Dádulka67 Dádulka67 komentáře u knih

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Pěkná kniha. Jsem stejně stará, jako hlavní hrdinka a mám dceru věku Aničky. Dobu, kterou autorka popisuje jsem prožila. Bylo to opravdu tak, jak kniha popisuje. Osobně si myslím, že hlavní hrdinka by nedostala taky vysoký trest, kdyby se nejednalo o "rusáky". Její nechuť k nim naprosto chápu - i nám je ve škole vnucovali takovým způsobem, že mám dodnes problém je akceptovat. I proto mi tak strašně vadí ukrajinizace naší vlasti a pozvání vojsk USA do Čech. Opravdu by mne zajímalo, jak se na dnešní politické tahy hlavní hrdinka dívá, zda je jí z toho tak úzko, jako mě. Historie se opakuje, ale obávám se, že to nebude jen na pár let...

12.06.2023 5 z 5

Čtvrtý králův pes Čtvrtý králův pes František Niedl

Za mne moc pěkné počtení. Doporučuji.

02.08.2023 5 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Jak jsem tady již četla - kniha neurazí, ani nenadchne. Nedokázala jsem skousnout ty aktivistické vsuvky typu - potraviny z regionálních zdrojů, bezuhlíková doprava potravin, udržitelné zdroje...mno, to do knihy prostě nepatří. Bylo tam toho na můj vkus až přespříliž. Je vidět, čím se paní spisovatelka zabývala, než začala psát. Také nějak nedokážu pochopit, proč pořád naše přemoudřelá mládež kritizuje své rodiče. Všichni rodiče jsou špatní, sobečtí a vlastně jim zkazili dětství nebo dospívání. A samozřejmě mladí jsou v depresi a vyhledávají psychology. Tyhle ubohé stesky jsou téměř v každé americké nebo anglické knize. Je to únavné a je to hlavně ubohé a trapné.
Není to kniha, po které bych s chutí sáhla ještě někdy v budoucnu.

01.07.2023 1 z 5

Kateřina Parrová: Šestá manželka Kateřina Parrová: Šestá manželka Alison Weir

Velice pěkně psaná kniha. Po dlouhé době zase jednou kvalitní čtení. Jdu shánět ostatní díly.

08.06.2023 5 z 5

Údolí lagun Údolí lagun Patricia Shaw

Nádherná kniha. Dokonalé vyprávění příběhu. Je to několikátá kniha od této autorky a opět velmi povedená. Škoda, že takových spisovatelů není víc.

05.02.2022 5 z 5

Poutník Poutník Susan Carroll

Naprosto skvělá kniha, moc pěkný, čtivý příběh. Pokračování knihy "Dohazovač". Velice se mi líbí vypravěčský styl Susan Carroll. Věčná škoda, že nemá více knih.

Šarlatový lev Šarlatový lev Elizabeth Chadwick

Úžasná kniha plná emocí, naprosto dokonale popsané události, které přímo vtáhnou do děje. Smekám před autorkou a vřele doporučuji četbu této knihy.

17.05.2012 5 z 5

Ztracené světlo Ztracené světlo Jill Santopolo

Hrozná kniha, absolutně nezáživná a nudná. Nedokázala jsem se pořádně začíst, přeskakovala jsem nejdřív věty a pak celé stránky. V polovině jsem knihu odložila. Naprosto děs o ničem...

25.02.2023 ztráta času

Vandrovní apatykářka Vandrovní apatykářka Iny Lorentz

Kniha na mě působí, jakoby ji psalo tak čtrnáctileté naivní děcko. Nebo je překlad katastrofální, nevím. Příběh by možná nebyl špatný, jen je to všechno takové přeplácané, hloupoučké...Dlouho mi trvalo se do děje začíst a budu ráda, až knihu zase vrátím majitelce. Něco takového bych ve své knihovně opravdu nechtěla. A to mě čeká ještě druhý díl.

21.02.2023 ztráta času

Síla vůle Síla vůle Barbara Taylor Bradford

Nádherná kniha, moc pěkně a poutavě psaná I přeložená. Barvité líčení čtenáře úplně vtáhne na místo děje. Místy si i popláče :-)

29.08.2016

Čekanka Čekanka Julia Quinn

Celá série Bridgerton má u mě v knihovně čestné místo, těším se na další knihy této autorky.

Největší rytíř Největší rytíř Elizabeth Chadwick

Další kniha od jedinečné autorky ze série William Marshal. Naprosto skvělá kniha, úžasně popisovaný děj. Mohu jen doporučit!

24.06.2012 5 z 5

Ten který přichází - Verze s velkými písmeny Ten který přichází - Verze s velkými písmeny Jerry D. Thomas

Naprosto skvěle napsaná kniha. Jsem laik, ale tato kniha mi konečně dala pochopit odborné složitosti Bible. Vřele doporučuji všem, kteří touží se dozvědět...

31.01.2024 5 z 5

Charlotta: Žena T.G.M. Charlotta: Žena T.G.M. Lenka Slívová

Krásná kniha, velice čtivá. Smekám před autorkou, že něco takového dokázala na mateřské.
Nejen z této knihy, ale již dávno jsem nabyla dojmu, že ne ON, ale ONA byla ta silnější a lepší část rodiny TGM. Velice silná osobnost, totálně uzurpovaná svoji rodinou, pro svého muže vždy ten, kdo ho podržel nebo kdo za něj žehlil průšvihy a koho on - když už ji nepotřeboval, nakonec nechal vlastnímu osudu. Kolik bolesti si v sobě musela schovávat, kolik neprojevených emocí. TGM mi přijde opravdu jako totální sobec, naivní snílek, kterému se nijak zvlášť nechce pracovat - ale dějiny by měnil. Raději žebrat o almužnu u tchána nebo známých, než se jako správný chlap o rodinu postarat. Nemít svoji ženu, byl by naprosto nikým. V přenesené době bych toto manželství přirovnala k Havlovým - sluníčkáři, aktivisté samá diskuze, polemiky, kolektivní filozofování o obrovské změně a....peníze se někde vezmou asi. A stejně jako Havel i Masaryk byl určen, ne že by se zasloužil.
Knihu vřele doporučuji všem.

03.12.2023 4 z 5

S láskou z Riviéry S láskou z Riviéry Jules Wake (p)

Popravdě bych knihu použila jako podložku pod skříň s ulomenou nohou. V knize mi vadí nevychovaný spratek Jade a to, jak se čtenáři podsouvá nutnost být bohatší, úspěšnější, známější - prostě "in" a "cool"...Uf. Žádná hloubka, tu tady opravdu nečekejte. Jsem v polovině knihy a nejsem si jistá, zda ji dokážu dočíst.

08.07.2023 1 z 5

Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Kniha je pěkně psaná, má kvalitní překlad. Obsah bych osobně pocitově rozdělila. Clařin osud je prostě úděsný. Díky absurdnímu chování rodičů, má zničený život. Ta bezmoc je šílená.
Izzy - klasické americké klišé. Tyhle přehnaně popisované šikany a deprese s následným sebepoškozováním a neustálým rozebíráním problémů jsem vždycky nesnášela. Už můj dědeček říkal, že kdo si hraje, nezlobí. Dřívější generace neměly na jakékoliv deprese čas. Musely makat. Bohužel se tato moderní sebezaujatost dostala i k naší mládeži. Je to katastrofa, která jednou ty mladé semele...

22.06.2023 2 z 5

Návrat domů Návrat domů Patricia Scanlan

Hezky napsaná kniha. Na životní zkušenosti hlavní hrdinky ukazuje, že fungující rodinné vztahy jsou důležitější, než jakákoliv kariéra.

14.02.2023 4 z 5

Osudový zlom Osudový zlom Anne Rivers Siddons

Velice povedená kniha. Z banálního příběhu se díky dokonalému překladu stalo famózní počtení. Perfektně použitá ta správná slova k vyjádření myšlenek a pocitů postav v příběhu. Tak nějak se stane, že jste díky tomu součástí, jste přímo tam, vidíte a slyšíte to, co čtete. Konec knihy je plný emocí, takže krabici kapesníků k ruce.
Měsíčně přečtu přibližně 20 knih, ale už dlouho jsem si knihu tak nevychutnala. Tleskám! Více takto dokonale přeložených knih.

25.01.2022 5 z 5

Sny stříbrné labutě Sny stříbrné labutě Eva Rolečková

Kniha mne naprosto nechytla. Spoustu jmen, krve, modlení...nějak mi unikal děj. Po půlce jsem knihu odložila.

12.01.2022 ztráta času

Neodbytný ctitel Neodbytný ctitel Nora Roberts

Za mne tedy takový slabší průměr...tato spisovatelka to umí lépe.

16.12.2021 2 z 5