danit danit komentáře u knih

Ještě jsem to já Ještě jsem to já Lisa Genova

S nemocí jsem se setkala jako pečující vnučka a proto mi kniha dlouho ležela na stole a nechtěla jsem se do četby pustit… teď vím, že se mi měla dostat do rukou dávno před tím, než jsme měli možnost nemoc zažít na vlastní kůži…. Vše už asi bylo napsáno, takže jen dodávám - doporučuji! Kniha je zfilmována - Still Alice (podle csfd -2015). Někde jsem narazila, že jde o autobiografii, ale v knize taková zmínka není...

19.05.2014 5 z 5

Marie Antoinetta: Strmý pád Marie Antoinetta: Strmý pád Juliet Grey

Strhující od začátku do konce. Dvě vypravěčky - Marie Antoinetta a sochařka Louison Chabryová - odkrývají to nejlepší a nejhorší z obou světů. MA byla vězněna a tak izolována od událostí, které se děly venku. Vyprávění sochařky tak vytváří celistvější obrázek tehdejší doby. Děj se odehrává od 5. října 1789 (kdy pochodují nespokojené davy směrem na Versailles) do 16. října 1793 (kdy je MA popravena)

14.04.2014 5 z 5

Proradný medvídek Proradný medvídek John J. Lamb

Klasická oddychová detektivka (5. díl volné série) bez krvelačného násilí, přesto nepostrádá napětí, vyšetřování, zvraty a humor. Prokreslení postav uvěřitelné, nic nejde do extrémů, pěkný vztah hlavních představitelů. Trochu mě unavovaly pasáže o medvídcích, ty bych klidně oželela, proto "jen" 3 body.

06.04.2014 3 z 5

Manželka, která utekla Manželka, která utekla Tess Stimson

Kniha se četla super, jedním dechem a rychle. Škoda, že ten konec byl trochu přetažený za vlasy... nechci vyzrazovat... ale možná až moc překombinované ve srovnáním s "normálním" (ze života příběhem) zbytkem knihy; proto musím dát bohužel za 3, ale + :). Určitě mě neodradila od dalších knížek autorky (doporučuji "Co je tvoje, je i moje").

26.03.2014 3 z 5

Krásná Helena Krásná Helena Charlotte Link

Tato kniha autorky mě zklamala, možná i tím, že jde o autorčinu prvotinu .... spíše než historický román, zařadila bych knihu mezi historické romance.... hlavní hrdinka je sobecká, nemakačenko, "nemilující" své děti, myslící jen na svou jedinou lásku Alexandra, vše ostatní jí je jedno a jde stranou (děti, bída), zajímá ji jen, jak se dostat z těžkostí co nejlehčím způsobem, bez těžké fyzické práce, kterou pohrdá... co taky chtít od šlechtičny, kterou zajímají jen plesy, procházky a zábava....průběh povstání a následky jsou opravdu jen v pozadí a jen dokreslují jednání hrdinky .... něco probráno podrobně, ale většinou je vše popsáno v pár větách k objasnění současné situace a jede se dál, aby se autorka dostala k tomu, čemu se chce věnovat... možná až moc překombinováno... ještěže to nebyl první román, který jsem od ní četla, takže možná se ještě do nějakého románu pustím...

02.02.2014 2 z 5

Protentokrát aneb Česká každodennost 1939–1945 Protentokrát aneb Česká každodennost 1939–1945 Marie Michlová

Určitě vhodná, dokreslující kniha pro studenty středních škol. Tenkrát na gymnáziu bych ji uvítala, protože zápisky občas nedávaly smysl, spíše šlo o fakta a o životě lidí v té době, jako módě, školství či hudbě aj. jsme věděli spíše z filmů než výuky.

18.01.2014

Doktor Proktor a velká loupež zlata Doktor Proktor a velká loupež zlata Jo Nesbø

Teď nevím, který díl je lepší - druhý nebo čtvrtý? Po třetím, slabším, dílu jsem měla obavy, ale ukázaly se jako mylné. Vtipné, akční, rychlý spád...Andrej Hrabiš, Zdeněk Prachala a Viktor Vložený, to se povedlo, ať už to vymyslel Nesbo nebo česká překladatelka... Trochu mi vadily ilustrace ze začátku, kde hlavní obraz byl ve spoji stránek a nešel tak dobře vidět...

09.11.2013 4 z 5

Zlatá země Zlatá země Barbara Wood

První kniha, kterou jsem od autorky četla. Nejde o úplný láskocajdák, vyvažuje jej styl vyprávění a příběh - touha splnit si svůj sen navzdory době a předsudkům, dobrodružství při hledání opálů či pobyt s domorodci. Trošku mi připomíná Dr. Quinnovou :)

08.11.2013 4 z 5

Provinilé manželky Provinilé manželky James Patterson

Pořád jsem po tomto autorovi pokukovala a teď lituji (po přečtení komentáře Neri a přečtení knihy), že jsem si vybrala na otestování autora zrovna tento titul. Sled událostí rychlý, vtáhne do děje, ale celou dobu jsem si říkala, jestli už to není přetažené za vlasy. A část u konce se opakovala se začátkem, nevím jestli záměrně nebo omylem, ale pasaž se opakovala, což mi trochu vadilo. Jinak čtivé, odpočinkové, ale najdou se určitě "propracovanější" autoři, ke kterým se vrátím raději...

28.09.2013 2 z 5

Egypt: 200 otázek a odpovědí Egypt: 200 otázek a odpovědí neznámý - neuveden

Srozumitelnou, nenásilnou formou je malým čtenářům představen starověký Egypt. Třeba se dozvíte, že Egypťané usekávali svým nepřátelům ruce. A to proto, "aby zjistili, kolik nepřátelských vojáků pobili, usekli jim ruku, nebo jim vyřízli jazyk. Potom části těl spočítali a stanovili výsledek bitvy."

19.09.2013 4 z 5

Kolik váží Matylda Kolik váží Matylda Jiří Holub

Kvůli jazyku (čechákovštině?), který se mi nelíbí ani v běžném životě, a jiné knihy odkládám po první stránce, musím dát za tři. Navíc pokud bydlí blízko babičky a Frýdku (F-M na Moravě), tak nevěřím, že by takto dítě odsuď mluvilo. Aspoň těch několik desítek dětí kolem mě, takto nemluví. Možná, že dětský domov byl někde v Čechách. Jinak jde o vtipnou knihu, která skrývá různá témata a doporučuji přečíst si ji.

01.09.2013 3 z 5

Doktor Proktor a konec světa. Možná... Doktor Proktor a konec světa. Možná... Jo Nesbø

Třetí díl mě trochu zklamal. Pro mě je nejlepší druhý. Jsem zvědavá na čtvrtý díl.

15.07.2013 3 z 5

Kleopatra a tajemná mumie Kleopatra a tajemná mumie Iris Hammelmann

Vyprávění doprovázejí zajímavé otázky (odpovědi na ně získáte z textu), které dětem pomohou, aby si lépe zapamatovaly nejdůležitější informace o královně Kleopatře a její době. Mě osobně, ač jsem se na to těšila, úkoly rušily.

23.06.2013 3 z 5

Doktor Proktor a vana času Doktor Proktor a vana času Jo Nesbø

Pro mě je tento díl určitě lepší než první, z kterého mám pořád rozpačité pocity. Ale asi nebyl až tak hrozný, když jsem se dala do přečtení tohoto dílu. Je vtipnější, akčnější a dobrodružnější než první. S přesuny v čase a s různými místy jsem neměla nejmenší problém; ani děti, které to četly.

21.04.2013 4 z 5

Co v učebnicích nebývá aneb Čeští panovníci jak je (možná) neznáte 1. Co v učebnicích nebývá aneb Čeští panovníci jak je (možná) neznáte 1. Stanislava Jarolímková

Hodně povedená pomůcka k pochopení školního výkladu. Něco je samozřejmě čtenáři známé, něco si zopakuje a někdy se setká i s novými fakty, pověstmi... Fajn doplněk ke studiu, na gymplu bych ji uvítala, lepší než učebnice.

12.04.2013 4 z 5

Zítra bude líp: Kronika míru, války a exilu Zítra bude líp: Kronika míru, války a exilu Zdena Kaprálová

Kniha je opravdu kronikou jedné rodiny, která se narodila a žila v republice, v níž byla svoboda vystřídána zoufalstvím, utrpením a v podstatě zápasem o přežití během druhé světové války. Když už se zdá, že po válce se vše vrátí do starých kolejí, nastupují komunisté a rodina se rozhodne přijmout pracovní nabídku a odejít do Indie, kde je svědkem krvavých událostí, které doprovázely rozdělení subkontinentu na Pákistán a Indii. Poté cestují do Austrálie - ač se jim tu líbí, pořád se zde necítí jako doma, navíc manžel není spokojen po pracovní stránce. Do Čech se vrátit nemohou a tak od roku 1957 žijí trvale v USA, kterou si zamilovali a kam toužili jet už z Indie…..
Autorka popisuje historické události, tak jak je zasáhly a prožili oni. Nejde jen o popis života rodiny či jen holá historická fakta. Velmi dobře se čte a nenásilně se tak dovíte (oprášíte) i o průběhu války a osvobozování ruskou armádou.

03.04.2013 5 z 5

O hrůzném padouchu Manfredovi O hrůzném padouchu Manfredovi John Fardell

Kreslený příběh o zločinci Manfredovi, který unášel vynálezce a nutil je vymýšlet přístroje, které mu pomáhaly loupit obrazy, peníze. Ke všem svým lidem se choval špatně a tak když onemocněl, nikdo se o něj nestaral a naopak měli pré ... a jak to s nejhrůznějším padouchem všech dob dopadlo, se dozvíte v komiksu. Má pěkné ilustrace, je i vtipný a nakonec i pro děti poučný :) Prostě milé :)

07.02.2013 3 z 5

Tupí tyrani Tupí tyrani Terry Deary

Tato je slabší, najdou se v Děsivých dějinách lepší.

01.02.2013 3 z 5

Dáma v Toweru Dáma v Toweru Jean Plaidy (p)

4. z cyklu KRÁLOVNY ANGLIE

11.04.2012

Soudy lásky Soudy lásky Jean Plaidy (p)

CYKLUS KRÁLOVNY ANGLIE:
1. Soudy lásky : Příběh Eleonory Akvitánské – Anglie, Francie, 12. stol., křížové výpravy, Eleonora Akvitánská (1121-1204), Jindřich II., Richard Lví srdce, Jan Bezzemek
2. Královnino tajemství : Příběh královny Kateřiny – Anglie, Francie, Kateřina z Alois (1401-1437), Karel VI., Tudorovci, Jindřich V.,
3. Vzdorující královna : Příběh Anny z Yorku – Anglie, válka růží, Anna z Yorku (1456-1485), Richard III.
4. Dáma v Toweru – Anglie, Jindřich VIII., Anna Boleynová (1504-1536)
5. Růže bez trnů – Kateřina Howardová (1522-1542), Jindřich VIII.,
6. Ve stínu koruny – Anglie, Marie I. Tudorova (1516-1558), „krvavá Mary“, katolictví, protestantství
7. Královna této říše : Příběh Alžběty I. – Anglie, Alžběta I. Tudorovna (1533-1603),
8. Nezkrotná královna : Henrietta Marie Bourbonská, královna Karla I. – Anglie, Francie, katolictví, protestantství, Henrietta Marie Bourbonská (1609-1669), Jindřich IV. Navarrský, Karel I.
9. Radosti lásky : Příběh Kateřiny z Braganzy – 17. stol., Portugalsko, Anglie, Kateřina z Braganzy (1638-1705), Karel II.,
10. Vilémova žena – Jakub II., Vilém Oranžský, Marie II. Stuartovna (1662-1694)
11. Vítězná Viktorie – 19. stol., Viktorie (1819-1901), hannoverská dynastie

11.04.2012