čika komentáře u knih
Počúvané ako audiokniha počas maľovania bytu :-)
Veľmi pekne zdramatizované a prečítané, samotný príbeh tak trocha klasika a predvídateľný, ale mňa bavil.
Znepokojiva jednohubka a nekompromisna sonda - len zdanlivo velmi japonska, s otazkami univerzalnymi. Smutne citanie, vyborne napisane.
Trochu pridávam, ale na 3 hviezdičky to má väčšiu "silu" a štyri je o chlp viac ako cítim. Škoda preškoda, že kniha nie je kompaktnejšia, intímnejšia, azda mohla autorka trocha poľaviť na akčnosti a preskakovaní....ale záver je skvelý. Skrátka, pre mňa je to štylisticky nevyrovnaný a nedotiahnutý príbeh, pričom určite zaujímavý svojou témou a otázkami, ktoré nevyhnutne vyvoláva.
kniha o mnohych veciach, s ktorymi zijeme a na ktore azda i zabudame. pre mna navyse velmi filmove...delphine de vigan je pozoruhodna autorka, jej temy su nevsedne a podane s eleganciou. chcela by som tak pisat.
Mne sa to pacilo...uveritelni hlavni hrdinovia i zapletka, dobra atmosfera, akuratna dlzka. Ocenujem "nethrillerovost", dej sa nepotrebuje 5x zvratit a koniec nemusi byt necakany...
Svrbia ma prsty a hoci je to klise, musim to napisat....stara dobra anglicka detektivka. Vyborne vykreslenie postav i prostredia, velmi filmove, skvely preklad. Tesim sa na dalsie....
Predovsetkym velka pochvala prekladatelke. Roman samotny je velmi ambiciozny, ale ako tu uz niekto spomenul, tak trocha "prepaleny", do seba zahladeny a svojou psychologicnostou az unavny. Zaujimave su rozne postrehy a nastavovanie zrkadla dnesnej Amerike....to je pre mna asi najvacsi prinos tejto knihy
Z mojho pohladu trochu nedotiahnuta kniha. Co bolo hlavnou myslienkou? Akoby autorka navrsila svoje napady a myslienky a nakoniec mala problem im dat nejaky poriadny ramec. Je to skoda
"Ferrantovské" motívy, ktoré nájdeme neskôr aj v neapolskej ságe, a ktoré sú - aspoň pre mňa - neuveritelne aktuálne, podané s fascinujúcou až analytickou úprimnosťou. Temná dcéra bola napísaná skôr ako Geniálna priateľka a jej nasledovníčky, kde sa téma ženskej sebarealizácie rozvádza z viacerých uhlov a v košatom rámci. Páči sa mi, že podobný účinok dokázala Ferrante aj na tomto skromnom priestore, bez potreby širokého časového či priestorového záberu.
docitane...kniha sa doslova zozrala :-), fascinujuci obraz neapola, talianska, zeny/zien i muzov. saga v modernom ponimani, knihy, ku ktorym sa da vracat a opat ich prezuvat a zozrat.....kto ma tu moznost, odporucam citat vsetky 4 diely na jeden zatah
kniha, ktora prinasa vela otaznikov. a to jednak svojou strukturou /osobne -velmi sa mi pacil koncept s poznamkami pod ciarou, ktory vsak moze byt pre niekoho matuci a unavny...
nie je to /chvalabohu/ len dobrodruzna vyprava so sci-fi podtextom, vyfabulovana senzacia s akcnymi zvratmi. tato kniha predovsetkym predostiera - hoci nie celkom priamociarym sposobom - palcive otazky etiky, moralky a ludskosti, pricom ich neuzatvara. velmi originalne spracovany popis expedicie, jej vysledkov a konecne aj dosledkov.
milujem tuto fowlesovu filozoficko - psychologicko - sociologicku sondu do viktorianskych cias a mozem sa k nej opakovane vracat a hladat nove a nove "citaty" - velmi aktualne:
"....Azda je pre ľudstvo výhodnejšie, že my ľudia môžeme medzi sebou komunikovať čoraz väčšmi. No ja som kacír, nazdávam sa, že izolovaný svet našich predkov bol ako väčší priestor, ktorý mohli využívať a ktorý im my môžeme závidieť. Dnes totiž doslova platí, že svet je pre nás malý, priveľmi malý."
kniha sa /az si hovorim ze kupodivu/ dobre cita a to je jej jedine pozitivum. dynamika deja, postavy, dialogy, zapletka, vsetko je dost odflaknute, okukane, nedotiahnute, nevyvazene. az sa sama cudujem, ze som ju tak rychlo docitala a - rovnako ako predchadzajuci hodnotiaci, aj ja si kludne precitam dalsiu knihu od bjorka. svet je plny paradoxov :)
zhltnute na /takmer/ jediny tah. som rada, ze som sa dostala az k celej trilogii, velky zosit mi bol odporucany uz davno, ale hoci by ma urcite zaujal, tazko by vyvolal taku emociu ako po dokaze a konecne i tretieho klamstva. co ocenujem na artforackom vydani, je i velmi pekna graficka uprava, vratane obalky a tesi ma i vydareny preklad.
dobre sa to citalo, hoci nic vynimocne, co sa tyka zapletky ani stylu pisania. nevadi. na leto velmi vhodna :)
najskor som myslela, ze sa mi kniha tak zle cita len "vdaka" unave a pre mna troska menej zabavnej krimizapletke - nakoniec som sa nedockala ani ziadnej psychologickej kresby ci rozpracovania vztahovych linii, uveritelnych a niekam smerujucich dialogov alebo aspon mrazivej akcie ci naladoveho popisu....zial, velmi plytke a zbytocne
kniha sa citala velmi dobre, ale nemozem si pomoct, hoci je koniec vypointovany, v suvislosti so zaciatkom mi pride utaty a nedopovedany. normalne mi naznakovost nevadi, tu sa podla mna pyta vacsie prepojenie s tym, co sa podla zaciatku udeje v pritomnosti. je to trochu skoda....ale rozhodne stoji za precitanie
upravene hodnotenie - az teraz som pochopila, ze sa jedna o tetralogiu, takze pridavam...
Pre milovníkov znepokojivej jednotvárnosti. Navyše veľmi pekne urobená knižka
Tak ja neviem....Začnem od peknej obálky, palec hore.
Avšak obsah - podobne ako Wellsova prvotina - veľmi emocionálne, až sentimentálne - no za mňa trochu prvoplánové hranie na city. Toto by som nezaradila medzi nejakú vysokú literatúru, možno skôr do škatulky YA.
Knihe neupieram, že je veľmi zručne napísaná a čítala som skutočne nadoraz do noci... A propos - veľmi nevyvážený preklad, Lindeni nerobí proofreading?