crazyslunicko komentáře u knih
Nádhera. Přečteno jedním dechem a přesto všechno se k ní budu neustále vracet. Je v ní řečeno tolik..
"Lásko, jež jediná máš klíč k mým myšlenkám,
jež všechny závory v mém srdci otevíráš,
jež mě touž pravicí léčíš i pouty svíráš
a pro níž umírám a znovu ožívám,
ty z mého života vaříš tak trpký jed,
že žádné byliny, odvary ani šťávy
nezmírní útrapy, které mi bez únavy
dáváš v těch milostných zápasech zakoušet.
Když ty máš perutě, nech mi je narůst taky,
ať mohu odletět a nevidět už zraky,
jež ve mně vzněcují ten plamen napořád:
až vzlétnu na křídlech, přestane žhnout a zhasne.
Draze si dává Bůh zaplatit, co je krásně,
když pro to musíme tolikrát umírat."
Kniha mě zaujala svou anotací a je to pro mne taková jednohubka. \Příběhy skutečných lidí o skutečných věcech, které se jim staly a přihodily a ve všem se našly souvislosti...
Je tam i zajímavý názor jedné paní, která vždycky, když si něco moc přeje, tak v tom raději nevěří a nedoufá. A když se to pak nepovede, tak není aspoň zklamaná. Ale když se to povede, tak je příjemně překvapená.
"Vše máme napsáno ve svém životě. Prozradí nás náš obličej, naše gesta, naše držení těla, naše pohledy, naše slova, naše nemoce, naše problémy a naši přátelé. Přitahujeme si totiž do života lidi, kteří řeší podobné věci jako my sami, a nabízejí nám tak zrcadlo, ve kterém se můžeme vidět. Opravdu hodně o nás napoví naše děti, neboť jsou našimi trpělivými žáky a hlavně reagují na naše popřené a podvědomé programy"
"Člověk je člověkem, neboť žije svůj život vědomě. Od zvířat se lišíme možností vědomé volby. Můžeme se rozhodnout, jaký život chceme žít, ač to tak mnohdy nevypadá."
Publikace, která obsahuje všechny panovníky od počátků české země až po současnost. Obsahuje všechny důležité informace o panovníkovi - kreslená podobizna, od kdy do kdy žil, kdy vládl a nejdůležitější životní i politické události. Primárně je publikace určena pro děti a mládež, ale určitě si dějiny osvěží i dospělí.
Vzhledem k vysoce postavené laťce s první sérií, jsem od knihy očekávala asi pravděpodobně více. Trošičku mi chyběl více propracovaný příběh o podvody s DPH, kde by bylo podrobněji vysvětleno jak se to přesně dělá, ale asi nechtěla autorka poskytovat návod. Co se týče dějové linky Olky a Piotra, tak tam nemám co vytknout jen mi přišel jejich vztah trochu drsnější. Piotr mi přišel trošičku jako idiot, který se nechá tahat za nos a ne opravdu to nebylo tím, že by byl moc "hodný". Kniha u mě neměla ten dostatečný WAU efekt, ale špatná vyloženě nebyla.
Úžasný silný příběh podle skutečných událostí. Jak jedna láska a nemanželské dítě dokáže zatočit s životy všech, kterých se to týká.
Líbilo se mi, že se to týká mého rodného kraje a částečně města Karviné a zámku Fryštát, který jsem letos poprvé navštívila osobně.
"Nezemřel, kdo není zapomenut"
"Teď už vím, že není žádná naděje, že bych žil. Je konec a já jen mohu ještě chvíli vzpomínat."
Skvělá pomůcka. Je zde vše krásně vysvětleno od počátku těhotenství až po výchovu dítěte. Určitě se bude hodit. Obsahuje i množství názorných ilustrací a detailních fotek. Popisuje jednotlivé fáze těhotenství a co se přesně s tělem a miminkem děje.
Moc pěkná kniha o životě Karla Gotta a jeho manželky Ivany. Jejich začátky, tragická dovolená a jak bojovali za svou lásku osudu navzdory. Moc hezké. Jen mi kniha přišla taková sluníčková a až moc pozitivní, ale jinak se velmi hezky četla.
„Člověk je na světe proto, aby s milovanou bytostí žil. A umění lásky je jako malířství. Vyžaduje techniku a trpělivost a především praktické zkušenosti dvojice. Vyžaduje smělost, je třeba překračovat to čemu si lidé zvykli říkat milování. - Paolo Coeltho“
Ač mě první kniha této série nezaujala na 100 %, tak tento třetí díl byl ze všech knih úplně nejlepší. Byla mi velmi sympatická hlavní postava Demi i napravený Hunter v celibátu :) Kniha je plna různých psychologických poznatků, rodinných předsudků a manipulace. Nechybí samozřejmě vášeň... škoda, že je konec této série. Každá kniha z této série byla lepší a lepší a měla vzestupnou tendenci.
Přečteno díky COVID 19, kdy byla e-kniha poskytnuta zdarma a za to velké díky. Kniha se mi velmi líbila. Zibura má svůj osobitý, vtipný styl a přirozenou vlezlost k tureckým občanům. Vypráví nám formou deníčku svou cestu do Jeruzaléma se všemi pozitivy i negativy. Upřímně je mi líto jeho těla, které musí být pokryté obřími puchýři na nohou a zádech. Klobouk dolů před takovým cestovatelem, protože na tohle musí mít člověk opravdu velkou odvahu. Není to prostě jen procházka kolem komína, kdy se můžete kdykoliv otočit a jít zpátky, ale hlavně je to výdrži a odhodlání takovou cestu dokončit do zdárného konce...
Popis života majordoma, který své práci a svému pánovi obětoval celý svůj život. Nejvíc mě asi dostala scéna, kdy probíhala důležitá politická večeře a on věděl, že mu nahoře umíral otec a přesto všechno obsluhoval panstvo a nehnul ani brvou. Kniha k velkému zamyšlení. Zamyslet se nad tím, že to co nás teď naplňuje, zda nám to dává takové potěšení a zda někdy nebudeme toho litovat, že jsme své práci dali svých 100 % a nepomysleli jsme na svůj soukromý život a své štěstí. Pak na konci svých sil, kdy již nejsme tak vitální, tak zjistíme, že nemáme s kým svou penzi prožít, neboť jsme se stranili společenskému životu a vyhýbali lásce. Kniha mě velice zasáhla... Asi by jsme nikdy neměli své práci dávat svých 100 %, abychom pak někdy nelitovali toho, že jsme svému šéfovi obětovali celý svůj život a sami si neprožili nic.
Škoda toho tragického konce, kdy si člověk uvědomí, že již nejde vrátit čas a všechno už nemůže být tak jako dřív. A čím je člověk starší, tak je unavenější a dělá chyby, na které předtím upozorňoval ostatní. Pedantství se pak vrátí po čase a o to víc to mrzí...
Velka podobnost s knihou za zavrenymi dvermi. Amber jsem to vsechno uprimne prala. Dostala to co si zaslouzila..
Kdybych předtím nečetla knihu za zavřenými dveřmi, tak by mě takhle kniha velmi uchvátila, ale bohužel. V poslední době se na toto téma píše více a více knih a bohužel jsou si velmi podobné.
Rozuzlení této knihy bylo velice překvapivé. Nečekala jsem, že dojde k takovému obrovskému obratu.
Silný příběh žen, které na Ukrajině nemohou sehnat práci nebo alespoň ne dobře placenou a proto se uchylují k darování vlastních vajíček. Ukrajinci jsou zde vykreslování v podstatě jako zločinci, gangsteři, vrazi a jiná havěť. Dívky však někdy s darováním vajíček brzy neskončí a nakonec to dopadá tak, že nemohou mít vlastní děti. Po světě pak běhají jejich vlastní děti, ale nesmí o nich nic vědět. Je to velký byznys, kdy bezdětné páry jezdí na Ukrajinu jako na dovolenou - prohlédnou si kliniky a pak si jen vybírají z krásných, zdravých a vhodných adeptek dárkyni vajíček nebo snad i náhradní matky. Olenka se vypracuje z dárkyně vajíček na koordinátorku a čeká ji velká kariéra. Vše se, ale jednoho dne zvrtne a ona prchá do Finska... Konec hlavní hrdinky mě moc neoslovil. Přišlo mi drsné jak se vypracovala na koordinátorku na Ukrajině a ve Finsku byla nikdo, jen neviditelná žena...
Ač jsem si myslela o sobě, že o historii toho vím celkem hodně a znám nejznámější krále a královny, tak jsem se hluboce spletla. Některá jména jsem nezaslechla ani z dálky natož o nich něco vědět. Kniha je nabušená vědomostmi a osobnostmi bez rozdílů světadílů. Doplněno o časové osoby a nejvýznamnější životní události konkrétního panovníka. Trvalo mi celkem dlouho než jsem se knihou prokousala neboť jsem se chtěla nového naučit a opravdu těch mne neznámých osobností bylo mnoho...
Velice milá knížka pro děti s kouzelnými příběhy medvídka Toma a jeho přátel. Kniha obsahuje krásné ilustrace a zaujme každého. Určitě se k ní budu vracet.
Kniha velké osobnosti - britské panovnice Alžběty II. Popisuje její život ještě než se narodila a pak postupně její dětství a pak život po korunovaci. Chtěla se vdát z lásky a učinila tak. Vzala si svou životní lásku prince Philipa. Začátek vlády nebyl nijak jednoduchý a do toho se jim povedlo počít 4 děti. Kniha popisuje i jejich panství a všechny ministry, se kterými Alžběta II. spolupracovala. V knize je i lehká zmínka o princezně Dianě, Williamovi a Kate a v neposlední řadě o Meghan a Harrym. Kniha nás odkazuje i na filmy o královně a slavném seriálu Koruna (neviděla jsem ani jedno). Takovou osobnost už asi nic nepřekoná. Byla to ikona Anglie. Prožila velice dlouhý, bohatý, naplněný život ve jménu Anglie.
"Byla to pro nás výzva, ale pokusy, omyly a získávání zkušeností jsme, jak věřím, dosáhli rozumného rozdělení rolí a dobré rovnováhy mezi našimi individuálními a společenskými zájmy." řekl Princ Philipp.
Princ William o ní řekl: " Dokáže skvěle naslouchat. Pokud máte nějaký problém, je ráda, když se s ní o něj podělíte, a bude se vám snažit pomoci.. jen vám nikdy neřekne, co máte dělat. Vaše úspěchy jsou vaší zásluhou a selhání můžete dávat za vinu zase jen sobě."
"Viděl jsem, jak se umí obořit na své pejsky, když dělají neplechu... to se jí snažím nechodit na oči."
Knihu na mě vyskočila a tak jsem si ji přečetla. Nějakou knihu jsem od Monyové četla, ale tahle je jedna z prvních a je jiná. Nevykresluje tady žádné domácí násilí, snad jen trochu psychické. Příběh o dvou ženách - dvojčatech a každá má jiný život. Jedna je rozvedená s 15 letým chlapcem, sama a bez peněz a snaží se ulovit manžela. Druhá si žije na vysoké noze a má skvělého manžela, ale ke štěstí ji chybí dítě. Je z toho úplně psychicky vyřízená a proto vymyslí geniální plán. Pro mě těžko pochopitelné, že jsou toho někteří lidi schopni...
Hlavní hrdinka ze sebe dělá hroznou chudinku a kope kolem sebe. Ale jde si za svým cílem. Je vidět, že ji nikdy nic nesrazilo vaz, nemá žádnou vážnou nemoc a proto tlačí na svého manžela. Když pak vidí, jak realizuje její plán, tak je jí z toho všeho špatně a začne pochybovat. Bojí se, že je to navždy rozdělí...
Přijde mi, že je hlavní hrdinka hrozně rozmazlená. Ano chce dítě. Chápu to, ale oba dva jsou zdraví a šťastní, tak proč to rozbíjet. Nemá žádnou smrtelnou nemoc na, kterou se umírá a že jich je kolem plno... Ale asi to tak je, že chceme to co nemáme a nemůžeme mít...
"...ale to už sestupuju po schodech. A mám fakticky divnej pocit. Jako bych tam nahoře něco zapomněla. Jdu po ulici. Sem tam se po mně nějakej chlápek ohlídne, ale mně to nic neříká. Jdu dál a jediný, co vím jistě je, že se nesmim zastavit. To bych se pak taky mohla votočit a vrátit se. A tak jdu a jdu. A něco mně hrozně moc chybí..."
"A pak řekla, že tu malou držela v náručí. Prý jen na pár vteřin, ale těch pár vteřin vydalo za celý dosavadní život. Potom už neřekla nic. Nastoupila do auta, mechanicky si zapnula bezpečnostní pás a nechala se vézt k domovu. Jako anonymním taxikářem."
Uzavření (nebo ne?) série doktora Thea Craye a jeho honba za sériovými vrahy. V podstatě kniha popisuje rozklad hlavního hrdiny, který se dále ponořuje až na samé dno. Ztrácí práci, laboratoř, přátelé. Theo je nešťastný, že nedokáže chytit sériového vraha, který řádí v nemocnicích a zabíjí dál nevinné lidi a zejména děti. Ačkoliv jeho program dokáže v podstatě vše najít nebo statisticky vyvodit, tak s tímto sériovým vrahem si neví rady a Theo se točí v bludném kruhu.
"Tohle je samé dno Temného vzorce. Jsem přesně tam, kde bych měl být. A ona je přesně ta osoba, po které jdu."
"Výpočty jsou správné. O tom nepochybuju."
"Potřebuje slyšet chrčivý nádech člověka, který si uvědomuje, že umírá. To ji pohání. V tom je její moc. To je pro ni všechno. Ona je pro mě všechno."
Zajímavá kniha o tom jaké je to žít s psychopatem, který vyžaduje absolutní poslušnost a ne nezná jako odpověď, ale dělá ze života peklo aniž by to dotyčná osoba pociťovala. Rozzuzlení bylo překvapivé.
"Vždy bude existovat část mého já, kterou nikdy neuvidí. Malá kulička trní, se kterou se budu muset vyrovnat sama. A tím budu šťastnému konci nejblíž, jak jen to jde."
"Vím, že jednoho dne se to stane pouze jednou z mnoha věcí, které mě měnily a formovaly, abych byla tím, kým jsem. Protože tak to v životě funguje: některé milostné vztahy vás změní navždy. Někdo vstoupí do vaší oběžné dráhy a otočí vámi kolem osy podobně jako vítr korouhvičkou na střeše. A když odejde, podobně jako ten vítr, jste jiná, máte nový směr. A ne vždy míříte na sever."
"Není znakem toho nejlepšího vybojovávat taková vítězství, nad nimiž celý svět křikne úžasem."
"jsme-li to ovšem my, kdo si nepřeje střet, zavedeme nepřítele jinam."
"Buď připraven na nepředvídatelné."
Tak tohle bylo takové nemastné, neslané. Neurazí, ale ani nezaujme. Nevím, asi nejsem cílová kategorie. Ale aby někdo na 150 str. popisoval, že je ještě v 25 letech panna atd..
Obsáhlá kniha o životě jedné z největších panovnic britské historie. Obsahuje množství fotografií a podrobné informace o jejím životě. Kniha se zaměřuje jak na její soukromý život od dětství, korunovaci, či svatbu s Albertem, tak na její politický život. Je pravda, že některé části se opakovaly, ale i tak mi kniha přinesla zážitek a přiblížení k této výjimečné ženě.
"Netušíme, v jakém stavu se na věčnosti shledáme. Nepochybuji však, že se poznáme, a potom budeme již navždy spolu."
"Ve všech životních etapách byla inspirativní osobností. Ať jako panenská královna, šťastná manželka a matka, nebo jako zlomená vdova, královna Viktorie pro nás všechny zůstává velkou panovnicí a vznešenou ženou."
"Pokud zmizí společné cíle, zmizí i prostor pro výměnu myšlenek. A jakmile si lidé navzájem přestanou důvěřovat a rozumět, přestanou spolu nakonec mluvit." (Alžběta II.)