Daduška
![Ďáblovo dílo Ďáblovo dílo](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415597/dablovo-dilo-yzp-415597.jpeg?v=1564459589)
Anotace byla slibná, ale tato detektivka s mystickými prvky na mě neudělala vůbec žádný dojem. Nevyužila svůj potenciál, nikoho neurazí, ale ani nenadchne. Druhý den po dočtení na ni zapomenu. Možná by mohla posloužit jako námět pro nějakou televizní detektivku, ale jako čtenářský zážitek nic moc.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Řek Zorba Řek Zorba](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162641/rek-zorba-162641.jpg?v=1368440471)
Nedávám 5*, spíš ale proto, že jsem nepochopila mentalitu některých postav a bylo mi záhadou, proč vystupují tak, jak vystupují, než že by si kniha 5* nezasloužila za příběh a umění autora. Pro mě se ze zemité, téměř prvobytně pospolné, vesnické komunity stala parta primitivních násilníků tak nečekaně a nesmyslně, že jsem se s tím nemohla jen tak srovnat, přišlo mi to příliš přitažené za vlasy. Jinak jsem však příběh zhltla, atmosféra krétských reálií byla autorem vykreslena tak živě, že jsem měla pocit, jako bych tam byla.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Padesátka Padesátka](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311030/padesatka-iN0-311030.jpg?v=1476997671)
Bála jsem se, že to bude horší, četlo se to ale docela dobře a nakonec jsem byla napnutá, jak to celé dopadne. Je to taková maličkost, kterou když minete, nic se nestane, ale neublíží vám, když si ji přečtete. Některé části byly dost drsné, asi to mělo být vtipné, ale pro mě už to někdy bylo za hranou. Je to takový druh humoru, ze kterého je někdo nadšený a někomu přijde trapný. To si musí každý posoudit sám.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jezero Jezero](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295435/jezero-sCF-295435.jpg?v=1463731419)
Čekala jsem víc, jistě jde o zručně napsaný příběh, ale na mě je až moc divný. Obsahuje spoustu nápadů, ze kterých by se dalo vytěžit ještě několik knih a tady se přejdou jen pár řádky. Škoda, jsem docela zklamaná. Možná se mi to později rozleží v hlavě, ale bezprostřední dojem - hm. Uvidíme, jak na to budu pohlížet časem...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mansfieldské panství Mansfieldské panství](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254779/mansfieldske-panstvi-254779.jpeg?v=1435071189)
Austenovou mám velmi ráda, tento příběh mi ale připadal ze začátku dost nezáživný. Fanny není nic pro feministky, nechci ale hodnotit morální hodnoty nebo osobní charakterové vlastnosti jednotlivých postav. Důležité je, že ač se v příběhu v podstatě nic neděje, tak jsem se nemohla odtrhnout, byla jsem napnutá v podstatě až do konce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Prázdný trůn Prázdný trůn](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242170/prazdny-trun-242170.jpg?v=1425974865)
Tenhle díl mi přišel ještě lepší než ostatní, prostě jsem se nemohla odtrhnout. Jdu na další.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dánská dívka Dánská dívka](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278147/danska-divka-pN1-278147.jpg?v=1452247631)
Dávám 3,5 *. Zajímavé téma, ale nedokázala jsem se (z logických důvodů) úplně vcítit do žádné z hrdinek. Samozřejmě je to dané i dobou, kdy se příběh odehrává. Určitě se podívám na film, zajímá mě zpracování tohoto velice intimního příběhu. Určitě nelituji, že jsem knihu četla, v mysli mi zůstane ještě dlouho, ovšem nikoliv pro spisovatelské umění autora, ale spíš kvůli tomu, o čem kniha pojednává.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Do vody Do vody](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333112/do-vody-GC4-333112.jpg?v=1493364389)
Knihu jsem si užila, i když zpočátku jsem měla trochu zmatek v postavách. Dokonce jsem se musela vrátit o dost stránek zpátky a připomenout si, kdo je kdo. Nemám to číst před spaním, po kouskách jsem nebyla schopná udržet kontinuitu. Jinak ale moc pěkně vykreslená atmosféra, když jsem si ke knize sedla odpoledne a četla v kuse, byla jsem nadšená.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![3x na horké stopě 3x na horké stopě](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372810/3x-na-horke-stope-iF1-372810.jpeg?v=1520103688)
Byla jsem přítomna na veletrhu Svět knihy v r. 2018, kde autor osobně tuto knihu spolu se Saturnin se vrací prezentoval. Z jeho líčení a obdivu moderátora jsem usoudila, že jde o zajímavé dílo, které si musím přečíst. Ještěže jsem si knihu nekoupila, chvála Bohu za veřejné knihovny! Byla jsem velmi zklamaná - vím, že se p. Macek rád chlubí svou sečtělostí (a sečtělý nepochybně je), jen tak mimochodem cituje Byrona, Keatse nebo Poea, ale aby do jedné krátké povídky naprosto zbytečně zakomponoval citace více než 10 básní nebo textů, to už je příliš. Četla jsem tuto knihu se značným úsilím a neodložila jsem ji nedočtenou jen proto, že by to bylo zbabělé. Pro mě ztráta času - pardon.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Kamenný déšť Kamenný déšť](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145317/juul-henning-kamenny-dest-ofT-145317.jpg?v=1418763472)
Kniha se četla dobře, ale nějak mi nesedí motivace padoucha, přestavovala bych si to víc psychologicky propracované. Nicméně detektivka neurazila, jen slogan "Senzace mezi krimi" mi připadá dost nadsazený.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nezbytná smrt Lewise Wintera Nezbytná smrt Lewise Wintera](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238416/nezbytna-smrt-lewise-wintera-mam-238416.jpg?v=1571845076)
První díl z trilogie. Příběh mě hodně bavil, čtenář drží palce i v podstatě záporné postavě. Zápletka není nijak složitá, ale ty tanečky okolo... Doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Revival Revival](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236593/revival-6YH-236593.jpg?v=1434103253)
Téma mě moc neoslovilo, výsledkem je jedna ze slabších knih S. Kinga. Velice rychle ji zapomenu, chybět mi nebude.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Neznámý Neznámý](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366556/neznamy-3Rq-366556.jpg?v=1519744957)
Ideální na dovolenou, bavila jsem se. Příběh byl napínavý a tajemný, splnil přesně to, co jsem očekávala.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lovec zločinců Lovec zločinců](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304167/lovec-zlocincu-D9M-304167.jpg?v=1468505916)
Zručně napsaná "historická detektivka". Nesmíte ale moc dbát na logiku a uvěřitelnost příhod. U scén jak z Noci oživlých mrtvých jsem se smála nahlas. Ale jinak dobré čtení na prázdniny, pobavilo mě. Bylo to napínavé a vtáhlo mě to do děje. Co víc chtít na dovolené?
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Talent na vraždu Talent na vraždu](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359333/talent-na-vrazdu-0eB-359333.jpg?v=1514736987)
Ta zápletka byla neuvěřitelná, nikdo normální by nastolený problém neřešil takovým způsobem. Nicméně pokud přijmu nesmyslný postup jako fakt, pak není příběh napsán špatně. Odsýpá to tak akorát, žádný thriller, ale to jsem od knihy ani nečekala.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Index hrůzy Index hrůzy](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193094/index-hruzy-Bej-193094.jpg?v=1401524839)
Harrise mám moc ráda a opět nezklamal. To je prostě renesanční muž, v čem všem se vyzná...:-). Dokázal podat napínavým způsobem i tak pro laika nezáživné věci, jako je obchodování na burze. Bohužel tomu moc nerozumím a ani vysvětlivky na závěr knihy mi moc nepomohly. Nicméně to není v této knize to úplně nejdůležitější a opět jsem si jeho thriller opravdu užila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Důstojník a špeh Důstojník a špeh](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269621/dustojnik-a-speh-W9d-269621.jpg?v=1451771457)
Tak tahle kniha mě dostala. Ten naléhavý pocit prožívané nespravedlnosti a frustrace. Hrozné je, že se to opravdu stalo. Ještě že člověk ví, jak celá aféra dopadne, jinak by to bylo až nesnesitelné. Musela jsem se nutit o půlnoci přestat číst, abych zvládla vstát do práce. Ten příběh i způsob jeho vyprávění mě opravdu zasáhl, a proto dávám plný počet *.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)