cori cori komentáře u knih

Prokleté sestry Prokleté sestry Lisa Jane Smith

Kniha je o něco lepší, než první díl série Tajemství upírů. Můžete ji číst i bez znalosti děje prvního dílu. Děj oživila detektivní zápletka s pátráním po vrahovi tetičky. Jen mě zarazilo, proč upírky chodily po lese s baterkami, když přece v noci vidí jak ve dne?Dospívající dívky propadlé paranormálním romancím budou knihou nadšené.

20.10.2012 3 z 5

Pat a Mat dokážou všechno Pat a Mat dokážou všechno Vladimír Jiránek

Kniha s velkými barevnými fotografiemi ze seriálu na celou stránku přináší šest příběhů: Jak vyráběli knihovnu, jak chtěli zaparkovat auto do plechové garáže, jak opravovali sekačku na trávu, jak spravovali díru ve střeše , jak uklízeli a obsluhovali popelářský vůz a jak stěhovali nábytek na chalupu. Milé čtení, Pat a Mat prostě nezklamou.

20.10.2012 4 z 5

Bouře v květech Bouře v květech Hana Klánová

Román pro dívky, který se odehrává za první republiky, přináší téma milostného trojúhelníku. Některé scény a dialogy hlavních hrdinů dnes působí poněkud komicky, podobně jako filmy pro pamětníky. Doba se prostě změnila a mládež se chová úplně jinak.Autorka ovšem psala ovšem velmi dobře. Pěkné jsou i lyrické scény popisující přírodu.

13.10.2012 3 z 5

Tajemství upírů Tajemství upírů Lisa Jane Smith

Ze zvědavosti jsem si knihu přečetla. Jedná se o takovou pohádku pro náctileté dívky, které jsou zblázněné do upírů a další "havěti". Poppy neustále řeší svůj vztah k Jamesovi a autorka se věnuje hlavně tomu, co si kdo myslí a cítí. Samozřejmě vše dobře dopadne.

06.10.2012 3 z 5

Můj drahý darebák Můj drahý darebák Lynne Reid Banks

Příběh Kate, prožívající svou první lásku, se odehrává koncem 70. let v Anglii, kde vládne Margaret Thatcherová.Současné čtenářky asi nebudou bavit debaty o tom, kdo je z jaké společenské vrstvy, zda dívka ze střední třídy může chodit s klukem z dělnické rodiny a kdo je snob. Tyto otázky totiž hlavní milenecký pár a jejich rodiče řeší.

30.09.2012 3 z 5

Člověk v kleci Člověk v kleci H. Hanek

Román se nezabývá pouze osobou Bedřicha, ale vypráví též většinou tragické příběhy cirkusáků, s nimiž se Bedřich setkal. Kniha končí happyendem - podobně jako film pro pamětníky.

29.09.2012 3 z 5

Villette Villette Charlotte Brontë

Lucy Snowová je typická hrdinka 19.století, která žije svůj život přesně dle zásad dobových konvencí a nechává se ovládat druhými. Svůj osud vezme do svých rukou pouze v okamžiku, kdy se rozhodne opustit Anglii a hledat si zaměstnání ve Francii. Zklamal mě dvouznačný konec, záleží na čtenáři, jaký si vybere.

25.09.2012 3 z 5

Nemám žádné jméno Nemám žádné jméno Dagmar Hilarová

Další z jedinečných svědectví o životě v terezínském ghettu. Velmi silné jsou autorčiny básně, které zachycují každodenní terezínskou realitu, plnou strachu, hladovění , obav z budoucnosti a smrti. Škoda, že se paní Hilarová vydání knihy v češtině nedožila.

25.09.2012 5 z 5

Dvojí návrat Dvojí návrat Dmitrij Gusarov

Zajímavé jsou pasáže z války a trojúhelník vztahů mezi Viktorem, Pavlem a Olgou. Autor též píše o lidech nespravedlivě odsouzených na nucené práce do gulagů. Nebylo to špatné čtení, jen popisy schůzí, při nichž se soudruzi dohadují o koncepci řízení prací a těžby (např. že mají kácet v létě suchou borovinu a v zimě až zamrzne močál, tak tam, nikoliv naopak) jsou nudné a místy i komické. Zápornou postavou je předseda závodu, zarytý stalinista, který nakonec prozře, ale pozdě- zemře na infarkt.

17.09.2012 3 z 5

Cirkus Krone a já Cirkus Krone a já Alena Bradáčová

Zajímavý pohled do spletitých vztahů v západoněmeckém cirkuse. V textu je cítit i určitá nevraživost autorky k Němcům, kterým nemůže odpustit rozpoutání války a vzpomínky na chvíle, které trávila jako dítě zasypaná v krytu.

17.09.2012 3 z 5

Dceruška Jairova Dceruška Jairova Karel Matěj Čapek-Chod

Oceňuji především pasáže popisující pocity zmaru a bezmoci vojáků na bojištích první světové války. Novela na mě působila trochu antisemitsky - Irmu doktor v duchu oslovuje jako žídě a i její bratr Artur není vykreslen moc lichotivě (zakrslý mužík s vášní pro hromadění peněz).

11.09.2012 3 z 5

Případ Hérodotos Případ Hérodotos Jaroslav Šonka

Ve vinárně se koná soudní proces s Hérodotem a překladatelem jeho díla. Jako soudní znalci zde vystupují přední čeští vědci a ve svých expertízách dokazují, zda je Hérodotovo dílo pravdivé nebo snůška lží. Vzhledem k tomu, že kniha vznikla před 35 lety, působí hlavní zápletka velmi humorně, pochybuji, že by se dnes vědci nudili a při sezeních ve vinárnách by si takto hráli.

26.08.2012

Archeologie a pohanský věk Archeologie a pohanský věk Karel Sklenář

Zajímavé čtení o počátcích české archeologie, jejímiž průkopníky byli vlastenci, snažící se dokázat původnost slovanského osídlení našeho území. Autor popisuje jejich pohnutky i problémy, s nimiž se museli potýkat (např. tupost vesničanů, kteří všechny vykopané pravěké nádoby rozbíjeli, jestli v nich není zlato a peníze).

23.08.2012 4 z 5

Osobnosti Chrudimska Osobnosti Chrudimska Pavel Kobetič

Doporučuji pro rodáky z Chrudimska a zájemce o historii chrudimského okresu.

23.08.2012

Eva a templář Eva a templář Christa Grasmeyer

Autorka dobře vykreslila psychiku dospívající dívky, která se bojí, že ztratí otce, když se zamiloval do matky jejího spolužáka. Její chování a naschvály přivádějí otce a babičku k šílenství.

19.08.2012 2 z 5

Výhra Výhra Hana Pražáková

Nenáročné čtivo o dospívající dívce, která hledá své místo v životě. V tom ji pomáhá i kontakt se starými lidmi z domova důchodců, kde její otec dělá ředitele. Pár věcí je poplatné době, kdy byla kniha napsána (např. matka ruštinářka je na stáži v Moskvě, schůze SSM), ale to nevadí.

18.08.2012 2 z 5

Najdu cestu do Sajgatky? Najdu cestu do Sajgatky? Anastasija Perfiljevová

Kniha mě nijak nezaujala. Všichni jsou moc hodní a svědomití a pomáhají druhým. Jedině Varja trochu vybočí, když tajně uteče do Moskvy za maminkou, ale v půli cesty se sama vrací, protože prozře a uvědomí si, že platnější bude bude v Sajgatce. Nechybí ani popis oslavy výročí VŘSR.

18.08.2012 2 z 5

Mýtus českého národa aneb Národopisná výstava českoslovanská 1895 Mýtus českého národa aneb Národopisná výstava českoslovanská 1895 Irena Štěpánová

Zajímavý exkurz do historie výstavy, jejímž uspořádáním žil celý národ. Kniha je plná citátů z dobového tisku a fotografií. Líbily se mi zejména kapitoly o doprovodných akcích na výstavišti a o tom, jak se účinkující ze Slovenska museli na výstavu do Prahy tajně propašovat. Výstava byla připravována od roku 1891 a vlastně díky ní vznikly ve většině českých měst muzea.

15.08.2012 4 z 5

Válečný tanec Nairi Válečný tanec Nairi Jaroslav Jiran

Klasický příběh o vyvoleném válečníkovi, který musí zachránit svou zem před zlem, nechybí ani střet primitivní a vyspělé civilizace. Čtivo na jednu cestu dopravním prostředkem (65 stran).

15.08.2012 2 z 5

Na obzoru plachta bílá Na obzoru plachta bílá Valentin Petrovič Katajev

Osmiletý Péťa se vrací s otcem a malým bráškou z venkovského letního bytu do Oděsy, kde na něj již čeká jeho kamarád sirotek Gavrik, kterého vychovává jeho dědeček rybář. Oba kamarádi se setkají s tajemným námořníkem ze vzbouřeného křižníku Potěmkin, který prchá před policií. Autor velmi pěkně vykreslil život v Oděse na začátku 20.století viděný očima malých kluků, kteří sní o dobrodružství. Nejvíce se mi líbily scény popisující Péťovu závislost na hazardu (hra s knoflíky). Komunistická ideologie téměř žádná, jen v předposlední kapitole slaví dělnící a rybáři První máj, kde nechybí plamenný projev o vykořisťování.

13.08.2012 3 z 5