - je to v tej jednoduchosti a nestrojenosti, Rooney ma bavi moc moc.

29.07.2020 4 z 5

Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

Audiokniha. Toto sa vlieklo a neviem, ci pricinenim p. Maya, alebo dlhymi pauzami, ktore som mala z roznych dovodov medzi usekmi knihy. Trocha som sa obavala tych vyletov do minulosti, ducharcinu v poctivej detektivke moc nemusim. Ku koncu uz som tusila rozuzlenie a rozculovalo ma, ze oni nie....no, skratka, celkom ma to neohurilo

02.12.2019 3 z 5

Vzdelaná Vzdelaná Tara Westover

Naozaj silná kniha, pri ktorej by ma zaujímalo aj pokračovanie.

09.09.2019 5 z 5

Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Audiokniha, vyborne nacitana J. Dvorakom. Mne sa pacila este viac ako Skala, zapletka s otcom trpiacim demenciou ma chytila. Nehovoriac o tom, ze knihy z Hebrid P. Mayovi skutocne "idu", clovek aby hned isiel pozerat lacne letenky...

07.09.2019 5 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Intenzivna kniha, ktora vyvolava emocie. Trochu ako filmy Larsa von Triera - viete, ze su to vydieracky, ale nemozete si pomoc. Nie je mi celkom jasne, o com presne mala kniha byt - vztahy /ak to malo byt o nich/ na mna posobili nerealne a vyfabulovane, rovnako ako osudy protagonistov - obrovske uspechy vs neskutocne utrpenie. Mala som problem s udrzanim pozornosti pri poslednych stranach - kniha ma vycerpavala a priznam, zvraty ci tragicke osudy protagonistov som miestami sledovala uz s otupenim. Napriek tomu - kniha je vyborne napisana a preto si urcite pockam aj na dalsi Yanagiharin pocin.

11.08.2019 3 z 5

Pojď sem, ať ti můžu dát pusu Pojď sem, ať ti můžu dát pusu Griet Op de Beeck

velmi dojemny pribeh o zakladnych veciach, s ktorymi zijeme. napisany peknym jazykom, sucasny, trpky a pravdivy.

24.05.2018 5 z 5

V tmavej komore V tmavej komore Susan Faludi

velmi dolezita kniha. ano, je citit novinarcinu, nie je to klasicka rodinna saga. v tomto pripade je vsak nevyfabulovanost pribehu prinosna - ano, naozaj sa to stalo, deje. docitala som ju prave pred aktualnymi vysledkami madarskych volieb - ake priznacne.
nesmierne dolezite informacie ci uz o madarskej vs zidovskej otazke, aj o samotnej transgender problematike.
hlavna myslienka - hladanie identity je top aktualna a tu rozpitvana z viacerych uhlov - nakolko osud faludiovej otca je velice pestry a jeho identita prechadza tazkymi skuskami - kniha na siahodlhe zamyslania o tom, kym naozaj sme a co to urcuje. odporucam aj ako studijny material sociologom, antropologom, psychologom....

11.04.2018 5 z 5

Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

vsetky pozitiva su tu uz viac-menej zhrnute a vsetky potvrdzujem, prijemne ma prekvapuje vyznanie prekladatela, ktoreho chvalim, robota to musela byt enormna - ale perfektna...a teda jedine, co ma trapilo, boli krce v rukach, bichla je to naozaj neskutocna a nesikovna. nacim poznamenat, ze ani vazba to moc nezvladala a kedze som ju mala z kniznice, mozem len hadat, pri kolkom citatelovi sa rozpadne celkom... - to len taka poznamka, keby vydavatel cital, ci radsej ne vydat 2 - 3 knihy a nesetrit na dalsich vazbach.

28.05.2017 5 z 5

Mág Mág John Fowles

Na Mága som sa ako fanynka kníh J. Fowlesa mimoriadne tešila - ale kniha ma, priznám sa, doslova ukonala, svojím objemom, ale aj neustálym spochybňovaním, hraním sa s hlavným hrdinom i čitateľom a vlastne aj rozuzlením celej zápletky. Prekombinovaním a rôznymi odkazmi sa mi nakoniec zdala byť skôr intelektuálnym cvičením ako napínavým a azda aj uveriteľným príbehom.

16.01.2024 3 z 5

Spirála Spirála Džundži Itó

Úchylne výborné ... až na koniec,ktorý mňa osobne neuspokojil a asi by som bola radšej,keby sa autor ani nepokúsil to šialenstvo ukončiť.

23.04.2022 4 z 5

Do vody Do vody Paula Hawkins

Mojmu hodnoteniu trochu pomohlo audiospracovanie, pocuvala/citala som kombinovane,podla aktualnych moznosti. Nahodou, celkom neotrely namet a aj podarena psychologizacia,na prvotinu super,za mna lepsie ako Dievca vo vlaku.

13.03.2022 4 z 5

Propast Propast Tomáš Kučerovský

Príbeh možno trochu " z rýchlika", čo však pre mladého čitateľa možno nebude na škodu, grafická stránka knihy úžasná - minimálne pol hviezdy plus za to.

02.03.2021 4 z 5

Krásná temnota Krásná temnota Fabien Vehlmann

Kniha, ktorá dostála svojmu názvu. Pozor, napriek chutnosti postavičiek nekupujte deťom,jedine,že by mali obzvláštnu náklonnosť k surrealistickým bizzarnostiam a obzvlášť dobrý a bezsenný spánok.

14.01.2021 4 z 5

Ty krásna, temná Vanessa Ty krásna, temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Ako debut skvelé, výborne spracovaná tematika, nemám čo dodať.

08.12.2020 5 z 5

Tak to je, tak to bude Tak to je, tak to bude Sharon J. Bolton

"Pobavilo" - ak sa takto da zhodnotit detektivka, kde zabijaju deti. Dej svizne odsypal, popritom postavy neboli odflaknute, jedine, co ma mrzi, ze som nedopatrenim ako prvu precitala vlastne az tretiu knihu serie. Nijako nevadilo.

31.07.2020 5 z 5

Naše milované nevesty Naše milované nevesty Aurélie Valognes

Ked nic necakate, mozete sa aj prijemne prekvapit. Prijemny format, vecna tema, spracovanie, ake ocenite. Poctivych 3.5 za poctivu oddychovku. Kto chce povzdbudit po psycho a krimi thrilleroch, ci po tazkych svedectvach a uvahach o svete, voila. Najdete tu nefalsovane kliseovite Francuzsko. No a co.

18.07.2020 4 z 5

Když jsme byli sirotci Když jsme byli sirotci Kazuo Ishiguro

Mam velmi rada knihy, ktore si pohravaju s temou ludskej pamati, so stratenym detstvom....A to v Ishigurovi najdete v podobe jemnej nostalgie v anglickom opare.

14.04.2020 5 z 5

Za soumraku Za soumraku Michael Cunningham

Ked ten Cunningham tak dobre pise. Prebleskovali mi motivy z Domova, ale to nevadilo. Za pohlad na praktiky umeleckeho trhu v Amerike pridavam bod, inak trochu vyprazdnena jednohubka, ale stale certovsky dobre zmajstrovana.

28.10.2019 4 z 5

Trinásty príbeh Trinásty príbeh Diane Setterfield

Piate cez deviate, ale atmošku to malo. Netreba sa veľmi pozastavovať nad kombináciami a nedostatkom logiky...

02.09.2019 3 z 5