crazyslunicko crazyslunicko komentáře u knih

Anna: Šarišská amazonka Anna: Šarišská amazonka Eva Ava Šranková

Velice zajímavý příběh o Anně Šařišské amazonce. Měla vcelku příjemný život, než poznala svou osudovou lásku a do jejího života nezasáhl osud.

"Hřích se stal naší každodenní součástí. Provázel nás od okamžiku, kdy jsme se poznali, a neopustil nás ani na konci našich životů. Asi bych se měla trápit tím, zda nám jednou bude odpouštěno, jenže to mě teď netrápí. Pokud by se naše láska nelíbila Bohu, copak by svedl naše cesty opět dohromady?!"

07.10.2021 3 z 5

Nesmrtelný hrabě Nesmrtelný hrabě Kristýna Freiová

Kristýna Freiová má svůj velmi specifický způsob psaní. Kniha na mě působila velmi depresivně. Tolik utrpení kolik musel zažít Laurent již od narození. Bylo mi ho velmi líto. Vždy, když byl na okamžik šťastný, tak se vše pokazilo a on šel dál.. Velice mě mrzel jeho vztah s otcem, který ho celé dětství přehlížel a vyčítal mu smrt matky u porodu. Za což ten drobeček nemohl a v této době, to bylo bohužel velice běžné. Když mu však bylo nejhůře potkal svého mentora, který ho naučil vše důležité...

„Proč věříš jiným, a na své srdce přitom zapomínáš? Co by na tom srdce změnilo? Srdce má vždy pravdu. V srdci sídlí tvá duše.“

„Riskujeme každý den, každý, ale nelze se vzdát. Musíš vědět, že pokud jednáš podle svého srdce, podle toho, co cítíš, nakonec zvítězíš, i kdyby tomu zprvu nic nenaznačovalo. Nelze se přizpůsobovat ostatním, nelze se před nimi ponižovat, ne donekonečna, protože to stejně k ničemu dobrému nevede.“

28.03.2021 4 z 5

Čtyři prány štěstí Čtyři prány štěstí Petr Casanova

Moje první kniha o Petra Casanovi a velice mile mne překvapila. Kniha má spoustu inspirativních citátů a myšlenek. Dávala jsem si na ni čas, abych ji mohla vstřebat.

„Láska je základním světlem Tvého života. Pokud ji od sebe oddělíš zhasneš. Jen pohlédni na svou ruku. Prsty spojené s dlaní také fungují, ale když je od dlaně oddělíš, budou nepoužitelné. Jako Ty, když sebe oddělíš od lásky - když ji přestaneš mít dost od sebe.“

„Kdykoliv se přihodí něco, co naruší Tvé pohodlí, očekávání, štěstí, co otřese Tvými jistotami či je dokonce zbourá, řekni Amor Fati. Miluji osud. Toto je nová příležitost. Děkuji za ni...“

22.02.2021 5 z 5

Dokonalá přítelkyně Dokonalá přítelkyně Karen Hamilton

Tak tohle bylo hodně psycho. Juliette byla opravdu dokonalá. Dostala mě s tím, jak mu koupila minimuffiny a narafičila je do mrazáku. Takový podivný stalking z pohledu holky, která je nešťastně zamilovaná a nevzdává se. To pečlivé plánování do posledního detailu bylo až geniální. Pořád byla o krok na před. Bravurně zvládala manipulovat s lidmi kolem sebe. Prostředí z letového průmyslu bylo do detailu popsáno. Holka, která neměla moc štěstí, ale přesto se ho snažila vybojovat za každou cenu.

27.10.2020 5 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Kniha se mi líbila. Jednalo se o celkem jednoduché a rychlé čtení. Karen provede něco, co jejího manžela velmi znepokojí. Odejde z domu bez mobilu, bez kabelky velmi ve spěchu a ještě se vybourá v části města, kam běžně nechodí. Začíná vyšetřování toho, co se vlastně stalo, ale Karen si bohužel nic nepamatuje. Stále má však pocit, že někdo se vkrádá do jejich domu a šahá na její věci a manipuluje s nimi. Je to velmi nepříjemné a neví o koho se jedná. Závěr je opravdu velmi překvapivý. Je mi hrozně líto její kamarádky Bridgit.

11.05.2020 4 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Kniha byla velmi zajímavá. Ihned jsem se do ní začetla. Vědec, který je zatčen pro podezření z vraždy, ale záhy obrátí a začne hledat "šelmu". Nikdo mu nevěří a policie je úplně mimo. Profesor dostane několikrát přes držku - na můj vkus se z toho celkem rychle oklepal. Nachází další a další oběti a místní lidé ho v tom podporují. Nakonec se šelmě postaví tváří v tvář...

Konec mě nenadchl. Bylo to velmi akční, ale o šelmě jsme se nic nedozvěděli. Škoda.. Mohl tam být aspoň pořádný dovětek nebo samostatná kapitola z minulosti.

25.08.2019 4 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Opět jsem se velice bavila a opět musím kriticky zhodnotit přelévání časových osob - Emma a Jane. Bavil mě velice sexy a tvrdý pan domácí, který si vybíral stále stejné podnájemnice. Má svá neporušitelná pravidla - uklízet po sobě, nedělat nikde bordel, neobklopovat se zbytečnými věcmi apod. Trochu mě to inspirovalo, když se člověk nad tím zamyslí kolik má doma zbytečností a krámů - třeba staré nečtené knížky, staré pohlednice, různé upomínkové předměty, oblečení, které člověk již dávno nenosí apod. Emma byla velice vychytralá, ale i tak na to bohužel doplatila. Jane vypadala, že neumí počítat do deseti a v závěru nás všechny převezla. Tím, že si něco dala do hlavy a dokázala to převézt do reality. Musela se přenést přes obrovskou ztrátu svého jediného dítěte a dokázala to bravurně, elegantně a s obrovským srdíčkem. Myslím, že to by tohle zvládl málokdo..

Konec je velmi pochmurný a depresivní, ale ne pro každého. Někdo z tohoto příběhu vzejde jako vítěz a někdo jako poražený.

29.06.2019 5 z 5

Kéž bych ti to dokázala říct Kéž bych ti to dokázala říct Hannah Beckerman

Je to takové celé ponuré. Závěr mě překvapil, přesto jsem trochu tušila, že tam něco takového proběhlo. Je mi hrozně líto toho, že spolu sestry přes 30 let nemluvily. Jess mi byla strašně moc protivná. Takový velký špatný negativista, který všechny akorát rozčiluje. Je pořád v práci, aby uživila sebe a svou dceru a přesto ji skoro nezná. Lily je na tom finančně velmi dobře, ale zase žije jen prací a nemá čas na svůj soukromý život což se ji bohužel také vymstí. Kniha nebyla špatná, ale hrozně se to táhlo, bylo tam málo akce a v podstatě to bylo nejzajímavější až na konci.

"Teď ležím na posteli a přemýšlím o tom, jestli je pravda to, co lidi tvrdí - že se skutečně cítíte jinak, když je vám šestnáct. Až do včerejška jsem měla pocit, jako že je všechno jednou dané, jako by už byl celičký můj život rozhodnutý za mě. Ale teď, teď mám pocit, jestli jsem dostatečně odvážná, abych šla ven a popadla ho oběma rukama."

02.01.2023 4 z 5

Krásné a podezřelé Krásné a podezřelé Gina LaManna

Příjemná oddychovka. Zajímavý výběr postav. Rozzuzlení bylo velice překvapivé a nepředpokládala jsem takový konec. Každá z postav měla svůj temný příběh - svoje tajemství - svůj jedinečný život - svoje problémy. Všichni se sejdou v luxusním rezortu na svatbě. Ženy se setkají na baru a svěřují se jedna druhé. Pak se stane vražda a ženy se spojí jako jedna...

"Jestli mi tě mají vzít, užijme si spolu veškerý čas, který nám zbývá."

"Teď se na mě podívejte. Opravdu je tak šťastná, jak tvrdí? Má kožichy, domov a manžela... ale není to jen iluze? "

26.11.2022 4 z 5

Osobní asistentka Osobní asistentka Renée Knight

Líbil se mi popis osobní asistentky/sekretářky - nenápadná šedá myš, na které stojí všechno. Ví o všem co se ve firmě děje, je pravou rukou své šéfové, udržuje tajemství, peče jejím dětem koláčky a jiné soukromé věci. Postupně se její práce stane celým jejím životem. Do doby než dojde na soud a všechno se sesype... Konec byl dost nereálný a děsivý. Možná by byl zajímavý epilog - jak to vlastně dopadlo a zda vyšlo všechno podle plánu.

"Christině bych svěřila vlastní život. I životy svých dětí. Mám Christinu moc ráda - je to někdo, komu věřím."

"Jak snadno pak člověk zapomene, že jsou mezi námi lidé, kteří vedou svůj život, aniž se musí pořád tlačit dopředu, Christine Butherová je jedním z nich. Je to obyčejná žena pocházející ze skromných poměrů, tichá a pokorná, svůj život vede příkladným způsobem. Je tragédie... je tragédie, že takhle slušná, laskavá žena se ocitla před soudem. Je to zrůdné překroucení spravedlnosti."

"Na světe by mělo být víc takových Christin Butcherových. Je to spořádaná žena, která se ocitla uprostřed smršti obvinění a falešných a nepodložených nařčení, a to jen proot, že dělala svou práci."

"Jako kdyby tě celé ty roky držela v zajetí a vymývala ti mozek."

17.11.2022 4 z 5

Sen noci svatojánské Sen noci svatojánské William Shakespeare

Nádherná hra s velkým množstvím postav. Chvílemi jsem se ztrácela. Někdy bych ji ráda viděla naživo v divadle, určitě to musí být zážitek. Snad někdy...

08.08.2022 4 z 5

Po pravdě Po pravdě Gilly Macmillan

Kniha mě velmi rychle vtáhla do děje a nepustila. Lucy je úspěšná spisovatelka s velmi bujnou fantazií a imaginární přítelkyní. Kromě toho, že píše, tak je jinak absolutně nesamostatná a proto má všechno na starosti její manžel Dan. Když se ovšem Dan po hádce ztratí, tak se objevují podezřelé informace a nic není tak jak se zdá. Vše se začíná točit kolem jejího ztraceného brášky Teddyho. Najdou pravdu? Co se tenkrát stalo?

28.07.2022 5 z 5

Draculova žena Draculova žena Michaela Ella Hajduková

Přečteno jedním dechem. Někdy nás cesta zavede tam, kam by jsme v životě nešli a nerozumíme tomu proč se tak děje. Co se má stát - stane se. Osud to tak chtěl.

V knize se střídá přítomnost s minulostí draculovy ženy. Osud dává neustále své spřízněné duše dohromady a zkouší jejich lásku.

Sklopila jsem zrak, nemohla jsem se na něj podívat v takové blízkosti bez toho, aby se mi nechvělo tělo. Potom mě nečekaně chytil za obě ruce a já jsem vystrašeně zvedla oči k němu. Stále měl nečitelnou tvář. Vypadal, jakoby chtěl odhalit všechny moje tajemství z mých očí a mé tváře.

21.07.2022 4 z 5

Růže Růže Tiffany Reisz

Růže je mnohem lepší než první díl. Je to více něžnější, erotičtější a opravdovější. Strašně se mi líbila řecká mytologie, protože miluji vše staré a historické a ty jejich představy s bohy byly prostě úžasné. Jako kdybych tam byla s nimi. Líbilo se mi, že hlavní hrdinka uctívala Afroditu aniž by dopředu tušila proč k ní tolik tíhne. Nejhorší byla asi scénka s Poseidonem.. to bylo dost těžko uvěřitelné a nepředstavitelné. Tiffany Reisz má prostě svoji fantazii a nikdy jsem nic podobného nečetla. Kam se hrabe 50 odstínů šedi..

"Moiry, jinak známé jako tři sudičky, které utkávají naše osudy, stejně jako Vy tkáte příběhy na svém tkalcovském stavu, mají zlozvyk, že nitě někdy zašmodrchají. Nit Vašeho života a nit mého jsou smotány dohromady z důvodu, který mi není znám. Nebojujte s osudem, Lio. Nevyhrajete."

"Nemůžeš mít nějaké tajemství před osobou, kterou miluješ. Když tě ta osoba opravdu nezná, nemůže tě skutečně milovat."

"Smrt je svým způsobem dar. A také slabost, křehkost - to všechno jsou dary. Lidské jednání má smysl, důsledky. U bohů je všechno jen hra. Každý je nějaká hračka. Na ničem nezáleží. Nikdy se nepoučí. Buď vděčná, že jsi smrtelná, Lio. I když to někdy bolí."

"Povím ti, že jsem okouzlující," řekla." Hodně okouzlující. Štěňátka při pohledu na mě omdlévají a koťátka pláčou závistí. Sama Afrodita řekla, že jsem hezká jako obrázek, a dobře víš, jak je strašně ješitná. Jsem tak atraktivní, že kdybys mě spatřil, na první pohled by ses do mě bláznivě zamiloval a já bych byla mnohem radši, kdybys mě miloval pro můj charakter, než ti ukážu svoji tvář."

"Athéno, modlila se tiše. Je tohle to požehnání, které jsi mi nabízela? Požehnání smrti? Promluv k Poseidonovi, popros jej za mě, aby byl milosrdný. Pověz mu, že nosím dítě, které zasvětím jeho službě, pokud nás dnes v noci ušetří smrti ze svých rukou. "

06.07.2022 5 z 5

Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

V první řadě doufám, že to co je obsaženo v knížce není inspirováno skutečným životem. Žena před padesátkou, zklamaná životem. Manžel ji podvádí a dcera s ní nemluví. Hlavní hrdinka se od mala točí v začarovaném kruhu své matky, sebe a pak i své dcery. Kniha byla dost chaotická a musela jsem si dávat pozor na to, o kom vlastně čtu a v jaké době... Kniha na mě působila velice depresivně a přesně tyhle pocity vyvolávala i ve mně. Určitě se k této knize nehodlám vrátit. Není špatná obsahově. To ne.. ale ty myšlenkové pochody nebyly nic pro mě. A ten konec... Vím, že Radka o sobě tvrdí, že neumí udělat konec, ale foukneš do pěny?

13.12.2020 2 z 5

Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

Začátek je velmi pozvolný a nic neříkající. Pacientka je silně zásobována prášky až do zblbnutí a mlčí a mlčí. Theo se však ničeho nezalekne a za pacientkou se vydá. Je tím úplně posedlý a chce jí pomoct. Věří ji, že manžela nezabila. Neměla přece k tomu žádný důvod ne? Postupně Theo šťourá do případu a zjišťuje kdo byl vlastně vrah. Je tady několik kandidátů. Pravý masakr však nastává na konci knihy, kdy přijde odhalení.

04.05.2020 4 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Zase jsem se z plných plic zasmála. Epizoda s knížetem, svatební hostina a v neposlední řadě bulvární tisk Blesk a nepodařená sebevražda. Nejvíc se mi líbí, jak se všechno co se nepovede, uplácí domácími husami a kuřaty. Hradní psi co koušou návštěvní papuče apod. Těším se na poslední díl :) Konečně nějaká česká kniha, která stojí za to přečíst. Odežene veškeré chmury.

26.01.2018 5 z 5

Soukromá tajemství Soukromá tajemství * antologie

Některé povídky byly až geniální - prostě perfektní na zamyšlení se zajímavým koncem. Ale některé byly velice slabé.
Nevíce se mi líbila povídka: pohádky a milada.

V pohádkách se jedná o psychickou šikanu ze strany manžela. Ačkoliv ženu nebije, tak jí všechno vyčítá. Nechce od něj odejít kvůli finančnímu zázemí - prostě klasický příběh ze života. Obdivuji co udělala a jak to udělala. Víc prozrazovat nebudu.

Milada - tam je to jiná... Milada má svá soukromá tajemství, které si střeží ve školní kapli. Ke konci, ale zpanikaří a...

"Honza se rozčílil, že mám toho spratka hlídat... To byla poslední kapka. Ríša přece není žádný spratek, je to malé dítě."
"Napadlo mě, jak dlouho bude trvat, než začne řvát i na něj, a v tu chvíli jsem věděla, že musím odejít. Hned. Dřív než z toho Ríša bude mít rozum."

"Teď už je to hotové, mami. M"

21.12.2022 3 z 5

Pohádky pro každé počasí Pohádky pro každé počasí Jana Moravcová

Krásné pohádky, ale i básničky a říkanky.

Až se zas sluníčko vytratí z oblohy,
až vítr zafouká, zesmutní svět,
zešedne ulice, mraky se rozpláčí,
najdi si pastelky, sedni si ke stolu!

18.10.2022 4 z 5

Skoro normální rodina Skoro normální rodina Mattias Edvardsson

Po dlouhé době thriller a velice podařený. Stella je od mala vnímaná jako ta problematická dcera faráře a advokátky. Snadno se dostává do špatné společnosti a do problémů. Když na ni padne obvinění ohledně vraždy, v podstatě to nikoho nepřekvapuje. Zatímco hnije ve vazbě, snaží se ji její otec sehnat alibi...

Jenže co se vlastně stalo? Co se ten večer odehrálo?? A Proč Amina mlčí?

18.10.2022 4 z 5