David V David V komentáře u knih

Obrazy z kulturních dějin americké religiozity Obrazy z kulturních dějin americké religiozity Martin C. Putna

Každý, kdo trochu pozoruje dění v USA, si musí všimnout důležité role náboženství v tamní kultuře. Tato kniha velmi dobře popisuje vliv různých církví a denominací na kulturní krajinu USA. Činí tak víceméně chronologicky. Zajímavé jsou zejména části, které se věnují celkem malým nebo již neexistujícím náboženským skupinám a jejich značnému vlivu na dnešní většinovou kulturu. Jak je u pana Putny zvykem, kniha je velmi čtivá. Zároveň se nepředpokládají nějaké hluboké znalosti náboženství nebo historie.

30.03.2015 4 z 5

Chtěli jsme víc než supermarkety Chtěli jsme víc než supermarkety Václav Klaus

Obsahově je kniha dosti zajímavá. Bohužel VK poslední dobou píše velmi útlé knihy a většina zajímavých postřehů by si zasloužila větší prostor. Sto stran textu je pro takové téma trochu málo. Navíc bych se obešel bez trochu příliš oslavné předmluvy pana Weigla. Jinak s názory, v knize prezentovanými, bych většinou souhlasil.

03.12.2014 3 z 5

Zrození ze zkumavky Zrození ze zkumavky Tomáš Ježek

Základní povinná četba pro každého zájemce o historii privatizace a ekonomické transformace v 90. letech. Pěkně napsané a čtivé.

01.11.2014 4 z 5

Homosexualita v dějinách české kultury Homosexualita v dějinách české kultury Martin C. Putna

Krásně popsané téma ve školách neprobírané ale ovlivňující mnoho autorů české literatury. U nás ojedinělé dílo a navíc velice čtivé.

17.10.2014 5 z 5

Paměti a úvahy Paměti a úvahy Lubomír Štrougal

Konečně kniha od člověka stojícího přímo v centru moci bývalého režimu. Ačkoliv na konci knihy při hodnocení bývalého systému má člověk trochu pocit, že zde převažuje snaha starého muže trochu vylepšit pohled na dobu, ve které prožil většinu života, stále se jedná zdaleka o nejlepší knihu bývalého aparátčíka. Zejména analýza ekonomických problémů socialismu byla velice zajímavá, i když na toto téma existuje množství knih, přeci jenom vyprávění člověka, který byl přímo u toho, dává knize zajímavý náboj.

04.06.2014 5 z 5

Ježíš a mýtus o Kristu Ježíš a mýtus o Kristu Otakar Antoň Funda

Velice zajímavý a fundovaný názor na vznik křesťanství.

31.05.2014 5 z 5

Lenin: Kontinuita a/nebo diskontinuita ruských dějin? Lenin: Kontinuita a/nebo diskontinuita ruských dějin? Jiří Hanuš

Zajímavé postřehy. Osobně jsem nejvíce ocenil kapitolu "Lenin a světová revoluce". Je to úzká knížečka a určitě stojí za přečtení.

05.07.2018 3 z 5

Hledání ztraceného smyslu revoluce Hledání ztraceného smyslu revoluce Michal Kopeček

I když se nejedná o nejlehčí čtení, kniha se mi velice libila . Období padesatých let bývá většinou probíráno jen z pohledu "přehmatů". Hezky je zde popsán proces hledání nějaké cesty ven z marazmu stalinismu. V tomto případě na úrovni filosofického přístupu. Největší a zároveň nejzajímavější část knihy zabírá popis tohoto procesu v Polsku. Přestože jsem dětství prožil pár kilometrů od hranic s Polskem, o této zemi a jejím vývoji vím velice málo.

26.06.2018 4 z 5

Šáhinšáh Šáhinšáh Ryszard Kapuściński

Zdá se, že to jinde bylo v druhé polovině minulého století o hodně horší. Moc "hezká" kniha.

29.05.2018 4 z 5

Československo očima latinskoamerických intelektuálů 1947–1959 Československo očima latinskoamerických intelektuálů 1947–1959 Michal Zourek

Už i v jiných knihách pojednávajících o období socialismu jsem narazil na četné zmíňky o nadstandardních vztazích s umělci z latinské ameriky. Tato kniha velmi hezky popisuje návštěvy některých umělců a jejich reflexe situace v tehdejším státě. Velmi chvályhodný počin obzvláště pro čtenáře, kteří nevládnou španělštinou a nemají blížší znalosti latinskoamerických autorů.

31.03.2018 4 z 5

Rozděleni minulostí Rozděleni minulostí Jiří Suk

Kniha vhodná pro každého se zájmem o politický vývoj v prvních porevolučních letech. Kapitoly o republikánech a komunistech byly z mého pohledu asi nejzajímavější.

18.03.2018 3 z 5

Vlak - Cestování po kolejích, které utvářely dnešní svět Vlak - Cestování po kolejích, které utvářely dnešní svět Tom Zoellner

Hezká knížka pro všechny příznivce železnice. Nejzajímavější část se týkala indické železnice. Hlavní ponaučení přitom bylo: nesrat na koleje.

17.02.2018 4 z 5

Budoucnost státu? Budoucnost státu? kolektiv autorů

Cekem zajímavé eseje na téma stavu a budoucnosti státu. Osobně mě nejvíce zaujaly eseje od pana Bělohradského a pana Bubena. I jako právnímu laikovi mi přišel zajímavý esej autorů Lánského a Trčka o refeudalizaci práva a práce. Určitě se tato kniha dá doporučit.

09.12.2017 4 z 5

Co byla normalizace? Studie o pozdním socialismu Co byla normalizace? Studie o pozdním socialismu Michal Pullmann

Velmi hezký soubor článků dvou autorů na téma normalizace. Rozhodně doporučuji každému se zájmem o nedávnou historii našeho údolí. Zejména poslední dva příspěvky zabývající se přesahem normalizace do dnešní doby jsou navísost zajímavé a poučné. Bez zájmu není ani velké množství odkazů na zdrojovou literaturu.

14.04.2017 4 z 5

Ekonomie bez mýtů a iluzí Ekonomie bez mýtů a iluzí Jan Urban

Musím přiznat, že tato kniha patří mezi nejlepší tituly, které se snaží přístupnou formou laikům popsat problémy dnešní ekonomiky. Knížka není příliš dlouhá ale zároveň v ní nic podstatného nechybí. Zaujala mě všechna předkládaná témata ale vypíchl bych hlavně kapitoly "Ceny by měly být spravedlivé" a "Honba za ziskem společnosti škodí." Knihu mohu rozhodně doporučit.

02.06.2015 5 z 5

Vlastní cestou? Životní dráhy v pozdně moderní společnosti Vlastní cestou? Životní dráhy v pozdně moderní společnosti Radka Dudová

Překvapivě čtivá kniha poskytující detailní pohled na některé jevy dnešní společnosti. Vhodné pro každého, kdo ze zajímá o sociologii a k teoriím by si rád přidal i pár konkrétních čísel. Osobně se mi líbilo zpracování všech témat. Přesto bych rozhodně uvítal vynechání popisu způsobu sběru dat u každé kapitoly. Samotného mě zaujaly zejména kapitoly 4 - Odchod z domova rodičů, 6 - Singles a 13 - Zneuznání v příbězích migrace. Knihu jako celek mohu rozhodně doporučit.

21.04.2015 4 z 5

Křesťanství v perspektivě 1700-letého výročí milánského ediktu Křesťanství v perspektivě 1700-letého výročí milánského ediktu Miloš Dokulil

Na tuto knihu jsem se velice těšil, protože pana Dokulila znám osobně z jeho přednášek na FI. Po stránce obsahu mě kniha ani v nejmenším nezklamala. Formou jde o sérii esejů sdílejících téma vzniku a počátků křesťanství a historicity Ježíše a událostí jeho života. Zde ovšem také, dle mého názoru, může být problém, protože kniha není určena "začátečníkům". Jak to u esejů bývá obsahují autorovo přemýtání nad tématy, která považuje za důležitá. Čtenář bez alespoň základních znalostí problematiky se může snadno ztratit. Text je celkem hodně hutný a nesnese rychločtení. Na druhou stranu jde o jednu z mála dostupných knih na toto téma v češtině. Osobně knihu mohu vřele doporučit. Těm, kdo se o toto téma teprve začínají zajímat, bych doporučil na začátek knihu Otakara Fundy "Ježíš a mýtus o Kristu".

25.11.2014 5 z 5

Globalizace v sociálních souvislostech současnosti Globalizace v sociálních souvislostech současnosti Oleg Suša

Asi zatím nejlepší kniha o globalizaci z pera českého autora. Široce pojatý popis snah podchytit globalizaci z teoretického hlediska. Dosti hutné čtení ale stojí to za to.

01.11.2014 4 z 5

Štatl za Husáka Štatl za Husáka Jana Soukupová

Zábavná a čtivá kniha pro každého se vztahem k Brnu.

02.06.2014 5 z 5