DarthSoren Online DarthSoren komentáře u knih

Mimo dobro a zlo Mimo dobro a zlo Friedrich Nietzsche

Zajímavé a šťavnaté doplnění Zarathustru. Již název napovídá, že se Nietzsche ani náhodou nebude držet moralizování, ale právě naopak - podrobí morálku a etické konstrukty lidstva kritice. Právem mu patří titul prvního immoralisty. Mnoho lidí má s Nietzschem a jeho filosofií problém, ale na mě působí jeho myšlenky jako blahodární nektar. Nemůžu říct, že souhlasím úplně se vším co kdy napsal, nicméně jeho unikátní postřehy a hluboké cítění (a ctění) života jsou něčím, co se u jiných filozofů vidělo jenom zřídka.

04.11.2018 5 z 5

Dr. House: Sú to fakty alebo fikcia? Dr. House: Sú to fakty alebo fikcia? Andrew Holtz

Kniha sa viac sústredí na skutočné postupy diagnostických oddelení v Spojených Štátoch a na liečbu diagnóz, ktoré boli uvedené v seriáli, než na samotné postavy alebo príbehy, ktoré sme mali možnosť vidieť. Holtz porovnáva fakty a netradičné postupy filmového doktora Housea. Úprimne, nečakal som nič viac ani nič menej. Dostal som presne to, za čo som zaplatil a pri čítaní som sa bavil (rozumej zaujalo ma to).

28.10.2018 4 z 5

Star Wars: Trojitá nula Star Wars: Trojitá nula Karen Traviss

Z Triple Zero mám smíšené pocity. Velice se mi zamlouvalo množství prostoru, které dostal Kal "Kal'buir" Skirata. Z mého pohledu to byl tahoun knihy a teda její největší pozitivum. Rovněž sa mi kromě jednotky Omega líbila přítomnost jednotky Delta, známé z videohry Republic Commando. Děj se nese na akční vlně a Travissová nám nabízí hluboký náhled do tradic a kultury Mandalorianů (opravdových Mandalorianů, ne těch cingrlátek z Disneyho Rebelů). Tolik k pozitivům. Co ovšem bylo horší... Moc se mi nepozdává, jak autorka rozvíjí postavu Etain (co velice trefně vystihl i AuroN v komentáři pode mnou) a už vůbec se mi nepozdává, jak se rozvíjí vztah mezi Etain a Darmanem. Ne, nejsem fanda toho, co zde Travissová udělala. Neříkám, že zápletka Triple Zero byla nudná, nebo nedejsithu špatná, ale příběh z předešlé knihy (Přímý kontakt) se mi líbil víc... i když byl jednodušší a přímočařejší.

07.10.2018 3 z 5

Případ Wagnerův a Nietzsche contra Wagner Případ Wagnerův a Nietzsche contra Wagner Friedrich Nietzsche

Dílo, které můžeme označit za můstek vedoucí od jeho rané Wagnerovské etapy k etapě "Zarathustra". I přesto, že tyhle polemiky psal téměř na sklonku svého života. Nietzsche se zde nevyrovnává jenom s Wagnerem, kterého definitivně opustil po návštevě prvního ročníku slavností v Bayreuthu, nýbrž téměř s každým - se Schopenhauerem, s křesťanstvím, s umělci obecně, s Němci. Zajímavé čtení, které je trochu odlišné od Soumraku model nebo Zarathustry, ale stejně je v něm cítit Nietzscheho typické, umělecké a typicky hořké filozofování.

04.10.2018 4 z 5

Tak pravil Zarathustra Tak pravil Zarathustra Friedrich Nietzsche

Opus Magnum jednoho génia. Netuším, jak jinak bych to popsal. Není to dílo pro všechny. A přece je! Není to kniha pro nikoho. A hle! Nietzscheho milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím. Nemusíte souhlasit se vším, co kdy napsal. Ale co tam po vás! Vždyť to ani nepsal pro lůzu. Ale co tam po něm! Ještě vyčkejme a možná jednou shlédneme nadčlověka.

28.09.2018 5 z 5

Štěpný bod Štěpný bod Matthew Woodring Stover

Náročné ke čtení, náročné ke shodnocení. Začnu asi tím, že Štěpný bod je velice netypickým příběhem z univerza Star Wars. Označení za drama s válečnou tematikou a obrovským důrazem na psychologii postav by bylo opravdu na místě. Zde jako klad knihy musím zmínit vykreslení dusné a syrové atmosféry válkou postižené planety Haruun Kal. To se opravdu povedlo. Nicméně v tomhle vidím i jakousi dvousečnou zbraň. Síla je zde jenom jako berlička a knížka spíše připomíná příběh z války ve Vietnamu nebo epizodu z prvního filmu Predátor, než Hvězdné Války. Rovněž si neodpustím srovnání Štěpného bodu s jinou knihou od Stovera - se Zrádcem (z Nového řádu Jedi). V obou publikacích autor klade veliký důraz na psychologickou stránku postav a na jejich emoce. Co velice dobře fungovalo ve Zrádci, zde kapku pokulhává. Neříkám že to nebylo zajímavé čtení, ale místy Windu nepřipomínal zkušeného a mocného mistra Jedi, jednoho z nejvyšších členů Rady Jediů, ale spíš mladého, trochu ubrečeného a nejistého padawana. Je mi jasné, že válka zacloumá každým, ale Maceovi myšlenky na Geonosis a jeho hloubání nad osudem Depy mi přišlo někdy až naivní. Jindy mi Mace připoměl svými myšlenkami veterána války v Zálivu trpícího posttraumatickým syndromem. Vypadá to, že jsem měl z knížky jenom negativní pocity? Nenechte se mýlit, tak to není, příběh byl zajímavý a opět zobrazení války bylo dechberoucí. Jen to pro mou maličkost nebyli ty staré dobré, opravdové Star Wars, ani opravdový Mace Windu.

11.09.2018 3 z 5

Herakleitos z Efezu Herakleitos z Efezu Július Špaňár

Publikácia Herakleitos z Efezu od Júliusa Špaňára je zaiste veľmi zaujímavou, všestrannou a podľa môjho skromného názoru jednoznačnou voľbou pre každého, kto by si rád rozšíril svoje filozofické obzory a prenikol do myšlienok tejto osobnosti starovekej filozofie. Anotácia knihy ozaj neklame a čitateľovi ponúka vskutku ucelený a univerzálny pohľad na dielo nielen Herakleitovo, ale čiastočne v rámci súvislostí i na dielo Herakleitovych predchodcov a súčasníkov. Je sympatické, že Július Špaňár v tejto monografii zbytočne nefabuluje a nešpekuluje, ale všetky svoje tvrdenia má v dostatočnej miere podložené dôkazmi a presvedčivými argumentmi. Upozornenie: Vhodné pre začiatočníkov i pokročilých filozofických "matadorov".

10.09.2018 5 z 5

Thrawn Thrawn Timothy Zahn

Ano, Thrawn je zpátky a je (téměř) stejný jako v expandovaném univerzu. Určitě se jedná o nejlepší dílo všeobecně, odkdy licenci na Star Wars vlastní Disney. Nicméně jde o poslední knihu z nové kanonizace, kterou jsem si zakoupil, nebo četl. Odmítám totiž podporovat to, co ze Star Wars dělá současné vedení Lucasfilmu a Disney. Úvod knihy je totiž defacto expandované univerzum (Setkání v mlze) využívající i stejné postavy jako třeba Voss Parck a samozřejmě Thrawn (a že se v příběhu objeví i jiné postavy z Legends, Ar'alani například). Příběh je dobrý, docela zajímavý, ale na konci šlo všechno do kopru. Thrawn už jakoby nebyl "ten" výjimečný Thrawn, který čtenáře provázel 25 let. I jeho příběh vyhnanství a pohnutky byly odlišné. A Vanto nesahá Pellaeonovi ani po kotníky. Je na jedné straně sympatické, že Zahn možná jakožto fanservis do nové knížky vkládal i pár kousků z Legends, ale já tomu tak otevřený nejsem. Když už Disney a Lucasfilm zrušili Expanded Universe a vyhlásili Legends za non-canon, tak ať ho nechají na pokoji a netahají z něj postavy a příběhy do své (co se týče filmů patrně dětské a příběh postrádající) tvorby plné levičářské SJW agendy (a na to byl i zde kladen veliký důraz, přece musíme zdůraznit ty xenofóbní zvěrstva minimálně 50krát) a ať si vymyslí postavy vlastní. Při zrušení Expanded universe se totiž oháněli tím, že potřebují tvůrčí nezávislost, tak proč teď pracují se střípkama příběhů a postavama z Legends? Urážení fanoušků ze strany Kennedyové a RUINa Johnsona komentovat ani nebudu. Ovšem Zahn a jeho kniha si s odhlédnutím ode všeho 4 hvězdy zaslouží. Bylo to fajn, díky, ale zůstanu u Legends. #SaveTheExpandedUniverse

27.08.2018 4 z 5

Star Wars: Darth Plagueis Star Wars: Darth Plagueis James Luceno

Slyšeli jste někdy o tragédii Darth Plagueise Moudrého? Ne? To mě nepřekvapuje, není to totiž příběh pro Jedie. Je to Sithská legenda... Po skvělé trilogii Darth Bane od Drew Karpyshyna a několika tie-in románech k PC hře The Old Republic (které bohužel kromě Revana v češtině nevyšly - i když jsem i tohle četl v angličtine protože egmont/albatros na dotisk kašle), je tady další Star Wars majstrštyk, ve kterém se hlavní role ujímá Temný Sithský Lord. A nejenom jeden. První půlku knihy hraje prím samotný Darth Plagueis, ve druhé půlce přebírá otěže příběhu jeho učedník Darth Sidious. Všechno propleteno perfektně skonstruovaným a podaným politickým pozadím a opravdu šťavnatými referencemi k neuvěřitelnému množství románů z univerza Star Wars, pro příklad zmíním třeba trilogii Darth Banea, komiksy Tales of the Jedi a Jedi vs. Sith nebo romány Lucena samotného - Háv klamu, Lovec ze stínů a mnoho dalších. Btw. jestli jsem o románu Háv klamu vyhlásil, že díky němu se z filmové epizody I vytrácí veškerá pohádkovost, tak pro Plagueise to platí dvojnásob. Po přečtení téhle knihy se každý fanda bude dívat na The Phantom Menace úplně jinak než dosud. Téměř vše je zde perfektní, nechybí velice obsáhlý náhled do historie Sithů, doplnění linie Pravidla Dvou, trénink učedníků (ano, množné číslo), camea známých postav a samozřejmě závěr, který je skvělý a prolíná se s epizodou I (a nastíní i události z epizody II). Samozřejmě Luceno má specifický styl psaní, který nevyhovuje všem, ale já ho zbožňuju. Jim Luceno to prostě umí. Myslím, že tohle je jeho vůbec nejlepší román a že jsem četl téměř všechny. Celkové hodnocení 99% (protože to jedno procento vždycky ujede, o tom se nediskutuje =D)

09.08.2018 5 z 5

Nietzsche pro začátečníky: Tak pravil Zarathustra Nietzsche pro začátečníky: Tak pravil Zarathustra Rüdiger Schmidt-Grépály

Nenechte se odradit! Navzdory podtitulu - Nietzsche pro začátečníky je tenhle "průvodce" velice kvalitním interpretačním pramenem, který ocení i filozofičtí profesionálové a pokročilejší znalci díla Friedricha Nietzscheho. Sám jsem "Zarathustru" četl již tři krát, pokaždé byly výsledkem mojí četby nové a nové myšlenky; a díky téhle publikaci jsem získal další náhled a další myšlenky. Stejně jako "Tak pravil Zarathustra", ani tato knížka nemá a ani si neklade za cíl stát se novým kánonem, posvátnou knihou. Má fungovat jenom jako oporní bod, který podnítí vaše myšlení. A to se ji velice daří. Skvělé.

25.07.2018 5 z 5

Star Wars: Přímý kontakt Star Wars: Přímý kontakt Karen Traviss

FPS hra Republic Commando byla totální, prostě skvělá. Románová série, kterou otevírá Přímý kontakt, na hru z dílny LucasArts navazuje. Ale první díl mě zpočátku nebavil ani zdaleka tak jako hra. Pasáže s komandy byly fajn, ale... Postava Etain Tur-Mukan mi přišla plytká, nezajímavá a nudná. Až do jejího setkání s Darmanem jsem se u její příběhové linie opravdu nudil. Pak ale příběh jakoby nabral na obrátkách, postava Etain se začala rozvíjet a začal jsem hltat i pasáže Darmana a Etain a rovněž pasáže zbylých členů komanda. Je potřeba zmínit, že první díl je spíše úvodem, představením hlavních postav série, takže nečekejte nějak zvlášť ohromující příběh. Vždycky jsem měl radši příběhy s rytíři Jedi a Sithy než tyhle "military" Star Wars romány, ale Karen Travissová mě zaujala a ukázala, že s Mandaloriany a komandem pracovat umí. Jo, líbilo se mi to - až na ten docela nezáživný a roztahaný začátek.

22.07.2018 4 z 5

Anaximandrův výrok Anaximandrův výrok Martin Heidegger

Anaximandrův výrok je velice důležitý text Martina Heideggera, ve kterém rozebírá, ptá se a řeší fundamentální otázku své filozofie - otázku po bytí. Není to ovšem podle mého názoru text, se kterým by ste měli u Heideggera začínat. Není jednoduchý, ale je zajímavý. Teď není důležité, že na konci své kariéry opustil nejenom řešení otázky bytí ale i samotné metafyziky a označil je za nevyřešitelné; není důležité ani to, jestli mu vůbec my, jako ne-němci můžeme správně porozumět, i když mu často nerozuměli ani jeho krajané; není důležité že se snaží všechno popisovat složitěji než ve skutečnosti je; není důležité ani to, že množství pojmů překládá tak, aby seděli právě jeho interpretaci; důležité je to, že se o řešení otázky bytí vůbec pokusil.

12.07.2018 4 z 5

Mezigalaktická výprava Mezigalaktická výprava Timothy Zahn

Timothy Zahn je jedním z nejlepších spisovatelů, ne-li nejlepší, co kdy přispěli k rozvíjení univerza Star Wars. Mezigalaktická výprava to jenom potvrzuje. Vždycky, když čtu něco od Zahna, mám z jeho příbehů až filmovej pocit, jako kdyby psal filmové scény a pokaždé si říkám, že právě odrazem od expandovaného univerza, takhle a podle toho to měli udělat v Disney s novou filmovou trilogií a bylo by vše v pořádku. Ale v Disney se rozhodli expandované univerzum a vlastně celé SW podkopat a pochovat... Nicméně Mezigalaktická výprava je úžasný román, se skvělými hlavními i vedlejšími postavami, přičemž některé z nich se objevují i v knihách z pozdějších dob předaleké galaxie. Setkáte se zde třeba s Anakinem a Obi-Wanem, Jorusem C'baothem, Palpatinem, Jorjem Car'dasem, ze všech nejvíc ale vyčnívá persona chisského velitele Mitth'raw'nuruoda, budoucího velkoadmirála ve službách Galaktického Impéria. Jeho charisma přetéká celou knihou a už jenom kvůli němu se oplatí zadovážit si tenhle román. Navíc ty odkazy k Novému řádu Jedi, resp. Bludné planetě; pak přepojení k samotné Thrawnově trilogii, Duologii Ruky a Pouti pozůstalého... úžasné. Jenom doufám, že nadcházejíci kniha o Thrawnovi bude alespoň z poloviny tak dobrá jako tahle publikace.
Víc v mojí recenzi ;)

11.07.2018 5 z 5

Stredoveká filozofia Stredoveká filozofia Alain de Libera

Je samozrejmé že na cca 90 stránkach je nemožné podrobne rozobrať základné problémy a otázky stredovekej filozofie, ale mám pocit, že autorovi o niečo také vôbec nešlo. Útla kniha pôsobí len ako predstavenie kníh, ktoré v stredoveku v oblasti filozofie "uzreli svetlo sveta" a ako veľmi stručná prezentácia ich stredovekých autorov. Navyše, táto publikácia nie je vhodná pre nováčikov v oblasti filozofie, pretože vyžaduje určitý stupeň znalostí z filozofie, tiež znalosť spomínaných stredovekých publikácií a (alebo) znalosť latinčiny - bez nej sa veľmi nepohnete, pretože vám niektoré vety či názvy kníh nebudú hovoriť skoro nič. (Ešteže sa dnes na filozofickej fakulte vyučuje latinčina, takže som bol vo výhode =D) Ako doplnkové čítanie na rozšírenie obzoru fajn, ale inak dosť strohé, plytké, akoby táto kniha bola spracovaná len ako výber poznámok pod čiarou z iných diel.

04.07.2018 2 z 5

Totem a tabu Totem a tabu Sigmund Freud

Doposiaľ som sa s Freudom stretával len útržkovito, formou citátov, či krátkych článkov a odkazov v časopisoch, či iných publikáciách. Takže som sa po prvý krát dostal k celistvému Freudovmu textu. Na rozdiel od predošlých komentárov, musím povedať, že sa mi tento text vôbec nezdal náročný, čo ale môže byť spojené s tým, že som študentom/doktorandom filozofie, takže som na náročné texty zvyknutý a viem, ako ich čítať. Totem a tabu je zaujímavé čítanie, pri ktorom sa čitateľovi otvorí brána psychoanalýzy vzťahu k rodičom v náväznosti na primitívne formy totemizmu a z toho vyplývajúcich otázok zákazov, resp. tabu. Napriek tomu, však dávam "len" 3 hviezdičky, pretože ku psychológii a k psychoanalýze som sa vždy staval skepticky a Freud môj pocit a postoj len umocnil - psychoanalýza podľa mňa vždy, každý psychologický problém rieši len odkázaním k tomu, že "postihnutý" má problémy s otcom alebo s matkou, prípadne (alebo kvôli tomu) trpí sexuálnou neistotou. Čo je podľa mňa hlúposť a uchýlenie sa psychológov k týmto príznakom, keď si už nevedia rady.

01.07.2018 3 z 5

Volání Cthulhu 1 Volání Cthulhu 1 Howard Phillips Lovecraft

Moje první setkání s H.P. Lovecraftem a musím přiznat, že jsem z tohoto díla u vytržení. Je pravda, že se mi až tak nezamlouvalo Snové putování - je to fajn povídka, ale určtě ne jeho nejlepší, z celého spisu se mi líbila nejmíň. Co se mi ale hodně líbilo, byli hned první tři povídky Chladný vzduch, Volání Cthulhu a Pickmanův model. Speciálně Volání Cthulhu považuji za absolutorium, prostě takový povídkový opus magnum, ze kterýho jsem fakt slintal blahem. A Případ Charlese Dextera Warda celé sbírce nasadil korunu, opravdu skvělé, těším se až si přečtu pokračování. I s mou výtkou vůči Snovému putování mohu s klidným svědomím udělit 100%

29.06.2018 5 z 5

Zemplínske variácie Zemplínske variácie Pavol Horov

Slovenskej poézii sa snažím už od základnej školy vyhýbať, pretože ma vôbec neoslovila a doteraz ma žiaden slovenský básnik nelákal. Ale keďže som navštevoval rovnaké gymnázium, dokonca gymnázium, ktoré nesie meno Pavla Horova a navyše som rovnako ako Horov rodák zo Zemplína, tak som si povedal, že dám šancu aspoň tejto útlej zbieročke. A musím povedať, že som urobil dobre; čítať poéziu Pavla Horova o rodnom kraji (moderne povedané "o rodnom VÚC" =D) bolo veľmi príjemným a oddychovým zážitkom.

26.06.2018 5 z 5

Nietzsche a (ne)přátelé Nietzsche a (ne)přátelé Aleš Novák

No, tuhle publikaci jsem četl nezvykle dlouho. Je sice pravda, že jsem během čtení měl zkoušky, takže jsem své úsilí zaměril i jiným směrem, ale stejně... Hodně času spolkli hned první dvě části - "Svět jako vůle a metafora" a "Apofanický logos a řeč". Měl jsem u nich pocit, že autoři téměř úplně vypustili Nietzscheho, nebo porovnání s Nietzschem (což mělo být hlavním cílem) a věnovali se pouze filosofickým konstruktům Schopenhauera, resp. Kanta. Následující kapitoly však přesvědčili, že pánové a dáma jsou autoři a filozofové na svém místě. Velice dobré čtení, díky kterému snadněj pochopíte nejenom myšlení F. Nietzscheho, ale také jeho (nejenom) filozofických rivalů... nebo snad osobností, které obdivoval? Toť otázka, kterou se tato kniha zabývá. Rozhodně velice kvalitní publikace, ale u mne bohužel hvězda dolů kvůli prvním dvoum kapitolám.

20.06.2018 4 z 5

Jednotící síla Jednotící síla James Luceno

Opravdu epické zakončení velice povedené série, která si více-méně pořád držela stejnou kvalitativní úroveň. Závěrečný díl - Jednotící Síla měl snad všechno, co si čtenář může od Star Wars literatury přát. Souboje stíhačů ve vesmíru, pozemní konflikty, psychologický faktor, hloubání nad smyslem Síly, schůze jak Jediů, tak vojenských důstojníků, epický útok na hlavní planetu, několik překvapení, které vyrazí dech a jejich neuvěřitelné vyústění; a samozřejmě ohromný souboj s hlavním bossem (SPOILER! heh, kdyby jenom jeden). To všechno propojeno typickým Lucenovym stylem plným odkazů a hezkých referencí z celého univerza. Představí se snad všechny postavy, se kterými jsme se v průběhu série setkali (a i některé další). Konečně se objeví i Chuck Norris Hvězdných válek známý především z herních titulů. Zavzpomínáme si i na naše padlé hrdiny a také na staré časy při flašce brandy. Konec jasně říká, že příběhy z galaxie far, far away ani zdaleka nekončí. Co víc říct? Možná jenom: "Vraťte nám zpátky Expanded Universe!"

29.05.2018 5 z 5

Otázky Nietzschova myšlení Otázky Nietzschova myšlení Jiří Pechar

Velice zajímavá interpretace Nietzchova díla. Doc. Dr. Jiří Pechar se na výklad Nietzschova myšlení zaměřuje jiným způsobem, jako třeba Kouba a je to jenom dobře - u Nietzscheho je větší množství interpretací, výkladů a názorů v naší zeměpisní šířce přímo nutností. V tomto případě se jedná o interpretaci a výklad plastický, srozumitelný a zajímavý, nicméně mě trápí dvě věci. Otázka věčného návratu stejného zde dostala oproti jiným problémům velice malý prostor a jsem toho názoru, že se dá rozebrat i více do hloubky. Mojí druhou výtkou je, že místy se autorovi stalo, že od řešení daného problému zničeho nic odběhl třeba k biografickým údajům i když to nebylo zrovna v takové míře zapotřebí. Biografie samotná problém není, ale při samotné interpretaci problému mohla být faktografie ovětlena stručneji. Jako celek ale velice pozitvní a dobrá publikace. 80%

17.05.2018 4 z 5