Daenerys
![Šikmý kostel Šikmý kostel](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428618/sikmy-kostel-3Jk-428618.png?v=1638780398)
Ještě na obálce chybí nálepka: pro fanoušky A. Mornštajnové... No a stejně jako nerozšiřuji jejich řady, nechytám se ani tady... Čtivé to je, "odsýpá to", ale tak nějak mě to nechává chladnou, nemůžu si pomoct
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bábovky Bábovky](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365746/babovky-JCx-365746.png?v=1633258094)
Přečteno podruhé a opět líbilo. Jen si říkám, jestli je v názvu zvoleno to pravé pečivo... je to takový propletenec, že vánočky by skoro sedly víc :-). A konec té mé vánočky mi někdo sprostě sežral! Ten mi přišel krapet nadrsno ufiknutej, ještě jsem otáčela stránku v očekávání další kapitoly a tam zrada: obsah. Celkově to byl dobroučkej knižní dezert, je fuk, zda bábovka či kobliha, já si pochutnala.
![Mlsná huba Mlsná huba](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431559/mlsna-huba-Chi-431559.jpeg?v=1580537987)
Dobře se to četlo a ze začátku mě to i dost navnadilo... no a tak mě konec nakonec zklamal. Místy mi to přišlo nedotažené a chování některých postav nereálné. Na můj vkus tam taky bylo dost "ledví" :-). Obálka pěkná, název parádní, ovšem dle anotace jsem čekala větší pecku...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Trhlina Trhlina](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306166/trhlina-s0C-306166.jpg?v=1470055359)
Zvláštní. Občas mi to přišlo zbytečně natahované, především prostřední část knihy, naopak konec svištěl rychlostí kulového blesku ;-). Nějak jsem se nestihla začít bát, bohužel, přitom námět i způsob zpracování byly více než slibné. Ovšem zmiňované oblasti se raději obloukem vyhnu :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341619/za-zavrenymi-dvermi-EZ6-341619.jpg?v=1492608171)
Mno, slušný psycho! A rozhodně čtivé! Měla jsem jako eknihu a tak mě překvapil poměrně brzký konec - stále jsem si myslela, že čtečka ten čas dočtení vypočítává špatně... a ono nééé, přišlo mi to takové najednou useknuté, konec zbytečně zbrklý. Jinak moc pěkně podané, líbilo se mi střídání kapitol z minulosti a současnosti a jejich postupné sbližování.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vysmátá koza aneb Přízrak krásné modelky Vysmátá koza aneb Přízrak krásné modelky](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274391/vysmata-koza-aneb-prizrak-krasne-mo-VAR-274391.jpg?v=1449239205)
Anotace vyhlížela tak slibně... k tomu zdejší pochvalné komentáře spolu s poměrně vysokým hodnocením... A pak? Horko těžko jsem dočetla, ale cítím hořké zklamání.
Celkem těžko se mi píše i komentář, protože se mi hlavou stále dokola honí otázka: Co to k čertu vlastně bylo? Dobrá, autorce rozhodně nechybí fantazie, ledacos v knize čtenáře možná překvapí, ale žel to nebude na poli děje, protože ten, až na celkem slušně rozjetý začátek, nějak moc v průběhu knihy nepokročí... všechno se to mrcasí tak nějak na místě. Pokusy o vtip vyznívají spíš jalově - alespoň tedy pro mě, zřejmě nesdílím místní druh smyslu pro humor, neboť nedokážu najít snad žádné místo, kde bych měla chuť se nahlas upřímně zasmát! A stále se opakující odstavce popisující zamilování ústřední dvojice jsem musela cíleně přeskakovat, neb ve mě vzbuzovaly pocity trapnosti víc než cokoli jiného.
Celé je to takové plytké, dobro je dobré a zlo zlé... Hmm, čekala jsem více!
Hvězdičky dávám za originalitu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pamatuji si vás všechny Pamatuji si vás všechny](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269909/pamatuji-si-vas-vsechny-f17-269909.jpg?v=1448577837)
Dávám zasloužených 5* za poutavost. Velmi dobře a napínavě zakončované poměrně krátké kapitoly, které se na střídačku zabývají jednou nebo druhou dějovou linkou - což čtenáře prostě přisaje a pustí ho až lehce vyždímaného na samém konci. Ze zápletky se dá možná něco málo vytušit, ale není to vůbec na škodu, a ať už vycítíte cokoli, celkové rozuzlení příběhu se podařilo autorce povýšit určitě ještě o další level - tleskám za propracovanost. Ze začátku jsem se občas zarazila nad některými formulacemi, některé věty či souvětí mi přišly podivně krkolomné, nebo tak zvláštně postavené - domnívám se ale, že to je spíš překladem, navíc jsem si buď postupem textu zvykla, nebo jsem už na nic takového nenarazila, pravděpodobně ale nabral děj takový spád, že mě nemohlo vyrušit zhola nic!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Temné kouty Temné kouty](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180131/temne-kouty-Dd8-180131.jpg?v=1418286451)
Po Zmizelé bohužel trochu zklamání. Kniha na mě působila celkově dost depresivně, nepříjemné postavy, odpudivé prostředí... možná je to mnou, třeba jsem nebyla zrovna v nejlepším naladění na Temné kouty?
Na druhou stranu, nutno uznat umění autorky - i když se u knížky cukáte a šklebíte, stejně Vás drží a nepustí, než dočtete do úplného konce.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Vánoční koleda Vánoční koleda](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50934/vanocni-koleda-wzP-243407.jpg?v=1427098652)
Věřím, že v době svého vzniku to musela být pecka. Dnes nevím, četla jsem díky výzvě a nelituji, ale zdejší hojné nadšené komentáře mi přijdou až přehnané - možná jsem díky nim měla nadměrná očekávání.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Na kopci Na kopci](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519254/na-kopci-64ad115e88892.jpg?v=1689063774)
(SPOILER) Hmm, tak nevím, tady jsou samé ovace pode mnou... Já chvíli před tím četla Nalezení a to velmi potěšilo! Slupla jsem jí jak malinu, zato tohle se táhlo... jako dočetla jsem, ale žádné ejchuchů to nebylo. Když přemýšlím o pozitivech, tak dobře, je to česká "nekrvavá" detektivka se zajímavým námětem a dost neotřelým způsobem vyšetřování. Ale! Je to zdlouhavé, a to ani nemluvím o často zde zmiňovaném začátku - čtení o pohnutkách studentíka k výběru určitého tématu diplomové práce mě vlastně celkem bavilo, utrpení přišlo později. Čtenář totiž poměrně brzy odhalí, co se velmi pravděpodobně stalo - teda to už se tak nabízí přímo z anotace (co by se asi tak samotné holce mohlo stát), ale vzhledem k dosti omezenému počtu postav i kdo je ten pravý zloun - no a začne se zákonitě nudit, neboť se text v tu dobu už pěknou chvíli mrcasí od ničeho k ničemu. A já nevím no... celkově mi to přišlo trochu blemc blemc. Je mi líto, zklamání a víc jak dvě * z toho nevymáčknu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Terapeutka Terapeutka](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139149/terapeutka-H8U-139149.jpg?v=1543064478)
Nemám výhrad. Nenápadná obálka, celkem náhodně jsem po ní sáhla v knihovně a dobrá volba to byla. Bavila jsem se.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Byla to tichá dívka Byla to tichá dívka](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405382/byla-to-ticha-divka-uGl-405382.jpg?v=1560418042)
Bylo to fajn, prostředí internátní školy mi přišlo atraktivní, stejně tak i přepisy výslechů na začátku kapitol a vůbec způsob vyprávění.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Co jsi to za matku? Co jsi to za matku?](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334223/co-jsi-to-za-matku-1Ls-334223.jpg?v=1489493288)
Podle mě vynikající! Napínavé od začátku do konce, napěchované, neotřelé a nakonec nečekané rozuzlení. Navíc ten koncept střídání er a ich formy vyprávění to dělá ještě šťavnatější, to se moc často nevidí, ale řekla bych, že to bude čtenářsky velmi vděčné.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sítě Sítě](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278849/site-UIS-278849.jpg?v=1454944054)
Tak tohle bylo celkem milé překvapení: svěží a originální pojetí. Každý příběh podán jiným způsobem a všechny měly něco do sebe. Navíc se to výborně četlo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hana Hana](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324332/hana-VSx-324332.jpg?v=1601551443)
Čte se samo a velmi rychle... Téma silné, nosné, samo o sobě silně emotivní... A právě proto si myslím, že se to dalo posunout ještě o příčku výš. Výrazně lepší, než autorčina prvotina, přesto mně osobně stále lehce vadí autorčin úsporný styl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kdo jinému jámu kopá Kdo jinému jámu kopá](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331092/kdo-jinemu-jamu-kopa-BRn-331092.jpg?v=1490787162)
Milé, svěží, celkem vtipné. Taková nekomplikovaná příjemná jednohubčička a přitom místy dost napínavá. Pátou hvězdičku přidávám kvůli ženskosti, která z celého příběhu velmi příjemně sálá.